1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Portal Protein Sikimmer yapımı ( 2 numara )

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 26 Nisan 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yaptığımız ps gövdesine yine bize ait olması gereken bir motor yapmamız gerekiyordu. Madem başlamış tam bitirecektik. Malum piyasadaki motorların biraz verimi iyi olanlar 300- 400 lira. Üstelik bizim hiç beğendiğimiz verimde de değildiler. Bu yüzden motor konusuna da giriş yaptık. Modifiye edilen ps motorlarımız DIY bölümündedir. Motorlu ps yapımlarımızın ikincisinin yapım aşamasını sizinle paylaşmak isterim. Yapımının düşünülme şekli ve hangi akvaryum üzerinde kullanılacağına dair yorum ve paylaşımları aşağıdaki link içerisinde bulabilirsiniz.

Ps için gerekli malzemeyi aldıktan sonra bazı kestirme işlemlerini düzgün olması açısından dışarda yaptırdık. Orhan abi sağ olsun işin önemli boyutunu halletmiş ve pleksileri kestirmiş, hazırlamış. İşciliği beğenmeyen Orhan abi esnafa biraz kızgın. Geriye kalan işlemler için buluştuk ve işe koyulduk. Hoş sohbetimizi yaparken çayımızı demlemeyi unutmadık. Teoman abi, Mesut kardeşim, Olcay, yalıtım uzmanı Fuat kardeşimin yanı sıra bize yardım destek veren tüm arkadaşlara teşekkürlerimizi sunarım. Orhan abinin akvaryumu 1.500 litre olacak ve doğal su kullanacağız. Bu açıdan ne kadar büyük ve efektif bir ps yaparsak o kadar rahat edecektik. Bu yüzden çift motorlu ps yapmaya karar verdik ve yapmışken Yakışlıklı olsun dedik. Buyrun bakalım nasıl olmuş. ;)

Genel olarak kullanacağımız borular, aparatlar ve pleksiler.

Pleksiler kesilmiş ancak çok düzgün değildiler, işaretledik fazlalıkları tıraşladık ve düzelttik. Olcay ve Orhan abi bu işin ustası.

Tıraşlama işlemi bittikten sonra artık parçalarımızı birleştirmeye başladık.

Fazla su çıkışı borusu yapıldı.

Gövde içine yerleşecek delikli pleksi ayarlandı ve yapıştı.

Ardından kabarcığı yukarı doğru hareketlendirecek iç boru eklendi.

Plastik salata kabından ps için oval üst bölümü çıkardık ve yapıştırdık.

Gövde belirginleşti ve Kuruttuk daha sonra.

Atık kabının toparlamaya başladık. Tırnaklı sistem yaptık, böylece atık kabı rahat alınıp temizlenebilecek.

Bu arada doğal sistem uzmanı Teoman abi teke yakalamış ve akvaryumun başında teke eklemesi yapıyor, kafalarına göre takılıyorlar. :D Akvayumun suyu cam gibi olmuş bu arada. Su oturuyor yavaş yavaş.

Artık yavaş yavaş su giriş aparatını ve su ayar vanasını takmaya geldi sıra.

Orhan abi bilgisayarın başına geçti ve durun dedi hakkını verelim. bak:

Meğer hakkını verelim dediğinin ne olduğunu anladık... ;)

Yapımda emeği geçen arakadaşlara tekrar şükranlarımızı sunarız.

Güle güle kullan Orhan abi, inşallah sorunsuz ve çok sağlıklı canlılar beslemene vesile olur. Bizimde bunda katmız olmuş olur. Yazı için ayrıca teşekkürler. Çalışma videosunda görüşmek dileklerimle.

Aşağıdaki fotoğraf, çocuğun ilk adımını atması gibi, ps'nin ilk toplamaya başlama anıdır. Gerisi için videosunda görüşmek dileklerimle.

Şimdiden atık toplamada rakiplerimi beklerim diyor, markasının önemi yok diyor. ;) Tek eksiğim kendime ayit çırpıcılı bir kafa motorudur diyor, feryadımı duyun diyor. ;)

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  2. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Portal ps yapımı (2)

Emeği geçen herkesin ellerine sağlık gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş.Benim merak ettiğim çamaşır makinesi motoru mu kullanıldı yoksa ps motoru mu ? Ve pleksi maliyeti nedir ? Bu gidişle forum olarak toplu pleksi alışı yapacağız :)

Elinize kolunuza sağlık.

