1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Otçul türlere yeşil sebze verilmesi...

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde kumkapılı tarafından 11 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Öncelikle tüm arkadaşlara merhaba, yeni tropheus meraklısı olan ben, yeni aldığım yavrularda çok fazla fire verdim fire vermemin belki %20 sorun bendeyse geri kalan kısım insanlara güvenmem bana kendi yavrularım diye satılan balıklar daha sonra başka bir arkadaş tarafından bana anlatılması sonucu ve bende 3 gün sonra elinde hiç olmadığı halde birden bire tekrar aynı boy yavrular satışa çıkmasıyla öğrenmiş oldum ki ithal balıklarmış bu yüzden bloat'dan epey fire verdim herneyse esas sorum benim bu aşamada denediğim ve balıklarında çok hoşuna giden yem kürünü danışmak istiyorum malum bunlar otçul tür, bende hergün ıspanak, pazı, kara lahana, nane,asma yaprağını kaynar suda 3-4 dakika bekletip yumuşamasını sağlayıp verdim inanın canavar gibi saldırıyorlar yapraklara benimde aklıma takılan madem bunlar böyle iştahlı yiyorlar ozaman bende bunları hep bu şekil beslesem tabi çeşiti çoğaltıp ne gibi zararı olabilir yani şu bakımdan düşündüm herzaman taze ve doğal besinler sizler ne düşünürsünüz.
     
  2. taygun

    taygun Guest

    Doğan Bey,

    Öncelikle geçmiş olsun. Ne yazık ki böyle sorunlarla karışlaşılıyor.

    Yemlerinize gelince. Nane ve asma yaprağı verildiğini duymadım. Ama eğer yiyorlarsa neden olmasın. Yalnız, "Balıklar yedikten sonra elbette verilir" fikrine tam bağlı olmamak lazım. Çünkü balıklarınıza bits yem verirseniz de yerler, yani ayırt etmezler ama sonra da ölürler.

    Bu nedenle verdiğiniz sebze olduktan sonra temelde sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Sadece tavsiyem bir şekilde spirulina yemi de menüye ilave etmenizdir.

    Saygılar
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun Doğan Bey,

    Hani neresinden konuya başlasam diye düşünürken, Tamer abiye katıldığımı hatırlatarak başlamak isterim. Bloat Tropheusların malesef takıntısı diyelim. Balıkların yavru olduğunu belirtmenizle aklıma ilk soru olarak çok önemli olan ıslatarak kuru yem verme şeklini uygulamışmıydınız ? Bloat olduklarında Gammarus vermeyi deneseydiniz fazla yavruyu yine kaybetmezdiniz.

    Tropheuslar enteresan balıklardır, benim tabirimle onlar benim Tanganyika maymunumdur. Sadece otçul besleniyor gibi görünebilirler ama öyle değildir. Doğadaki kayalar üzerindeki yosunları yerken bolcada karotein ihtiyaçlarını yosunlar arasındaki minik kabuklulardan alırlar. Yani Tropheuslarında karotein ihtiyacı karşılanmalıdır. Gammarus gibi bloat düşmanı bir canlı yem ilk etapta Tropheus için tuhaf durabilir ancak bloat olmamaları için önemli bir canlı yemdir. Haftada bir verilebilir. Besleme şeklinde sebze kullanımı gayet doğaldır. Bu diyete brokoli, muz, kivi mutlaka ekleyin. Fosfor ihtiyacıda buradan karşılanacaktır.

    Severim Tropheusları, umarım istediğiniz gibi bir koloniniz olur, her ne kadar ithal olmaları beni karamsarlığa itse de. :cekingen:
     
  4. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Tamer bey,

    Öncelik Tropical Super Spirulina Forte ve diğer yemleri zaten kullanıyorum. Benim düşüncem acaba bu şekilde sağlıklı olurmu ? olmazmı ?

