1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Piranha Tankı Kurulumu

Başlığı 'Piranha Balıkları Forum' kategorisinde legend tarafından 17 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Akvaryum Kurulumu

    Önce ,çok iyi yıkadığınız taban malzemesini akvaryuma yerleştirin. Taban malzemesi için kullanacağınız en iyi malzeme lavalit, kuarts veya dere kumudur. Bunları yazmamın sebebi suya salınım yapmamaları ve ph'ı yükseltmemeleridir.

    Akvaryumun suyunu doldurunuz, ilk başta suyunuz bulanık olabilir, merak etmeyin zamanla berraklaşacaktır.

    Isıtıcı ve dış filtrenizi kurup çalıştırın.

    Su ısısı istediğiniz seviyeye geldiğinde ilk bitkilerinizi ekleyebilirsiniz.

    Dinlenmemiş su kullanıyorsanız, suyu direk şebekeden alıyorsanız, suda klor ve kloramin gibi zararlı kimyasallar bulunduğundan Sera Aquatan gibi su düzenleyiciler kullanabilirsiniz. Biyolojik döngüyü hızlandırmak için ,Sera Nitrivec ekleyebilirsiniz. Böylelikle piranhalarınızı daha kısa zamanda akvaryuma ekleyebilirsiniz. Su düzenleyici eklenmemesi konusunda benim okuduğum gibi sizde bir çok yerde yazı okuyacaksınız ama ben kullanmayı tercih ediyorum. Kimyasal kullanmak istemiyorsanız, akvaryuma suyu koyduğunuz günden iki gün sonra, akvaryuma ucuz bir kaç balık ekleyip besleyebilirsiniz. Balığın dışkısı, yem atıkları vs. döngüyü başlatacaktır. Akvaryuma ölü karides atılması yönündede yazılara rastladım ama denemedim mantık aynıdır. Kimyasal dönüşümde son aşama su değiştirme. Bu sudan nitratı kaldıracaktır.

    Amonyak - nitrit düzeyleri 0 'a indiğinde, ph istenilen düzeyde sabitlendiğinde artık akvaryumunuzun piranhalar ile tanışma zamanı gelmiş demektir. Ph, amonyak, nitrat testlerini düzenli olarak yapmanızı tavsiye ederim. Balığınızın iştahında, vahşiliğinde ve renklenmesinde su şartlarının önemi kaçınılmazdır.

    Akvaryum kurmak konusunda bir çoğumuzun bildiği bilgileri bir kez daha hatırlattıktan sonra, piranhaların güçlü, yırtıcı ve sinirli karektere sahip bazen bir o kadar da utangaç balıklar olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

    [​IMG]

    Piranha türleri için minimum tank boyut tavsiyeleri
    *Sadece tavsiyedir. Daha AZ su hacminde yaşayabilir ama bu, onları sağlıklı tutmak için ihtiyaç olan inanılan nominal su miktarıdır.

    Pygocentrus cariba Genç 35-55 litre / piranha
    Sub-adults 55-100 litre / piranha
    Erişkin 100+ litre / piranha
    Pygo. nattereri Tank raised Genç 30-40 litre / piranha
    Sub-adults 40-80 litre / piranha
    Erişkin 80+ litre / piranha
    Pygo. nattereri Wild caught Genç 40-55 litre / piranha
    Sub-adults 55-100 litre / piranha
    Erişkin 100+ litre / piranha
    Pygo. piraya Genç 40-55 litre / piranha
    Sub-adults 55-100 litre / piranha
    Erişkin 100-150 litre / piranha
    Pygopristis denticulata
    Serrasalmus irritants
    Serrasalmus medinai
    Serrasalmus sanchezi
    Genç 60-100 litre / piranha
    Sub-adults 100-150 litre / piranha
    Erişkin 100+ litre / piranha



    Serrasalmus altuvei
    Serrasalmus brandtıı
    Serrasalmus compressus
    Serrasalmus eigenmanni
    Serrasalmus geryi
    Serrasalmus maculatus
    Serrasalmus spılopleura
    Genç 230-400 litre / piranha
    Sub-adults 400-700 litre / piranha
    Erişkin 700+ litre / piranha




    Serrasalmus elongatus


    Genç Mevcut
    Sub-adults 150-250 litre / piranha
    Erişkin 250+ litre / piranha

    Serrasalmus manueli
    Serrasalmus rhombeus


    Genç 100-150 litre / piranha
    Sub-adults 150-250 litre / piranha
    Erişkin 250-380 litre / piranha

    SU KİMYASI


    Su kimyası piranhalar için en önemli unsurdur. Su değerleri amazon ile aynı olmalıdır. Balıktaki sağlık, renklenme, üreme,davranış gibi tüm problemler su oranlarının uygun olmayışından kaynaklanır. Eğer tam değerler istiyorsanız veya üretim yapacaksanız Reverse Osmose cihazı almanızı tavsiye ederim. Damacana su da satın alabilirsiniz. Nestle marka suyun PH degeri amazona yakındır. Eğer çesme suyu kullanıyorsanız mutlaka 3-4 gün dinlendirin. Sera Aquatan sudaki ağır metalleri çözecektir. Akvaryumdaki su değerlerini mutlaka ölçün. Bu sonuçlara sera morena ve torf kullanarak suyun pH ve gH degerlerini düzenleyebilirsiniz.. Şimdi bu terimleri inceleyelim.



    [​IMG]
    [​IMG]

    pH

    pH-değeri:pH değeri suyun asitli,notr veya alkalinli olup olmadığını gösterir.Tür ve orjinlerine bağlı olarak balık ve bitkiler asitli, notr veya alkalinli su gerektirirler. pH düştükçe su asitliği artar,ve pH yükseldikçe daha alkalinli olur.pH değeri logaritmik bir değerdir.Bu şunu ifade eder:pH-değeri 7 olan su pH-değeri 8 olan suya göre 10 kat daha asitlidir ,pH değeri 6 olan su 100 kat daha asitlidir.Bu nedenle kesin ph değeri akvaryum biyotopu için esastır.
    - Yüksek pH değeri için: Sera pH-minus,super peat ile filtreleme ve kısmı su değişikliği.
    - Çok düşük pH değeri için: Sera-pH plus,daha alkalili su değişikliği,fakat amonyum kirlilinin tespit edilmesi kaydi ile....
    kH

    kH-(Karbonat Sertligi): Karbonat su sertliği karbonik asitli kalsiyum ve magnesyum bileşiklerinden olusur.Yeterli karbonat sertliği pH değerini sabitler.Karbonat sertliği akvaryumda biyolojik ayrışım işleri ve bitkilerin karbondioksit tüketiminin neden olduğu değişimlere karşı tampon görevi görür.Karbonat sertliği tehlikeli pH düşüşlerini(asit düşmesini) önler.Güçlü pH degişiklikleri balıga zarar verir.İstikrarlı pH değerlerini sağlayan tavsiye edilen karbonat sertlikleri: 5 ile 10 dkH arasıdır.
    - Çok yüksek karbonat sertliği: Sera pH-minus ile veya yumuşak su ile kısmi su değişiklikleri ile düşürün veya sera super peat ile filtreleyin.
    - Düşük karbonat sertliği: KH-plus ile yükseltin.

    gH

    gH-(Toplam sertlik): Suyun toplam sertligi kalsiyum ve magnezyum tuzlarının birikimi ile tespit edilir.Toplam sertlik balığın,mikroorganizmalarının ve bitkilrin büyümesini etkiler .Akvaryumlarda beslenen süs balıklarının çoğu için uygun değerler 6 ile 16 dgh arasında değişir tek balığın kendini iyi hissettigi gH-degeri süs balıgınızın toplu bir akvaryuma konduğunda pek fazla değişmemelidir.Çoğu süs balıklarının menşe memleketlerinde toprak minarellerinden yoksundur.Dünyanın birçok yerinde ise tam tersidir.Yağmur topraktan kalsiyum ve magnezyumu çözer ve suyu bu şekilde sertleştirir.
    - Çok yüksek toplam sertlik: Sera super peat ile filtreleyin veya Güney Amerika gibi yumuşak tropik su menşeli balıklar için doğal turba özleri ,izleme elemanları ve humin asitlerine sahip sera morena ekleyin böylece balıgın doğasına uygun sekilde yumuşak su olur.
    - Çok düşük toplam sertlik: Sera gH plus ile yükseltin ;daha sert su ile kısmı su degişikliği.

