1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Procambarus Clarkii "Red" - Kırmızı Bataklık Kereviti

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde taygun tarafından 24 Aralık 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Kırmızı bataklı kereviti türü beğendiğim bir canlı. Yaşam ortamı ve kapalı sistemlerde nasıl beslendiği hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

    Yaygın Adı: Kırmızı Bataklık Kereviti
    Bilimsel Adı: Procambarus Clarkii
    Uzunluk: 5,5 -12 cm. yetişkinin eriştiği uzunluktur.
    Isı: 16-26 derece
    Su Parametreleri: PH 6,5 – 7,5 Orta sert – sert arası. Adaptasyonu yüksek olduğundan biraz daha düşük ph değerlerini tolare edebilir.
    Beslenme: Omnivor (Etçil ve Otcul)
    Orijin: Meksika’nın kuzey ve Abd’nin orta güney sınırları.
    Yaşam Süreleri: 2-3 Yıl.


    Özet Bilgiler:

    Procambarus Clarkii’nin en karakteristik özelliği gövdesinin siyaha yakın çok koyu bir kırmızı renge sahip olması ve karın bölgesinde kama şeklinde ince kırmızı renkli şeritlerin bulunmasıdır.

    Tüm eklem bacaklılarda olduğu gibi vücudunu kaplayan sert bir kabukla (exoskeleton) kaplıdır. Gelişmeleri sırasında bu sert kabuklarına sığmadıkları için kabukları dökerler ve alttan yeni ölçülerine uygun büyüklükte kabuk gelir.



    Yaşam Alanı: Her ne kadar dünyanın her yerinde bulunsa da tüm Procambarus üyelerinin tamamı Kuzey Amerika’ya aittir. Procambarus Clarkii ise daha çok Abd’nin Orta Güney bölgesiyle birlikte Meksika’nın kuzey bölgelerinde bulunmaktadır. Bundan başka Kırmızı Bataklık Kereviti Hawai, Japonya ve hatta Nil Nehri’ne taşınarak o bölgelerde yaşatılmaya başlanmıştır

    Adından da belli olduğu üzere, Kırmızı Bataklık Kereviti daha çok bataklıklarda, hendeklerde ve kanallarda yaşamaktadır. Dere, çay ve diğer akıntılı alanlarda yaşamazlar. Kuraklık ve soğuklardan kendisini korumak için kumda saçtıkları sığınaklara inerler.

    Fiziksel Tanımlama:

    Procambarus Clarkii’nin en karakteristik özelliği gövdesinin siyaha yakın çok koyu bir kırmızı renge sahip olması ve karın bölgesinde kama şeklinde ince kırmızı renkli şeritlerin bulunmasıdır.

    Clarkii başının önünde keskin bir burnu ve hareketli gözleri vardır. Tüm eklem bacaklılarda olduğu gibi vücudunu kaplayan sert bir kabukla (exoskeleton) kaplıdır. Gelişmeleri sırasında bu sert kabuklarına sığmadıkları için kabukları dökerler ve alttan yeni ölçülerine uygun büyüklükte kabuk gelir. Yeni gelen kabuk ilk anda eskisi kadar sert olmaması nedeni ile bu birkaç günlük dönemde kerevit en savunmasız halindedir. Bu nedenledir ki kabuk değişiminden sonra bir süreliğine ortalıklarda görünmez.

    Beş çift bacağı vardır. Öndeki büyük kıskacı hem savunma ve hem de beslenme amaçlıdır. Kırmızı bataklık kerevitinin bu ön kıskaçları uzun ve dardır. Ayrıca, karın altlarında swimmeret adı verilen beş çift ilaveleri vardır.

    Cinsiyet ve Üremeleri:

    Kırmızı Bataklık Kereviti kendisine sonbaharda eş bulur ve çiftleşir. Cinsiyette ayrıdırlar. Yani hem dişileri vardır ve hem de erkekleri. Genital bezleri, hem dişi ve hem de erkeklerde aynı yerde bulunmaktadır, kalplerinin hemen ön tarafında. Testisler beyaz iken yumurtalıklar turuncu renktedirler. Bu da dişi erkek tanımlamasında önemli bir faktördür.Yumurtalar altı hafta sonra larva haline gelirler ve seksüel olgunluğa erişene kadar anne üzerinde kalırlar. Yavruların seksüel olgunluğa erişmeleri üç aylık bir zamanı alır. Sıcak iklimlerde yılda iki kez çiftleşirler. Sağlıklı ve iri dişiler 600 kadar yavru verebilmektedir.

    Beslenme:

    Bazı kerevit türlerinin bitkiyle beslendikleri bilinmekle birlikte Kırımızı Bataklık Kereviti etçildir. Bulduğu böcek larvalarını, kurbağa yavrularını ve salyangozları yerler. Normal gıdalarında bir azalma olduğunda bu sefer bulduğu hayvan ölülerinden arta kalanları ve hatta yakaladığı solucanları yerler. Etçil olmaları nedeni ile diğer balıklarla bir arada tutulduğunda onları daha çok aktif oldukları geceleri çok kolayca avlayacaklardır!

    Davranış:

    Kırmızı Bataklık Kerevitinin en karakteristik özelliği kumda tünel, oyun açarak kendisine sığınak yapar. Soğuk havalarda soğuktan korunmak için, kuraklık zamanlarında nemli ortamda kalmak için, yem bulmak için sığınaklarda açar.

    Kerevitler, diğer eklem bacaklılarda olduğu gibi, özellikle gelişimlerinin en aktif olduğu dönemlerde kabuk değiştirirler. Bu kabuk değiştirme döneminde aktivitelerine ara vererek açtığı sığınağına çekilir. Yuvasına çekilen kerevit alt taraftan yani mevcut kabuğunun altından exoskeleton salgılamaya başlar. Üstteki kabuk epidermisten bir kere ayrıldığında üsteki kabuk hızla ölmeye başlar. Ölü kabuk atıldıktan sonra ortaya çıkan yeni deri/kabuk hızla kireçlenme ve sertleşme dönemine girer. Kabuk değiştirme işlemine kıyasla bu süreç daha uzun zaman alır. Ve sonunda da kabuk yeterince sertleştiğinde normal yaşamına döner.

    Kırmızı Bataklık Kereviti daha çok geceleri aktif olup, gündüzleri kayaların ve diğer nesnelerin arasında saklanır.

    Etçil beslenmesinden dolayı diğer balıklarla bir arada bulundurulması tavsiye edilmez.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 18 Mayıs 2015
  2. salkayetrer

    salkayetrer

    Mesajlar:
    422
    Yer:
    Adana
    İsim:
    Seha
    Procambarus Clarkii "Red" - Kırmızı Bataklık Kereviti

    Hocam süper bir paylaşım. :) Ellerine emeğine sağlık. :) Böyle giderse bize kerevitde besletceksiniz vallahi. :F
     
  3. Lake Tanganyika

    Lake Tanganyika

    Mesajlar:
    1.888
    Yer:
    İstanbul/Tepekent
    İsim:
    Yavuz Kaçar
    Procambarus Clarkii "Red" - Kırmızı Bataklık Kereviti

    Paylaşım için teşekkürler Tamer abi çok güzel bu bataklık kerevitleri, almak lazım. haha:
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Almak için önce bulmak lazım, sonra da ona özel bir akvaryum.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 18 Mayıs 2015

Sayfayı Paylaş