    Temel bey,

    Hani çoğu zaman açgözlü davranırız ya elimizdekiyle yetinmeyiz halbuki ben çok güzel hazır koloni almıştım ama gözüme az gelince büyük alıpda sorun yaşamıyım 3-5 cmlik yavrulardan alıp koloninin içine salmak nitekim böyle yaptım ama 5-6 gün sonra yavrularda karın şişmesi meydana gelmeye başladı işin tuhafı sadece aldığım yavrular öldü önceki balıklarım çok şükür hayatlarını devam ettiriyorlar bundan sonra yeni balık almıcam varsın bunlar çoğalsın bu arada verdiğiniz yeni menüler brokoliye kafam bastı huh: ama muz ve kiviyi ne şekil vermemi tavsiye edersiniz bu arada yeni yaptırdığım filitreleme sistemi çok güzel bir şekilde işlevini sürdürüyor en kısa zamanda yeni resimleri aktaracağım konuyu dağıtmazsak sizin yorumlarınızla şu kanıya varıyorum yeşil sebze olayı sakıncalı kavram değil korkmadan verebilirim
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sebze sakıncalı değil Doğan Bey, muz, kivi ve borokoli fosfor açısından zengin besinlerdir. Brokoli haşlanmalıdır ve yumuşak halde ezik parçalar olarak verilebilir. Kivi ve muza işlem yapmadan ezilerek verilebilir. Biz son günlerde slogan belirledik, daha doğrusu zorlandık. Çünkü bilgilerimiz çalınıyor ve Dıy çalışmalarımız hak etmediği şekilde saçma saçma yorumlara kıskançlık yüzünden maruz kalıyor. Herkes hak ettiği kadar öğrenecek o halde. EE siz en iyisini hak ediyorsunuz. Size sorunu önce balığın içine bakarak göstermek isterim.

    [​IMG]

    Yavrularınızı kaybetmenize neden olan bu illetten sizi diğer tüm tedavi uygulamalarıyla kıyasladığımızda % 80 oranındaki başarı farkıyla kurtarabilirim. :)

    Ne dersiniz ? ;)
     
  6. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey,

    Ben, herzaman sizin tecrübelerinize ihtiyacımız olduğunu düşünen taraftayım. malesef bu sanal alem dedikleri ortamda kendini bilen saygın insanlar olduğu kadar hatta daha fazlası kendini bilmez cahil cüheyla kişiler mevcut ve olmaya devam edecekler size daha evveli bahsetmiş olduğum gibi önce yöneticisi olduğum daha sonra kendi emeklerimle kurduğum sitemi sadece bu tip kişiler yüzünden bıraktım ama bu yaygarayı yapan kısım daha çok bu işin ticaretini yapan tiplerdir çünkü sizin ve benim gibiler daima bunların tekerine çomak sokarız ve işlerine gelmez en kolay yol nedir iki şakşakçı bul karalama kampanyasına başla nasıl olsa devamı gelir ve bizleri saf dışı bırakmayı başarırlar veya ben kendi adıma konuşursam eğer bu böyle olmuştur sizden ricam isterseniz özelden isterseniz burdan yazarak bana yardımcı olmanız
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Söz konusu hastalık olunca, bu gibi inandığınız bilgileri saklamak olmaz. Doğan Bey dediğiniz gibi amaç hobimiz ve hobi üzerine platformlarda vakit geçirmektir. Henüz bazı yeni gerçekleştirdiğimiz gelişmeler çerçevesinde İşi ticarete döküp hobicileri sömürecek yapıda olanlardan sakınmak adına açmadığımız paylaşımlarımız mevcut. Dediğiniz gibi özelden konu paylaşılıyor bu anlamda. Hastalık konusuna bu açıdan bakmıyoruz.

    Bildiğiniz gibi Blot hastalığının temeli iç organların boşaltılamamasına bağlanır. Bu açıdan müshil etkisi yapacak besinler kullanılmalı. Bu besinlerin başında yem alan balıklarda Bezelyedir. Veriliş şekli haşlanmış dış zarı temizlenmiş olarak 3 gün besleme şeklindedir. Bezelye parçalarının boyutu balık boyutuna ve yine yem alma şekline göre ayarlanmalı. Bezelyenin aynı zamanda sürekli menüye belli oranda dahil edilmesi durumunda blot hastalığı riskini çok çok azaltması anlamındadır. İçinde bulunan lift müshil etkisindedir. Balık sağlıklı akvaryum şartlarında bir günde bile iyileşebilir. Yine menüye dahil edilmesi durumunda koruyucudur hatırlatmasını yapalım.

    Hasta ve yem almayan balıklarda ise verilecek madde ise bitkisel yağdır. Ayçiçek veya zeytin yağı. Tıpkı bezelye gibi aynı müshil etkisine sahiptir balık üzerinde.

    Bu uygulama için uygun boyda şırınga kullanılmalıdır. Verilecek miktar balık boyu ile alakalı olak yavru tropheusları örnek alırsak 6 damladır. Tabi bu uygulama balığı yakalamak zorluğu ve balığa stres getirecektir. Bu açıdan dikkatli yapılmalıdır.

