1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Piranha Anotomisi

Başlığı 'Piranha Balıkları Forum' kategorisinde legend tarafından 16 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Piranha Anatomisi

    Balıkların şekil, renk, yüzgeç, çene yapısı gibi fiziksel unsurları bize yaşadıkları yerler, beslenme şekilleri, suyun hangi katmanında yaşadıkları hakkında fikir verir. Aşağıdaki grafiklerin, piranhaları tanımamıza biraz olsun ışık tutacağını sanıyorum.

    Genel

    Piranhalar pek çok türden yapısal olarak ayrılır, kendi türleri arasındada belirgin farklılıklar vardır. Bütün piranhalar, yukarı doğru güçlenen, yanlamasına kalınlaşan, karını ezen bir gemi omurgası gibi vücut, geniş ve güçlü kuyruk, aerodinmik yapıları ile çok hızlı, çevik birer yüzücüdürler. Som balığı gibi olan S.elongatus ince vücut ve gelişmiş kuyruk yapısı ile bütün piranha türleri arasında en iyi yüzücü olduğu söylenir.

    Bir çok balıktan farklı olarak piranhalar, kuyruk ile arka yüzgeç arasında küçük yağlı bir yüzgeçe sahiptir. Bazı diğer aile üyelerinde, örneğin kedi balıklarında da benzer bir yapı vardır fakat bu özellik characin familyasının karakteristiğidir.

    Dişler

    Cins pygcentrus üyeleri, güçlü bulldog benzeri dışbükey şekilli çeneleri ( bir çok serrasalmus üyesinden adelesel olarak baskın ) ile tanınabilirler. Bu anatomik farklılıklar bize diyetleri, beslenme şekilleri hakkında fikir verir. Pygocentrus üyeleri sık sık avlarını aktif takip yöntemi ile yakalar ve parçalarlar.

    Cins serrasalmus üyeleri, daha çok içbükey baş şekli ve cins pygocentrus a nazaran daha az güçlü çene yapısına sahip olduğundan, ağırlıklı asalak ve yüzgeç yiyicidir. Bundan dolayı, deri, kas ve kemik boyunca kesmek için çok güçlü alt çeneye ihtiyaç duymazlar. Ancak bu özellikler grubun tüm üyeleri için söz konusu değildir. S. Rhombeus, S. Manueli ve S.Elongatus bir kaç örnek.

    Saydığımız türlerin erişkinleri gerçek yırtıcı hayvanlar gibi, güçlü çeneye sahip oldukları gibi, tüm ailenin davranışsal özelliklerinide taşır.

    Ücgensel, azorsharp dediğimiz traş bıçağı bibi keskin, üst çene alt çeneden küçük, ağız kapatıldığında, kapan gibi birbirini arasına geçerek avına kaçma ve yaşam şansı vermez.

    Piranhaların korkutan dişleri, dudak derileriyle örtülü. Bu nedenle bu hayvanlar fazla dikkat çekmiyor ve sakin bir görüntü sergiliyor. Bu deri yukarı kaldırıldığı zaman (kurutulmuş hayvanlarda rahatça görülebiliyor) ustura keskinliğindeki üçgen dişler ürpermeye yetiyor. Balık ağzını kapattığında, kama şeklindeki alt ve üst dişler bir fermuar gibi kilitleniyor.

    Dişlerini avına geçirdikten sonra, hızlı kuyruk hareketleriyle vücudunu oradan oraya atıyor ve sahip olduğu bütün güçle bir parça eti koparıyor. Ağzında kısa süre çevirdikten sonra hemen yutuyor, sonra yeniden avına yükleniyor: bir parça ve bir parça daha... Böylelikle piranha, her büyüklükte avla rahatça baş edebiliyor. Et ve yüzgeçlerin parçalanmasını, dilimlenmesini sağlıyor.

    Koku Alma

    Bu vahşi canlıların dikkat çeken yönleri sadece dişleri değil. Kan ve çürüme kokusuna karşı gösterdikleri hassasiyet de inanılır gibi değil. Ama bunun bir amacı var. Balçık nedeniyle genellikle bulanık olan Amazon Nehri'nde görüş uzaklığı 10 santimetreye bile ulaşmıyor. Bilim adamları, aynı köpekbalığı gibi, piranhanın da kanı, 1/1,5 milyon oranında sulandırılmış haliyle bile seçebildiklerini tahmin ediyorlar. Bu olağanüstü koku duyuları sayesinde bulanık sularda bile anında avına ulaşabiliyor.

