1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

PH-KH-GH

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde stablizer tarafından 19 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Bir süredir akvaryumumdaki suyun değerlerini 8,5 ve üzerine çekmek için su kimyası ile ilgili bir çok makale okudum.Çabalarım sonucu birşeyler öğrenebildim ama kafam karışmadıda değil.
    Kafama takılan soru şu akvaryumdaki toplam ve karbonat sertliği ph seviyesini stabil tutmak için gerekli.Fakat Kh yada Gh artışları doğrudan Ph artışına etki edermi? Yani yukarıdaki sabit konularda her 50lt su için eklenecek yaklaşık 2 çay kaşığı Kalsiyum Karbonat Kh ve Gh'ı 4 birim arttırırken mevcut Ph salınımlarını engellemenin dışında Ph değerinede artı yada eksi etki gösterirmi?
    Saygılarımla...
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ph değerinin yükseltilmesi için su değerlerinin bazik hale getirilmesi gerekir. Suda çözünmüş olan kalsiyum ve magnezyum tuzları suyun toplam sertliğini oluşturur. Dolayısıyla su hem sertleşiyor (GH artıyor) hemde alkalinitesi artıyor (KH artıyor) Karbonat kh değerini yükseltiyor, kh değeri düşük olan akvaryumda dediğin gibi kararsız bir ph karşımıza çıkıyor.

    Mesela akvaryumlarda bulunan algle (Yosun, bitki) geceleri oksijen tükettiğinden ph değerini düşürüyor, yoğun ışık altında karbondioksit tüketerek oksijen üretiyor ve tam tersi ph gündüzleri yükseliyor. Suyun sıcaklığı, oksijen miktarı bile ph değeriyle alakalıdır.

    Amonyak miktarı yine suyun ph değerini yükseltmek veya düşürmekle yakından alakalı. Kısaca bakmak gerekirse, Kh ve Gh suyun PH değeri üzerinde etkili. Eksiklikleri veya fazlalıkları ph üzerinde etki ediyor.Tek başına kalsiyum eklemek suda istenilen değeri bize getirmediğine göre, bütün olarak ele almak gerek.
     
  3. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Teşekkür ederim Abi.O zaman Kh ile Ph arasında doğru bir orantı kurmak yanlış olur.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karbonat kullanımında ph yükselmesini değil, su içerisindeki tüm genel tepkimeyle tamponlama yapacağı düşünülmelidir. Kalkwasser direk ph değerini yükseltir, ancak kullanımı çok dikkat ister. Tabana çökmesi ve alg sorunu yaratmasıyla ünlüdür. Deniz akvaryumlarında bana kahverengi yosun sorunuyla ilgili ne yapması gerektiğini danışan arkadaşlara ilk sorduğum soru bu ürünü kullanıp kullanmadığıdır. Muhtemelende altından bu ürün çıkmıştır. Kullanımı kesilince tüm sorunları ortadan kalmıştır. Bu ürün direk ph değerine etki eden bir ürün peki neden alg sorunu yaratıyor ve hobici süper su değerleri beklerken sadece beklemekle kalıyor?

    Çünkü su değerlerinin toplam alkanitesini ve kalitesini ortaya çıkaran genel denge yakalnamıyor. Ph yüksek ama suda olması gereken tuzlar ve elementler eksik kalıyor. Kh değeri ve tuzlar yerinde olmayan bir suya kalwasser eklenmesiyle su şartları canlıları zorlayacak değerlere geliyor.

    Ph değerini en güzel dengede tutmanın yolu, genel olarak katkı maddelerine çok ters kalan ve bakan biri olmama ramen kullandığım tek ürün seachem reef bufferdir. Mesela senin gibi Tropheus besleyen hobicilerin aynı ürünün Tanganyika buffer modeli var kullanmasını tavsiye ederim. Neden sadece bu ürünü seviyorum ? Bu ürün içeriği ph değerini düşükse yükseltiyor, ancak bunu direk ph üzerine etki ederek yapmıyor, içeriğinde bulunan magnezyum, tuzlar, kalsiyum, karbonat gibi suyun dengesi için gerekenleri suya ekleyerek yapıyor. Bu denge kurulduğunda fazla kullanımı dahi ph değerini gerekenin üzerine asla çıkarmıyor. Bu ürünün en büyük boyunu 2-3 ay gibi bir sürede bitiriyorum, bu yüzden öneririm.
    Saygılar...
     
