1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Pipo filtrenin verimini 10 katına çıkarmak

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 22 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam, :hasta:

Yavru akvaryumlarında, bitkili akvaryumlarda, karantina tanklarında pipo filtre kullanılır. Bu pipo filtrelerin verimini çok çok artırabiliriz. İşlem çok basit ve amacına uçarak, şişerek, patlayarak ulaşacak işlevsellikte. Dilersek bu sistemi iç filtrelerin su çıkış ağzından çıkan suyu yönlendirerekte kullanabiliriz. ;)

Gerekenleri mutlaka okuyun:

Akvaryumportalı, biraz beceri, biraz emek harcayacak yürek, biraz kumda oynamadan vaz geçim, yeşil sahalara dönme isteği, kendi yapımıyla başarıyı yakalamak isteyen akvarist yüreği, Pet şişe ( Plastik kab), ama pet şişe sıradan seçmeyin biraz caf caflı olsunda görüntüsü zevk versin. Pet şişeyi kesecek bıcak, bir parça bakalıt veya plastik parçası.

Şişemizi yan taraftan itibaren fotoğraftaki gibi kase şeklinde olacak şekilde kesiyoruz. Sağ taraftaki fotoğrafta görüldüğü gibi denemede su şişeye doldukça şişe veya plastik kaba doldukça ağız kısmından dökülüyor. Bu paylaşımda şişe ağzının başka bir kaba slikon ile yapışmış şekli kullanılıyor. Araya bir parça plastik koyularak suyun altından geçmesi sağlanıyor. Bu işlem suyun elyaf ve filtre malzemelerinden geçmesini sağlıyor.

Filtre malzemelerimizi içerisine yerleştiriyoruz. Elyaf, süger, seramk, kömür, fosfat tutucu, zeolit, kısaca ihtiyaca göre.

Pipo filrenin borusundan bildiğiniz gibi su çıkar. Bunun sebebi alttan yukarı hareketlenen oksijen boru içindeki suyu boşaltıkça pipo filre süngerinden geçirerek içine su alır. Çalışma prensibi budur. Biz bu boruyu bizim filtremize yönlendireceğiz. Borusu kısa gelirse uzatmak gayet mümkün. Filremizi yine gördüğünüz gibi kırtasiyelerden alınn kağıt tutturacı ile akvaryum kenarlarına tutturabiliriz. ;)

Bizim pipo filtre sanırım canavar gibi oldu ne dersiniz ? [​IMG]

www.akvaryumportali.com kıvır:gif

Saygılar...

2. Kadr1maN

Kadr1maN

Gerçekten işlevsel görünüyor.Teşekkürler Temel abi :cicek:

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İşlevsel görünüyor Kadir kardeşim çok doğru. Bir pipo filtreden en az 6-7 pipo filtre verimi alınabilir.

Ama paylaşıma ilgi ve alaka işlevsel değil malesef. :cekingen:

4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam;bu sistem 90 lı yıllarda kullandığımız,basit bir düzenekle hava ile çalışan,hani hortumdan akan su bir haznede bulunan elyafa dökülerek filtrasyon yapan sistemi anımsattı bana. :)

Hocam bahsini ettiğin sistemde su zaten halihazırda pipo filitrede süzüldüğü gibi,birde plastik kaptaki malzemelerden extra filitre edilmesinin yanında,plastik malzemedeki kalın kumlarda yararlı bakterilere ayrıca ev sahipliği ediyor.

Hocam gerçektende basit bir pipo filitrenin randımanını 10 a katlamak bu olsa gerek. :helalolsun:

Paylaşım için teşekkürler. em34:

5. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Temel abi,eline koluna sağlık.Pipo filtrenin 3_4 katı deyimide çok yerinde.

6. figenc

figenc

Bu filitre içindeki malzemeler (elyaf- kalın kum) ilerki günlerde yıkanacak mı huh: O zaman bakterilere ne olacak?

7. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Ölecekler fakat dış filtre temizlği yaptığımızdada ölüyorlar, yerlerine gelmeleri birkaç gün sürer sanırım.

8. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha

Hımm gerçekten mantıklı bir fikir.. :) Pipo filitrede filtre edilen su tekrar bir filitrasyon işleminden daha geçiyor ve üst düzey bir temizlik yapılıyor.Bence bu pipo filtreye ufak bir dış filtre eklemesi gibi bir olay. .8. Üstelik kullanım kolaylığıda var bence orta boyutlarda bir akvaryumun temizliğini tek başına yapabilecek bir sistem oluşturulmuş...Yani nasıl bir temizlik yapmak istiyorsanız filitreye o malzemeyi koyabilirsiniz bence bu proje pipo filitre olarak portal üretimi olan Cem Bey'in yapımı Pakadam projesiyle birleştirilse çok etkili bir filitrasyon ortaya çıkacaktır kanımca... burda:gif Tabiki tartışmaya açık bir konu... ;)

9. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
  10. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha

Evet bu projeyi biliyorum :).Yarışmayada katılmıştı sanırım fakat yapılması biraz uzun anlatılmış ve arkadaşları korkutan tarafta maliyet olacaktır sanırım. .8. F akat bence her ikiside takdir edilmesi gereken projeler.Çünkü bunlar aslında bu hobiyi gerçekleştirmek için illada makine teknolojisiyle üretilmiş araçlar kullanma gerekliliğini ortadan kaldırmakla beraber nispeten ucuza mal edilen projeler(hatta çok nispeten demeliyim) ve belkide bu,buna benzer projeler gibileri,gibileri ve gibileri bu ülkede seri üretim başlatacak ve akvaristlik macersaını daha ucuza mal etmenin adımını attıracaktır :)

11. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Kesinlikle çok haklısın. Bu güzel düşünceleri o başlığa yorum yaparak belirtmek gerek. Destek olmak ve yorum yaparak arkadaşların uğraşlarına değdiğini anlamalarını sağlamak gerek. Bu çizimler ve ardından faliyete geçirilen yapım aşaması çok kıymetli ve emek ürünü. ;)

12. salkayetrer

salkayetrer

Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha

Bilmem mi Temel abi bilmem mi :) Hemen bir eklemede de ben bulunuyorum. burda:gif

13. lades

lades

Yer:
    Mersin
    İsim:
    Cem Tunç

Temel Hocam gerçekten güzel bir düşünce, hobiye katılmış yeni bir filtre. Orta ve küçük tanklarda kullanılabilir sanırım.Elinize sağlık.
    Mini sump olmuş hatta. :helalolsun:

14. figenc

figenc

Benim akvaryumcum, bahsettiğiniz kafa motoruyla elyaftan geçerek dökülen akavryum suyunu üç yıldır değiştirmediğini söylemişti. Bana da aynısını kurmuştu. İkinci gidişimde ondan yedek elyaf istediğimde; elyafı yıkadığım suyun üste kalanını tekrar akvaryuma geri dökmemi tembih etmişti. Fakat akvaryumlarında ayrıca pipo filitre de vardı. İçim bir türlü rahat etmedi.
    Şimdi bunu görünce aradığımı buldum dedim, ben bile yapabilirim :basardim:

Kafama takılan son bir şey var:
    Uzun süreli elektrik kesintilerinde dış filitrelerde bahsettiğiniz bakteri ölümü akabindeki suya bir tür asit salınımı olur mu?

15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Figen Hanım eğer elektirik kesintisi uzun olursa ortalama 3 saat cıvarı akvaryuma neler basar neler. Amonyak , kokuşmuş su, nitrit vb. Kesinlikle kötü su basacağına şüphe yok. Ancak akvaryumların oturmuşluğu ile ve tabi iyi kurulmuş ise etkilenme dereceleri değişir. Bazıları hiç etkilenmez bazılarında ise tüz sistem çökebilir.

Ben bu yüzden biyolojik alan sağlayan metaryelleri dış filtrelerde sevmem pek. Tabi her koşulda dış filtre içinde bir takım pislikler birikiyor ve yine bir takım bozuk suyu akvaryuma basaktır ama en azından bakterilerim öl gibi gereksiz bir korku olmaz ve tabi yine önerdiğimiz akvaryum içindeki kum, kaya gibi malzemelerin biyolojik alan içermesi sayesinde hiç etki hissedilmez.

16. figenc

figenc

"Bilgi lanetlenmektir" Büyük oğlumun lafı aklıma geldi smiley18.gif

Bu filitreyi ortaya koyan sizsiniz. Salt mekanik amaçlı düşündünüz o zaman.
    Peki sizin tatlı su akvaryumunuz nasıl merak ettim. Pek çok forumunuz var, henüz oku oku bitiremedim, akşamları portalda staj yapan öğrenci gibi hissediyorum kendimi huh: Link yollarsanız memnun olurum saygılar:gif

17. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Tatlı su akvaryumum yok Figen Hanım benim. Ben hayatın mavide olduğunu düşünenlerdenim. Bankadan arkadaşlara bazı dıy yapımlarım var, bazılarını ise küçük bir su hazırlama akvaryumunda denerim, bazılarını yapar paylaşır çöpe atarım. saat:gif Mesela aramızda kalsın, damacanadan bir ps yaptım piyasada aynı güçte ps dünyanın parasıdır ama portal artık DIY ps cenneti olduğundan paylaşmadım bile. Hanımda atmış çöpe. :F

Sump harici bir filtre sisteminde biyolojik filtrasyon komedidir. :)

18. figenc

figenc

"İnanmıyorum ama arz talebe uydum" diyorsunuz. Peki, okula gönderin derdim ama son tahlilde sınıfımda bile örnek gösteremeyeceğim okuldaki bazı öngörüsüz tutumlar yüzünden.
    Neyse, forum adresinizi öğrencilere vereceğim.

Akvaryumlarımda bu hafta sonu örneğinizi çalışacağım, resmini eklerim. Teşekkürlerimi önden sunayım saygılar:gif

Bu arada deniz kumu tabanlı iki akvaryumumda arada baloncuklar çıkıyor neden olabilir?

İyi çalışmalar saygılar:gif

19. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Fotosentez yapan yosunlar kabarcık çıkarabilir veya taban kumunuzun ince olması sebebiyle anaerob bakteriler sayesinde nitrat azot gazına dönüştürülüyor olabilir.

Sayfayı Paylaş