    İşitme

    İşitme duyusu da mükemmel işliyor. Yüzen balıklar, düşük frekansta karakteristik ses dalgaları oluşturuyor. Ses dalgası suyun altında havadakinden yaklaşık 5 kat daha hızlı yayıldığı için, piranhalar, çırpınan yaralı balıkların oluşturdukları yüksek frekanslı basınç dalgalarını en bulanık sularda bile hızla algılayabiliyor

    Görme
    Piranhaların gözleri çok keskindir. Doğasında bulanık sularda yaşadığından bahsetmiştim. Su içinde koku alma ve işitmelerinin yanı sıra çok iyi gören gözlere sahiptirler... Çok geniş bir alanı görebilir ve tehlikelerden kaçabilirler.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 18 Mayıs 2015
  2. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Piranha Anotomisi

    Melih abi, bu balıkların bir tanesinin günde ne kadar et yiyebileceği tespit edildi mi, bu konu hakkında bir bilginiz var mı?

    Saygılarımla...
     
  3. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Piranha Anotomisi

    Ali bu her balık için değişir ama piranhalar günlük beslenmezler 2-3 günde bir avlanırlar ben benim natları 4-5 günde bir besliyorum.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Piranha Anotomisi

    Melih abi Piranha'ları özellikle küçük üretim akvaryumlarında tuttuklarını okudum. Bu aslında beni biraz şaşırttı, araştırma yaptım ve ısıtıcı güvenliği alınmış küçük akvaryumlarda, bazen aynı akvaryumu ızgara ile bölerek tutulduklarını gördüm bir fotoğraf paylaşarak bu konudaki fikrini almak isterim.

    Yine çok çok ilgimi çeken bu türün akvaryumunda küçük balıkların olması, acaba sence amaç yem olmaları mı? Çünkü bu şartlardaki akvaryumun üretim amacı dışında bir görüntüsüde bulunmamakta. Fotoğraf ise sana özeldir, internet ortamında yayınlanmamıştır.
    Saygılar...
     
    Düzenleme: 18 Mayıs 2015
  5. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Piranha Anotomisi

    Temel bölünmüş akvaryumlardaki amaç genellikle yer yokluğundan kaynaklanmaktadır bir piranha için gerekli olan su yoğunluğu balık başına 50-80 litre civarıdır bu tür ayırmalar genelde serrasalmus türlerinde uygulanır ama yanliştır zaman içerisinde balıklar sürekli birbirlerini görüp saldıracakları için agrasifliklerini yitireceklerdir üretim aşamalarında su hacmi ne kadar büyük olursa o kadar iyidir.Evet küçük balıkların tankta olması yem amaçlı.
     
  6. mad max

    mad max

    Mesajlar:
    95
    Cinsiyet ayırımını nasıl yapıyoruz. Ben 1 mt likbir akvaryumda bir çift beslemeye başladım.
     
  7. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    +1
     
  8. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Piranha türlerinde cinsiyet ayrımı yapabilmek imkansızdır
    yanılma oranı neredeyse %90 dır kesin olarak bu dişi şu erkek diyemeyiz bunu ancak çiftleşme zamanı ayırabiliriz.Bir çiftle üremede zaten başarı ihtimali sıfırdır çünki bu balıklar sürü yaşamaya alışıktır yani sürü pisikolojisi taşırlar buda başarı imkanını ortadan kaldırır.
     
  9. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Peki Melih Abi,bu hayvanlar sürü halinde yaşıyorsa ve çiftleri ayıramıyorsak yumurtalara karşı herhangi bir saldırıları oluyor mu acaba?Yavru alma olayını başka bir tür örnek göstererek açıklayabilir misin biraz.Mesela chickletler gibi midir bunlar yoksa japonlar gibi mi?
     
  10. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Melih abi; Cem kardeşime ilaveten,birde piranhaların üremesi ile ilgili video yada resimler varmı abi ? :bilmem:
     
  11. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Yu
    Yumurtalara saldırı söz konusu değil çünkü yumurtlama işlemi bittikten sonra anne yumurtaları terk eder ama baba yumurtaları korumaya devam eder yuvaya kimseyi yaklaştırmaz bunun için yumurtalar koruma altında diyebiliriz.Ama yumurtaları ayırmak en garantili yoldur.
     
  12. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Melih Abi süpersin yaa. ALLAH senin gibi bilgin , alim akvaristleri başımızdan eksik etmesin. Mükemmel bir paylaşım.



    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş