1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Portal ve Artemia

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Artemia hobiciler için vaz geçilmez besin kaynağı olmuştur. Bu gözle bakılmış yumurtalarından çıkartılmaya çalışılmıştır. Üzerine birbirinin kopyası ve hep makale ortalıkta gezmiş durmuştur. Dikkatli incelediğimizde hiç sanmadığımız kadar sevimli canlılar olduğunu görüyoruz. Bu belkide bizim bir hatamız olarak kalacaktı, ancak artık biliyoruz ki artemialarda sevimli canlılar. Yem olmalarına bizler açısından bir engel teşkil etmese de, doğalarında da bu zincirin halkaları olsalarda sevimli olduklarını bilmemizde yeterli olacaktır.

    Artemia çıkarılması küçük yaşlarda hobicilere eğlenceli olarak aşılanmaya çalışıyor. Küçük yaşta canlıların yaşam döngülerini öğreniyor ve ilerde konulara daha bilimsel bakabilen bir hobici toplumuna sahip oluyorlar. Bu işlemler için kolay ve cazibeli ekipmanlarda üretilmiş ve çeşitli yan aparatlar ile desyeklenmiştir. Bir gün bizim esnafımızda plastik bitki ithaline verdiği önemi bu ekipmanlara verecek, bizler sabırsızlıkla bekliyor olacağız. pala.gif

    [​IMG][​IMG]
    Artemia yumurtaları kolayca çıkarılabilecek yapıda olduklarından hobinin başlangıç aşamasından itibaren kullanılabilir.

    Artemia NEDİR?

    Artemia dünyaya 100 milyon yıl önce çıktı ve bu sürede çok evrimsel değişiklikler geçirdi.

    Yaşam döngüsünü çizelgeden görebilirsiniz. Yumurtadan çıktıktan sonra bir var olma mücadelesi başlar.

    Artemialar yumurtadan ilk çıktıklarında ortalama 12 saat beslemezler. Bunun sebebi ağız ve anüsleri kapalıdır. Bu süre geçtikten sonra beslenmeye başlarlar. Mikro algler ile başlayan bir besin zincirine dahil olurlar.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Mikroskop altında görünüm.

    3 mm ve 1,5 cm arasında yaş ve çevre koşullarına bağlı olarak büyüyebilirler. Suyun tuzluluk oranı büyümeyi tetikleyen en büyük unsurdur. Tuzluluk oranı yüksek bölgelerdeki artemialar düşük yoğunluktaki bölgelerde olanlardan daha büyük oldukları görülmektedir. Bunun sebeb olarak daha zengin içerikteki besin zincirinin tuzlu sularda yoğun olması gösteriliyor.

    [​IMG]

    Yumurtalar nemli ortamda bir mücize olan yağmurları bekliyor. Kuraklık var ve onlar şimdilik yaradanın mücizelerinden birinin olağan şekilde gelmesini bekliyor.

    Artemia ile aynı aileden olan bazı türler üzerinde tartışmalar ve farklı fikirler bulunmaktadır. Genel olarak benzer yapıda olan olan türler bulunmaktadır. Artemia zengin besin değeri yüzünden hobicinin hep terciği olmuştur. Bazı balık türlerinin yavrularının alınmasında ve büyütülmesinde büyük önemi vardır.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Yaşam alanları hakkında ne düşünüyorsunuz denizler ve okyanuslar ? ama değil tuzlu göllerde ve yamur mevsimlerinde yine bu içerikteki göllerde yaşayabilirler.

    Tuz miktarının çeşitli olduğu ortamlarda çeşitli varyasyonlarıyla hayatlarını sürdürürler. Sudaki tuz içeriği litre başın 300 gram ve üzerinde olabilir ve taze kullanılabilir. Bu aşırı değişikliklere uyum sağlamak için gerekli evrimi geçirmiş ve kendi vücut ozmotik basınç düzenleme özelliklerini geliştirmişlerdir.

    [​IMG]

    Doğal yaşam alanlarından bir kesit. Renkleri besin zincirine bağlı olarak kırmızı tonda.

    Artemialar yaşam mücadelesinde büyük bir kapasiteye sahiptir. Dünyanın Kurak toprakları üzerindeki sularda bulunabilirler. Soğuk sularda bile yaşarlar, ancak bunun bir sebebi var... Bu sebeb saldırgan balıklardan uzaklaşmaktır. Suyun giderek artan tuzluluk oranıyla karşı karşıya kalan ( proteinin vücut dokuları için ve kanda oksijen taşımak için) bu küçük canlılar Hemoglobin sentezini artırırlar.

