1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Poliüretan Köpük Arka Fon

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    DIY - Kendin Yap Sistemi ENGİN55 Nickli Kullanıcıya aittir.

Poliüretan köpükten arka plan yapmaya karar verdim ve forumdan venetten araştırmalarımı tamamlayınca önce bir kalıp çıkartarak işebaşladım.

-Kalıp çıkartırken sağ yan ve arkaya strafor koydum.
    -Ön yüzü akvaryum da dekor için kullandığım büyük,delikli kayalarladöşedim.Bunu yaparken amacım kayalardaki şekillerden faydalanarak arkaplanın girinti çıkıntılarını yaratmaktı.
    -Alt kısımda oluşturmayı düşündüğüm mağaralar için gazete kağıtlarını top haline getirip kağıt bantla zemine tutturdum
    -Bu işlemden sonra 1.kat köpüğü sıktım ve kurumasını bekledim.4-6 saatarasında kuruma süresi var.Köpüğü sıkmadan önce ortamı nemlendirmekköpüğün daha fazla şişmesini sağlıyor.Köpüğü sıkarken kesinlikle sadecetek bir kat sıkmak çok önemli.
    -1.kat kuruduktan sonra 2 kat için mağara ve girintiler oluşturmak içingazete kağıtlarını 1 katın üzerine yapıştırdım.2.ve diğer katları buşekilde oluşturdum.Köpük ön yüzeyde bulunan kayaların şeklini aldı vekruduğunda aradaki gazete kağıtlarını çekerek çıkarttığımda mağara vegirintiler oluşmuştu.

-Oluşan şekli boyamak için forumfa belirtilen fuga flex derz dolgusunualdım.Ancak ilk uygulamam başarısız oldu ve sürdüğüm tüm malzemeüzerine bastırdıkca döküldü.Köpük esnek olduğu için üzerine sürülenmalzemenin kesinlikle kalın olması gerekiyor ve fuga flex ile bunubaşaramadım belki de beceremedim.

-Daha sonra çimento ve kalın çakıldan harç hazırladım ve elimle köpüküzerine yapıştırdım.Bunu yaparken kalın sürmeye dikkat ettim.Harçdınduğunda taş gibi olmuştu ve bastırsamda artık alttaki köpüğünesnekliğine ulaşamıyordum.İnce kalan yerler ise tıpkı fuga flex gibidöküldü.Tazyikli suyla ıslattığımda suyun şiddeti ile açılan yerleroldu (rssimlerde belli).Oraları da oydum ve buralara tekrar kalın kalınharç ekledim ve köpüğü sağlam bir şekilde kapladım.

-Tek problem harç ile kaplanan köpüğün ağırlığının artması görünüyorama akvaryuma koyduğum kayaların toplam ağırlığının 1/4 ü kadar bileağır olmadı.

Köpük uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta köpüğü üstüste sıkmamak.Çünkü iç kısımlar hava almadığından kurumuyor ve içkısımlarda zamk benzeri bir madde kalıyor.Bu şekilde akvaryumda olmasıhalinde zararlı olabileceğini düşünüyorum.kurudukca sıkılırsa bunproblem ortadan kalkıyor ve bir kutu köpük ile daha fazla hacimoluşturma imkanımız oluyor.Bir de köpük bir yere bulaşırsakesinliklesilmeye kalkmayın.kurumasını bekleyin .Kuruduğuda kolaylıklakoparılabiliyor.Eğer kurumadan silerseniz bir daha kesinlikleçıkartamayacağınız lekeler oluşturursunuz

Şimdi kurumaya bıraktım.3-4 gün sonra akvaryumu boşaltıp içinekoyacağım.Köpük harç ile ağırlaştığı için herhangi bir silikonlama veyapıştırma işlemi yapmayacağım.Akvaryuma koyduktan sonra 2 parça olanarka planı birleştireceğim ve içinde oluşan görüntüye göre bazıeklentiler yapacağım.Mesela yanları da dönmek ve zeminde uzantılaroluşturmak gibi.

Resimlerde görünen arka plan 120cm ve 70 cm lik 2 parçadanoluşuyor.Yükseklik 55-60 cm.Derinlik epey fazlaydı ama arkadan demirtesteresi ile inceltince 20-15-10 cm e düştü (kimi yer ince kimi yerkalın)

Maliyete gelince harçiçin 5.YTL (Bir çuval çakıl ve 10 kgçimento).Köpük için 90.YTL (4 tane büyük 9 tane küçük )Ancak acemilikolduğu için bu kadar fazla tuttu.Sonuçta arka planın yarısını keserekattım.Yani kullanılacak malzeme ve dolayısıyla maliyet yarı yarıyadüşebilir.Bunun yanında köpük sertleştikce diğer kat sıkılırsa bir kutuköpükle oluşturulacak hacim fazlalaşacaktır.Ben bu konuda da acemidavrandım ve üst üste vurdum.

Bence köpük ile yapılan arka plan strafora göre daha doğalgörünüyor.Ancak boyama ve kaplama konusunda strafora göre dezavantajdoğuruyor mu bilmiyorum.Belki strafor daha kolay kaplanıyordur.Bukaplama hususunda bir çözüm bulabilirsek köpük ile arka plan yapımızevkli ve kolay bir uğraş.Aslında harç ile yapılan kaplamanın derzdolgusu ile yapılan kaplamadan daha doğal göründüğünü düşünürsek bukonuda bir çözüm bulmak gerekmediği de düşünülebilir.Tabiki kişidenkişiye bu değişecektir.

Arka planın parçalarını akvaryuma koydum ve birleştirdim.Son rötuşlarıda yaptım.Artık kurumasını beklemeye başladım.Kuruduktan sonra su koyupbekleteceğim ve bunu bir kaç kez tekrarlayacağım.

Arka plan akvaryumda kuruduktan sonra akvaryumu doldurdum.Suyu 1 günbeklettim.Daha sonra boşaltıp tekrar doldurdum ce diğer akvaryumdaçalışan dış filtreyi bu akvaryuma bağladım.2 tane lelupi 1 tanebricardi attım.Bir gün bekledim balıklar yaşıyordu ve 1/2 su değişimiyapıp diğer balıkları da attım.2 gündür balıklar akvaryumda ve hiçbirproblem yok.

Akvaryum kulübünden ENGİN55 Nickli Kullanıcıya aittir.

RuFKaD bunu beğendi.
  2. bettacı

bettacı

Ynt: Poliüretan Köpükten Arka Fon Yapımı

Bunu yapan arkadaşı tebrik ediyorum.Bunuda bizle paylaşan Temel abiyede teşekkür ediyorum.

Vallahi en çok balıklar hoşuma gitti. ;D

3. taygun

taygun Guest

Gerçekten çok güzel olmuş.

Yalnız bu uygulamnın bir riski vardır ki sizleri bu hususda uyarmak isterim.

Gerek strafor ve gerekse poliüretan köpükle yapılan arka planlar hafiftir ve akvaryumda yer kaplar. Kapladığı kısım neredeyse 1/3'dür. Akvaryumun geri kalan kısmı doğal olarak su olduğunu için 2/3'lük kısım daha ağır olup akvaryumu öne doğru eğer. Bunun sonucunda da su akvaryumun ön camına doğru basın yapar. Öncamda ortaya çıkan bu basın için öncamın iki köşesindeki silikonlarda en ufak bir sorun olmamalı ve mümküse ön tarafa gelen bu basıncı akvaryum sehpasında dengeleme yaparak her tarafa dağıtmak gerekir.

Saygılar

4. sopacı34

sopacı34

İsim:
    onur sopacı

İnanılmaz güzel. Herkesin ellerine sağlık.

5. redrain

redrain

Arka fondan etkilenmemek elde değil.Birde akvaryumda hacim fazla kaplamasa iyi olcakmış.

6. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Poliüretan Köpükten Arka Fon Yapımı

Peki bu poliüretan suya hiç salınım yapmıyormu. Yada belirli bir süre sonra bozulma felan gibi şeyler olmuyormu?

Sayfayı Paylaş