1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Overflowbox Nasıl Bir Çalışma Sistemine Sahiptir?

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde mlh006 tarafından 23 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. mlh006

mlh006

Konununda başlığından belli olduğu gibi merak ettiğim bir konu bir overflowbox yapmak veya almak isityorum ancak öncelikle suyu nasıl çekip sumpa aktardığını bilmek istiyorum arkadaşlar soruma cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekürler..

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Başlığınıza bir paylaşımımı eklemek isterim. Hazırlarıda var. Çalışma prensibi akvaryum içindeki borulara dolan suyun ağırlığı ve taşmasıyla suyu alttaki sump sistenmine taşımaktır. Hazırları daha güvenli ancak pahalıdır biraz. Daha gelişmiş olarak dıy yapılabilir.

Su tesisatında kullanılan plastik su borusudur. Bu boruların çeşitli genişlikte olanları mevcut. Tüm su borusu satan mağazalardan temin edilebilir. Borunun genişliğine akvaryumun büyüklüğü ve su hacmine göre karar vermemiz gerek. Yapmamız gereken sadece fotoğraftaki şekilde boruları dirsekler kullanarak yapıştırmak. Boruları şapıştırmak için ısıtıcı lazım, temin edenmeyen arkadaşlar aletin temininde ve ekipmanın yapında su tesisatçılardan destek alabilir.

Deniz akvaryumuna geçmek isteyen bir çok arkadaş akvaryumuna delik deldiremediğin geçememektedir. İşte size basit ve yapımı kolay iyi bir fikir.

Fotoğrafta görüldüğü gibi uygun bir bölüme monte edeceğimiz bir hava hortumunu su dışında tutarsak, hava yapmasını engelleriz.

Görüntüsünü daha güzel hale getirmek istersek, bitkisel boya ve yine salınım yapmayacak benzeri bir boya ile boyamak mümkün. Yapacağımız deve boynu şekli akvaryumun su yükseklik seviyesine uygun seviyede yapılmalıdır. Aksi taktirde su seviyesi yükselir veya alçalır.

Saygılar...

3. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Akvaryum içindeki U borusu kısaltırsak görüntü kirliliğini biraz daha engellenmiş oluruz.Hava yapmama olayını anlayabilmiş değilim.Hava yaptığı zaman o boruyu açıp havasını mı alıyoruz yoksa o boru hep açık mı kalıyor?

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Boru sürekli açık kalyor, çünkü yüksekte olduğu için, su havasını atıyor fakat aşağıdaki borudan aktığından yukarı hareketlenemiyor.

5. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Gerekli açıklamaları sağolsun Temel hocam yapmış. em34:

Bende ilave olarak başka bir overflowbox sistemini önerebilirim. Bu sistemde hava yapma sorunu biraz daha az.

Saygılar.

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olcay, ellerine sağlık, sistemi mükemmel ortaya koyan bir fotoğraf bu. Üzerinde daha önce yazıştığımız gibi bu sistemin sağlamlığı suyun girişine ve çıkışına ayrı kutu yapılmasıdır. Su önce kutuya doluyor ardından dışarı taşıyor. Akvaryumun dışındaki kutuya doluyor ve hava yapmadan aşağı iniyor. Basit ve daha ucuz bir sistem. Akvaryumun hacmine göre boru çapını ayarlamak gerek aynı zamanda.

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Evet hocam teşhisin çok doğru. İki ayrı hazne yapılması ilk aşamada biraz uğraştırıcı fakat kullanım açısından çok pratik bir sistem.

İlk çalıştırılmasında bir seferliğine havası alınıyor ve sistem devreye giriyor. Bu sistmi avantajlı hale getirmesinin nedeni ise akvaryumun suyunu tamemen boşaltsak bile kutulardaki suyu boşaltmadıkca kesinlikle hava yapmıyor. ;)

8. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Tamamdır,anladım.Dış kısımdaki borunun içeriden gelenden yüksek olduğunu farketmemişim.Eline sağlık Olcay Abi.

9. mlh006

mlh006

İşte bahsettiğim sistemde Olcay beyin gönderdiği sistem idi bu şekilde bir overflowbox yapayım diyorum akvaryumum 320 litre sumptan su bascak olan motor 2000 litre arkadaşlar kaç cm çapında delik açmalıyım ?
    birde bu sistemin çalışması nasıldır ?

