1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ph ve kalsiyum arasındaki ilişki

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde james_34 tarafından 8 Eylül 2009 başlatılmıştır.

1. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Selamlar,

Ph ve kalsiyum arasındaki ilişki sizce nasıldır ? Kimden duyduğumu hatırlamıyorum ancak ph düşürmek için gaga taşı kullanıldığını duymuştum. Gaga taşında kalsiyum var diye biliyorum. Acaba düşme sebebi bu mudur?

2. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Yok mu fikri olan :) ?

Kimi arkadaşlar ; kalsiyum karbonatın phı yükselttiğini söylemekte bense tam tersini düşünüyordum...

3. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Can bende o tip şeyler okumuş ve denemiştim.. Kalsiyum karbonat'la gh ellenmeden ph ve kh artıyordu.. Dozajı tutturamadığım için artış çok az olmuştu..

4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Gaga taşını kuşlarda kalsiyum ihtiyacını gidermesi için kullanıldığını biliyorum fakat bu durum balıklarda nasıldır acaba ? huh:

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Ben soruyu anlamadım Can ? kalsiyum ph değerini tek başına yönetemez zaten. kalsiyum, kh, magnezyum vs bütün olarak alkaliteyi belirler. Mercan kırığı piranha akvaryumunda olur diyorduk mesela bunun sebebi ph değerinin 6 cıvarına inmesiyle mercan kırığının çözüneceğindendi.

6. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Bu olayı bana toptancı bir abi söylemişti.Zamanında ramirezi beslerken ama yorumlar genelde ph arttırdığı yönünde. Şimdi melek ve discus besleme düşüncesi varda :) Askere gitmeden o yüzden ph düşürme hedefim vardı. Tabi osmoz su arıtıcısı ile suyu hazırlıcaktım o işte yattı.

Bu sebeble de melek-discus işide yattı gibi :) Kararsızım... Bu konu başlığıda ph düşürmek için... Yani phı nasıl düşürebiliriz? Ph düşürücü sıvılar olmadan . . .

7. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Temel abi , eminmisin fazla kalsiyumun kh'ı düşüreceğine ? Ben tam tersi diye biliyorum.. Kh zaten karbonat sertliğidir suda ki bunu fazlalaştırdığımızda kh niye düşsün ki ?

8. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

SU SAFLAŞTIRMA VE YUMUŞATMA YÖNTEMLERİ

Yumuşatma, suyun sertliğini azaltma veya tamamen yok edilmesi olayıdır. Saflaştırma, yumuşatılmadan farklı olup, sudan organik maddelerin ve mikroorganizmaların uzaklaştırılmasıdır.

Sert Suların Yumuşatılması
    Soda-Kireç Metodu
    Alüminyum Sülfat ve Şap Metodu
    Trisodyum Fosfat Yöntemi
    Permutit Yöntemi
    İyon Değiştiricileri

Suların yumuşatılması demek suda sertlik yapan mineral maddeleri (katyon ve anyonları) sudan ayırmak demektir. Suların yumuşatılması aşağıda belirtilmiş olan nedenlerden dolayı önemlidir :

 Çamaşırların yıkanması için daha az sabun sarfedilir.
     Sert sularda mevcut mineraller su boruları içinde birikerek boruların tıkanmasına yol açar.
     Bazı endüstri ve imalat kollarında yumuşak su gereklidir.Konservecilik, tekstil, kağıt imalatı, dericilik ve buz, nişasta imalatlarında yumuşak su gereklidir. Fakat çok yumuşak sular korrozif olurlar. Bunlara korrozif su denir.
     Su ürünleri yetiştiriciliğinde önemlidir.

Su sertliğinde rol oynayan en önemli bileşenler kalsiyum ve magnezyumun bikarbonat ve sülfatlarıdır. Az miktarda kalsiyum ve magnezyum klorür ve nitrata rastlanır.

Suların bikarbonatlardan ileri gelen sertlikleri havalandırılmakla kısmen giderilir. Ayrılan CO2 yüzünden suda çözünmeyen karbonatlar oluşur.

Ca(HCO3)2 CaCO3 + CO2 + H2O

Sülfatlardan ileri gelen sertlik ise giderilemez.

Suları yumuşatmak için kullanılan başlıca metodlar şunlardır :

1. Soda – Kireç metodu
    2. Alüminyum sülfat (Al2(SO4)3.18H2O) ve şap (K2SO4 . Al2(SO4)3 12H2O) metodu
    3. Permutit usulü
    4. Trisodyum fosfat yöntemi
    5. İyon değiştiricileri

Devamı....

http://www.gidacilar.net/su-saflastirma-t500.html

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Genel olarak bakarsak kalsiyum değeri normalden az ise PH değeri 8 den aşağı düşme eğilimi gösterdiği bilinir. kalsiyum kontrol edilecekse PH değerinide bilmek gerek. Ancak bu noktada karbonat yoğunluğunun 8–10 KH cıvarında olması gerekir ki ph tamponlansın. Akvaryumlarımızda ise ph değeri genelde düşme eğilimindedir. İşte bir bütün oluşmadığında calsiyum tabana çöker ve kahverengi alg oluşumunu tetikler bunu bir çok akvaryumda gördük. Hatta Kalkwasser kullanımıyla akvaryumların kalsiyum ihtiyacı karşılanırdı. Ancak tabanda çökelti oluşturmasıyla kullanımı çok çok azaldı. Konuyu sadece kalsiyum ph değerini yükseltir olarak ele alamayız.

10. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş

Temel Abi,

Konuyu şu yönden ele alalım :)

Discus,melek,neon,ramirezi gibi; düşük phı seven balıklar için neler yapmak gerekir ki ph düşürelim? :)

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Anlaşıldı Can, eklediğin yazı içinde zaten genel şekli var. Ancak daha pratik ve kesin bir yol var mı bakalım.

Sayfayı Paylaş