1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Planarya

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde turqer tarafından 11 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Planarya..

    Akvaryumumda karşılaştığım, biraz araştırma yaptıktan sonra planarya olduğuna kanaat getirdiğim sorunu sizlerle paylaşmak istedim. Buna tam anlamıyla sorun demek doğru olur mu bilmiyorum aslında. Çünkü bahsedeceğim canlıların ne balıklarıma ne de bitkilerime şuana kadar herhangi bir zararını görmedim. Bitkilere zararı olmasını beklemiyorum etçil olduklarından. Ama balıklara zararı olmayacağı anlamına gelmiyor bu zamana kadar bir aksilik olmaması...

    Önce planarya hakkında, hepimizin rahatlıkla ulaşabileceği fakat göz önünde bulunmasını istediğim bir kaç bilgi ve bir resim:
    - Omurgasız hayvanlar grubundadırlar.
    - Planarya adı verilen tatlı sularda yaşayan yassı kurtlar enine veya boyuna parçalara bölünse, her parça ayrı ayrı bir planarya kurdu meydana getirir ( rejenerasyon )
    - Çift cinsiyetli olduklarından ( hermafrodit ) eşeyli de üreyebilirler.
    - Merkezi sinir sistemi bulunur.
    - Etçil canlılardır.
    - Sindirim sistemleri vücut boşluğunda dallanmıştır.

    [​IMG]


    Şuan akvaryum camında yaklaşık 20 tane kadar görebildiğim planarya mevcut. Göremediklerim ne kadar bilmiyorum tabi...Boyları farklı farklı, en büyüğü yarım santimetre kadar diyebilirim.
    Bunlarda benden bir kaç resim. Fotoğraflar kötü, küçük olduklarından çekmemde zor oldu kusura bakmayın...
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Akvaryumum yavru akvaryumu olduğundan 30 litre. Kısa bir süre önce kurmuş olduğum akvaryum.İçerisinde bir süre balık bulunmadığından iç filtreyi çalıştırmamıştım. Camlar yeşin yosunla kaplanmıştı kısmen. Planarya olduğunu düşündüğüm canlılarda genellikle bu yosunlu bölgelerde bulunuyor. Yavaş yavaş hareket ediyorlar, ince ve beyazlar. Sıklıkla camlarda olmalarına ragmen su içerisinde uçuşan 2-3 tanesinide gördüm. Bunların balıklara yapışma ihtimali hakkında bilgim yok.
    Bu canlıların akvaryumumda oluşmasının nedenini bence; iç filtrenin çalışmaması ve bugüne kadar düzenli olarak 4 defa su değişimi yapmama ragmen 1 defa dip çekimi yapmış olmam. Su sıcaklığının bu canlılar için önem taşıdığını öğrendim. Akvaryumda görülmeye başladıkları zamanda su 24-25 santigrat dereceydi. Gözüm aldanmadıysa o sırada sayılarıda biraz daha fazlaydı. Şuan 27-28 santigrat derece olan suda azalmış gibi görünüyorlar. Sıcaklığın biraz daha artması tamamen yok olmalarını sağlayabilir ama akvaryumda ki balıklar ve bitkiler sıcaklığı bir kaç derece daha arttırmama engel diye düşünüyorum.

    Su değişimlerini sık sık yaparak, suyun sıcaklığını tutabildiğim en uç noktada tutmaya gayret ederek ayrıca yemlemeyede dikkat ederek bunların üstesinden gelmeyi amaçlıyorum. Camlarıda yosunlardan arındırdım, planaryaları genellikle bu bölgelerde gördüğüm için.Başarılı ya da başarısız olacağımı bilmiyorum bu yaptıklarımla...Sayılarında artış yokken ve zararlarını görmediğimden tecrübe edinmek istiyorum.

    Aslında Temel Hocam'ın 'Omurgasız satın alırken' başlıklı yazısında şöyle bir cümlesi dikkatimi çekti;
    ''Geceleri fener tutularak, bir araya toplamaları sağlanır, akvaryumdan alınmaları bu sayede kolaylaşabilir.'' bu yöntemi de deneyeceğim, uygun olursa elimi suya sokmadan almaya çalışacağım. ( planaryalar ordayken elim suya girsin istemiyorumda =) )
    Tabi ki mevcut kimyasallarla da bunları yok etmem mümkündür fakat sayılarında artış yokken kimyasalları işin içine sokmak istemiyorum...

    Bu konuda tecrübesi, bilgisi olanlar vardır elbet.Yol gösterici, faydalı bilgilerinizi tecrübelerinizi esirgemezseniz sevinirm.
    Yanlış,eksik,gedik bir cümle kurduysam kusura bakmayın. Düzelmetiniz yarar olacaktır.

    Saygılarımla...
    Türker Sezgin

    Not: Göz önünde bulunmasını istediğim bilgiler ve devamında ki fotoğraf alıntıdır.

    Konuyu yanlış yere açtıysam, uygun bölüme taşıyabilirseniz sevinirm.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Planarya

    Selam,
    Çok güzel bir paylaşım olmuş ellerine sağlık. Gerçekten enterasan canlılar, benim başıma bu canlı ile ilgili bir durum gelmedi. Ancak başlığın başında yazan cümle çok güzel; 'Aslında bir sıkıntımı bilmiyorum, bitkilere ya da balıklara bir olumsuzluklarını görmedim' Aslında burası konunun en önemli noktadır. Eğer akvaryumlarımızda türeyen bu gibi canlıların zararlı olup olmadığını bilmiyorsak, müdahale yapmamalıyız. Hele kimyasal anlamda asla. Ben şahsen doğada bulunan bir canlıyı zaten doğal ortam yaratma çapası içerisine girdiğimiz akvaryumlardan bilinçsizce uzaklaştırmak yerine, araştırarak, bu canlılar sadece gerçek anlamda zarar veriyorsa öğrenerek uzaklaştırılmalıdır. Bunun sebebi ise, bu canlıların doğada verikleri zarar, doğal ortamlarında çok kolay bertaraf edilir. Ama akvaryumlarda zararı geri getirmek o kadar kolay değildir. Ancak ben bu canlının bu güne kadar bir zararını duymadım. Yine de akvaryumdan uzaklaştırmak istersen, Alacağın corydroas (çöpçü) bu işi yapacaktır.
    Saygılar...
     
  3. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Planarya

    Verdiğiniz bilgiler için sağolun hocam. Dediğim gibi bilgi eksikliğinden ve görüntüye etki ettiğinden akvaryumdan uzaklaştırmayı amaçlamıştım.
    Biraz daha araştırınca zararı olmadığını okudum bir kaç yerde. Hatta yararı olduğunu da öğrendim. Yarardan kastım, yavru balıkların bu canlıları yemesi. Bir bakıma canlı yem olacaklar. Bu durumda her şeyi normal bırakmak istiyorum.

    Dediğiniz gibi akvaryumlarımızda doğayı örnek alıyoruz. Doğada yavru balıkların bu canlıları yemesi varsa, akvaryumumda da buna izin vermeliyim. 17 tane, 1 cm'lik lepistes yavrusu camlarda ki planaryalara ilgi göstermese de, suda uçuşanları kovaladıklarını gördüm. Kovalamaları normal olsa da yeyip yemeyeceklerinden emin değilim.

    Saygılarımla..
     

Sayfayı Paylaş