1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan "Larval" Yavrular İçin “Mama”

Başlığı 'Tatlı Su Üretme ve Yetiştirme' kategorisinde Neverlander tarafından 12 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan Yavrular İçin “Mama”

    Paramesyum ya da daha yaygın olarak bildiğimiz adı ile Terliksi Hayvan tek hücreli –ökaryotik- bir organizmadır. Boyutları 50 ila 350 mikrometre arasında değişmektedir. Gözle görebileceğimizin çok altındadırlar. Dinlenmiş ve içinde bol besin sularda bol miktarda bulunurlar. Genellikle asidik ortamları severler.

    Besin olarak tükettikleri organizmaların başında gelen bakteriler çürümekte olan sebze/meyveyi tüketmektedir. Bunların haricinde alg ve mayalar da paramesyumların yiyecekleri arasındadır.
    Maya yiyen paramesyum videosu

    Paramesyum kültürü akvaryumda yaşayan yumurtlayan balıkların yumurtadan yeni çıkan (~4 günlük) yavrularının ana besininin oluşturmaktadır. Canlı yem sınıfında değerlendirilmesi uygundur. Yavruların ihtiyacı olan proteini sağlayacaktır. Canlı doğuranların yavrularının paramesyum kültürüne ihtiyaçları yoktur. Çünkü canlı doğuran yavruları paramesyumdan kat kat büyük yemleri rahatlıkla yiyebilmektedir. Ancak yumurtlayan balıkların yavruları çok ama çok küçüktür. Bu bağlamda paramesyum onların görebileceği ve yiyebileceği en kolay temin edilir besin kaynağıdır. Paramesyum aynı zamanda bir infüsorya (infosuria)’dır. Ancak infüsorya paramesyumdan başka organizmaları da kapsamaktadır. Paramesyum kültürü kullanılması halinde infüsorya kültürü kullanımına gerek bulunmamaktadır.

    Paramesyum kültürünün hazırlanması:

    1. Her ne kadar dinlenmiş suda paramesyum bulunsa da paramesyumun büyük miktarlarda elde edilebileceği sular yağmur yağdıktan sonra oluşan su birikintileridir. Birikinti oluşumundan birkaç gün sonra paramesyumdan zengin hale gelecektir. Ancak ihtiva ettiği paramesyum miktarı yavruları beslemeye yeterli olmayacaktır. Bu nedenle kültür yapılması zorunludur.
    2. Paramesyumun temel gıdası olacak bakterilerin çoğalması için salatalık, muz kabuğu vesaire sebze/meyveler rendelenerek bir kap/şişenin içine konur.
    3. Bu şişenin içine normal çeşme suyu konur. Yalnız sudaki klorun çıkması beklenmelidir.
    4. Başka bir şişe alınır. İkinci şişeye birinci şişedeki su rendelenmiş sebze/meyve parçaları kaçmayacak şekilde boşaltılır.
    5. Birinci şişe tekrar kloru çıkmış çeşme suyu ile doldurulur. Bu şişe paramesyumlar için besin kültürü olacaktır.
    6. İkinci şişenin içine ek olarak birikintiden alınan ya da uzun süre (>2 gün) dinlendirilmiş su konur. Bu ikinci şişe asıl paramesyum külütürünü oluşturacaktır. Ağzı açık bir şekilde ışık almayan bir yerde saklanmalıdır. Ağzın açık olmasının nedeni bakterilerin O2 ihtiyacının karşılanmasıdır. Işık almayan yere konularak bakteriler ile besin savaşına girişecek alglerin oluşumunun önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Birkaç hafta içerisinde önce su bulanacak sonra tekrar berraklaşacaktır. Su bulandığında çok kötü bir koku oluşacaktır. Bu kokuyu aldığınız takdirde kesinlikle şişeyi ya da suyu değiştirmeye kalkmayın. Koku bir müddet sonra ortadan kalkacaktır. Bulandıktan sonra berraklaşması ve kokunun tamamen kaybolması kültürün oluştuğu anlamına gelmektedir. Bulanıklaşma olmazsa birinci şişeden bir miktar su alınarak ikinci şişeye eklenir. Bu sayede ikinci şişedeki bakteri sayısı artırılmış olur. Bekleme yani bulanıklaşma-şeffaflaşma süreci tekrar işletilir. Eğer suyun üstünde tabaka oluşursa şişenin ağzını kapatıp iyice çalkalayın ve yine bekleme sürecini işletin.
    7. Bulanıklaştıktan sonra şeffalaşan ve kokmayan paramesyum kültürü yavrulara verilmeye hazırdır. Kültürden aldığınız bir miktarı akvaryuma doğrudan ekleyebilirsiniz. Akvaryuma giren paramesyumlardan bir kısmı yavrular tarafından anında tüketilecektir. Yem olmayan paramesyumlar kültürle birlikte gelen bakterileri yiyerek hayatta kalacaktır, ta ki bir yavrular kendilerini yiyene kadar.

