1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Rafya içinde "haftalık yem"?

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 23 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Merhaba forumcu arkadaşlar,

Bugün aklıma birşey geldi... Hem sizlerle paylaşayım hem de sizin görüşleriniz alayım ve hem de eğer varsa böyle bir deneyimi olan arkadaşımızın deneyimlerinden faydalanalım dedim... Didaktik bir anlatım uygulayacağım yalnız...

Sorun: 135 lt'lik, dış motorlu, karma canlı doğuran akvaryumundaki rafyada bulunan yavruların yemlenmesinde sorun yaşıyorum. Dış motor nedeni ile akvaryumda sürekli bir sirkülasyon söz konusu. Bundan ötürü rafyanın yakınlarına dökülen yemler hızla rafyadan uzaklaşmaktadır. Çoğu kez yavrular yemlerin peşinden rafyadan dışarı fırlamakta, kılıçkuyruk balıklarını gördüklerinde hızla geri kaçmaktadırlar.

Halihazırdaki yaklaşım: Daha önce danıştığım arkadaşlar yemlerin suda çözündüğünü ve yavruların çözünmüş yemlerden beslenebileceklerini söylemişlerdi.

Aktüel durum: Yavrularımın beslenememe gibi bir sorun yaşadığına dair herhangi bir bulgu saptayamadım. Ancak yeterli düzeyde beslendiklerine dair de bir kanıtım yok. Her ne kadar çözünmüş yemlerden beslenseler de çözünmüş besinler de genel sirkülasyona dahil diye düşünüyorum. Ayrıca besinin çözündüğü yer ile çözündükten sonra ulaşması arzu edilen yer arasındaki mesafe öngörülemez durumda.

Çözüme dair öneri: Bu aradaki mesafenin azaltılmasının çok daha fazla fayda sağlayacağı kanaatindeyim. Bu amaçla rafyanın içine yerleştirilecek haftalık (tatil) yemlerinin bu sorunu bir nebze olsun çözeceğini sanıyorum.

Fikirlerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Beyan edeceğiniz fikirler çerçevesinde bu hafta bu yöntemi deneyip denemeyeceğime karar vereceğim.

Saygılar...

2. taygun

taygun Guest

Ynt: Rafya içinde "haftalık yem"?

Abdullah Bey,

Bu tür bir uygulkama ile suyunuzu 7 gün 24 saat kirletmeye tabi tutnuş olacaksınız. Bu udurmda belki yavrular doymuş olsada sularının kalitesi bozulmakta olacak. Tatil yemleri, bir iki hafta gibi akvaryumdan uzak kaldığımız sürede, balıklarımıza yem veremediğimiz için son çare olarak uygunlanması gereken bir yöntemdir.

Bu yöntemin yerine şu yapabilirsiniz. Yemleri su yüzeyine bırakmayın. Öncelikle 3-4 dakikalığına filtrenizi kapatın ki akvaryumda su akımı dursun. Daha sonra, iki parmağınızın ucuyla çok küçük bi parça yem alıp suyun içine batırın. Yem suyun içinde ve parmaklarınızın arasındayken ıslansın ve hafifce serbest bırakın. Su yüzeyine bırakıldığı gibi çok çabuk dağılmadıını göreceksiniz. Bu da yavrularınıza beslenme şansı verecektir.

Saygılar

3. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Abdullah Hocam, tatil yemi bana çok mantıklı gelmedi. Ben tatil yeminin içeriği ve işe yararlılığı konusuda 3-4 yıldır net bir bilgiye rastlayamadım. Her nekadar!tatil yemlerinin tankı 1 hatfa idare edebileceği ifade edilsede, ben bu söylemi hiç gerçekçi bulmuyorum. Zaten biliyorum ki normal şartlar altında 15 gün kadar süreyle balıklar aç durarak kendi kendilerini idare edebilmektedirler. Bence tankınıza boşu boşuna biyolojik atık yüklemeyin. Canlı doğuran yavrularının besin zincirinde mikro algler olduğunu da hatırlatmada fayda görüyorum. Hatta ben canlı doğuran yavrularımda bırakın mikro algleri, odun gibi olmuş sakal yosunlarını bile kemirdiklerine defalarca şahit olmuştum.
    Saygılar keyifli paylaşımlar...

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Tamer ve Mehmet Beyler,

Verdiğiniz bilgiler ve beni uyardığınız için çok teşekkür ederim... Evet haklısınız, ben atık/kirlilik noktasını tamamen gözden kaçırmıştım...

Eee, zaten bu yüzden forumarda değil miyiz? Bilmediklerimizi öğrenmek ve yanlış yapmak üzere iken uyarılmak için yani... Tabii sorduğumuz takdirde...

Tekrar çok teşekkürler...

5. yasarhakan

yasarhakan

Konu kapanmış gözüküyor ancak tatil yemlerinin tam bir pazarlama tuzağı olduğunu düşünüyor, bırakın yavrular için rafyada kullanmayı, tatilde bile kullanılmaması gerektiğine inanıyorum. 10-15 güne kadar sağlıklı her balık açlığa dayanabiliyor. Yavrular içinse yemleri daha önce bir miktar ıslatıp doğruda rafyanın üzerine atarak aralara girmesini sağlayabiliriz.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Çok sağolun Hakan Bey...

7. Assamite

Assamite

Dış filtrenin out borusunu suyun bir cm üstünden verirsen sorun kalmaz.Rafya yerinede java moss kullanmalısın.

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Teşekkürler...

Sayfayı Paylaş