  5. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Abi Seachem Tang. Buffer kullanıyorum uzun zamandır ama bir alternatif aradım onun yerine.Zaten bu hafta sonu tekrar eklemeye başladım.Bu olaydan çıkaracağımız anafikir sağlıklı su değerlerine ulaşmak için kestirme yol diye bir şey yok.Saygılar...
     
  6. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Daha önceleri akvaryumda çok daha fazla kaya kullanıyordum(o zamanlar nekadar çok kaya koyarsam Tropheusların o kadar çok seveceğini düşünürdüm) ve açık konuşmak gerekirse daha fazla dip çekimi yapıyordum.Kumumda şimdiki gibi midye kırığıydı.Dolayısıyla daha fazla ph etkisi olan doğal malzeme ve dip çekerek karbondioksit azaltılmış bol oksijenli su ile akvaryum idame ediliyordu.
    Bir gün arkadaşımdan aldığım djital Phmetre ile yaptığım ölçümde 9,1 değer aldım ve ondan sonra su değerlerine çok kafa yormadım Öyleki! Uzun zamandır elimde olan Tanganyika Bufferı doğru dürüst kullanmamıştım bile fakat daha sonra su değişimlerini aksatmam,kayaları azaltmam ve belkide sump sistemine dönmem Ph problemi yarattı.
    Bir musibet ,bin nasiyatten evladır misali bende su üzerine biraz araştırma yaptım.Temel de olsa birşeyler öğrendim.Temelin son noktasını da düzenleyerek Temel abi koydu.Dört günlük buffer kullanımı ile 7,5 den 8,5 e çıkarabildim ve devam ediyorum.
    Bu arada bikaç hafta önce Sikecideki kimya malzemeleri satan dükkanlardan merck marka bir Ph indikatör aldım,bildiğimiz kağıt olanlardan.Renk skalası anlaşılır ve uzun bir rulo kağıt var içinde.Fiyat olarak 15 TL.Bana hesaplı ve kullanışlı geldi.Yolunuz düşerse bir göz atmanızı tavsiye ederim.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Serdar yorumuna teşekkür ederim, Akvaryum suyuna mantık yönünden de bakalım istersen, akvaryumumuzun suyunun ph değerini yükseltmek için katkı kullandığımızı ve yükselttiğimizi düşünelim. Balıkların günlük beslenmeleri sonunda bildiğin gibi atık yükünün artmasıyla redoks düşer ve ph orantılı olarak düşme eğilimine girer. Genel olarak ph değerinin 7 olması birçok akvaryum için yeterlidir. Tropheus tanklarında bu değer sana yetmiyor. Yapılan su değişiminde kullanılan suyun Türkiye şartlarındaki ortalama ph değeri 7 olduğuna göre, su değişimlerinde her ne kadar atık uzaklaştırılıp redox yükseltilse de, eklenen suyun ph değeri akvaryumdaki suyun ph değerinden düşük kalıyor. Bu noktada su değişimnde kullanacağın suya buffer ekleyerek hazırlaman mantıklı olabilir. En azından suyu akvaryuma ekleyip önce değerleri oynatacağına, dışarda değeri yakalayıp dengeyi bozmamak mantıklı olsa gerek.

    Mercan kırığının ph tamponlama özelliği bulunmaktadır, ancak bunu yapabilmesi için suda bir miktar çözülmesi gerekir. Kısaca üzerinden su akıntısının geçmesi çözünmeyi kolaylaştırır. Sumpa ve varsa kule sistemine bir miktar eklemeni tavsiye ederim. Akvaryumun taban malzemesi olarakta mercan kırığı kullanabilirsin. Biyolojik döngü için gerekli alanı sağlayacak bir malzemedir aynı zamanda. Deniz akvaryumuma canlı kum dahil, argonit kumu ekledim, öyle ya pahalı ve yeni modaydı. Ancak tabiri caizse eski suyumu özledim. Şu an tamamen mercan kırığına ve hatırı sayılır bir taban kalınlığında ekledim. Suyuma kavuşmakla kalmayıp, taban kumu arasına yerleşen canlıların videolarını çekebileceğim, yem yemelerini gözlemleyebileceğim akvaryum içinde ayrı bir Dünyam oldu.

    Nacizane fikirlerimi yazdım.

    Saygılar...
     
  8. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Katılıyorum tamamen.Sump içerisinde kule yok ama sump içerisinde akıntılı birkaç yere ince çorap içerisine doldurmak sureti ile mercan kırığı takviyesi yapmayı düşünüyorum.Drenajın sumpa aktığı noktanın altına olabilir.Bir nevi çakma kule gibi.
     

Sayfayı Paylaş