1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Organik Karbon

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde turqer tarafından 29 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Piyasada bazı firmaların organik karbon içeren ürünleri mevcut. Bu ürünlerin bitkili akvaryumlara katkısını merak ediyorum. Bu bağlamda bir kaç sorum olacak izninizle..

-Bu ürünün kullanılmasıyla akvaryuma CO2 verilmesede olur mu? ( Verilmemesi de uygunmuş sanırım )
    -Akvaryumun pH'ına etki eder mi? Bildiğimiz gibi CO2 nin ciddi anlamda etkisi oluyor..
    -Yosun oluşumuna sebep olur mu?
    -Bitki gelişimine katkısı, CO2 ye oranla nasıldır?

Ürünü kullananlar yada fikri olanlar yorumlarını esirgemezseler sevinirim :)

Saygılarımla...

2. yasarhakan

yasarhakan

Ynt: Organik Karbon

Seachem Exel kullandım uzun süre. PH ölçümü yapmadım, ancak CO2 kullanmadığım döneme göre bitkilerde fazladan bir gelişim gözlemlemedim. Firma ürünle ilgili fazla bir bilgi vermiyor. Yüksek dozda kullanılmaması yönünde ciddi uyarılar var. Bu, maddenin pek tekin olmadığını düşündürüyor bana.

CO2 testleri ölçemiyor, tam bir muamma. Ayrıca kişisel fikrim fotosentez için bu tür karbon kaynaklarının yeterli olmadığı yönünde, yoksa tebeşir tozunun da karbon içerdiğinden aynı görevi görmesi lazım diye düşünüyorum ve kullanmıyorum.

3. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin

Yabancı kaynaklarda Seachem Excel için çok olumlu ifadeler kullanılmış. pH'a etki etmediğini okudum bugün. Ayrıca bitki gelişiminede ciddi anlamda katkı sağladığı söyleniyor.

Hakan Hocamın bu tecrübesinden sonra biraz soğudum bu ürünü kullanma konusunda. Akvaryuma ekstra bir kimyasal sokmayı da pek istemiyorum. Ama bu ürün hakkında yabancı kaynaklarda ki yorumları onaylarcasına bir mesaj, yurdumun insanından gelirse mutlaka denerim :hasta:

Peki Seachem Excel sadece karbon kaynağı mı acaba? Bitkilerin ihtiyaç duyduğu diğer maddeler de var mı içinde?

Saygılar...

4. yasarhakan

yasarhakan

Ürün zaten tek bir maddeden oluşuyor, Hatırlayamıyorum, şişenin üstünde yazıyordu, uzun bir kelime. Başka faydalı elementler içerdiğini sanmıyorum, yoksa yazarlardı mutlaka.

Aslında bence deneyin, ben sadece kendi tecrübemi, kendi düşüncemi yazdım. Bitki gelişimde birçok faktör birlikte rol oynar, bende işe yaramaması başka bir şeyin eksikliğinden kaynaklanmış da olabilir, veya benim daha fazla beklentiye girmem de sebep olabilir. Ayrıca teslim etmek gerekir ki seachem bitki gübresi konusunda dünyada 1 numara, tam 12 farklı türde bitki gübresi üretiyorlar, ve bu konuda çok iyiler.

5. Barış ER

Barış ER

Bu konuda yorum yapabilmek için tecrübe etmek gereklidir.Fakat bir çok kullanandan memnun olmadıkları yönünde eleştirler geldi.Ustalarımda vakti zamanında itibar etmemei söylemişlerdi.Kullananlarda nanolarda kullanıyor.Çok iyi bir karbon kaynağı olmadığını düşünüyorum.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bitkiler beslenmek için karbon kullanmazlar... Karbondioksit kullanırlar... Karbon asla ama asla karbondioksite dönüşmez bizlerin elinde... Karbondan karbondiaoksit elde edebilmek için karbounun yakılması gerekmektedir... Bu bağlamda da karbondioksitin yanı sıra karbonmonoksit de ortaya çıkar... Karbonmonoksiti de bitkiler fotosentez de kullanmaz... Karbondioksitin sulu çözeltileri, özellikle soğuk ve basınç altında olanları asidiktir (örneğin gazlı içecekler)... Gazlı içeceklerin içinde aklımıza gelen inorganik (HCl gibi) ve organik (formülleri -COOH ile biten ve bağın öbür ucunda radikal bulunduran asitler, örneğin sütteki laktik asit, limondaki sitrik asit veya elmadaki maleik asit gibi) asitler bulunmamktadır... Bu içeceklerdeki tek asit soğukta ve basınç altında bulunan suda çözünmüş haldeki CO2'dir... (Adamlar boşuna soğuk içiniz yazmıyorlar üzerine...)

Karbonun kendisi suda çözünse bile asidik olmadığından pH'ı düşürmez... Bu nedenle pH ölçümünün anlamı yoktur...

Bu arada neden bitkiler ekstra ekstra CO2'ye ihtiyaç duyarlar ki?

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016

Sayfayı Paylaş