    Erişkin boy balıklar için aşağıdaki linkten yardım alabilirsiniz.

    Sizden ricam ise, Uygulamalardan sonra durumu her ne olursa olsun bu platform altında yazmanızdır.

    Geçmiş olsun, kolay gelsin.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  8. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Bilgiler için çok teşekkür ederim. Temel bey sonuçları sizlerle paylaşıcam
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Konu ile alakalı güzel ve değişik bilgiler verilmiş.Bende 1-2 cümle eklemek istedim.. Bu hastalık 2 kere başıma geldi.2'side aynı balıkta oldu başka hiç başıma gelmedi , umarımda gelmez.. Her 2 durumdada aynı tedaviyi uyguladım.. Kendi kullandığım A'dan Z'ye tüm vitaminlerin olduğu Centrum marka bir vitamin kullanmıştım.Ama bunu kullanmamım sebebi bloat olan balık için değildi.O zamanlar tanka adapte etmekle uğraştığım koi kılıçkuyruklar için kullanmıştım.Bezginleşen koi'ler vitamin takviyesinden sonra canlanıyordu.Birde baktım balon gibi olan dişi lepistesimin o halinden eser kalmadı.Yaklaşık 3 gün sürdü iyileşmesi.. tabii hata bendeydi iyileşti diye tedaviyi kesmiştim gerçi bunda vardiyalı çalışmamında etkisi vardı.Tam zaman aralığını hatırlamıyorum ama yanlış hatırlamıyorsam aynı balık 1 hafta 15 gün sonra tekrar bloat oldu.. Bu sefer gene vardiyamın denk gelmemesi yüzünden vitamin takviyesini eksik yapabilmiş ve balığı kaybetmiştim.Ama tabii bunu bir kaç kez daha deneyip ona göre yorumlamak acaba vitamin mi işe yaradı diye kesinleştirmek lazım.. O zamanlar tanka tek yaptığım takviye bu vitamindi ve sebebini ona bağlamıştım.Hatta Abdullah ile o ara bu konu hakkında yoğun bir mesaj trafiği yaşamıştık.. Bunu forumdada yayınlayacaktım ama 2.sinde çuvalladığım için yazmadım.. Bloat'a sebep olan bakterinin hemen her balıkta olduğunu ve stres zamanında balığın zayıf düşmesi esnasında hızla üreyip balığın sindirim sistemini bozduğunu okumuştum.. Vitaminlerinde düzenleyici etkisi olduğundan belkide onun faydası olmuştur ve belkide balığın bağırsaklarını tekrar çalıştırmıştır diye ister istemez o şekilde düşünmüştüm.. İnşallah olmaz ama bu hastalığın tekrarı olursa tekrar aynı tedavi yöntemini daha sistemli bir şekilde denemeyi düşünüyorum..

    Bir diğer çok şişen ve kabızlık olduğunu düşündüğüm balıklarda ise ismini şuan hatırlayamadım balık yemini kullanıyorum.Zaten üzerinde canlı yem verildiği takdirde bu yemle takviye yapılması öneriliyordu.Benim yokluğumda balıklara fazla yem verilmesi sebebiyle balıklarımda bir kaç gün kalan bu aşırı şişkinliğide o yemle çözüyordum.Balıklarda inanılmaz bir şekilde dışkılama başlıyordu.Tabii ki bunuda bloatta denemedim.Kabızlıkla bloat aynı şey değil biliyorum ama bunuda eklemeden yorumumu sonlandırmak istemedim.İşe gittiğimde o kullandığım yemin ismini , içeriğini ve özelliklerini ekleyeceğim.

    Saygılar
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Volkan tedavi önerin olan vitamin ve içeriği farklı yem konusu canlı doğuran türlerinde iyi sonuç verebilir. Ancak Tropheus gibi bağırsak sistemi çok uzun olan bir türde hastalanmamaları için bir önlem olarak sınırlı kalacaktır. Bağırsak sisteminin uzun olması zaten bu türün bu sıkıntıyı yaşamasına sebeb oluyor.