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mlhoo6 Bey,

Bu sistemin özelliği akvaryuma delik delmeden suyu sumpa taşımak değilmidir. huh: Delik delmeye gerek yok, ben mi yanılıyorum ? huh: Eğer delikten kasıt çizimin sağ tarafında akvaryum dışında kalan kutunun delinmesi ise, bu hacme 5cm çap yeterli gelecektir. Daha iyi anlamanız açısından 50.lik pimaşa göre delmek... Bu sistem ülkemizde yoğun kullanılmasa da, uzak Doğu yaygın kullanıyor.

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocamın dediği gibi,dış hazneye açılacak olan 5 cm lik delik yeterli olacaktır.

Ayrıca akvaryum içinde olan haznedeki boruyu biraz daha uzatarak o kısıma eklenecek elek vs gibi şeylerle bölüp,aralarına elyaf,aktif karbon, sünger vs gibi ekipmanlar yerleştirerek bu kısımlarıda ön sump olarak değerlendirilebilir. Yani bir taşla iki kuş. ;)

Resimde kullanılacak alanı kırmızı çizgiyle belirttim.

12. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Taşırma kabımız:
    Taşırma kabının altına delik açıp spiral boruyu buraya yerleştiriyoruz:
    Spiral borunun diğer ucuna kartere suyun döküleceği delinmiş borumuzu takıyoruz:
    Karterdeki duruşu:
    Taşırma borularını da spiral boru kulanarak hazırladım ve akvaryumdaki ucuna kolay tıkanmaması için 3,25'lik borudan delikli aparat taktım:
    (Borunun alt ağzını silikon ile kapadım)
    Kartere inen spiral borunun taşırma kabındaki yüksekliğini ayarlayarak akvaryumumuzun su seviyesini belirliyoruz:
    Taşırma borularının taşırma kabındaki seviyesi kartere inen spiral borunun altında olması gerekiyor hava yapmaması için:
    Akvaryumdaki görünümü:
    :heyo:

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tebrikler Cem em34: Süpersin konu açıklaması budur. Ama suyu akvaryumdan almak için daha güvenli, yol olan sabit pimaş kullanılabilir. Ancak sistem olarak budur.

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Teşekkür ederim Temel Abi.Pimaş yaptırmayı düşündüm ancak herkesin nefret ettiği bir sorun var;ses.Yukarıdan dökülen su dirseğe çarptığında çok ses çıkarıyor.Bu borunun içi helozon şeklinde olduğu için su yuvarlanarak akacaktır,herhangi bir çarpma yüzeyi (dirsek) olmadığı için de ses minimumda kalacaktır.Ayrıca pimaşa göre çok daha ucuz(hortumun metresini 1,5 liradan aldım).

15. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Cem tebrikler kardeşim. em34:

Suyu akvaryumun farklı bölgelerinden almak için sanırım üç tane hortum kullandın. Üç hortum yerine üstten aşağı doğru delinmiş tek hortum kullanabilirdin.Böylece akvaryumda çok fazla görselliği bozmamış olurdun. ;)

Ama sistem olarak on numara bir çalışma olmuş. Ayrıca plastik kap kullanmanda işi epey bir pratikleştirmiş. Emeğine sağlık. em34:

16. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    3 hortum kullanmamın nedeni basınç farkı az olduğu için tek borudan akım yeterli olmaz diye düşündüm.Aynı zamanda farklı seviyelerden su almak ve akvaryumda su seviyesi düştüğünde sistemin baypas olmasını engellemek de işin içine girince böyle birşey çıktı ortaya.Bitkili akvaryum olacağı için görüntü kirliliğini kapamak kolay olacak...

17. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Paylaşım için teşekkür ederim beyler. Biraz ordan biraz burdan makale yayınlamışsınız :D

Saygılar...

18. baysamin

baysamin

Yer:
    Kocaeli
    İsim:
    mert tankutay

İlk resimdeki kalorifer borusundan yapılmış overflow hakkınad bir sorum olcaktı suyu yüzeyden çekiyor dipteki pislikleri nasıl toplucak peki..

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Bu sistemin asil amaci suyu diger hazneye aktarmaktir. Tabandaki pislikler tum sump sistemlerinde oldugu gibi akvaryum icinde sirkilasyon yaratarak tortuyu kaldirarak yapilabilir. Zaten dis filtrelerde sirkilasyon yoksa tabani pek temizleyemez.

Imla klavyeden.

20. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Ayrıca tabana yerleştirilecek bir hava taşıda dipteki pislikleri kaldırmaya yeterli gelir. burda:gif

Sayfayı Paylaş