    Afiyet olsun… Tabii ki yavrularınıza... :)

    Notlar:
    1. Paramesyumun sevdiği asidik ortam çürüyen besin maddesi ve bununla beslenen bakterilerin atıkları ile sağlanacaktır. Ekstra bir şey yapmaya gerek yoktur.
    2. Paramesyum için bakteri kültürünün ömrü yaklaşık 2 aydır. Bu kültür en geç 3. ayda atılmalıdır.
    3. Paramesyum kültürünün bulanıklaşma-şeffaflaşma sürecinin en geç 2 hafta içinde tamamlanması gerekmektedir. Bu sürenin üzerinde hala şeffaflaşmamış ve kokudan arınmamış kültürleri derhal atınız.
    4. Paramesyum kültürünü vermeye başlamadan önce süreçleri de göz önüne alarak ikinci bir kültürü hazırlamaya başlamış olunuz. İdeali kısa aralıklarla yapılmış üç kültürün tutulmasıdır. Biri bitecek gibi olduğunda hemen yenisinin yapılması yerinde olacaktır.

    Kaynaklar:
    Paramecium Culture Directions
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
    DaPhNe, REDCAP, sadangur ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.486
    İsim:
    Cem
    Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan "Larval" Yavrular İçin “Mama”

    Teşekkürler Abdullah Abi,yumurtlayan balığım olur inşallah.Not edeyim :)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.767
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan "Larval" Yavrular İçin “Mama”

    Teşekkür ederiz hocam,

    Bu katagori üretim katagorisi. Üretilen yavruların beslenmeside önemli bir konu elbette. Bu açıdan bu katagoride sabitlenmesi yerinde olacaktır.

    Ellerine sağlık.
     
  4. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan "Larval" Yavrular İçin “Mama”

    Ben teşekkür ederim... Laboratuarda deney amaçlı Zebrafish (Danio rerio) üreten bir arkadaşım istemişti protokolü, araştırıp hazırlamıştım... Onun bayağı işine yaramış... Ben de özellikle Danio başta olmak üzere larval yavru alan arkadaşların işine yarayacağını düşünüp forumda paylaşayım dedim...

    Herkese bol ve sağlıklı yavrular...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.767
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan "Larval" Yavrular İçin “Mama”

    Tekrar çok dikkatli okudum Abdullah hocam. Bu başlık altında da sorum olacak.

    Paramesyumların besin değeri rotiferle kıyaslanırsa elimizdeki fark ne olur?

    Paramesyumları vitamin yönünden zenginleştirmek yapabileceğimiz birşey var mı , sıvı vitamin işe yarar mı?

    Tuzlu su larvaları Paramesyumu kabul eder mi?

    Saygılar...
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Temel Hocam,

    Diğer başlık altında iken de araştırdım ama şu sonuca ulaştım... Rotifer olsun paramesyum olsun ancak canlı iken Palyaço balıklarının larvalarına besin kaynağı oluyormuş... Anlayacağın her ikisinin de ölüsü işe yaramıyor...

    Bu bağlamda diğer başlıktan da yolladığım gibi sana tuzlu su rotiferi olan Brachionus plicatilis gerekiyor...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.767
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan "Larval" Yavrular İçin “Mama”

    Abdullah hocam, canlı iken yem olarak kabul ediyor olmaları anlaşılabilir elbette. Ancak ayrı bir kab içerisinde hazır bulunduracağımız kültürü anlık ekleyeceğiz. Kısaca bu yemlerin ölmesi anında olmayacaktır tuzlu suda. Tüketene kadar canlı kalacaklardır diye düşünüyorum.
     
  8. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.924
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Paramesyum Kültürü: Yumurtadan Çıkan "Larval" Yavrular İçin “Mama”

    Bilmeden yorumunun aynısını diğer başlığa yazdım Temel Hocam...

    En iyisi biz tek başlık altında kalalım... Senin Rotifer ve Fitoplankton başlığından gidelim diyorum ben...
     
  9. gurkan

    gurkan

    Mesajlar:
    7
    Çok teşekkür ediyorum gerçekten çok kıymetli bir paylaşım olmuş ellerinize sağlık.
     

Sayfayı Paylaş