    [​IMG]

    Artemia franciscanaEn yaygın dağıtılan ve üretilen bu türün bulunduğu ülkeler arasında Türkiye'de var.

    Amerika menşeli dünya çapında bulunabilir. Artemia parthenogenetica, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İspanya, Güney Fransa'da bulunabilir. Artemialar doğrudan ışığa yönlenmek çabasındadır. Sebebi ışık kaynağındaki alglere ulaşma çabasıdır.

    Artemia besleme:

    Artemia tek hücreli yosun (Dunaliella, Tetrahedron, Chateocercos) rotifers ve döküntüler, Beslenme tanklarında yine spirulina kullanılabilir.

    Rotiferli su, yeşil su, Tetraselmis, Spirulina artemia besini olarak kullanılabilir. Spirulina protein olarak zengin ve gerekli amino asitleri, vitaminleri ve mineralleri artemialara mükemmel şekilde kazandıracaktır. Besili bir artemia balıklar içinde aynı oranda besin değeri demektir.

    [​IMG]
    Rotifers canlı Artemia diyetinin parçasıdır.

    Doğa da yaşayan mikroskobik yaratıklar ve organik madde kalıntıları artemialara besin olur. Bu açıdan pirinç, buğday, bugday tohumu, pirinç kepeği, soya fasulyesi unu, yumurta sarısı, spirulina yosun ve maya karışımı mükemmel diyetin parçası olacaktır. canım.gif

    [​IMG]

    Artemiaları yeşil yosun barındıran suda tutmak bir çok yetiştiricininde kullandığı sistemdir.

    Amaç her zaman canlı ve besili artemialara sahip olmaktır, bu şekilde üretim döngüsü gerçekleştirilebilir aynı zamanda.

    Yetiştirme koşulları

    Eğer amaç sadece balıkları beslemekse kolayca yumurtalardan artemialar çıkarılabilir.

    [​IMG]

    Şişe veya tank kullanılabilir. Artemialar 25 ° C civarındaki ısıda rahat eder. Temel pH değerinin ise 7,5 ve 8,5 arasında olması yeterlidir. Kullanılacak sudan klor uçurulmalıdır. Kullanılacak suyu Bekletmek bu sorunu çözecektir. Büyültülmesi hedefleniyorsa yukarıdaki şartları içeren tanklara alınmaları gerekir.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Üretim hedefleniyorsa eğer iyi besleme koşullarında 4 hafta içinde cinsel olgunluğa erişirler. Üremeyi desteklemek için tuz yoğunlunu bir miktar artırmak iyi olur. Esaret altındaki akvaryum balıkları için canlı yem vaz geçilmez besin kaynağıdır. Üremelerini teşfik için en iyi yoldur. Tek düzey beslenme balıklar için yeterli değildir. Akvaryumlarda beklenen renk ve üreme güzelliklerini ancak iyi bir beslenme ile elde edebiliriz. Rahat ettikleri ısı değerini ısı yayan bir aydınlatma ile sağlamak mümkündür.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Her ne kadar yetişmiş artemialar büyük türler için uygunsa da, artemiaların larval dönemleride küçük türler için uygundur. Bu da bize her koşulda seçenek imkanı sağlıyor.

    Önemli:

    Artemia yumurtaları cam kavanoz içinde buzdolabında kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu onları korumak için önemlidir. İşte bu kadar, bu gereklilikleri yerine getirdiğinizde 24 saat içinde balıklarınızı artemia ile besliyebilirsiniz.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Bizim akşam yemeğimizde belki farklı bir besin maddesi olacak ancak, inşallah benim palyaço yavrularıda birgün değerli besin olan artemialarla bize eşlik edecek, tabi artemialarda onlara sunulanlarla. Yaşam döngüsü bizler ve onlar için devam edecek.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
    Tunabay, cüneydbayramça, reis ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Yarım litre su içerisine seranın tuzlu artemiasını boşalttım.

