1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde axu2 tarafından 29 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Yavru tankımda onları gördüğümde mutlu oldum. Yavru balıklar bayılıyor onları yemeye. Fakat kafamı yastığa koyduğumda içim rahat etmedi bu canlıların insan sağlığına bir etkisi varmıydı? Araştırdığım internet kaynaklarından planaryaların tenyalar ve karaciğer kelebekleri gibi yassı solucanlar olduklarını ve insan bağırsaklarına yerleşebildiklerini okudum. Bu beni endişelendirdi çünkü çoluğumuz çocuğumuz var malum kendimizi bu canlıdan bir şekilde koruyabiliriz ama bu başkaları için de risk taşıyorsa bunun sorumluluğunu alamayız. Bu konuda bilgi ve birikimlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
     
  2. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

    İnsan üzerinde yaşayan asalakların çoğu yiyeceklerden gelir. Özellikle et ürünlerinden, büyük ve küçükbaş hayvanların etleri iyi pişirilmeli, eti aldığımız kasapların kesimlerinin güvenilir olduğunu bilmek gerek. Şimdiye kadar ağır bir hastalığa sebep verdiğini görmedim. İlaç kullanımı, belirtileri sağlam söylendiği takdirde, asalakların hangisi olduğu tesbit edildiği zaman tedavide kesin çözümü getirir. Kendi bilgilerim bunlar eksiğim hatam varsa şimdididen kusurum affola.
     
  3. MR_EREN

    MR_EREN

    Mesajlar:
    145
    İsim:
    Eren Eroğlu
    Ynt: Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

    Muhammed'in bilgilerine ek olarak : Bahadır abi, elinde bir kesik-yara varken suya elini soktuğunda bu tenyalardan mikrop kapabilirsin.
    En önemlisi, yumurtalardan birisi kesiğe-yaraya yerleşirse "Yandı gülüm keten helvam" durumuna geçersin.

    Çünkü o yumurta, ete yerleşip çatladı mı (ki asalak yumurtaları çok dayanıklıdır) kurtuluşun olmaz...
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

    Aslına bakarsan akvaryumda görünce sevinmemen gerekirdi. Sebebi ise, bu canlıların oluşmasının sebebinin organik atıkların akvaryumda yükseldiği anlamına gelmesidir. Akvaryumda dip çekimi ihmal edilen durumlarda oluşur. Dipte kalan yem artıkları bu canlıların oluşumunun en büyük nedenidir. Zaten yemlerin başına toplandıklarını görebilirsiniz. Akvaryumlarda görülen Planaryaların çoğunluğu etçil beslenen canlılardır. Protein ağırlıklı yem artıkları oluşum ve hayatta kalma süreçleri için büyük bir etkendir

    Planaryaların aşırı çoğalması bu açıdan bakıldığında, su şartlarının pekte iyi olmadığı anlamına gelir. Yetersiz filitrasyonda bu canlıların oluşumunda önemli rol oynar.

    Balıklara bulaşma ve onlara zarar verme gibi bir zararları yoktur. Tam aksine besleyici özelliği ile iyi bir canlı yem olduğunu söyleyebiliriz.

    Yavru balıklar içini iyi bir besin kaynağıdır. Fakat, bozulan şartların sonucu olarak oluşan bu canlıların varlığını sürdürmesine izin vermek, bozulan su değerlerini kabullenmek anlamına gelir bence.

    Dip çekimlerini belli periyotlar ile aksatmadan yapmak onları dengede tutar ve kaybolmalarında önemli rol oynar. Bu canlılar için kimyasal kullanarak, akvaryum suyunun dengesini biyolojik yönden bozmaya gerek yoktur.
     
  5. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Ynt: Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

    Planarya-Beyaz kurtçuk


    Planarialar, bir çok akvaryumda zaman zaman görülürler.Bunun başlıca sebebi fazla yemlemedir(genellikle protein ağırlıklı yemler, tetra bits gibi)bir milimetrelik kurtçuklar balıklara herhangi bir zarar vermez. Balıkların da bu kurtçukları yemesinde fayda vardır ama büyükler çok itibar etmez, yavrular daha çok sever. Bu kurtçuklar üretilerekyavru yemi olarakta kullanılabilir. Ancak oluşma nedenlerine bakarsak, dipteki yem artıkları yüksek boyutlara ulaştığından, akvaryumumuzun su dengesi bozulacak, bu durumda balıklarımızın sağlığını kötü yönde etkileyecektir.
    Durumu düzeltmek için önerilenler.
    Herşeyden önce yemlemenin normal düzeyde olması gerekir. Yem balıkların birkaç dakika içinde tüketebileceğinden fazla verilmemelidir.

    1. Düzenli dip çekimi yapılması(yapılıyorsa sıklaştırılması)

    2.Tuz kullanımı: Türe ve akvaryum hacmine uygun miktarda akvaryum tuzu yada ayrı bir kapta eritilerek akvaryuma eklenmesi gereken kaya tuzu.
    3. Kimyasal kullanımı: Piyasada bulunan kurtçuklarla ilgili kimyasallarda kullanılabilir. Ancak doğal ve ucuz yöntemlerle çözülebilecek bir konuda kimyasallara başvurmak en son tercih olmalıdır.
    4.Akvaryum temizliği:Komple akvaryum temizliği ve su değişimi yapılmalı.

    Özellikle 1. maddede yazdığı gibi yeterince yem vermek ile düzenli dip çekimi ile kumları temizlemek kısa vadede bu kurtçukların sayısında azalma gösterecek ve nihayetinde bitirecektir. Kısacası en etkili yöntem su değişimidir.

    Ayrıca bazı botia türleri(macracanta.clown gibi) bu kurtçukları yemektedir. bu türleri koyarak birazda aç olmaları sağlanırsa kurtçukları daha kısa sürede tüketirler. Öncelikle kumda çok miktarda bulunan planarialar, cam üzerine çıkıp su yüzeyine yaklaştıkça sayılarının azlmaya başladığı anlaşılır.
     
  6. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

    Bilgi ve tecrübelerini ileten tüm arkadaşlara ayrı ayrı :cicek: teşekkür ederim. Neticede parazit olan bu canlılardan korunmak lazım o nedenle bu akşam gerekli temizliği yapacağım.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

    Tekrar selam,

    [​IMG]

    [​IMG]

    Yüzlerce parçaya ayır, yüzlerce ilkel solucan olsun:

    [​IMG]

    Konuyu takip eden arkadaşlara, fotoğraf desteği olması açısından bazı fotoğrafları paylaşmak isterim. Bu canlıların onlarca parçaya bölünmelerine ramen her biri ayrı bir birey olarak hayata devam ediyor.

    Üyelerimizden Ufuk (Duncan) kardeşimizin bu konu ile ilgili çok geniş bir makalesi bulunmaktadır. Başlığı okuyunca sinyalimizi alacaktır sanırım.

    Saygılar...
     
  8. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Planaryalar İnsan Sağlığı Açıdan Risklimidir?

    [​IMG]

    Buda benim yavru akvaryumumdan bir kare...Eski hali tabi.
    Düzenli dip çekimi-su değişimi, düzenli yemleme ve filtrasyonla sorun halloluyor..
    Ufuk hocamın makalesini merak ettim doğrusu. Bekliyoruz hocam :)

    Saygılar..
     

Sayfayı Paylaş