1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Pleksi yavruluk 2

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde reis tarafından 12 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Merhabalar; bugün işyerinde biraz boş vaktim oldu ve bu boş zamanı gene bir DIY çalışmayla geçirdim. :)

Biliyorsunuz daha evvel çıkma beyaz bir pleksi ile yavruluk yapmıştım.Ama bu yavrulukta kullandığım pleksi beyaz olduğundan akvaryumdan bakıldığında yavruların net birşekilde görünmemesi gibi negatif yönleri vardı.

Artık bunca yıldan sonra DIY sistemlere biraz daha profosyönelce yaklaşmak ve bu şekilde çalışmalar yapmak gerektiğini düşünerek pleksi yavruluk 2 modelini yapmaya karar verdim. haha:

Tabi bu iş için gerekli olan pleksileri gene hurdalıktan temin ettim. ;)

Birde bu iş için gerekli alet edevat,makina vs gibi donanımlarıda unutmamak lazım. İşyerimdeki makinalar DIY sistemlere biraz daha profoyönelce yaklaşmamdaki en büyük etken. danso:

Eee ben demiştim beni teknoloji ile birleştirmeyin yoksa anasını ağlatırım DIY sistemlerin diye. :D

Yavruluk için lazım olan malzemeler.

- Pleksi
    - Yatar diye tabir ettiğimiz kesme makinası
    - Claraform
    - Şırınga
    -Ve bir bardak çay. :)

Maliyet: Benim için sıfır. :)

Yavruluğumuz 40X20X20 ölçülerinde olacak.

İşe ilk evvel pleksileri yatarda kesmeyle başladım.

Pleksileri istediğim ölçüde kestikten sonra bu yavrulukta sineklik kullanmamak için yavruluğun yan parçalarını yatarda kanal şeklinde keserek yavruluğun içinde su akıntısı olabilmesi için kanallar açtım.

Tabi boş vaktim oldu derken,bukadar uzun boylu değil. :) İşyerinde sadece pleksileri kesecek kadar zamanım oldu ve akşam pleksileri eve getirip çalışmalara evde devam ettim. :)

Bunlar kestiğim pleksiler.

Buda yapıştırma için bize lazım olan claraform.

Önce yan parçaları yapıştırdım.

Daha sonra diğerlerini.

Yavruluğumuzu akvaryuma monte edebilmek için tuturgaçları yapıştırdım.

Ve bu parçaları akvaryumun yan camına geçirebilmek için çakmakla ısıtarak büktüm.

Ve nihayet yavruluğumuz bitti. :basardim: :basardim: :basardim:

Valla bu konuda mütavazi olamayacağım çünkü fabrikasyon yavruluklara taş çıkarır bir malzeme ortaya çıktı. :basardim:

Bir sonraki DIY sistemlerde görüşmek üzere.

Saygılarımla.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
    TencoMelih, DaPhNe, RuFKaD ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Temiz işçilik, öz veri, beceri ve Rize altınbaş çayı ile gerçekleştirilmiş mükemmel bir paylaşım olmuş Olcay. em34: Ellerine emeğine sağlık. Senin için maliyet sıfır ancak pleksi satın alarak yapılırsa kaça mal olur sence ? Tabi evladiyelik, boyut olarak mükemmel, güvenli olmasıyla rakam bence bu yapımda çok önemli olmayacaktır. Bu güzel paylaşım sabit başlıklarımızdan biri olarak hobici arkadaşlara yardımcı olacaktır. ;)

TencoMelih bunu beğendi.
  3. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Mükemmel olmuş Olcay abi eline sağlık, ama bir sorum olacak açtığın çiziklerin eni kaç mm geliyor ? yatar biraz fazla kesmezmi ? Ayrıca pleksilere hafiften derz açman halinde çok daha sağlam bir yapı olacaktı ;)

TencoMelih bunu beğendi.
  4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam ; evet işçilikte biraz daha özenli davrandım. Tabi bu durum kullandığım makinalarada bağlı. Eskiden taş motoru vs. ile kesim yapmak için önce çizip,sonra tamamen el becerisi ile çiziğin üstünden taş motoru ile geçerek yapıyorduk. Ama şimdi pleksileri keserken mm dahi şaşmıyoruz. ;) Yani temiz işçilik birazda kullandığın ekipmana bağlı. ;)

Hocam maliyete gelince,herhangi bir tabelacıya gitseniz ve bunun aynısını yaptırsanız vereceğiniz en baba rakam 10 tl dir. Tabi gittiğiniz tabelecı bizim Orhan abi gibi olmazsa.Yoksa 100 tl ye bile işin içinden çıkamazsınız. :D :D :D

Emrah; kanalların çapı 2 mm. Yani yavruların ordan kaçmasına imkan yok. ;) Ve bilerek kanaları dibe yakın yapmadımki yavrular gece uyurken,yani dipteyken anaç balıklar deliklerden yavruları vakumlamasın diye. ;)