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Levent selam, çamaşır makinası pompaları düşünce aşamasında. Deneme Tsk 2500 ve Atman 2500 kafa motoruyla yapılıyor şimdilik. Enkamatı vereceğim Olcay ve Orhan abiye denesinler diye. Bilime feda ettim.

Ps maliyetini Teoman abi çıkardı, kafa motorları hariç ps tüm malzemeleri dahil 115-120 lira maliyete bitti. Orhan abinin işcilik verdikleri falan var. Elimizde daha kalan malzemeler var ve onlara genel işcilik falan verildi. Aşağı yukarı budur.

4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Portal ps yapımı (2)

Hocam ogün konuşmuştuk,bu parça pleksileri biz fabrikada resmen çöpe atıyoruz. Gerekli pleksileri ben temin ederim ve bana birkaç tutam enkamet ayarlarsanız çamaşır makinası motorundan kafa motoruda yaparım. Yani bize bir ps nin maliyeti 50 tl civarı olurki; oda kullanacağımız vana vs gibi ekipmanlar için. ;)

Bizde el becerisi ve gerekli malzemelerin temini,sizde ise tecrübe ve bilgi oldukça,el birliği ile bu hobiyi uçurur,şişirir,patlaırız.Ve ibrete alem oluruz. ;)

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Videomuz hazır arkadaşlar. Sabah elektiriklerin 7 saat gitmesi ve Teoman abinin motorumu ver diye başımın etini yemesi ( Akvaryumunda canlı var ne yapsın) sonucu bağalanmasının ilk saatlerini paylaşabiliyorum. Sanırım yeterde artar bile.

[izlesene=432,344]884360[/izlesene]

Saygılar...

6. myillar

myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Portal ps yapımı (2)

Temel hocam ps nin maşallahı var o atık su ve rengine bakılırsa olay budur seri üretime geçebiliriz.

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Mesut, seri üretime geçeriz elbette, ama bizim milletimizde marka merakı vardır. Parayı verir bundan iyi olmasa da marka olsun der. :D Dediğin gibi olay budur evet, sana katılıyorum.

8. myillar

myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Portal ps yapımı (2)

Hocam ps böyle toplasın bu ps de marka olur merak etme parayı vermek isteyenide kırmayız alırız :heyo: :heyo: :heyo:

9. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Portal ps yapımı (2)

Hocam dıy akvaryum dedik yaptık,kafa motoru dedik yaptık,armatür vs vs dedik yaptık,ps dedik onuda yaptık. Eee ne kaldı şimdi yapacak ? :) Artık bu işler kesmez oldu bizi. Yakında dıy balık yapacağız galiba. :D

Hocam işin en keyif veren noktasındayız şuan. Emeğinin karşılığını görmek kadar güzel birşey yok. em34:

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Olcay, emeğimizin karşılığını alacağımızı ilk günden itibaren biliyordum zaten. Sen ve diğer arkadaşlar gibi tuttuğunu koparan ve olsun olmasın fikirler üzerine üşenmeden deneme yapan arkadaşlar oldukça olmamasının imkanı yoktu. em34:

İyi iki adet kafa motoruyla kafa tutamayacağı ps yok diyorum, başka birşey demiyorum. dikkat:

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Portal ps yapımı (2)

Hocam hani sen su damacasının kapağından parça kesip,üzerine enkamet monte etmiştinya? Ben o parçayı bizim çamaşır makinasının su pompasına uyacak şekilde CNC de pleksiden kestim ve çokta güzel oldu. Tek eksik enkamet kaldı. Onuda halledersek iki değil 122 tane bile kafa motoru yapabiliriz. ;)

12. tunc041

tunc041

Portal ps yapımı (2)

Güzel bir çalışma ellerinize sağlık yanlız bana toplama kabının atıkların yükselip döküldüğü kısım fazla yüksek yapılmış gibi geldi ayrıca grotech tarzı su giriş borusunu gövdeye açılı şekilde vurdurup türbülans şeklinde suyu ve hayayı karıştıran bir ps denemenizide tavsiye ederim.

http://www.grotech.de/ENGLISH/index.php?c=1&s=bis2500liter

13. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Su girişlerinin açılı olması konusunu yaparken arkadaşlar ile konuştuk. Ancak uzun zaman alacağını düşünerek bu şekilde yaptık. Daha sonra denenmesi sırasında istediğimiz türbülansın tam açılı olmamış olsa da oluştuğunu gördük. Ps tırmanma borusu biraz uzun görünüyor olabilir, verimine etkisi olmamakla birlikte göreceli olarak kısaltılabilir bence de.

