1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Plati Varyeteleri

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde axu2 tarafından 28 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. axu2

axu2

Resimlerini bulabildiğim genel plati varyeteleri bunlar bir bu kadarda resmini koymadığım bu varyetelerin türevleri mevcut (altın siyah kuyruk vb.). Eklemeyi unuttuklarım varsa (mutlaka vardır) veya elinde farklı bir varyetesi bulunan varsa bildirirseniz sevinirim.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Plati Varyeteleri

Teşekkür ederim Bahadır hocam, buldukça başlık altına eklemeye çalışırım varyeteleri.
    Saygılar...

3. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Ellerine sağlık Bahadır Hocam, ben Tekirdağ'da Kral Kobra ve Neon varyetelerine hiç denk gelmedim, sayenizde haberdar oldum.
    Saygılar.

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Bahadır Bey ellerine sağlık... Valla çok makbule geçti... Uzun süredir bu resmi arıyordum... Teşekkürler...

5. ciklet1

ciklet1

bende siyah kuytuk plati var

6. axu2

axu2

Siz sağolun arkadaşlar bende aradım ama bulamadım bu nedenle tablo haline kendim getirdim. Bu arada wagtail ne demek siyah kuyruk ifadesini kendimce yazdım çünkü. Wagtail kelime anlamı kuyruk sallayan demek bana pek mantıklı gelmedi, bu adla anılan tüm varyetelerde ortak özellik siyah kuyruk ve yüzgeçlerinin olması hemde başka bir platformda da siyah kuyruk dediklerini gördüm o nedenle bu ismi kullandım. Düzeltebilecek olan varmı

7. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK

Bayıldım bu varyetelere. Hocam devamını bekliyoruz.

Saygılar.

8. Barış ER

Barış ER

Spear tail yada pin tail platy olarak geçen platilerim.

İlk geldiklerinde karantina tankında fotoğraflmıştım.

Yarım cm lik yavrulardan biri kuyruk net şekilde belli oluyor.

Bu koloninin içine mavi plati dişileri ve hi-fin plati dişileri attım.Değişik fenotipte yavrular elde edip pin tail dişilerini koloni içinde bırakıyorum.

9. axu2

axu2

Varyete işi platilerde oldukça karışık temelde kuruk yapısına, renklerine, desenlerine ve hepsi birlikte adlandırılmış bunları sınıflandırmak beni aşıyor ( Abdullah hocamdan yardım istiyorum :helalolsun: ). Ama mevcut adlandırmalar zaten hobideki günlük kullanımlara göre olduğundanda paylaşmakta bir sakınca yok sanırım.
    Kafamı karıştıran varyeteleride mevcut onlarıda paylaşıcam...

10. axu2

axu2

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bahadır Bey,

Görememişim sizin Plati yardım talebinizi... Kusuruma bakmayın... Hemen bu akşam bakmaya başlayacağım... Umarım yardımı dokunacak birşeyler bulurum...

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
  13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
  14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Popular varieties developed from the Platy or Moonfish:
    The solid colored fish include the very popular Red Platy or Coral Platy which will be either a deep blood red or a brick red and the Golden Platy which has an all over bright yellow color.
    The term "Moonfish" is applied when the fish have a specific color along with a black crescent shaped dot on the tail fin, these include the Red Moon, Blue Moon (Blue Platy), and the Gold Moon (Gold Crescent).
    The term "Wagtail" is applied when the fish have a specific color along with black on the tail, these include The Red Wagtail Platy, the Gold Wagtail Platy, the Black Wagtail Platy, and the Mixed Wagtail Platy.
    The term "Tuxedo" is applied when the fish have a specific color along with a black coloration below the lateral line from the gill to the tail, these include the Black Platy often called the Black Tuxedo or Green Tuxedo and has a greenish body.
    The Salt-and-Pepper Platy is mixed with a bit of all the colors and it breeds these colors true, the Mixed Platy has various colors with no particular pattern and it doesn't breed true.

Kaynak: http://animal-world.com/encyclo/fresh/livebearers/platy.php

Tercüme:
    Plati ya da Aybalıklarından elde edilmiş popüler varyeteler:
    Tamamen tek renk olan balıklar, koyu kırmızı ya da tuğla kırmızısı renginde olan Kırmızı Plati veya Mercan Plati ile tamamen açık sarı renge sahip olan Altın Platileri kapsamaktadır.
    "Aybalığı" terimi balığın kuyruk yüzgecinde hilal şeklinde siyah lekeye sahip olması durumunda kullanılmaktadır, bunlar Kırmızı Ay, Mavi Ay (Mavi Plati) ve Altın Ay (Altın Hilal) varyetelerini kapsamaktadır.
    "Wagtail" terimi balığın siyah renkte kuyruğa sahip olması durumunda kullanılır, bunlar Kırmızı Wagtail Plati, Altın Wagtail Plati, Siyah Wagtail Plati ve Karışık/Alaca Platileri içine almaktadır.
    "Tuxedo" terimi balığın solungaçtan kuyruğa uzanan yanal çizgi/yatay organınaltında kalan siyah bölge ile spesifik bir renge sahip olması halinde kullanılmaktadır, bunlar sıklıkla Siyah Tuxedo veya yeşilimsi vücutları olduğu için Yeşil Tuxedo olarak isimlendirilen Siyah Platileri kapsamaktadır.
    Tuz-Biber Plati tüm renklerin hepisnden biraz taşımaktadır ve bu renkler aynı şekilde kalıtılır, Karışık/Alaca Platiler belli bir dağılım göstermeyen çeşitli renklere sahiptir ve bu renkler aynı şekilde kalıtılmaz.

(Not: Tercüme sırasında "Tercüme eşiği kapatma" uygulanmıştır)

15. axu2

axu2

Abdullah hocam çok teşekkür ederim. Verdiğiniz kaynakalr ışığında bir yeniden gözden geçirme şart oldu ilk fırsatta yapacağım.

16. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Valla Bahadır Bey Allah kolaylıklar versin... Ben bir kalkışayım dedim içinden çıkamadım... Beynim patlayacak gibi oldu bıraktım size... :D

Ama bir sınıflandırma yapılması şart...

Bu arada X. variatuslar da çoğu yerde plati olarak geçiyor ancak bunlar plati değil... Bunu da bir şekilde düzeltmek lazım...

17. axu2

axu2

Doğrusunuz variatus gördüğüm kadarıyla benzetimsel anlatımı bulunmayan (mermer, smokin vb.) ve variatus olarak adlandırılan tek varyete. Platiler içinde saymamakmı gerekiyor şimdi bunu?

18. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Variatus (yani X. variatus) ile Plati (yani X. maculatus) aynı tür değil... Bu bağlamda da X. variatus bir plati varyetesi değil... Günbatımı plati vesaire plati diye satılıyor ancak bu uygulama yanlış... Zaten o renkler X. variatus türünün kendi renkleri...

19. mstoyz

mstoyz

İsim:
    mesut özyılmaz
    uzun kuyruk plati

merhaba ben uzun kuyruklu plati arıyorum acaba neden temin edebilirm bi bilen varsa yardımcı olsun lütfen. axu2 hocam sizde bulunurmu acaba_?

20. mstoyz

mstoyz

İsim:
    mesut özyılmaz
    Cevap: Plati Varyeteleri

barış abi merhaba ben uzun kuyruk plati yani senin deyiminle tail platy istiyorum daha önce vardı bende sayısız kapatmak zorunda kaldım ben onları aykılıç ile platiyi çiftleştirmiştim ama şimdi tutturamıyorum nasıl ve nerden temin edebilirm saygılar...

Sayfayı Paylaş