1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Reef Akvaryum Kurulum Evresi ve Araştırma Aşaması

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 24 Haziran 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Platformlarda 150 ila 300 litre akvaryumlar kurulmak isteniyor zaman zaman ve bu amaçla başlıklar açılıyor. Elbette akvaryumlar finansal ve imkan nedeniyle farklı çözümler istenmesine yol açıyor. Çoğu zamanda kurulmak istenen basit sistemli bir akvaryum üzerine sayfalar dolusu yazılar yazılıyor: Neden acaba bu kadar çok karmaşık mı, yoksa bir yerde eksik yapılan mı var? Acaba diyorum bu insanlar kurmak istedikleri akvaryumlara yüzlerce dolar para verecekler bu yüzden mi bu kadar soru ve sorulara verilen cevaplar karmaşası ?

    Bir gerçek ortaya çıkıyor ki, tek bir makale tüm ihtiyaçları bilgileri barındıramıyor. Sebebi 100 litrede olsa çok geniş konuları içeriyor. Bu noktada bence bir konu çok önem kazanıyor. Bu kadar geniş bilgi edinilmesini gerektiren konuda araştırma yapılmıyor. Oysa aynı hobici bir araba satın alsaydı ?

    [​IMG]

    Yapılacak araştırmayı ben hayal edemedim ve size bıraktım. Bu durumlarda harcanan para normalin genelde üç katı olur. Gerekli araştırmadan sonra bir platformda karşımıza çıkacak taban bilgisi yeterli bir hobiciyle yazışmalar ve bu yazışmaların sonunda iletişim çok daha iyi olacaktır. Aksi halde yazan da, okuyanda Telef olacaktır. Sayfalara ulaşan başlıklarda malesef halen sehba üzerinde yerini almış bir akvaryum fotoğrafı olmaz.

    Bu yazının amacı bir kurulumu anlatmaktan ziyade başlangıç kılavuzu olarak faydalı olabilmesidir. Platform içerisinde genel kurulum anlatımları bulunmaktadır. 300 litre akvaryumu daha iyi seçimlerle yüksek başarı oranını yakalayarak ve daha sağlıklı akvaryumlara hobicilerin sahip olmasına vesile olmaktır. İster yumuşak mercan, soft mercan, sert mercan vaya sadece yosun olsun ne besleyeceğimize karar vererek araştırma yapmakla başlanmalıdır. Canlılar ve türleri akvaryum donanımlarınıza ne kadar uygundur ? Bu araştırma satın alma sürecinde başarıda büyük etkiye sahip olacaktır. Bir tuzlu akvaryumu kurarken bunun önemli bir taahhüdü olduğunu anlamamız ve unutmamamız gerekir. Doğrudan doğadan gelen canlıları korumak ilk hedef olmalıdır. Aksi halde akvarist değil doğa katili olunur. Bu nedenle, canlıları mümkün olan en iyi koşullara sahip şekilde tutmaya çalışılmalıdır. Reef Akvaryumları ancak 2 yıl sonra canlı sağlığına bakılarak akvaryum potansiyelinin ve başarısının kararına varılabilir. Kurulumdan itibaren içinde keyifsiz canlıların olduğu bir akvaryuma sahipseniz zaten sizin için işkence başlıyor demektir ve çoğu zaman hazin son ve terk edişle biter.