    Bağırsak isteminin uzun olması tedaviyi güçleştiriyor ve tıkanan boşaltım istemini açmak tıkanmaya neden olan besinlerin sıvılaştırılmasıyla mümkün olabiliyor. Kaliteli su şartları bulunmayan akvaryumda bu hastalık çok daha çabuk geliyor.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  11. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey, bu sabah itibarı ile bezelye vermeye başladım ilk önce yadırgasalarda daha sonra afiyetle bitirdiler akşam tekrar verdim ve üstüne 2 yaprak ıspanak bitirdiler gelişmeleri günbegün aktaracağım.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Aktarın gelişmeleri Doğan Bey, tabi bir yandan su kalitesini düzenlemek gerek, biliyorsunuz elbet ancak okuyan arkadaşların takip etmesi açısından belirtmek istedim.

    Umarım sıkıntınız kalmaz.
     
  13. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey, merhaba iki günlük izlenimlerimi aktarmak istiyorum sabahları ve akşamları 6 adet bezelyeyi çok ufak parçalara ayırıp verdikten 10 dakika sonra iki adet ıspanak yaprağını kaynamış suda 3-4 dakika bekletip veriyorum öglen ise normal kendi yemlerinden veriyorum fakat ya bana öyle geliyor yada bu sıpaların agız tadı değişti önceden kendi yemlerine deli gibi saldırıyorken şimdi nazlanıyorlar 3 gündür ise günlük %10 su değişimi yapıyorum ve hiç bir ilaç, katkı maddesi v.s kullanmıyorum balıklarımda bana göre inanılmaz değişimler gözlemliyorum canlılıkları arttı hatta biraz iddialı olabilir ama en son 2 balığım vardı karnı şişmiş vaziyette karın şişlikleri indi yarından itibaren menüye brokoliyi ilave edicem sizlere gelişmeleri aktarmaya devam edicem saygılar.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Doğan Bey selam, bezelyeye devam. ;) Kafiyeli bir başlangıç oldu. :F

    Balıklaraın sağlık durumlarına sevindik, inşallah düzelecekler. naz:
     
  15. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Geçmiş olsun.

    Ancak yanlış düşünüyorsunuz.Her bloat olan balık ithal olacak diye bir kaide yok. Balığı yanlış yemleme olursa tropheuslarda bloat kaçınılmazdır. Ayrıca stres, suyun değerlerinin oynmasıda bloat nedenleri arasında sayılıabilir.

    Bence bir çok bitkisel ve kaliteli yemler mevcut. Bu kadar uğraş vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Belki hafta bir kere dediğiniz sebzelerden bir öğünlük verilebilir.
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Balıklar hasta Can ? sen hiç kaliteli yem ile bloat hastalığı iyileşen tropheus gördün mü ? ;)

    Kendiliğinden geçen hafif durumlar hariç. Sen de yanılmıyorsam bu hastalıktan Balık kaybettin. Balıkların sağlıklı oldukları dönemde kaliteli yemler elbette verilecek, yavrulara kesinlikle ıslatılarak verilmeli. Tropheus bloat olduysa yemin kalitelisi kalmıyor malesef. :)
     
  17. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Konunun tamamını okumadım. Sadece ilk mesajı okudum.Ve ona hitaben yazdım ben. Orada ithal diye bloat oldugu düşüncesi vardı.
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Haklısın tabi her parti kalitesiz olmuyor. Ama kabul etmek gerekir ki, bazen öyle ithal yavrular geliyor sorma gitsin. Yalan yok şahsen Tropheus yavrusu alacaksam koloni için kesinlikle ilk terciğim yerli üretim olurdu. Ben mi abartıyorum bilmiyorum ama ithal partide dişi mumla arasan belki bulursun.

    Dikkat ettiniz mi hiç ?
     
  19. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Abi,

    Yavru tropheusta cinsiyet ayrımı çok zor. Yani yerlide alsan tamamen şansına bağlı.

    Zaten koloni balığı o yüzden yavruda alınsa sayı çok olmalı. Tabi akvaryum hacmide önemli burda. Daha sonre fazla erkekler elenmeli.

    Sistem böyle işliyor. Damızlık koloni almak ise tamamen güvenle alakalı. Tropheus öyle bir balıkki tanımadıgın birinden 2e 8d diye 5e 5d alabilirsin. Hiçte anlamazsın alırken ...
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Büyüteç ile anüs kontrolü yapıldığından ciddi şüphelerim var ve şüphe kelimesi kibarlık kendi adıma. Yoksa 20 Tropheustan bir dişi çıktığında sevinmezdik zamanında. Adamlar bu işe ticari bakıyor Can. olta:
     

Sayfayı Paylaş