1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ps Yapmak gerçekten zor mu

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 25 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tuzlu su akvaryumu kurmak isteyen arkadaşların genel olarak en çok ps konusunda kafaları karışmakta. Bir bakalım dedim acaba sahiden bu kadar çalışma prensibi olarak, yapımı olarak zor mu? Genel olarak çok açıklayıcı bir yapım aşaması olmayabilir, ancak size çalışma prensibi olarak fikir verecektir.

Uzun zamandır hobinin tuzlu su tarafıyla ilgilenirim, ps konusunda son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle önemli olanın ps boyutunun değil, zekice planlanması ve kullanılan kafa motorunun işlevselliğinin ve kalitesinin olduğunu görüyoruz.

Eğer elimizde suyu çok iyi çırpacak ve suya istenilen ölçüde oksijen sağlayacak çırpıcı kanatlı bir kafa motorumuz varsa sonuç alınması çok daha kolay oluyor.

Sizinle ps yapımının daha profesyonel şekilde Dıy olarak elde edilmesinin ve kafa motorunun çırpıcılı hale getirilmesinin yollarını bulacağız.

Elbette profesyonel olarak verim alamak istediğimiz bir ps için bazı parçaları satın almamız gerek. Bu satın alma konusundaki maliyet eğer sıfırından çok çok daha düşük bir maliyet içeriyorsa ve bu avantaja bir de kaliteli atık toplaması ekleniyorsa yapımını gerçekleştirmek istemek yanlış olmasa gerek.

Bu gerekli malzemeler pleksiklas satan dükkanlarda her boy olarak bulunmaktadır. Eğer örnek vermek gerekirse, İstanbul Karaköy Perşembe pazarında her çeşit ve boyda bulunmaktadır. Öyleki kesiminde de size yardımcı olarak sizi kafanızdaki şekil ve gerekenlerle yolluyorlar.

Atık kabını çıkarılabilir yapmak için araya daha küçük boyutta bir adaptör girilmiş. Atk kabının üzerinede kapak olarak yine düz bir bakalit kapatılmış. Bu gövdenin alt kısmına delikli bir ızgara girilirse, su dönme şiddetini yavaşlatacak ve kabarcıklar deliklerden geçerek yukarı ve atık kabına daha kararlı ilerleyecektir. Pahalı ve kaliteli ps markalarında bunu görüyoruz. Fotoğrafta görüldüğü şekle parçalar birleştirilerek getiriliyor. Sanırım görüntüye bakınca sistem olarak basit olduğunu düşünüyorsunuz.

Kafa motoru kaliteli ve çırpıcı kanatlı olarak elimizde olmayabilir. Basit ve ucuz bir kafa motorunu çırpıcı kanatlı hale getirme işlemine bakalım. Ancak bu noktada orjinalini alma imakanı olanların orjinalini tercih etmelerini tavsiye ederim.

Kafa motorunun içini açaıyoruz ve pervane milinden beyaz olarak görülen pervanesini çıkarıyoruz.

Biobal kullanarak kafa motorumuzu çırpıcılı hale getireceğiz. Önce yarısının üzerinden uçları kırarak çıkarıyoruz.

Yarısını keserek düzeltiyoruz, kafa motorunun içinde sağa sola çarpmaması gerek. Kullanacağımız taraftaki uçlarıda çarpmayacak şekilde kısaltıyoruz ve düzeltiyoruz.

Kafa motoruna çırpıcılı pervanemizi takıyoruz.

Performansına bakalım aşağıda.

Çok muhteşem olmasa da, etkili bir toplama yapacak gibi duruyor. Ne dersiniz ona da bakalım mı aşağıda ? ;)

Bu fortoğraf gerçekten çarpıcı. Bunun sebebi kafa motoru gelişi güzel ağız kısmı yukarı bakacak şekilde yukarıda ps gövdesi anlatımındaki gövdedenin altına sokuluyor. Bakın toplaması nasıl oluyor.

