1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Rafyadan daha iyi ve etkili: Vallisneria americana gigantea

Başlığı 'Canlı Doğuran Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 16 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Arkadaşlar,

Bence yeteri kadar zaman geçti ve ben epeyce bir yavru aldım, büyüdüler, akvaryumda yüzmeye başladılar... Hatta en önemlisi kılıçkuyruk yavrum bile var artık... Oysaki kılıçkuyruk yavrusu alamıyordum, yani annelerinin ağzından...

Rafya'ya görüntüsü doğal olmadığı için ısınamamıştım... Ancak mecbur kalıp koymuştum 135 lt'lik karma canlı doğuran akvaryumuma... Daha sonra akvaryumun üst kısmlarında bulunan bütün yem artıkları doğan yavrular ile birlikte rafya da toplanmaya başlamıştı... Ve ne zaman akvaryumun kapağını açsam rafyanın olduğu kısımdan kötü -çürük- kokular geliyordu... Sonra bir gün bir forumda bir bitki gördüm... Upuzun şerit halinde yaprakları vardı... Bunun rafya sorunumu çözeceğine inandım... Çorum'dan Ali Osman Özken Bey'den bir miktar aldım bu bitkiden... Koydum akvaryuma... (Maalesef rafyayı kaldırmam gerekiyordu ve kaldırdım... Tabii o anda rafyada saklanan kendini kurtaramayack çok sayıda yavruyu kaptırdım erişkinlere...) Tabii Ali Osman Bey uyarmıştı beni, akvaryumumun yüksekliğinin bu bitki için kısa olduğu hususunda... Ama, beni de istediğim yaprakların suyun üzerinde bir nevi iskele oluşturması idi, zaten...

Neyse, kısa bir müddet geçmişti ki bu bitkininin şerit şeklindeki yapraklarının üzerinde ve arasında (şeritler hep yanyana durmuyor, çoğunlukla biri diğerinin altına doğru kayıyor ve kısmen örtülüyor) yavrular görmeye başladım... İlk seri veliferalardı... Büyüdüler ve bitkiyi terk ettiler... Ki bunlar zaten iri yavrular oldukları için pek de sorun yaşamayabilirlerdi... Ama 2. ve 3. seriler öyle değildi... . seri de lepistes, 3. seri de ise endler's'ler vardı... Bunlardan lepistesler bitkiden ayrılmaya hazırlanmakta ve hatta kısmen ayrıldılar... Endler'sler henüz biraz tereddüt göstermekte... Ancak 4. seri beni çok mutlu etti, minnacık küçük kılıçkuyruk yavruları, iki farklı dişiden (maalesef iki balığımda yaşlı idi ve doğumdan sonra yeteri kadar ilgilenemediğimden kaybettim...)... Onlarca... Hiç bu kadar kılıç kuyruk yavrusunu bir arada görmemiştim, beyaz kapta doğum yaptırdığım kılıçkuyruk dişileri haricinde... Çok mutlu oldum... Diğer akvaryumda doğum denemelerimde elimde sadece 1-2 kılıçkuyruk yavrusu kalıyordu... Rafya varken doğum yapan bir kılıçkuyruğum olmuştu ama yavrularını hiç göremedim... (Belki de rafyayı kaldırıken erişkinlere yem ettiklerim onlardı...)

Çok enteresan ki yavrular (velifera, lepistes, endler's ve kılıçkuyruk) bitkiyi çok seviyorlar... Yapraklarının üzerinden inmiyorlar... Belli bir boya kadar bitkinin yaprakları üzerinde bir sağa bir sola yüzebiliyorlar... Tehlike anında birbirininin altına kaymış şeritlerin arasına girip kah yukarılara kah aşağılara kaçabiliyorlar...

Ve yine çok önemli ki rafya varken yavruları yemek için kendilerini rafyalara atan çok sayıda erişkin balığımı rafyaya takılıp boğuldukları için kaybetmiştim... Bu bitki ile bu risk de yok... Erişkinlerin sıkışacakları herhangi bir alan oluşturmuyor kesinlikle...

Peki bu bitki ne mi?

Vallisneria americana gigantea

Başka akvaryumalrdaki ve benim akvaryumlarındaki resimlerini aşağıya ekliyorum:

Benim 135 lt'lik karma canlı doğuran akvaryumum

Genel görünüm

Vallisneria americana gigantea'ların oluşturduğu şeritler

Fotoğrafları çektiğim sırada şeritlerin üzerinde yavrular vardı ancak hem küçük olduklarından hem de ben fotoğraf çekme özürlü olduğumdan çektiğim -fotoğraf demeye dilim varmadığı için- "şey"lerde görünmüyorlar...

