1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Piranhalarda Beslenme Ve Üreme

Başlığı 'Piranha Balıkları Forum' kategorisinde legend tarafından 17 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    BESLENME

    Piranhaları beslenirken izlemek en zevkli olaylardan biridir. Fakat Kendi kanımca bunuda kendi doğalarında olduğu gibi amazondakine benzetilerek doğal hayattaki gibi yapmak gerekir. Piranhalar doğada ölü, hasta ve yaralı hayvanlar ile beslenir. Tabi sular çekildiği ve besin kıtlığı başladığı zaman her şeye saldırabilirler.

    [​IMG][​IMG]
    [​IMG]

    Piranhalarınız için hiç bir şey canlı balık kadar yararlı değildir. Canlı balık dışında, donmuş karide, mürekkep balığı, böcekler, kurbağa, küçük fare, beyaz et, yürek ve ciğer. Bu listeyi böyle uzatabiliriz.

    Ancak, vereceğiiz besinler,

    Koruyucu madde, kimyasal eklenti, renklendirici, tatlandıcı, baharat ihtiva etmemeli. Bu gereksiz eklemeler piranhanızın sağlığını tehdit eder.

    Yiyecek maddeleri , çok fazla piranhalarınızı şişmanlatacak şekilde verilmemeli, aşırı besleme özellikle genç piranhalarda, sindirim sorunlarına sebep olabilir . Bundan dolayı , ılımlılık ile ve arasıra beslenilmeli.

    Yavrular 2 kez/gün

    Gençler 1 kez/gün

    Erişkinler 1kez/3-4 gün

    Besleyici olmakla birlikte doğadan yakalayacağınız kurbağa, su yılanı ve çeşitli anfibiklerde tehlikeli parazitle, hastalıklar olabilir. Hatta zehirli dahi olabilirler. Zehirli olmadığınızdan emin olduğunuz türleri dezenfekte etmeden piranhalarınıza vermeyin.

    Ev yapımı yiyecek küpleri oldukça besleyici ve yararlıdır. Balık karides, sakatat, sebze ve gerekirse vitamin mixerde harmanlanarak, buz kalıbı veya jelatine sarılarak dondurulur. Küp-küp veya dilimlenerek balıklarınıza verilir.Etcil balıklar için satılan top yemler oldukca yararlı ve besleyici olmasına rağmen genelde piranhalar yemek istemezler. Karides, Piranhalarınızın renklenmesi için oldukça iyi ayrıca çok besleyicidir En önemli besin, piranhalarınız için canlı yemdir. Renklenmelerinde, agresifliklerinde en önemli faktördür.

    [​IMG][​IMG]
    Piranhanın yemlenmesine tanık olan biri, bu anı ömrü boyunca unutmayacaktır. O an yaşanan duygular, insanda korku uyandıran çağrışımlar yaratıyor. Dracula ve beyaz köpekbalığı hariç, başka hiçbir yaratık bu kadar kötü bir üne sahip değil. Güney Amerika'da yaşayan bu yırtıcı balığın sadece adı bile insanların tüylerini diken diken etmeye yetiyor.

    [​IMG][​IMG]

    Piranhalar, yiyeceklerini yerken sergiledikleri tavır açısından da tatlı su balıkları içinde eşsiz. Bu yönleriyle köpekbalığına benziyorlar. Dişlerini avına geçirdikten sonra, hızlı kuyruk hareketleriyle vücudunu oradan oraya atıyor ve sahip olduğu bütün güçle bir parça eti koparıyor. Ağzında kısa süre çevirdikten sonra hemen yutuyor, sonra yeniden avına yükleniyor: bir parça ve bir parça daha... Böylelikle piranha, her büyüklükte avla rahatça baş edebiliyor.

    Yine de suların kralı değil. Kaymanlar ve büyük yırtıcı balıklar için de piranhalar lezzetli yiyecekler. İnsanlar için de oldukça tehlikeli bir hayvan olan Mata Mata adlı sukaplumbağası, balıkçıl ve nehir yunusu da piranhaları zevkle yiyorlar. İşte o zaman ava giden avlanıyor. Düşmanları piranhaları yerken, öldürdüklerinden iyice emin oluyorlar. Canlı bir piranhayı yemek, daha sonra midede harekete geçen bir testereyi yutmaya benziyor.

    ÜREME

    Piranhaların üremesi hakkındaki bilgiler, göreceli ve yetersiz. Çünkü sadece Pygo.nattereri ( ternetziyi de kapsayan ), s.spilopleura, p.cariba gibi bazı türler ev akvaryumlarında üretildi.

    Serrasalmus ailesinin üyelerine gelince, eş tutma, kur ve yumurta dökmeleri tamamen farklıdır. Kendi türüne bile şüphe ile yaklaşan, agresif tavırlar sergileyen tür için ancak yaşam sürdükleri suya çeşitli hormonlar ve kimyasallar ilave ederek yumurtaya istekli, agression düzeyleri az hale getirebiliyor.

    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

    Geniş akvaryumlarda s.rhombeusun üretildiğini duymakla birlikte bilinenler yetersiz.

    Vereceğimiz üretim bilgileri, ev akvaryumlarında sıkça üretildiği için, p.nattereri üzerine olacaktır.