Fikirler ve görüşler için teşekkürler...

14. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Portal ps yapımı (2)

Buyrun çamaşır makinası motoru için gerekli olan pleksiler.

4 mm pleksiden kestirdim kesinlikle esnemez,yamulmaz,deforme olmaz. ;)

Buda pleksiyi motora yapıştıracağım yapıştırıcı. Bu malzemenin yapıştırdığı şeyi sökmenin tek yolu var. Oda kırmak. ;)

Çamaşır makinası motoru,içinde kullanılacak daire hazır. İş sadece bir tutam enkamete kaldı. :) Oda Levent hocama bakar. :)

Levent hocam; ne dersin,benmi snaa daireleri yollayayım,sen kafa motoru yap,yada sen bana bir parça enkamet yolla ben yapayım ? Yada ikimizdemi yapalım ? :D

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  15. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Portal ps yapımı (2)

Temel abi;sen Orhan abinin yaptığı motoru kullanmaya devam edersen daha çoook çarpılırsın. :D

Bu motorlarda slikonun hiçbir faktörü yok. ;) Her ne olursa olsun slikon mutlaka motor üzerinde açılıyor ve kaçak meydana geliyor. Yani kesinlikle ben üstünden tedbir olarak slikon çektim diye güvenme. dikkat:

Burda bütün iş motoru ilk termo plastik ile adam akıllı kaplamak. ;)

Birde ben sana bir motor yapayım onunla dene bakalım. ;)

Hocam birde ps üzerinde traşa bağlaması kuvveti muhtemel enkamati bağladığın plastik diye düşünüyorum. huh:

En iyisi benim yaptığım kafa motoru,kestirdiğim pleksileri kullanarak yeniden bir kafa motoru yapmak. ;)

Ben eminim bu motorla bu işi halledeceğiz. bak:

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Ellerine sağlık Olcay, yaptığın halkalar müthiş olmuş. em34: Tam aradığımız parçalar. Başka motorlar üzerindeki denemeler için bize çok lazımlar. Bir de dediğin gibi deneyelim bakalım. Bir daha çarpılırsam bu sefer kırmayı sana bırakmam haberin olsun. montz:

17. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Portal ps yapımı (2)

Hocam ben bol miktarda kestirdim bu parçaları fakat; ben bunları çamaşır mak. motorunun çapına göre yani 3,5 cm çapında kestirdim. Başka motorların pervane çapına uyarsa anca bunları kullanabiliriz.Yoksa kullanacağımız motorun kanat uzunluğuna göre yenisini kestirmemiz gerekebilir. ;)

Birde hocam; kafa motorunu bırakın ben yapayım,sana kıracak malzeme kalmaz emin ol. ;)

18. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Olcay, diğer kafa motorlarına aynen uyacak emin olabilirsin. Çünkü çeşitli motorlar üzerinde denedim çaplarını biliyorum. ;)

Diğer motor konusu sizde artık, ben elimden geleni yaparım.

19. lcturkey

lcturkey

İsim:
    Levent Cepdibi
    Portal ps yapımı (2)

temel abi sendeki ati'nin motorunun su girişinin fotoğraflarını koysanda bir incelesek benim tahminim motorun çırpıcı haznesi küçük olduğu için ps'de randımanlı çalışmıyor.Motorun çırpıcı alanını bence büyütmemiz gerekiyor.Çırpıcı hazne ufak olduğun için giren suyu hemen dışarı atıyor hazne büyük olsa belki suyu 2-3 kat fazla döndürüp suyu dışarı atacak.

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ps yapımı (2)

Levent, yarın Ati Psk 2500 bu başlıkta ameliyata alınacak ve sizin görüşlerinize açılacaktır. ;) İnceleyelim haklısın söz ettiğin hazne etki eder.

Sayfayı Paylaş