    Hava motorum çok sesli ve titreşim yapıyor acaba bu titreşim artemiaların oluşumunu etkilermi ? Işık falan istiyor mu ? Isıtıcısız bıraktım banyoda prize taktım duruyorlar 24 saatin dolmasını bekliyorum.Titreşim var kavanozun içerisine boşalttım çok az bi miktar yani yarım litre kadar (+-) acaba yumurta çıkmasını engellermi? İlk defa deniyorum artemia falan bergamada ilk defa görüyorum zaten.İstedim adam getirdi bi miktar Kemeraltından.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  3. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Portal ve Artemia

    Temel abi bir solukta okudum. Her zamanki gibi mükemmel bir paylaşıma daha imza atmışsın. Emeğin için gerçekten teşekkür ederim. Sayende yavaş yavaş büyüyoruz.


    Saygılarımla...
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ve Artemia

    Işık gerekmiyor Şahin, hava motoru titreşiminin zararı olacağınıda sanmıyoryum. Isı yumurtaların çatlama süresini belirliyor. Bu aylarda ısıtıcıya gerek yok. Yakında çıkacaklardır sanırım. Suyu süzerek ayırabilirsin artemiaları. Dıy bölümünde bu konuyla alakalı paylaşımlar bulabilirsin. Yumurta kabuklarını atmamış olursun bu sayede akvaryuma.
     
  5. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Çok teşekkür ederim ilginize.Hemen bakıyorum ama kullandığım su klorlu :(
     
  6. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Bu arada yarım litre kavanoza su doldurdum ama çift çıkışlı hava motorunun iki çıkışısını da kavanozun içine koydum müthiş sirkülasyon var kavanozun içerisinde eğer bu hayvanlar bu koşullarda çıkarsa pes...
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ve Artemia

    Fazla o kadar Şahin, tek hortum ve hava taşı olmasın. Yukarı doğru kalın olarak saniyede 1-2 kabarcık yeter. Yunuz balığı mı besliyorsun kavanozda ? :F
     
  8. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Deme ya :) desene ilk deneme büyük ihtimal başarısız olacak.Akvaryumcu öyle dedi ya :(
     
  9. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Araya bir çekvalf koydum hava taşlarını çıkardım öyle saniyede 1-2 değil bir sürü baloncuk var ama bütün yumurtalar dibe çöktü sirkülasyon durdu su ısısı 20 derece ısıtıcı takamıyorum sıcak bi yere alsam alamıyorum çok gürültü yapıyor hava motoru böyle beklemek zorundayım yumurtaları.Yarım litre suda ne kadar açılırsa yumurta artık...Bunların hepsini vermeyeceğim heralde ihtiyacım olan kadarını alıp daha sonrasını başka öğünlere mi saklayayım kurusu verilmez heralde hayvanlara.Çıkardığım taze artemiayı ezip veririm ?
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ve Artemia

    Hava hortumunun ucunu tabana daya sirkilasyon yeter o zaman. O kadar sık vermek zorunda da değilsin ayrıca. Tecrübe et bakalım bu sefer. Bir dahaki sefere daha rahat çıkarırsın sanırım.
     
  11. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Hı illa sirkülasyon olmak zorunda mı ? Sadece havalandırmam yeter sanıyordum.Sık verme diyorsun da elimden gelen birşey yok ayarlayamıyorum hava musluğuna bir bakayım ya zararı olmazsa kalsın bu kadar versin havayı elimizde fazlaca oksijen stoğu var :)
     
  12. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Portal ve Artemia

    Şahin,

    1- Klorlu suda çıkmaz, akvaryum suyunda çıkmaz. İçme suyu kullanmak zorundasın.
    2-Su ısısı ne kadar yüksek olursa yumurtaların çıkması o kadar rahat olur ve verim o kadar yükselir.Minumum 26derece olmak zorunda.20 derecede de çıkar ancak hem çıkması zaman alır hem de çıkan sayı az olur.
    3-Sirkülasyon olmak zorunda.

    Daha sonra kavanoza bir ışık tutarsın.Çıkan artemialar orda toplanır. Çıkmamışlar dipte çıkanların kabukları ise üstte kalır.Çıkanları topladıktan sonra üst kısımdaki kabuklarıda hava hortumuyla çekip,dökersin.

    Diptekileri elleme diğer partiye bırak. Ortalama 22.saat sonunda çıkar artemialar tabi bu standar sıcaklıkta...Yani 26 derece ve üstü.

    Artemialar 2-3 gün kullanabilirsin. Daha sonra besin değerleri kaybolur.