Bu görüntü hatırı sayılır canlı yükü bulunan bir akvaryumu çok rahat götürebilek bir görüntüdür. ;)

Kısaca olay budur, bende harç bitti yapı paydos arkadaşlar.

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  2. Kadr1maN

Kadr1maN

:hink: :hink: :hink:

Süpersin Temel abi. Ne zaman tuzlu su akvaryumlarına baksam; arada geçen ps fiyatlarıyla bir anda allak bullak oluyordum :cekingen:

Ama artık kökten değişti em34: Ellerine sağlık em32:

3. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ellerine emeğine sağlık. Söleyecek söz yok Allah seni nazardan korusun. :cicek:

4. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam;Orhan abi kaçgündür saçlarını yoluyordu ps diye. Baştan söyleseydinya ben ps yapabiliyorum diye. :D :D :D

Şimdi ben yapmazmıyım bu ps yi :D :D :D

Hocam mükemmel bir çalışma olmuş emeğine sağlık. em34:

5. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Olcay, sana yapabileceğimizi belirtmiştim. Orhan abiye aceleye gerek yok, ya uygun birşey alır, olmazsa kendimiz yaparız dedim.

Ama kesin olan birşey var ki sen bu ps'yi değil yapmak uçurursun bile.

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam ben bugüne kadar hiç ps yapılışını ve ps nin çalışma prensibini bilmediğimden yapamıyordum. :bilmem:

Ama şimdi azbuçuk çözdüm olayı. ;)

Ben bu ps yi yapmayı uçurmayı boşver,patlatırım bile. :D :D :D

Ancak,seninde elinin değmesi şart. ;)

Saygılar.

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tamam Olcay, uygun bir Cumartesi malzemeleri beraber alalım ve yapalım birtane. Çalışırsa Orhan abinin, çalışmazsa masraflar benden ps çöpün. ;)

Anlaştık mı?

8. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam öyle masraflar benden yok. :uyari:

Ortada bir taş varsa illaki elimizi altına koyarız hocam.Sen müsait olduğun zaman bana haber ver,malzemeleri alıp bi güzel girişelim bu işe.Eminim seninle kafa kafaya verdiğimizde PS nin kralını yaparız. ;)

Saygılar.

9. verko

verko

İsim:
    Orhan ÖZALAN
    [ftp][/ftp]
    Temel hocam gerçekten PS ile ilgili malzemeleri müsait olduğun bir gün alalım ve yapalım. Malzemeler elimizde olduktan sonra, sen, şunu şu şekilde, bunu buraya, şurası delincek, burası yapışcak diye tarif ettikten sonra ben onu senin istediğin gibi yaparım zaten biliyorsun pleksiglas denen malzeme işlemeye delinmeye karşı çok kullanışlı bir malzeme. Atölyede'de bu işle ilgili kullanabileceğimiz bir çok takım var. Sen yönlendirdikten sonra o işin altından rahatlıkla kalkarız. Tabi bizim DIY ustası Olcay da var. Yani merak edilecek bir şey yok çöpe atılmayacak, canavar gibi çalışacak bir PS çıkartırız ortaya evelallah.

Akvaryumu yapıştırma işlerini bitirdim. Bir kaç günde kurumasını bekliyeceğiz.
    Bu arada bende boş durmayacağım tabi yarın güzel bir ışık kasası (armatür) yapmaya başlıyorum.

Geri sayım başladı artık.

Sevgiler.
    Sağlıklı balıklar.

10. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Orhan Abi, yapalım tabiki. Bu benide sevindirir. Yarın müsayitseniz Teoman abiyle uğaramak isteriz. Sump ve boru sistemini yerinde görelim.

Saygılar...

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Temel hocam bugünkü PS yapımından sonra iyice kafayı taktım bu işe. :D

Hafta içi boş zamanlarım oldukca öyle büyük değil ama deneme amaçlı bir PS yapacağım. Herşey iyi güzelde sistemin çalışıp çalışmadığını,yani toplama işlemini iyi yapıp yapmadığını anlamak biraz sıkıntı olacak. :hasta: Sistemi illaki tuzlu suda anlayacağımız için tuzlu suyu nerden bulacağım. huh: Denizden iki bidon su getirsem olurmu ? huh:

12. unalceleb

unalceleb

Denemeler askıda kaldı galiba :(

13. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Yani hocam burası akvaryumportalı burda hiçbir çalışma askıya alınmaz. ;)

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  14. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    + 100.000

Sadece burda herkes hak ettiği kadar öğrenir.

Düzenleme: 14 Mayıs 2016
  15. unalceleb

unalceleb

Üstadım askıya alındı derken onu kastetmemiştim ben, siz şimdi bunları üretiyorsunuz yapıyorsunuz herşey çok güzel, ben şimdi forum üyesiyim ve deniz akvaryumu işine yeni başladım ve bir ps ye ihtiyacım var. Bu yaptığınız ürünlerden satışa çıkartacakmısınız? nasıl değerlendiriyorsunuz yaptığınız onca ps yi.

16. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ünal Bey selam,

Forumda paylaşıma açılmış ve yapımı sizlerle paylaşılmış bir ürün var ortada doğrudur. Ürünün performansının altına www.akvaryumportali.com imzasını atmıştır. Ancak bu ürün ticari kazanç için ortaya çıkarılmamıştır malumunuz üzere. Forumda bu ps nin yapımında öncülük eden arkadaşlarımız size bu konuda destek olabilir, size yapıp maliyetini çıkarabilirler. Forumda paylaşılmasa da şu an 15 adet sipariş alınma aşamasında olup bu emek ürünü değerlendirilebilir durumdadır. Siz gerekli istediğinizi profesyonelce yapabilecek arkadaşa iletebilirsiniz.

17. unalceleb

unalceleb

Sayın YIKIKTEMO ;

Sitenizi gerçekten çok beğeniyorum, elimden geldiği kadar takip etmeye çalışıyorum. Benimde demek istediğim buydu işte, yani ticari amaç değil benimde istediğim, Türkiyede bu işi yani tuzlusuyu yapanların azlığından şikayet ediyoruz, yapılmamasının nedenide bu ürünlerin pahalılığı, benimde 100 cm bi deniz akvaryumum var, içindeki canlı miktarı şu an için fazla değil, ağvadan getirdiğim karadesler, kayabalıkları(goby), 1 denizatı ve 2 tanede damsel var şimdilik, bu ps yüzünden fazla giremiyorum diğer canlılara, eğer sizin sayenizde bir ps temin edebilirsem diğer canlılarda geçiş yapıcam, maliyeti neyse karşılamaya razıyım, maliyeti haricinde tabiki bir emek var bunada razıyım.

18. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Tekrar Ünal Bey;