Emrah; pleksilere kanal açmak mukavemeti arttırır ama bu bizim 40 cm lik yavrulukta çokta birşey değiştirmez. Önemli olan pleksileri mm hata yapmadan kesip yapıştırmak. Zira biz bu şekilde bırak 40 cm i metrelerce büyüklükte pleksileri yapıştırıyoruz. ;)

boom0506 ve TencoMelih bunu beğendi.
  5. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    :D Valla ilk pleksi yapıştırma işimde derz açmadım diye patronum malzemenin parasını benden çıkarmıştı :D

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Pleksi yavruluk 2

Dün aynı yavruluktan bir tane daha yaptım. Tek farkı yanda kanal değil bu sefer matkapla küçük delikler açtım.Yapım aşamaları bir önceki ile aynı olduğundan yapım aşamalarını aktarmaya gerek duymadım.

Yavruluğumuzun akvaryumdaki hali.

Yavrular gayet memnun yeni yerlerinden. :)

İşte yandaki su delikleri

İkinci kez pleksiyi almam biraz zor oldu ama sağolsunlar iş yerimden kırmadılar beni. :cicek: Ee napalaım birsürü yavru olunca yavruluk ihtiyacıda oluyor. :)

Bakalım nasip olursa bir sonraki yavruluğu nasıl yapacağım ? ;)

Saygılar.

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
    TencoMelih bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Son yaptığınıda gördüm Olcay, çok şık ve yavruların aradan kaçamayacağı şekilde olmuş. Tebrik ederim. Gördüğüm en kullanışlı ve sağlam yavruluk bunlar gerçekten. :helalolsun:

Ellerine emeğine sağlık. ;)

8. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ellerine sağlık Olcay abi, emek harcanmış ve güzel olmuş. İnşallah yavrularıda kayıpsız sağlıklı bir şekilde büyütürsün.

9. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Teşekkürler arkadaşlar. :cicek:

İnşallah birgün sizlerede yaparım bu yavruluklardan. :hepiniziseviyorum: Her eve lazım. ;) :)

10. dr_glicocalix

dr_glicocalix

İsim:
    Gökhan Emre ÇAÇAMER
    Elinize sağlık Olcay Bey işçiilik harika olmuş. :helalolsun: em34: Ancak benim merak ettigim bir şey var; bu yavruluktaki su sirkülasyonunda sıkıntı olabilir gibi geliyor bana, huh: gördüğüm kadarıyla sadece yan yüzlerde delikler mevcut tüm yüzlere delik açmak daha iyi olabilir diye düşünüyorum haddimi aşarak. Bununla ilgili sizinde fikrinizi merak ediyorum....

11. myillar

myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Olcay hocam süper çalışma tebrikler :heyo:
    Orhan abi okumasın bu göndermeni gizli: her şakada bir gerçeklik payı varmıdır acaba huh:

12. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Olcay hocam ellerine sağlık demekle beraber Gökhan beyin yorumunada katıldığımı belirtmek istiyorum.Daha iyi olmaz mı biraz daha fazla delik ?

13. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Volkan hocam;Gökhan bey; yavruluğun iki baş tarafındaki kanallar, yeterli su akıntısı olan akvaryumlarda son derece yeterlidir.İç yada dış filitrenizin su çıkıs kısmına yakın biryere bu yavruluğu koyduğunuzda yeteri miktarda yavruluk içinde su sirkilasyonu sağlanacaktır. Tecrübeyle sabittir. ;) unutmayınki; ben bir çalışmayı onlarca kez yapar, dener, ve olumlu sonuç alırsam paylaşırım. Yani özellikle dıy sistemlerde yanlış yönlendirmelere mahal verecek sistemleri denemeden paylaşmam. ;)

Mesut hocam ; Orhan abi biliyorsun bizim abimiz büyüğümüz. Hiçbirşekilde bana kızmaz çünkü bilirki ben haddimi aşmam. ;) Orhan abi bu işin gerçek üstadlarındandır ve herzaman saygımız vardır. :helalolsun:

TencoMelih bunu beğendi.
  14. _ERKAN_07_

_ERKAN_07_

İsim:
    Erkan ÖZEN
    Abicim ellerine ve zihnine sağlık bunun gibi yavruluk ve akvaryum hobiciliğinde kullanılan bir çok malzeme yaptım kendim ama hiç sizin gibi aklımıza gelmedi kaydetmek sizlerle paylaşmak inşallah bundan sonra böyle olmayacak.

reis bunu beğendi.
  15. alikido

alikido

İsim:
    Ali KAZAN
    Eline sağlık Olcay hocam.Çok güzel olmuş.İnşallah ben birgün sizin gibi dıy denemeri yapacak tecrübeye kavuşurum. Böyle bir hobide satın almak yerine kendin imal etmek insana daha bir keyif ve mutluluk verir sanıyorum:) Tekrar elinize sağlık.