    3-4 gün sonunda çıkmayan artemialara da şu yolu yapabilirsin;

    1 lt çeşme suyuna 500ml kokusuz çamaşır suyu dökersin ve artemiaları pembeleşene kadar banyo yaptırırsın.Daha sonra banyo işlemi bittikten sonra çeşme suyu ile güzelce yıkarsın ve son olarak bir bardak suya da 1 yemek kaşığı sirke ekleyip 5 -10dk beklet ve son bir kez daha yıkadın mı işlem tamamlanmış olur.Ziyan olmaz.
     
    ekury bunu beğendi.
  13. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Çok teşekkür ederim ilginize sanıyorum önümüzdeki 24 saate bakıcaz 48 saat sonra tekrar bi çıkarma işlemi yapıcam.Yarım litre suyun üzerine ısıtıcı koyamıyorum ki yapabileceğim bişey yok soğuk duruyor 20 derecede :( Üzerine su eklesem kavanozun tuzluluk oranı değişecek azalacak sonra artemialar hiç çıkmayacak.
     
  14. tedbir

    tedbir

    Mesajlar:
    24
    arkadaşlar bir soru da ben sorayım, çıkan artemiaları ışık tutarak biryerde toplayıp şırıngayla çekiyorum,doğal olarak şırıngaya tuzlu suda çekmiş oluyorum,bunu bir iki defa tekrarlayınca yavru tankına gereğinden fazla tuzlu su aktarmış oluyorum,( yağ süzgeçinden süzsem süzgeçe yapışıyorlar :)) ) bunun çok zararı olur mu veya başka bir önerisi olan varmı ?
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tebrik ederim bence cok yerinde bir soru. Akvaryumlara tuz kullaniliyor genelde ancak bu su icindeki tuz suni deniz akvaryumlari icin uretilen tuz. Bir anlamda aslinda etkisini gozlemlemek icin iyi ama zarar vermeyecek boyutta olmali. Aytemia yavrularini ayirmanin farkli yollari var elbette, DIY genel portalinda bulunuyor farkli yontemler. Ancak siringayla birlikte akvaryuma verilen tuzlu suyun zararli olacagini dusunmuyorum sahsi olarak.

    Cep mesaj...
     
  16. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Portal ve Artemia

    Şahin,

    Artemiayı akvaryumunun içine bir düzenek kurarak çıkarma işlemini yapabilirsin.Şahsen ben öyle yapıyorum.Zaten akvaryumun içinde ısıtıcı var.

    Yavuz Bey,

    Artemiayı süzmek için uygun kepçeler var ya da tül kullanabilirsiniz.Hava hortumuyla direk kepçeye ya da tül vs gibi birşeye aktarırsınız ya da şırıngadan bu dediğim şeylere aktarabilirsiniz.Daha sonra da normal suyun altında birkaç saniye beklettiğinizde işlem tamam olur ;)
     
  17. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Hava motoru çok gürültü yapıyor diye annem yaklaştırmıyor banyoda duruyor :) Yoksa bende öyle yapacaktım abi.
     
  18. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    En sonunda artemialar çıktı ama yumurtaların yarısı daha hala açılmamış.Bunları saklayayımmı daha sonra çıkarmak için ? Yahu bu artemialar bembeyaz ve küçücük o kadar küçükki ben bunları yavrulara vereyim diye akvaryuma atsam yavrlar bunları kesinlikle alamaz şimdi bir de ayıklamak var bu kadar küçük artemiaları acaba çay süzgüsüyle mi ayıklasam ?
     
  19. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Portal ve Artemia

    Bugün forumda kimseler yok mu yahu ? Çevrimiçi görünenler nerelerdesiniz ?

    Renkleri kırmızıya döndü bu hayvanların ama ayıamıyorum yumurtalarından siyah siyah kabuk dolu.
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Portal ve Artemia

    Yazıldı şahin bunlar. Artemia yavruları ilk çıktıklarında 48 saat zaten yem yemez. Anüsleri ve ağızları kapalıdır. Renk değişmesi normal zaten. Can'da yazdı güzel bir öneri.

    Artemiayı süzmek için uygun kepçeler var ya da tül kullanabilirsiniz.Hava hortumuyla direk kepçeye ya da tül vs gibi birşeye aktarırsınız ya da şırıngadan bu dediğim şeylere aktarabilirsiniz.Daha sonra da normal suyun altında birkaç saniye beklettiğinizde işlem tamam olur.
     

Sayfayı Paylaş