    Isı sorunu kurulumdan itibaren düşünülmesi gereken ve çözüm bekleyen bir konudur. Bu yüzden hacimler mümkün olan en yüksek litrede tutulmalıdır. Soğutucu eklemek, fan kullanmak, klima kullanımı düşünülmeli ve bir şekilde çöüzümü sağlanmalıdır. Akvaryum seçerken derinliği ile yüksekliği eşit akvaryumlar seçmeye dikkat edilmelidir. Aydınlatma kolaylığı sağlarken, ısı sorununu soğutucu dışında farklı şekilde çözmek gerektiğinde yüksekliği ve derinliği iyi dengelenmiş bu tarz akvaryumlar T5 florasan kullanımına imkan sağlayacaktır. Güneş ışığından uzak kurun gibi sıradan ve ağızda sakız olmuş söylemler tersine, doğal gün ışığını günde bir kaç saat alan bir resif akvaryumu için sorun değil. Çünkü ışık seven omurgasızlar için aslında oldukça yararlı olabilir. Bu inanç doğal güneş ışığının alg sorununa neden olduğundan kanıtsanmıştır. Düzgün ve değerleri yerinde olan bir resif akvaryumu için, günde birkaç saat gün ışığının faydalı olduğunu ve bu söylemlerin saçmalık olduğunu göreceksiniz. Temel Gereksinimlerini sıralamak gerekirse, bir resif akvaryumu için bence beş ana etken vardır. Bu faktörler dikkate alınmamışsa başarılı olmanız söz konusu değildir. Sıcaklık, su hareketi, ışık, besin ve su kimyası. Eğer sistem içerisinde er ya da geç ısı sorunu yaşamaya başlarsanız bozulma gerçekleşir. İdeal sıcaklık 72 ° F ve 78 ° F. arasındadır (22 ÷ 26°C) (22 ÷ 26 ° C)

    Suyun hareketi resif akvaryumları için çok önemli. Ama daha akvaryumda beslenecek canlıların ne olduğu sorulmadan felanca güçte ve marka akıntı motoru lazım diye başlamak yerine, beslenecek canlıların önce akıntı vs ihtiyaçlarını belirlemek gerekir. Gereğinden fazla akıntı poliplerin açmaması anlamına gelecektir. Düz akıntı yerine değişken akınıt yakalamak önemlidir. Canlıların besin ve ihtiyaçlarını su hareketleri olmadan sağlamaları mümkün değildir. Yüzey hareketi yine önemlidir ve Suyun filtreye yüzeyden yönlendirilmesi tabaka oluşumuda önleyecektir. Aydınlatma konusunda geniş bilgiye platfom içerisinden ulaşılabilir.

    Eğer pH, alkalite ve kalsiyum uygun düzeyde tutulmak isteniyorsa, reef akvaryumlarında su değerlerini takip etmek gerekir. Mercanlar büyüdükçe, akvaryumdaki element oranları değişir ve aylık olarak kontrolleri gerekir. Test kitleri ne yazık ki, tam olarak sonuçları vermiyor. Kaliteli ürün seçimi önem kazanıyor. Temel olarak, filtrasyonu üç ana kategori ile sınıflandırılabilir. Mekanik, biyolojik ve kimyasal. Bu üç filtre sisteminden birini tercih ettiğinizde ve platforma konu olarak açtığınızda tartışmalar başlar. Çünkü başarı kıstaslarıda hobicilere göre değişmektedir. Bu yüzden bile giriş kısmında sözünü ettiğimiz araştırma konusu doğru karar almak açısından daha doğrudur. Ekipmanlar Hakkında verilen ve alınan bilgi akvaryum başarınızı garanti edemez. Bir akvaryumda başarılı olan uygulama malesef diğer akvaryumda olmayabilmektedir. Temel olarak bakıldığında Tüm teknoloji karmaşasına ve ürün çokluğuna ramen neresinden bakarsanız bakın, aydınlatma , kaliteli protein süzücü, kaliteli canlı kaya ve tüm bunlar yanında suyun genel olması gereken şartlarıyla birlikte uygun bir tasarım başlangıç anahtarı olarak görülmelidir. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde ancak o arzu edilen canlılar beslenebilmektedir.

    Mekanik Filtrasyon:

    [​IMG]

    Ana hedefi katı atıkların toplanması olan filtrasyonu sump ile birlikte kule sistemi ekleyerek desteklemek iyi bir seçimdir. Elyaf kullanımı reef akvaryumlarında göreceli bir konu. Bir çok kabuklu yumurtası besin değeri taşıyan çökeltiler elyafla birlikte çöpe gitmektedir. Suyu süzen canlılar acısından eksi bir durumdur. Kullanımı durumunda sünger ve elyaf sık değiştirilmelidir.