M.D.1

16. sezginyavuz

sezginyavuz

İsim:
    Sezgin Yavuz
    Pleksi yavruluk 2

Merhabalar Olcay Abi bir sorum olacaktı. Daha doğrusu birçok sorum olacaktı. :) Haftaya 5mm kalınlığında pleksiden 25x20x20 ebatlarında 2 tane yavruluk yapmayı düşünüyorum. Pleksileri birbirine yapıştırma konusunda silikona güvenmiyorum ve yapıştırma işlemini kloroform ile gerçekleştireceğim. Yaptığım araştırmalar neticesinde kloroformun çok tehlikeli bir madde olduğu yönünde bilgilere rastladım. .8. Buharı bayıltıcı etki yapıp sık kullanımı insanı komaya sokabiliyormuş. dön:gif Şimdi bu kloroformu nerelerden bulacağım? Nasıl kullanacağım? Fiyatları ne kadar? Nelere dikkat edeceğim? Yardımlarını bekliyorum. İyi Pazarlar...

TencoMelih bunu beğendi.
  17. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Pleksi yavruluk 2

Merhabalar Sezgin;

Sezgin pleksi yi slikon yapıştırmaz,birzaman sonra bırakır. Pleksinin en iyi yapıştırıcısı klaraformdur.Klaraformu eskiden,(narkozdan önce ) tıpta bayıltmak için kullanıyorlarmış evet doğru.(Abdullah hocam daha iyi bilir) Ama bildiğim kadrı ile klaraformun özel bir aleti var ve oksijensiz direkt onu telafuz edince bayıltıyormuş. Yani koklamayla felan değil. ;) Kii ben denedim ama hiçte bayılmadım. :D

Klaraformu Karaköy/Perşembe pazarında reklam malzemeleri satan toptacılarda kolaylıkla bulabilirsin. Fiyatı ;1 litrelik şişesi 15-20 tl olması lazım. huh: Ama bu bir şişeden dünyanın yavruluğunu yaparsın. ;) Birde bulabilirsen klaraformun teneke kutuda 500 gr olanı var. Bu daha ucuz. ;)

Klaraformun iki çeşidi var. Birisi ince,su gibi,diğeri ise kalın reçine kıvamında. Yapıştırmak istediğin parçayı şırınga yardımı ile ilk ince klaraformla yapıştırıp,üstündede kalın klaraform geçmelisin. Ve herbir eklem yerine kalınklaraform çektikten sonra enaz yarım saat beklemelisin. Sadece ince klaraformla yapıştırılan pleksi zayıf olur ve ek yerlerinden ayrılır. ;) Buna şöylede diyebiliriz,ince klaraform;punta, kalın klaraform;kaynak. ;)

Şimdi anlayacağın bu yavruluğu yapabilmen için biri ince, biri kalın iki klaraformada ihtiyacın var.Buda demek oluyorki iki şişe lazım sana.

Şimdi diyeceksinki ''abi altı üstü bir yavruluk yapacağım iki şişe almasam olurmu ?'' :D

Sen sormadan ben cevap vereyim. :) Evet olur. ;)

İnce klaraformu kalınlaştırmanın,yani kalın klraform elde etmenin ip ucunu vereyim. ;)

Pleksileri keserken bir talaş çıkar. Yani pleksi talaşı. Şırıngaya çekeceğin kadar klaraformu ayrı bir hazneye ( şişenin kapağı olabilir mesela) al. Ve kalraformun içine bu talaştan azcık at. Talaşın klaraformun içinde eridiğini ve klaraformun reçine gibi bir kıvam aldığını göreceksin. ;)

Hadi gene seni bir şişeden kurtardım. Unutma bu kıyağımı. ;) :D :D :D

TencoMelih bunu beğendi.
  18. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal
    Pleksi yavruluk 2

Sezgin kardeş şanslısın bak Olcay hoca her zamanki gibi cömert. pardon:gif Pleksi yavrulukları ben yunus üretim başlığında gördüm inanılmaz olmuşlar onlar içinde emeklerine sağlık Olcay hoca. super:gif super:gif

19. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Pleksi yavruluk 2

Bende aynı başlıkta gördüm. Olcay abi iyi düşünmüşsün. Bak bugün işe yarıyor. Tebrik ederim. Başarılarının devamını dilerim.

20. sezginyavuz

sezginyavuz

İsim:
    Sezgin Yavuz
    Pleksi yavruluk 2

Vallahi Olcay Abi yorum biçimine bayıldım. Çok teşekkür ederim. Bir ara Bauhaus'a gidip bakayım. İnşallah bulabilirim orda. Bu arada bu ilacın insan derisine temasından bir sorun doğarmı?

Sayfayı Paylaş