Size elbette yardımcı olmak istiyoruz ve bunun için bu platformda toplanıyoruz. Platform içerisinde üst düzey kabiliyetli, azimli, paylaşımcı birçok arkadaşımız var. Her ne kadar forum ortamıda olsa dışarda buluşup neler yapabileceğimizi konuştuk doğal alan gezdik kaynaştık vs vs. Belli bir aşama sonrasında kimilerinin görmek istemediği ancak ciddi kurumların net gördüğü başarılara imza atıldı. Ben başta bir hobiciyim ve hep hobiciden yana tavır alırım. Sabır ve emek doğrultusunda 4 adet ps çalışması yapıldı ve her biri net sonuca ulaştı, motor sıkıntısını bile gururla yazacağım gibi kendimiz çözdük. Bunlar bir noktaya kadar paylaşıldı ancak bazı fikirlerin yerinde kalması gerek ki yine hobiciyi kollama amaçlıdır açılmadı. Bunca emek ve özveri sonrasında ortaya çıkan portal platformu hakkında sizlerden sıkca güzel sözler duyuyoruz bu bizi mutlu ediyor ve daha fazla motive ediyor. Biz yola çıkarken sözde değil özde çıktık ve hedefimiz ilk gün belirlendi ve varılacaktır. Bu hedefe varırken forumda hareketli geçen ve portal sayfasında kocaman cesurca yazıldığı gibi bizim üye sayısıyla işimiz yok . Biz üye sayısına bakmıyoruz hedefimiz paylaşımcı üyedir ve bize katılan üyedir. Sadece Okuyan, çalan başka yere yapıştıran üye burda olmasın daha iyi. Biz yeni başlayan genç kardeşlerimize hobiyi sağlıklı aşılamayı hedefliyoruz ve onlarında burada bulunmasını istiyoruz, ancak sadece çoluk çocuk platformu olmayada asla izin vermeyiz. Bunun örneklerini etrafınızda bolca görebilirsiniz. Benim size önerim birlikte size ps yapmamızdır, biz tüm bildiklerimizi ve tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Bunun gereken tek şey paylaşımcı olmanız ve bize katılmanızdır. Zira hiç çekinmeden yazıyoruz ki, herkes burda hak ettiği kadar öğrenir.

Eğer ben yapamam ve konuya artık yakından hakim arkadaşlar bana yapıp teslim etsinler diyorsanız elbette buna sizinde hakkınız var emeği olanlarında. Olcay arkadaşımız zaten toplu sipariş ps yapım konusunda araştırmada ve maliyet hesabı çıkacak bu size iletilir ve siz değerlendirma yaparsınız. Fiyat konusunda portal olarak yanınızda olacağımızdan şüpheniz olmasın.

Son olarak mevcut akvaryumunuz uyumsuz görünüyor tür olarak. Mecburiyetinizi ve akvaryum şartlarınızı bilemiyorum. Çekinecek bir durum yok, her ne şekil bir akvaryuma sahipseniz bize açın ve bizler en iyisi için gerekeni yapalım. Deniz atı çok yavaştır ve diğer balıklar yanında beslenemez bu sıkıntı yaratmıyor mu ?

Saygılar...

19. unalceleb

unalceleb

Zaten bir çok site ve platform var bu konularla ilgili, benim "akvaryumportalı" nı tercih etmemin sebebi uzun bi incelemeden sonra ortamın sanal bir ortamdan çok bi sıcaklık bir arkadaşlık, içtenlik ve samimiyet içermesidir. Bu paylaşımları bizlere kazandırdığınız için sizlere çok teşekkür ederim. Benim deniz atını 2 hafta önce yakaladım ve 2 haftadır sorunsuz bir şekilde yaşıyor. Akvaryumumun özelliklerini kabataslak olarak vermiştim fakat şuanda kullandığım akvaryumdan çok bundan sonraki geçiş yapacağım akvaryum için çalışmalar yapmaktayım. Kafamda 120 lik bir akvaryum var. Şimdiki sistemde bombeli yanılmıyorsam 100*40* 50 bir akvaryum ve altda sump sistemi var. Dediğim gibi ama 120 lik dolaplı sağlam bir akvaryum istiyorum. Elimde akvaryumumun içindeki su harici yaklaşık 60 litre daha ve bi 10 kilodan fazla beyaz kristal kum var. Bunlar yeni akvaryum için belki yeterli olur. Ama daha eksiğim çok. Ben ümraniyede oturuyorum, dediğiniz sistem bir ps'ı beraber yapabaileceğimiz bi arkadaş bana yardımcı olabilir.

20. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Elbette yardımcı olacak arkadaşlarımız olacaktır. Yeni akvaryumunuz geldiğinde ve kuruluma başladığınızda birlkte görsel başlayan bir başlıkta ilerleriz inşallah. Kum olarak beyaz kristal kumdan kastınızı anlamadım. huh: Paylaşırsanız bakarız. Her kum kullanılamaz çünkü.

Sayfayı Paylaş