    Biyolojik Filtrasyon:

    Biyolojik filtrasyon bakteri kolonilerine yeterli alan oluşturarak doğal temizliği hedef alan bir filtrasyondur. Birçok farklı bakteri türleri sayesinde akvaryum içinde zararlı maddelerin kontrol altına alınmasıdır. Bu istenmeyen maddeler, amonyak, nitrit, ağır metal gibi zararlı maddelerdir. Neyse ki, bu maddeler bakteriler için daha az zararlı maddelere dönüştürmek zor değildir. Son halka olan Nitrat denitrification bakterilerine oluşturulan alan sayesinde akvaryumlardan uzaklaştırılabilmektedir. Ancak bu sistemin önemli ve dikkat edilmesi gereken yanları vardır. Bir resif akvaryumu için biyolojik filtrasyon konusu ilginç tartışmalar çıkabilir.Bazı modern filtre sistemlerini önerenler de var, en iyi yolun canlı kaya olduğunuda söyleyenler, damlatma sistemli filtrelerden verim alanlarda çıkabilir. Bu sistemler her şekilde araştırma ister. Su değerlerine olumsuz etki etmeleride söz konusudur. Canlı kaya reef akvaryumlarında önemli konulardan biri. Aşağıdaki link detaylı bilgi edinilebilir.

    Adı üzerindeki yaşam formlarından geliyor. Çoğu mercan kayalıklarından gelmez, gelen, komşu bölgelerden veya yerel denizlerimizden toplanır. Yerel toplama yasal olmadığı gibi, kayalar bazen lağımdan çıkmış haldedir. Canlı kaya bir damlama filtreden daha fazla bakteriye alan sağlar. Her ne kadar canlı kaya ifadesi günümüzde dillerde sakız olmuş olsa da, temelde canlı olmayan aynı kayalar ile resif akvaryumu kurulabilir. Zaten canlı kayaların çıkarıldıktan sonraki taşınma şekilleri su dışındadır genelde. İthal kayaların ise, su içinde getirilmiş olma ihtimalı sadece gülücük ifadesi oluşturan bir sır olarak kalmıştır. Bu açıdan canlı kaya alırken ben ne alıyorum diye düşünmek gerek. Yani ne kalitede kaya aldığımızı iyi araştırmalıyız. Uzun vadede canlı kaya kalitesi başarının üzerindeki etkisini ortaya koyacaktır. Dekor yapımı yine reef akvaryumları için önemlidir. İnce uzun kayalardan köprüler oluşturmak canlı dizilimi ve su hareketinin tüm kayalığı etkilemesi için unutulmaması gereken konulardandır. Canlı kaya miktarını bir sistem üzerinden değerlendirmek zordur. Çünkü kaya kalitesi bu noktada belirleyici olabilir.

    Kimyasal filtrasyon:

    Yüksek kaliteli protein süzücü başarının yine kilit bir ekipmanıdır. Çalışma prensibi sahilde gezinirken karaya vuran köpüklü suyun geri çekilirken köpüğü kumsalda bırakmasına benzer. Kaliteli bir ps atık kabında Toplanan köpük birçok istenmeyen meddelerin uzaklaştırılması anlamını taşır. Bu ekipman için detaylı açıklama aşağıdaki linkte incelenebilir.

    Tüm yazılarda olduğu gibi bu yazınında birçok eksik yanı kalmıştır mutlaka. Size düşen bu eksik yanlarıda araştırarak, gerekli ön bilgiden sonra kuruluma platformlar sayesinde fikirler alarak yavaşca ve güvenle devam etmektir.

    Reef akvaryumuna satın aldığınız araba için yaptığınız araştırma kadar önem verin yeter.
     
    seaman038 ve ertnylmz bunu beğendi.
  2. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Reef Akvaryum Kurulum Evresi ve Araştırma Aşaması

    Güzel anlatımınız için teşekkürler Temel Hocam. Ne olursa olsun bir işe başlamadan önce yapmamız gereken şey kesinlike 'araştırmak'tır...Tek seferde başarabileceğimiz bir şeyi kendimize hem maddi hem manevi yönden zarar vermeden halletmenin anahtarı olsa gerek araştırmak....