    NH4/NH3

    NH4/NH3-(Amonyum Amonyak): Her evde olduğu gibi, örneğin yiyecek artıklarından, düşen yapraklardan veya balık atıklarından kirleticiler veya bahce havuzunda ortaya çıkar. Sera nitrivec ile akvaryumda bulunan yararlı bakteriler önce amonyum ,sonra nitrit ve son olarak nitrata dönen nitrojen içeren bu atıkları işler.İyi dengelenmiş bitki topluluğu çalışan anerobik akışı nitratı filtreye atar.Yüksek amonyum düzeyleri zarar görmüş veya daha gelişmemiş bakteri aktivesini gösterir,örn.su değişimi veya yeni kurma. Eğer pH değeri 7'nin üzerinde ise ,daha yüksek miktarda amonyum amonyaka dönüşür ve bu balık için zehirlidir.Hatta 00,2 mg/l'den yüksek amonyak düzeyi bile uzun vadede solungaçların zarar görmesine neden olur.0,5 mg/l veya yukarı seviyelerinde süs baliği için akut boğulma tehlikesi vardir.
    -Çok yüksek Amonyum/Amonyak düzeyleri: Kısmı su değişimi, acil durum, önemli olarak:Balık telore edile biliyorsa pH değerini düşürün,sera nitrivec ile sabitleyin,filtreyi kontrol edin,balık sayısını azaltın,tasaruflu besleyin,daha fazla bitki ekleyin...

    NO2
    NO2-(Nitrit): Çözülme işleminden sonra ortaya çıkan nitrit konsantrasyon çok yoğun ise güçlü bir kan zehridir.Tespit edilebilen nitrit düzeyleri su kirliliğidir. Akvaryum ve bahce havuzlarındaki balıklar 3,3 mg/l ve yukarısında akut tehlikeyle karşı karşıyadır.
    - Ntrit düzeyi (NO2)0i3-0,0mg/l (nitrit nitrojen[NO2-N]düzeyleri 0,1- 0,3mg/l'ye eşittir): Akvaryumunuza sera nitrivec ekleyin.Filtrelerin uygun çalişip çalışmadığını,çok fazla yiyecek verilip verilmedigini veya balığın kayıp olup (ölmüş) olmadiğini kontrol edin.
    - 0,9mg/l'den itibaren NO2(0,3 mg/l NO2-N düzeyine eşittir): Aşiri su kirliliği,kısmi su değişikliği yapın,nitrivec ile ayarlayın.Su kirliliğinin nedenini araştırın ve elimine edin.
    - 3,3 mg/l'den itibaren NO2(1,0mg/l NO2-N düzeyine eşittir): Hemen suyun %30'unu değiştirin ve yukarıdaki işlemi yapın.12-24 saat sonra %30 su değişimini tekrarlayın.

    NO3

    NO3-(Nitrat): Nitrat ikinci çözülme aşamasıdır.Nitrojen içeren maddelerin çözülmesi sırasında oluşur ve musluk suyu ile de akvaryum suyuna karışabilir.Nitrat düzey 50 mg/l'nin üzerinde ise balıklar ve bitkiler canlı olmayacaktır ve yosun hızla büyüyecektir.Düzeyin 20 mg/l'aşmaması gerekir.
    - 20 mg/l üzerinde nitrit düzeyi: Sera Bia Denitor'u veya sera sporax'lı bir yavas akıs filtresine takın.Her 100 litre su icin 1 litre sporax veya toplam her 3 metre balik boyu icin kullanildiginda biyofilitrede ciddi nitrat cozulmesi gerçekleşmiş olacaktır.Bunun için filtreye sera nitrivec ile aktifleştirin.Hızlı büyüyen bitkiler ekleyin .Düşük nitratlı sulara sıkça kısmı su değişiklikleri yapın.Balık ve yiyecek miktarını düşürün.

    Cl

    Cl-(Klor) Klor musluk suyunda genellikle vardır ve yeni kurmalarda veya su değişimlerinde akvaryuma karısır.Klor 0,002 mg/l üzerindeki konsantrasyonlarda balıktaki mukoza zarlarında yanmalara neden olur.Ayrıca yararlı bakterilerin sayısını azalttığı için fitredeki kirletici çözülmesini etkiler.
    - Çok fazla klor: Sera aquatan ekleyin(klorun etkilerini notralize eder),bio döngu acısından nitrivec(yararlı bakterıler)ekleyin.

    Fe

    Fe-(Demir): Demir tüm süs balıkları için önemli besindir.Düsük demir bitkileri olumsuz etkiler ,fakat çok yüksek demir balıklar ve bitkiler için zararllıdır .Her tür demir bitkiler tarafindan alınmaz.Bu nedele musluk suyundaki demir zararlı olabilir.Sararan yapraklar az demirin belirtisidir.
    - Yetersiz Demir: Akvaryumda sera florena (sıvı gübre) ve florenette A (tablet gübre) kullanarak gübreleyin.Aktif maddeler florenette A ve T den yavaşça bırakıldıklarından ve kökler tarafından hemen alındıklarından gübre tabletleri demir test kitleri ile izlenemez.
    - Çok fazla demir: Kısmi su değişikliği.

    O2

    O2-(Oksijen): Oksijen balık ve akvaryum canlıları için esastır .Bitkilerde geceleyin bir miktar oksijen isterler.Oksijen düzeyi,su ısısı,su çalkantısı,türler,balık ve bitki adeti ve yiyecek miktarına bağlıdır.Oksijen azlığı ciddi solunum yetmezliğine ve ******* durumlarda balık ve bitklilerin boğulmasına neden olur.

    Co2

    CO2-(Karbondioksit): Karbondioksit besinler için önemli bir besindir.10 ile 40 mg/l arasındakı bir co2 düzeyinin yeterli olduğu görülmüştür.Akvaryum balıklarıda kendilerini bu şartlar altında iyi hissederler.Karbondioksit testi günlük olarak test edilmesi gerekmektedir.
    - Yetersiz CO2: Sera fertillizaton system(CO2gübreleme sistemi ) ile karbondioksit ilave edin.
    - Çok fazla CO2: CO2 ilavesini azaltın,seramic CO2 control system ile CO2 düzeyi ve pH değerini otomatik olarak düzenlenebilir

    PO4

    PO4-(Fosfat): Akvaryumlardaki yüksek fosfat düzeyine (sıklıkla 10 mg/l'ye kadar)cok fazla balık,zengin fosfatlı besinler ve fosfat içeren bitki gübreleri sebep olur.Yüksek nitrat düzeyi artan yosun büyümesine neden olur.
    - Çok yüksek fosfat düzeyleri: Haftada suyun %10-30'unu değiştirin,akvaryumunuza hızlı büyüyen bitkiler ekleyin,sera phosvec eklleyin ,balık adetini azaltın.

    Cu

    Cu-(Bakır): Bakır,balıklar ve ve omurgasızlar ve mikro organizmalar için çok önemlidir.Bakır akvaryuma veya havuz suyuna musluk suyu ile bakır içeren su arıtma faliyetleri sonucu girebilir.Fazla dozu önlemek için bakır düzeyinin dikkatle izlenmesi gerekir.0,3 mg/l üzerindeki seviyeler salyangozlar ve diğer omurgasızlar ,1,0 mg/l üzerindeki seviyeler tatlı ve tuzlu su akvaryumlarındaki tüm canlılar için öldürücüdür.
    - Cok Fazla Bakır: Bakırsız su ile büyük kısmi su değişiklikleri,çift doz sera aquatan ile ayarlaıyın...

    SERA REHBER'den alıntıdır.


    [​IMG]
     
  2. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Piranha Tankı Kurulumu

    Ellerine sağlık, güzel makale abi...

    Bu baharda doğacak yavrulardan 5-6 tanesini mayısın sonuna doğru ayırır mısın abi ?
    Geldiğimde şu an içi boş olan 1 metrelik akvaryumu Piranha Akvaryumu yapacağım...
     
  3. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Kardeşim senin istediğin piranha olsun ayırmazmıyım elbette ayırırım.
     
  4. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Emeğine sağlık Melih Abi. Makalenden oldukça zevk aldım. Paylaşım için teşekkürler.



    Saygılar...
     
  5. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Arkadaslar, sakın arka plan felan koymayın, kayalık koymayın. kafasını vura vura göçürüyor.
     
  6. F4iLuR3

    F4iLuR3

    Mesajlar:
    101
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Halil Meriç
    Cevap: Piranha Tankı Kurulumu

    100 lt akvaryumumda bakamazmıyım ?

    Pygocentrus cariba Genç 35-55 litre / piranha
    Sub-adults 55-100 litre / piranha
    Erişkin 100+ litre / piranha
    Pygo. nattereri Tank raised Genç 30-40 litre / piranha
    Sub-adults 40-80 litre / piranha
    Erişkin 80+ litre / piranha
    Pygo. nattereri Wild caught Genç 40-55 litre / piranha
    Sub-adults 55-100 litre / piranha
    Erişkin 100+ litre / piranha
    Pygo. piraya Genç 40-55 litre / piranha
    Sub-adults 55-100 litre / piranha
    Erişkin 100-150 litre / piranha
    Pygopristis denticulata
    Serrasalmus irritants
    Serrasalmus medinai
    Serrasalmus sanchezi
    Genç 60-100 litre / piranha
    Sub-adults 100-150 litre / piranha
    Erişkin 100+ litre / piranha

    şurada tavsiye edilen cinsleri tam anlamış değilim biraz yardımcı olabilirimisiniz
     

Sayfayı Paylaş