1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Pacu ( Colossoma macropomum )

Başlığı 'Piranha Balıkları Forum' kategorisinde MR_EREN tarafından 2 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. MR_EREN

MR_EREN

İsim:
    Eren Eroğlu
    Not : 1 yıla yakındır Pacu besleyen ve gözlemleyen birisi olarak kaleme alınmış bir yazıdır.Aktarılan bilgilerin çoğu yaşanmışlıklardan yola çıkılarak yazılmıştır.

Ülkemizde en yaygın Piranha türü olarak bilinen (?) Pacular 1995'li yıllardan itibaren yayılmaya başlamış ve 2000'den itibaren aşırı yayılmış bir türdür.
    Günümüzde hemen her akvaryumcuda Pirana adı altında satılmaktadır(!).

Günümüzde akvaryumcuda satılan fiyatları ( 3-5 cm arası ) 5 ila 10 ytl arasında değişmektedir. Bu özelliği dile getirmemdeki neden, Piranaların bu kadar ucuza satılmadığını bilmeniz içindir.

Bilimsel kaynaklara göre Pacular, Piranhalar ile aynı soydan gelen farklı balıklardır. Ancak davranışları ve biyolojik özellikleri ile benzer balıklar değildir.

Pacular, birçok akvaryum balığı gibi Güney Amerika kökenli balıklardır. Kaynaklara göre orjinal yaşam bölgesi olan Amazon Nehrinde bitkisel ve hayvansal besinlerle beslenmektedir. Bu açıdan balığın besin zincirine baktığımda bezelyeden-mısırdan et ürünlerine dek hemen hepsini yediği görmüş bulunuyorum. Ancak önemle belirtmem lazım ki et ürünlerini herşeyden daha çok sevmektedir.

Amazon kökenli balık oluşu nedeniyle sabit ısı/ani ısı değişimi istemeyen türlerin başında gelmektedir. Tarafımca denenen ve en hassas noktası budur. En ideal ısısı 24 ila 28 derece olup 24 derece (Maksimum 22 derece) sersemleme hareketleri, renkte soluklaşma, daha az hareket ve daha yavaş nefes alma hareketleri sergilemekte; 28 derece üstü ısı da ise vücudu daha açık renklenmiş olup hızlı nefes alma, isteksizlik ve çabuk yorulma davranışları sergilemektedir.

Pacular su değerleri yönünden bakıldığında ph değeri uygun, yumuşak suları sevmektedir. Bundan ötürü suya ilk adapte olduğu an bu balıklar için en önemli andır. Öyleki, temiz halinde adapte olduğu su daha sonraları, kirlilik oranı ve ph derecesi yüksek en kirli su olsa bile sorunsuzca yaşadığı halde, %50 ve üstü su değişiminde en ideal sulara alışmakta zorlanmaktadır.

Su değişimi sonrası adapte olma esnasında sergilediği tavırlar şunlardır :

-Aşırı derecede solungaç hareketi.
    -Sersemleme hareketleri (Yan yatma ve benzeri).
    -Bir geri bir ileri hareket.
    -Dış dünyaya karşı kapalılık.

Su değişimi sonrası yaşadığı bu durumlara rağmen Pacularda ölüm oranı yoktur_veya bana denk gelmedi_.Birkaç saatlik adaptasyon sonrası yavaş yavaş eski halini alır.

Pacuların en hassas noktası ise gürültü ve ışıktır. Uzaktan akrabası olan Piranhalar gibi gürültülü veya ani ışıklı ortamlarda agresif davranıp hızlı hareketler sergilemekte, cama vurup kendine zarar verebilmekte, sudan dışarı dahi zıplamaktadır. Bu nedenle bu türe yem verirken sessiz bir halde korkutmadan vermenizi tavsiye ederim.

Pacular birer sürü balığıdır. Sürü halinde iken daha rahat davranışlar sergilemekte, gerektiğinde korku anlarında bile birbirlerine sığınmakta, civciv misali toplanmaktadır. Özetle Pacu besliyorsanız veya beslemeyi düşünüyorsanız en az 4-5 tane beslemenizi tavsiye ederim.

Pacularda dikkat edilmesi gereken nokta ise, akvaryumda korktukları an saklanacakları materyalin(Kale, yosun vesaire) olmasıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi Piranhalar gibi Pacular da, belirli bir boyuta gelene dek gürültü ve ışıktan korkmakta, saklanacakları bir materyal aramaktadırlar.

Pacuları sorunsuzca beslemek istiyorsanız 100 litre ve üstü akvaryumlarda (Balıkların boyutuna ve sayısına göre) bakmanızı şiddetle öneririm.

Pacularda birbirlerine sardırma çok nadirdir (Bir kez başıma denk geldi). Ancak başka tür balıklara açlık hislerine veya o anki ruh hallerine göre saldırabilmektedirler. Bu nedenle aynı türü beslemenizi tavsiye ederim.

Pacular ile Piranhaları Ayırt Etme Yolları

1-) Pacular istediği kadar benekli olsun, Natterilere göre beneklerinin siyahlığı soluktur.
    2-) Pacularda yüzgeçte sarımsı izler olabilmektedir. Natterilerde bu yoktur.
    3-) Pacularda gözler düğme şeklindedir. Göz bebeklerinde beyazlık bellidir. Natteriler de ise, göz bebeği hafiften kedi gözünü andırmaktadır.
    4-) Kırmızılık hiçbir şekilde ayrım yöntemi değildir ! Çoğu Pacu, Piranha olarak satılması için hormonlu yemlerle kırmızılaştırılmaktadır.
    5-) Pacular yemi yutar, Natteriler ise parçalar.
    6-) Pacularda çene kapanmaz. Natterilerde ise alt çene ileri doğru çıkık ve kısmen kapanır.
    7-) Pacular açık gümüş renklidir. Natteriler ise koyu gümüş renklidir ve ilerleyen safhada boz gri olur.

Ülkemizde sıkça rastlanan bazı Pacu türleri

Kırmızı Pacu :

Siyah Pacu

Not : Bu makale tecrübelerim ışığında yazılmıştır. Çalıntı yapılamaz, şahsımdan izin alınmadan başka sitelerde yayınlanamaz !!!
    Eren Eroğlu

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler Eren ellerine sağlık. Tecrübelerinini paylaşarak platforma bir tür hakkında daha bilgi kaynağı eklemişsin. Sabit başlık olarak katagorisinde beslemek isteyen arkadaşlara ışık tutacaktır.

Tekrar teşekkürler.

3. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Teşekkürler eren abi paylaşım için saol.

Saygılar... saygılar:gif

4. kutluhan

kutluhan

Harika bir yazı olmuş emeğine sağlık.

5. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Eren abi çok güzel bir yazı olmuş bende pacu besliyorum ve gerçekten ani olan şeylerden çok korkup tepki veriyorlar mesela aniden ışığın açılması gibi bazen aniden ışığı açtıdığımda 22 cm civarı olan pacu birden hareketleniyor ve süslere çarpıyor akvaryum kayalıkken balığın yara almasına bileb seep vermişti bu huyları :)

6. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Kadircan bence süsleride çıkar. Gözlerine girebilirim heleki o batık geminin uzantıları veya suni bitkilerin çiçekleri girebilirm. ;)

7. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Saol Yavuz'da bende ne batık gemi var ne bitki :D

8. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Bi ara bana foto atmıştın orda gemi gibi bişey gördüm o yüzden yazdım. :D

9. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Kayalarla karıştırdın herhalde ;)

10. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Olabilir bilmiyorum ama gemi gibi birşey gördüğümü hatırlıyorum. :D

11. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Yanlış hatırlıyorsun herhalde akvaryumun dekorlarının hali bu resimdeki gibi hiç değişiklik yapmadım :) :

12. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Kadircan akvaryum içinde bir yavruluk var onun içindeki nedir ?

13. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Temel abi akvaryumun içinde jack dempsey ve sarı prenses yavrusu vardı jack dempsey büyüdüğü için saldım yavru sp yavruluktaydı fakat ben okuldayken yavruluk aşağıya kaymış ve diğerleri yemiş sarı prenses yavrumu :(

14. fth-94

fth-94

Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ

Kadircan bence o balığı geri verip yavruluğu çıkarmalısın. Akvaryumun balıklarının boyutlarına göre çok ama çok küçük bence. Birde yavruluğu koymuşsun iyice daralmış. Kaç litre akvaryumun ?

15. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Akvaryum 140 Lt. Yavruluk şuanda yok zaten... :)

16. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Bir de o balığı almadım kendi üretimim :)

17. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Kadircan ne fark eder sonuçta gemiye benziyor. :D Bence onuda çıkar sen nolur nolmaz, Fatih bende aynı şeyi söylüyorum akvaryumun ufak o kadar balığa gerek yok diye dinlemiyor hala gidip alıyor. Şuan akvaryumunda toplam 24 balık var. :D

18. By_KadircaN

By_KadircaN

İsim:
    Kadircan Kurt

Yavuz 24 değil 22 :D Yakında çıkartıcam balıkları Yavuz sende biliyorsun büyümelerini bekliyorum :)

19. Lake Tanganyika

Lake Tanganyika

Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar

Hep büyütmeye çalışıyorsun. Akvaryumda katliam çıkıcak Kadircan. :D Bence şimdi'den azalt. ;)

20. kfahaa

kfahaa

İsim:
    Aslan ışık
    Konu üzerinden uzun bir süre geçmiş ama ben 2tane pacu aldım ama 3 gün oldu yan yüzüyorlar

Sayfayı Paylaş