    *Öncelikle, yavrulamayı harekete geçirmek için bütün koşullar tam ve doğru olmalıdır.

    pH: 6.0 - 6.5 ila 7.0 arasında değerde de üretim yapılabilir...

    Gh: 5-10

    Nitrit, nitrat ve amonyak değerleri sıfıra yakın olmalıdır...

    Isı: Normalde piranha besi ısısı 26-28ºc 'dir. Ancak bu ısı üretim akvaryumunda ilk başta 26ºc daha sonra 28-30ºc 'ye yavaş yavaş çıkartılmalıdır. Daha sonra tekrar 26ºc 'ye indirilmelidir.

    Üretim zamanı suya yem atılmamalıdır. Verilecekse bile çok az verilmelidir. Artık et parçaları, yağlar, balıkların dışkıları su değerlerini bozarlar...

    *Tank, yeterince geniş, sessiz bir çevrede ve iyi dizayn edilmiş olmalı.

    *Uzun zamandan beri sosyal hiyerarşinin geliştiği, yani sürü bilincinin oturduğu bir tanktan üretim beklenmeli.
    Çiftleşme için eş tutmuş ve kendilerine uygun bir yer bir yer seçmiş olmaları.

    Çiftleşmeye istekli balık, renk olarak kararmış, bir bölge tutmuş, agresif tavırlar içindedir. Dipte yuva yapmak için, varsa bitkileri söküp, kırıp ortalığı birbirine katar. Artık yuvanın üzerinde dişiyi cezbetmek için hazırdır. Döllediği yumurtaları işte bu yuvaya yatıracaktır. Yuvaya her yaklaşan balık onun için bir tehlikedir. Erkekleri yaklaştırmadığı gibi bazen dişiyi bile yuvadan kovacaktır. Turuncuya yakın yumurtalar, 2-3 günde olgunlaşacak. Daha sonraki bir kaç gün içinde etrafta serbestce yüzeceklerdir. Yumurtalar çıkmadan uygun ortam yaratılmış tanka yumurtaları sifonlamak uygundur. Bu işlemi yaparken dikkatli olmak hem hassas olan yumurtalar için, hemde hala agresif olan erkekten zarar görmemek için önemli.

    Yumurtadan çıkmış genç piranhaların rengi, gümüş, başının şekli erişkinlerden daha fazla içbükey ve geniş gözlere sahiptir. Aç gözlü genç piranhalar boyut olarak kendinden küçük yavruları yerler. İlk dönemlerlerde, artemia, kan kurtları ve sivrisinek larvaları ve diğer küçük yiyeceklerle besleyerek, zor olan 2-3 günlük dönem atlatılabilir. Genç piranhalar çok hızlı büyür, ilk ayı atlattıktan sonra, küçük balıklar, besleyici değeri yüksek yavru yemleri diyetlerine eklenebilir. Karides, yürek ve sığır eti ile beslenmemeli

    [​IMG][​IMG][​IMG]

    [​IMG]
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam emeğine sağlık :alkis:

    Bundan 10-12 sene evvel bende piranha beslemiştim.Gerçekten güzel ve ilgi çekici balıklar.Özelliklede avlanmaları.1-2 yıl piranha besledikten sonra,sularını temiz tutması zor diye beslemekten vazgeçtim ve birdahada piranha beslemedim.Ancak hala ilgimi çeken 3-5 balıktan birisidir piranhalar.

    Saygılar.
     
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Hocam emeğinize sağlık çok güzel bir makale olmuş. Şu piranaların bakışlarına bakın yaa. Parçalayacak gibi bakıyorlar.


    Saygılar.
     
  4. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Piranhalarda Beslenme Ve Üreme

    Paylaşım için teşekkürler ellerine sağlık. :) bende beslemek istiyorum piranha ama babam izin vermiyor aslında veriyoda frontosaları atıp piranhamı alıcaz diyo bende başka bir akvaryum kurup piranha yapıcan inş :)

    Saygılar... saygılar:gif
     
  5. Calimocho

    Calimocho

    Mesajlar:
    16
    İsim:
    Emre Karanfil
    Piranhalarda Beslenme Ve Üreme

    Yavru piranhaları karınları şişene kadar yedirinki büyümelerini hızlandırın ve biribirini yemesinler :D
     
  6. ZeRo-x7

    ZeRo-x7

    Mesajlar:
    932
    Yer:
    İstanbul/ Beykoz
    İsim:
    Murat Sarıoğlu
    Piranhalarda Beslenme Ve Üreme

    Hep beslemek istediğim bir balikdir. Ama nedense hep korkmusumdur , belki filim'lerindendir. :F
     
  7. Portnoy

    Portnoy

    Mesajlar:
    115
    Piranhalarda Beslenme Ve Üreme

    Güzel ve başarılı bir anlatım olmuş Teşekkürler..
     
  8. MertBalim

    MertBalim

    Mesajlar:
    422
    İsim:
    Mert
    Piranhalarda Beslenme Ve Üreme

    Çok sağolun hocam. Çok iyi bir makale olmuş. Ellerinize sağlık.
     

Sayfayı Paylaş