1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Portal Bloat Tedavi

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 24 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bloat önemli ve sıkıntılı bir hastalık olarak hep akvaristin peşinde olmuştur. Özellikle Tropheus gibi uzun bağırsak sistemi olan türlerde oldukça büyük kayıplar verilmektedir. Hastalığın tedavisi gerçekten zordur. Bu açıdan başından hastalığa önlem almak çok daha iyi olacaktır. Güçlü filtrasyon, sabit su değerleri, zamanında yapılması gereken su değişimleri ve hastalığın oluşmasına engel olacak bilinçlikte besleme düzeni kurulmalıdır. Bu hastalığın ilerlemesi bağırsaklarda bakteriyel hastalığa kadar giderek ölümle sonuçlanabilir. Bilinen bir gerçek yine hasta balığın dışkısını yem zannederek diğer balıkların almaya çalışması sonucu, hastalığın bütün tanka yayılmasıdır. Tedaviden önce korunmayı başarmak sanırım en iyi hareket olacaktır. Su kalitesi tartışmasız önemli konulardan biridir. Akvaryum suyunu tanımak ve bilmek bu hastalığı en aza indirmek için fazlasıyla yardımcı olacaktır. Yavrulara yem ıslatılarak verilirse, hazmı kolaylaşacaktır. Özellikle Tropheus gibi bağırsak sistemi uzun balık Yavruları bu hastalığa çok daha açıktır. Balıklar eğer yeni ve kontrolsüz bir şekilde satın alınmış ise, balıkların bilinmez sağlık durumları yüzünden beslenme şekileri, dozajları çok daha büyük dikkat gerektirir. Az az ve sık beslenmeleri gerekir. Balıkları esnaftan almadan önce yemlemeli ve yeme ilgi duymayanları almaktan vaz geçilmelidir. Bu yüzden güvenilir esnaftan, mümkünse bilindik kolonilerden yavrular almak yaşancak kavgaları, huzursuzlukları en aza indirecektir.

    İçeriğini bilinçli olarak evde hazırlayarak vereceğimiz gıdalar bu hastalık riskini azaltacaktır. Ev yapımı yemlerin tarifini Dıy bölümünde bulabilirsiniz. Canlı yemler yine koruma faktörlerinden biridir. 10 günde bir Cypris, Gammarus, artemia gibi canlı yem temin edilebilirse, boşaltım yollarını açmada ve kabızlığı önlemede mükemmel derecede size yardımcı olacaktır. Fakat küçük larvaları seçmeye özen göstermelisiniz. Genel olarak bloat yüzünden şişen balığın iç görünümünü aşağıdaki gibidir.

    Balıklar bloat olmuşsa neler yapılabilir ?

    Bloat hastalığı üzerine platformlarda var olan makaleler ve tedavi yöntemleri gerçekten çok eski. Yeni araştırmalar yapılarak yeni tedavi uygulamaları paltfomlara eklenmiş değil. Yeni ve farklı uygulamaları ise hobicilerin kabullenmesi kolay olmuyor. Kısır çerçeve etrafında sorunu olan akvarist boğulup giderken balıklarda ölüp gitmektedir. Bildiğiniz gibi Blot hastalığının temeli iç organların boşaltılamamasına bağlanır. Bu açıdan müshil etkisi yapacak besinler kullanılmalı. Bu besinlerin başında yem alan balıklarda Bezelyedir. Veriliş şekli haşlanmış dış zarı temizlenmiş olarak 3 gün besleme şeklindedir. Bezelye parçalarının boyutu balık boyutuna ve yine yem alma şekline göre ayarlanmalı. Bezelyenin aynı zamanda sürekli menüye belli oranda dahil edilmesi durumunda blot hastalığı riskini çok çok azaltması anlamındadır. İçinde bulunan lift müshil etkisindedir. Balık sağlıklı akvaryum şartlarında bir günde bile iyileşebilir. Yine menüye dahil edilmesi durumunda koruyucudur hatırlatmasını yapalım.


    Balığım yem yemiyor ?
    Hasta ve yem almayan balıklarda ise verilecek madde bitkisel yağdır. Ayçiçek veya zeytin yağı. Tıpkı bezelye gibi aynı müshil etkisine sahiptir balık üzerinde. www.akvaryumportali.com

    Bu uygulama için uygun boyda şırınga kullanılmalıdır. Verilecek miktar balık boyu ile alakalı olak yavru tropheusları örnek alırsak 6 damladır. Tabi bu uygulama balığı yakalamak zorluğu ve balığa stres getirecektir. Bu açıdan dikkatli yapılmalıdır.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  2. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Temel Hocam paylaşım için sonsuz teşekkür ederim. Gerçekten çok çok yararlı bir bilgi oldu. Bu en çok benim işime yarayacak. Bugüne kadar bloat hastalığından ölen balıklarımın haddi hesabı yok. :( Her seferinde klasik herkesin tavsiye ettiği gibi SERA BACTOPUR DİRECT ilacını kullandım ancak ne hikmetse hiçbir şekilde sonuç alamadım. Üstelik balığım daha hastalığın başlangıç safhasındayken. pişman:
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sezgin bu hastalık böyle bir illet. Aşağıdaki linki bir incele Doğan bey, bu tedavi yöntemiyle Tropheusları kurtardı.
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  4. sezginyavuz

    sezginyavuz

    Mesajlar:
    307
    İsim:
    Sezgin Yavuz
    Hocam onca zaman tropheus besledim ve hiç bloat hastalığından tropheus kaybetmedim. Dediğiniz gibi su değerlerini, filtrasyonu ve yemlemeyi kontrol altına alınca böyle bir sorun yaşamadım. Ancak ne yazıkki bu hastalığın kurbanı hep maymun kafalarım oldu. :( Rekor büyüklükteki maymun kafalarım öldü. Sonrasında araştırınca maymun kafalarında böyle bir fobileri olduğunu öğrendim.
     
  5. kumkapılı

    kumkapılı

    Mesajlar:
    136
    Yer:
    küçükçekmece/cennet
    İsim:
    Doğan
    Temel bey, çok faydalı bilgiler bunlar ve bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için size teşekkür ederim. Arkadaşlar ben henüz yeni tropheus besliyen biri olarak tecrübesizliğim yüzünden her nekadar benim %100 hatam olmasada bu illet hastalığa balıklarım yakalandı hergün bir iki kayıp veriyordum ki konuyu burda açma gereği hissettim allah razı olsun temel bey imdadıma yetişti ve onun verdiği bilgiler neticesinde balıklarım çok kısa zamanda sağlıklarına kavuştu gerçekten bezelye, ıspanak,brokoli mükemmel sonuçlar verdi ama özellikle bezelyenin bu kadar kısa sürede etki edebileceğini tahmin edemezdim ve ben ogün bu gündür günlük menülerini bu şekilde devam ettiriyorum ve foruma resimlerini bile koydum balıklarım yumurta almaya başladılar henüz Temel bey ile yüz yüze tanışma fırsatı bulamama rağmen kendisi tüm gayreti ve özverisiyle yardımlarını esirgememiştir kendisine bir kez daha teşekkür ederim ve umarım bu forumlar böyle değerli insanları küstürmezler bizlere herzaman yardımları dokunur saygılar.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler Doğan Bey, utandırdınız beni. :cekingen: Sizin gibi hatır bilen arkadaşlar oldukça paylaşımda güzel oluyor. :)
     
  7. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Temel Abi emeğine sağlık güzel,aydınlatıcı ve yine şahsına münhasır sıra dışı olmuş.Özellikle başta belirttiğin gibi erken teşhis hayati önem taşıyor .Bloat devam edipde iltihaplanma safhasına geçince işler zorlaşıyor.
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler arkadaşlar. Serdar şahsıma münasır olması sadece gurur verir. Ancak bu uygulamalar ve yöntemler denenmiş bilimsel uygulamalardır. Bu bezelyeyi balıklarıma verdiğimi 2 sene önce bir platformda videolu olarak yayınlayıp yazdığımda bir sürü kişi saçmalamıştı, doğasında yok diye, kobay mobay diye. Hasta balıklarımızı gördüğünüz gibi bu saçmalayanlar gelip iyileştirmiyor.

    Ben asıl başka bir konuya değinmek istiyorum konuyla alakalı olarak. Tırnaklarla kurulmuş bir platformu bu tarz denenmemiş yeni tedavi yöntemleriyle riske atarmıyım ? :horon:

    Ama balıklarını kaybeden arkadaşlarımız bize güvenip işte örnekte olduğu gibi balıklarını kurtarınca alınan riskinde semeresi görülür. Eğer göğsümüzü gererek burası portal diyebiliyorsak bundandır. bak:

    1912 yılına ayit makaleler artık iş görmüyor, uganda müzesi bile kaldırdı müzeden. :F
     
  9. stablizer

    stablizer

    Mesajlar:
    278
    Aynende katılıyorum.Yoksa o eski makaleler internetin heryerinde dolaşıyor.Birisi oturur hepsini türkceye cevirir bir blogda yada forumda yayınlar.Tamam sonra sen sağ ben selamet.Şahsına münhasır olmakla tabiki gurur duymalısın zira evinde saksıda soya filizi gibi bitkileri yetiştirip balıklarına veren tanıdığım ilk kişi sensin Abi
     

Sayfayı Paylaş