Vallisneria americana gigantea'lar arasından başını göstermeye çalışan bitki Hydrocotyle leucocephala'dır... (Hakan Hocam bitkilerini bu hale getirdiğim için özür dilerim... :( Ümit Sezer Hanım'ın bana hediye ettiği Hyrocotyle'ler maalesef önce sararak sonra eriyerek Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur... Kendisinden hediyesine bakamadığım için özür diliyorum... :( )

65 lt'lik Koi Kılıçkuyruk Akvaryumum

Genel görünüm

Vallisneria americana gigantea'lar

Vallisneria americana gigantea şeritleri arasındaki Pistia'lar

Vallisneria americana gigantea şeritleri arasında dolanan Koi Kılıçkuyruklarım ("Death Row Team 4")

Anubias korusu (Orman olma yolunda...) [Anubias'ların önündeki bitkilerden birini küçük olanı Yaşar Hakan Hoca'mız hediye etti... Kendisine çok teşekkür ediyorum... :cicek: Hediye ettiğinin ve diğerinin (tam ortadakinin) adlarını bize söyleyebilirse çok seviniriz...)

Vallisneria americana gigantea (şimdi hemen hemen) ileri de ışığı büyük oranda keseceği için aşağı kısım için Anubias tercih ettim...

Fotoğrafların kalitesi için özür dilerim... İnşallah akvaryum hobisi sayesinde fotoğraf nasıl çekilir onu da öğreneceğim...

Not: Akvaryumlarımın bitkili hallerine ulaşmasında mükemmel bitkiler verdikleri için emekleri geçmiş saydığım herkese (Yaşar Hakan Hoca'mız :cicek: başta olmak üzere Ümit Sezer Hanımefendi :cicek:, Ali Osman Özken :cicek: ve Ahmet Vardar Bey'lere :cicek: ) ve her türlü desteğini hiçbir zaman esirgemediği için -tekrar- Yaşar Hakan Hoca'mıza ( :cicek: :cicek: :cicek: ) çok ama çok teşekkür ediyorum... (135 lt'lik akvaryumumdaki Cabomba'lar hariç bütün bitkiler kendilerinden temin edilmiştir...)
    Elma salyangozları Ceyhun Yıldız Bey'in hediyesidir, gerçekten muhteşemler (bir de üreseler artık)... Ancak kendisinden aldığım Cabomba'lar mutlak sondan kurtulamamıştır... :(

Saygılar...

2. yasarhakan

yasarhakan

Ynt: Rafyadan daha iyi ve etkili: Vallisneria americana gigantea

Abdullah kardeşim, bitkilerin hayırlı olsun, güle güle büyüt.

Acil yapılacak işler:

1. Elma salyangozlarından kurtul.

2. Arka fonu hemen sök ve at, imha et başkasının da eline geçmesin

3. Flaşı kapa, bir daha hiç kullanma.

4. Tüm taşları hemen çıkar.

5. Mavi flo var galiba, "hayır yok resimde öyle çıkmış" de ve hemen değiştir.

3. yasarhakan

yasarhakan

6. Aşırı yemleme yapıyorsun, yemlemeyi azalt.

4. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur

Hakan abi elma salyangozlarının ne zararı var ki çıkart diyorsun? Bende de var faydasını görüyorum. Zararı nedir acaba?

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Hakan Hocam,

1. Elma salyangozlarından niye kurtulmamız gerekiyor? (M. Ali arkadaşımla beraber soruyoruz...)

2. Arka fonun eğretiliğinin farkındayım ancak tatlı suya ait bitkili mitkili bir raka fon koyarsam arka plan daha da kararacak diye korkuyorum... Yoksa arka fon kullanmasam mı?

3. OK...

4. Taşları neden çıkarmam gerekiyor? Altında konuşan vatozlar var... Orası onların yuvası oldu...

5. Mavi flo yok... Koi kılıçları 5 saatlik damlatma yöntemi ile akvaryuma koymuştum... O nedenle su azaldı... Koi kılıçlar toparlayana kadar su eklemeyeyim dedim... Görünen mavilik arka fonun üst kısmı...

6. Valla o kadar yemin bile çok az kısmı Koi kılıçların midesine gidiyor... Zaten yemler multi-vitaminli... Bir toparlansınlar azaltacağım yemi...

6. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Maşallah abdullah abi daha iyi olacak, inşallah banada nasip olur

7. Barış ER

Barış ER

Mavi florasanın ne gibi sakıncası var? Benim high tech bitkilimde 8 x 36 watt flolardan biri hep osram blue dur.Çokta faydalıdır.Sizede tavsiye ederim.

8. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Selamlar,
    Gayet güzel anlatımlı net bir paylaşım olmuş Abdullah hocam, ellerine sağlık. Hakan hocaya arka fon konusunda katılıyorum. Flaş konusuna katılamıyorum çünkü ben de flaşsız çekim yapmayı hala öğrenemedim. :D

9. assamarita

assamarita

Demek mavi ışık bitkilere faydalı, ben bunu bilmiyordum. Bir adet gün ışığı ve bir adet mavi ekleyeyim akvaryuma o zaman.

Abdullah bey, akvaryumunuz çok şıkmış, benim dikkatimi çeken, ne çok kişinin emeği varmış akvaryumda. Kıskandım açıkcası.

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Abdullahçım tankını sonunda gördüm. :) Bu münasebetle Koi'lerinlede tanıştık. :) Tank güzel ve dahada güzel olucak eminim.. Hırsına tanık oldum yani :) Salyangoz sayın ve ebatları çok büyük geldi banada açıkçası.. Orta önde ki bitkinin aynısından benim yavru tankımdada var bende ismini merak ediyorum.Öldü diye atıyorlardı ben almıştım şimdi aynı senin kisi gibi boyutları.. Nemlendirilip cama yapıştırılan fonlardan bitkili ve mavi ağırlıklı olan bir fonla kaplarsan bence daha güzel olabilir.. Yada koyu mavi yapıcaksın ki derinlik katsın.. Bende yavrularım için çınar (difformis) bitkisini kullanıyorum.Geniş, yanyana verdiği sürgünler ve taç yapraklarıyla onlarda yavrulara çok güzel saklanma yerleri sağlıyorlar.. Görsel olarakta hoşuma gidiyor..

Mavi florasanın yararlarını bende merak ediyorum.Barış hocamdan bizi aydınlatmasını rica ediyorum. :)

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Abi ya... Neymiş bu arka fon... Halbuki ben tatlı su balıkların deniz manzarasına (içerden) sahip olsunlar istemiştim... :D

Şaka şaka... İşin aslı şu ki ben tembelliğim kurbanıyım... İlk akvaryumumdu ve akvaryumcudan rica ettim kendin kapla getir dedim... Onun da zevki böyleymiş.. Sonra erindim gerindim değiştirmedim...

Hakan Hocam, helal olsun sana "AFİŞE" ettin bizi millete... Ama bu sana pahalıya mal olacak... Bil bakalım bu arka fonu kapatacak "Moss Duvarı" için moss'lar nereden gelecek... :D :D :D

Valla arkadaşlar beğenmenize ve pozitif eleştirilerinize teşekkür ederim... İlk kez sizler (akvaryum Portalı sakinleri) görüyorsunuz benim akvaryumlarımı... Tekrar çok teşekkür ederim...

Tabii bu arada 135 lt için eleştiri gelmediği için bu akvaryumu sınıfı geçmiş saymalı mıyım? Bildirirseniz sevinirim...

12. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Volkan inan bu elma salyangozları bana geldiğinde fındıktan halliceydi... Ama inanılmaz büyüdüler... Bir yumurta bıraksalar bir kısmını Emrah Ece arkadaşımıza hediye edeceğiz ancak çok ama çok tembeller...

Heralde göbekleri kavuşamadığından üremiyorlar diye düşünmeye başladım? :D

Doğruluk payı olabilir mi? :cekingen:

13. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

yokmu şu salyangozları seri üretime geçirecek bir yem felan Abdullah abi gözümüz yollarda bebişleri bekliyoruz artık :hepiniziseviyorum: :D

14. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Abdullahçım ilk olarak direk göze çarpan elma salyangozların.. Tankını resmen olduğundan daha ufak göstermişler.. Sayısı fazla bence.. ya ister hepsini çıkar ama yok onlar renk katıyor diye düşünüyorsan eğer bana kalırsa azalt.. Maşallahları var çünki... :) Bu kadro hala sana yavru veremiyorsa suçu onlarda mı arayalım yoksa onlara belkide farkında olmadan o imkanı sunamamış olmandan dolayı sende mi :) Araştırıp göreceğiz. :pc:

Göze daha hoş gözükmesi açısından tanka göre bitki seçilmesi taraftarıyım.Kendi tankımda 80*30*45 olduğu için vede geniş yapraklı bitkilere bir türlü kanım ısınamadığı için tankımı olduğundan büyük göstersin diye cabomba, vallisneria americana, subulata ve difformis'ten başka bir bitki koymadım.. Burdada işin içine hem zevk hemde amaç giriyor.. Sen yavruları kurtarmak için o bittiğim sazlara bende difformis'lerime güveniyorum.. :)

Kuma gelince açıkçası tek renk kum bence daha güzel olurdu.. Böyle önden görüntüyü bozuyor, her bitki giriş-çıkış trafiğinde kum tabakaları birbirine karıştığından renk karmaşasından hem doğallığı gidiyor hemde göz zevkini rahatsız ediyor.. Benim başıma geldiğinden çok rahatsız olmuştum.. :bilmem: (sen daha o bitki dikme maşasını almadın dimi :) )

Sende benim gibi sanırım kaya ve bitki karmasından hoşlanıyorsun.. Ama ben mangrow köküne döndüm. Arkadaşımın yoğun ısrarları yüzünden.. Benimde konuşan vatozum ve ters yüzen çöpçüm kökün en loş kalan yerini mesken edindiler ve problemleri yok..

Büyük tankın bana biraz karanlık gibi geldi ? Çekimden dolayı mı kanka ? Bu saatte bu belirttiklerim gözüme çarptı dostum.. Eleştir dedin eleştirdim valla :) Eline emeğine sağlık, çok uğraştığını ve özene bezene yaptığını biliyorum.. Sazlarına özellikle bayıldım.. Düşün bide onlar bir sağdan bir soldan o şekilde ortada buluşucaklar.. off diyorum.. Hakan abi sazlarıyla sazlarımdan soğuttu , Ahmet abi kurulumunun anlatıldığı tankla tankımdan soğuttu sende koi'lerinle aynı işi yaparsan sizi affetmicim :)

Sevgiler...

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Volkan eleştirilerin için çok sağol... Önce kum tabakasına değineyim... Abi, biliyorsun şu koiler gelene kadar sadece dere kumu vardı... Ancak koiler ile kontrast yapmıyordu... Hadi siyah kuma dönelim dedik ama bu seferde Koiler Azrail ile flört etmeye başladılar... O zaman dedik dere kumunun üstüne siyah kum serelim şimdilik sonra icabına bakarız... Ama gel gör ki "Death Row Teams 1, 2, 3" derken bir türlü değiştiremedik... Şimdi "Death Row Team 4"teyim... Bunlar "yırtarsa" tamamen siyah kum yapacağım... Ancak yine de Şubatı bulurum, misket gübreler tükenmesini beklerim...

Elma salyangozları gerçekten "feci" büyüdüler... Valla aslında görüntüyü de feci bozuyorlar... Ancak salyangozlardan vaz geçemeyeceğim... Bu arada üreyememelerine şöyle bir yorum getirdim kendimce... Abi 65 lt'nin üzeri tamamen kapalı... Bu nedenle buharlaşan su havaya karışamıyor... Bundan dolayı da akvaryumun her alanı nemli... Dolayısı ile elma salyangozlarının yumurta bırakabileceği herhangi bir kuru alan yok... Şu cüce vatozlara yeni akvaryumu yaptırayım ve 35 lt'yi boşa çıkarayım, derhal salyangozlara vakfedeceğim... Sonra yavrular çıkar diye düşünüyorum ve Emrah da muradına erer...

Taş gözüme hoş görünüyor... O yüzden kalacak... zaten Hakan Abi'den gelen moss, pelia vesaire bir filenin içinde taşların üzerinde duruyor... Yavaştan fileden uç vermeye başladılar... Bir müddet sonra kayayı saracaklarını düşünüyorum...

135 lt'nin bir adet daha başlığı var (2 floresan, grolux + aquastar) ancak elektrikçi de tek anahtara çevirilecekti... Adamın çocuğu hasta ve bu nedenle pek zaman ayıramadı... Ben de sıkıştırmayayım dedim... 15 gün kadar daha beklesin... Zaten bu süre zarfında bir kez daha baba olacağım, inşallah... Vakit ayıramam yani...

Koiler valla zor... Bilmiyorum gergin gergin bekliyorum... Birisi anubiasların üzerinden hafifçe alçaktan geçsin sürtünecek mi acaba diye bekliyoruım bu arada da tırnaklarımı yiyorum... Bu arada yavru akvaryumun "Daeth Row 3"ten kalan 2 dişiden 1'i bayağı toladı kendini... Geçen gün de "Death Row 1"den kalan dişiyi yavru akvaryumuna aldım o da şimdilik fene gitmiyor... Ancak "Daeth Row 3"ten kalan diğer dişi hala "oyun oynamaya" devam ediyor, eşimin tabiri ile... :D Sen anladın ne demek olduğunu... ;) Ona gidici gözüyle bakıyorum artık... Neyse MOB+E karışımı ile ancak bu kadarını becerebildim... Bakalım zaman ne gösterecek...

Tekrar görüşmek üzere sevgiler, saygılar...

Sayfayı Paylaş