    Bu güzel makale için tekrar teşekkürler. Saygılar.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Reef Akvaryum Kurulum Evresi ve Araştırma Aşaması

    Ben teşekkür ederim Türker.

    Makale içinde murat 124 fotoğrafını gören sanırım kayda almadı ve ilk yorumu sen yazdın. Belki makale içerisinde bir Murat 124 var ancak murat 124 altında aslında ince bir tecrübe ve başlangıç aşamalarına dikkat çeken sıradan makalelerde olmayan ince bir dokundurma var. Anlayan anlar anlamayan Murat 124. e bakar.

    Sevgiler...
     
    seaman038 bunu beğendi.
  4. ertnylmz

    ertnylmz

    Mesajlar:
    169
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    Ertan yılmaz
    Ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş...
     
    seaman038 bunu beğendi.
  5. seaman038

    seaman038

    Mesajlar:
    862
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    ahmet soner bal
    Temel abi makale ders alınacak nitelikte bir etken lakin yeni kurulum yapacak veya yapmakta olan bir çok konuya bildiğimiz veya yanıldığımız bir çok konuda yorum yaptık gerek uygulayanlar oldu gerekse memlun olmayanlar lakin yeni kurulumlarda kendimide işin içine katıyorum tabi gözlemlediğim birkaç mantık noktası var
    1. Belli bir bütçe ile yola çıkılıyor ve şu mantıkla gidiliyor
    a. Rakkam vermiyorum paranın bir kısmı ucuz bir ps ye
    b. Bir miktarı bakterilerin barınamayacağı kayaya
    c. Trical bölmesi olan bir akvaryum
    d. Yetersiz dalga motoru,yetersiz geri dönüş bunlar toplasan ayırılan bütçenin 3/1 kısmı
    Geriye kalan kısım ise balık ve mercan olarak harcanmakta 10 gün sonra 3/2 çöpte
    Yok olanlar listesine bakalım
    Testler
    Kimyasallar
    Yetersiz ve bilinçsiz armatürler ve lambaları
    Bakteri kültürü
    Fosfat reaktörü ve reçinesi

    Başlangıç canlısı choch evelallah hepimiz biliriz sonrası yellow yada vazgeçilmez palyaço sonrası benim canlıma bakabilirmisiniz bişeyler var üzerinde yemde yemiyo yardım lütfen
    Bizler test balığı olarak velifera kullandık testleri öğrenene kadar göbeğimiz çatladı nerede kürlenmiş kaya içi midye ve yosun dolu kayaları ver akıntıyı kalsiyumu ayrı bir tankta bekle 45 gün bir dünya su değişimi yap tuz harca o kayaların saldığı %25 nitratı düşürmek için tek kültür olan mikrobacter 7 kullan oda bulabilirsen
    Kurulum yapacak olanların yazdığın makaleyi gerçekten sonuna kadar okumaları büyük bir şans yoksa hacı murat'a devam
    Wortech,rw 8 vs buble kingler,muadil iyi cihazlar hangisi iyi diye tartışabilecekleri veya danışabilecekleri bir platform var
    image.jpeg

    Ben bu cihazı almak için tam 5 ay para biriktirmiştim aquamedic marka ps ve 3 adet dalga motoru bağlanabiliyor ps pause moduna alınabilirken dalga motorlarınıda elektirigi sensörü yardımıyla sürekli kesip yeniden akım vererek wortech haline getiriyor dalga boyutu mükemmeldi tabi o zaman için verdiğim parayı hiç sorma hala saklıyorum yaşlanınca akvaryum müzesi kuracağım:D
    Sorumluluğunu aldığımız her canlının canının emanetinin bizde olduğunu unutmayalım
     
    veysel bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş