1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Reef akvaryumuna başlarken

Başlığı 'AP Portal Blog- Üye Tank Tanıtımları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 4 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Reef Akvaryumu Temel bilgiler kılavuzu...

    • Filtrasyon:
    • Ekipmanlar:
    • Malzemeler:
    • Dekarasyon:
    • Su değerleri:

    [​IMG][​IMG]

    "SOĞUTUCU"

    Soğutucu ekipman olarak suyun soğukluğunu mercanların istediği derecede tutmaya yarar. Bazı soft ve yumuşak mercanların ısıya toleransı olsa da, genel olarak reef akvaryumları için zorunludur.

    [​IMG][​IMG]

    "SU HAREKETİ"

    Pompalar su hareketi sağlamak amaçlı kullanılır. Denizlerdeki gel git akıntıyı taklit etmek amaçalanır. Su hareketi Mercanların üzerini temizlerken, tabana tortu birikmesini önler ve daha kararlı bir su elde edilmesine yardımcı olur. Akıntıyı sağlamak için çeşitli ekipmanlar üretilmiştir. Pahalı olmalarından dolayı akıntı motorları daha fazla tercih edilmektedir. Akvaryum içerisinde dekor arkasına gizlenmesi daha uygundur ve 24 saat çalışır durumda olmalıdır.

    [​IMG]

    "PROTEİN SKİMMER"

    Protein skimmer yaşam destek sistemlerinde kimyasal süzmenin en önemli elemanıdır. Protein Skimmer sudan çeşitli karbonhidratları, lipidleri ve bazı amino asitleri alırlar. Bu şekilde sistemdeki nitrat miktarının düşürülmesini sağlarlar. Bunun yanı sıra protein toplayıcılar fosfat kontrolünde önemli bir alettir; sudan inorganik fosfatı alırken sudan toplanan diğer bileşiklerle birlikte fosfatın organik kaynaklarını toplama kabına depolayarak onların etkisiz hale gelmelerini sağlar. Protein toplayıcı kapasitesi akvaryum hacminin en az üç katı olmalıdır.

    [​IMG] [​IMG]

    "ISITICI"

    Isı konusu reef akvaryumları için şüphesiz önemli bir konu. Yüksek olması sorun yarattığı gibi, çok düşük olmasıda sorun yaratacaktır. Isının sabit olmaması en az azlığı ve yüksekliği kadar sorundur. Reef akvaryumlarının ideal ısıs 24-25 derecedir.Tercih edilecek ısıtıcı kaliteli olmalıdır, kalitesiz bir ısıtıcının muhtemel arızası büyük kayıplara yol açabilir. Isıtıcının Wat gücü hacime göre yeterli düzeyde olmalıdır.

    [​IMG]

    "Hidrometre"

    Bu ekipman yoğunluk (tuzluluk) oranını ölçer. Piyasada farklı markalar ve fiyatlar altında satılmaktadır. Elinizin altında bulunması gereken bir ekipmandır. Kaliteli markaları tercih etmeye gayret gösterirken, doğruluğunu satın aldığınız yerdeki benzeriyle test ederek aynı yoğunluğu ölçtüğünden emin olamalısınız.

    [​IMG][​IMG]

    "Filtrasyon"

    Fitrasyon reef akvaryumlarında üzerinde biraz daha faklı açılardan durulması gereken bir konudur. Ps'nin elementleri toplama gibi bir istenmeyen yanına var. Bu açıdan Ps ıslak toplamalı veya element toplamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Faydasının yanında bu eksi tarafı göz ardı edilmelidir. Filtre malzemesi olarak tortu tutacak mercan kırığı kum, aşırı sünger, elyaf kullanılmamalıdır. Tortu tutmayacak şekilde gerekli durumlarda kullanılabilir. Kule sisteminde biobal oksijen artırmada faydalı bir yoldur. Tamamen su içindeki bioballerin sadece biyolojik fayda sağlaması beklense de, pek amacına hizmet etmeyecektir.Sump dizaynı yapılırken reaktörlere, otomatik su ekleme ünütesine ve refigium gibi artı filtrasyon bölümlerini düşünürek dizayn edilmeli ve yapılmalıdır. Taban filtreleri yine belli ölçülerdeki reef akvaryumlarında kullanılmaktadır.

    [​IMG]

    "Aydınlatma"

    IŞIK TEMEL: GELİŞMİŞ AYDINLATMA:


    Aqua - Glo. Coral 50/50.
    Aquarilux. Tricomatic.
    Gro-Lux. Triton.
    Flora-Glo. Aktinik Mavi.


    Akvaryumun aydınlatması yeterli, doğru ve güçlü olarak seçilirse, calıların renkleri daha canlı olacaktır. Ancak güçlü aydınlatmalar örnek olarak metal halide suyu ısıtma eğilimindedir. Hacmi fazla, soğutucu bulunan ve derin akvaryumlara daha uygundur. Hacmi küçük nano tarzı akvaryumlar için ve yeni başlayanlar için Floresan lambaları daha iyi bir şecim olacaktır. Kelvin lamba rengini ifade etmek için bir ölçüdür. Kelvin yükseldikçe renk maviye döner. 14000 Kelvin ile 20.000 kelvin değerini yakalamak uygundur.

    Su değerleri:

    Amonyak.

    Her yeni akvaryumda azot döngüsünün ilk ve en tehlikeli aşaması amonyaktır.Eski bir akvaryumda anormal sayılacak bir durumdur.Ancak bu eski akvaryumlarda oluşmaz anlamına gelmemektedir.Aşırı yemleme,bir anda aşırı canlı yüklemesi,kayaların arasında tespit edilemeyen büyük boy canlı ölümü,ile oluşur.Önemli olan yeni akvaryumlarda döngünün oluşumunu beklemek ve amonyak kontrolü yapmaktır.

    Nitrit;

    Azot döngüsünde amonyak ile nitrat arasındaki evredir.Amonyakta olduğu döngüsü oluşmamış akvaryumlarda kontrol edilmesi gerekir.Akvaryumda aşmaması gereken değer 0,01mg/lt olduğu bilinmelidir.

    Nitrat;

    Akvaryumda omonyak ve nitrite göre balıklar tarafından daha fazla tolere edilebilir.Ancak bir çok omurgasız ve fosfatla birlikte aşırı istenmeyen yosuna sebeb olur.Akvaryumda aşırı seviyelere ulaşmadan önlem alınmalıdır.Sağlıklı bir deniz akvaryumunda olması gereken değer 10mg/lt kadardır.

    Fosfat;

    Akvaryumlara ilk giriş suyu veya fosfat değeri yüksek yemleme ile girer.Yüksek alglerin beslendiği filtreler ve fosfat tutucu kimyasallar yardımı ile sistemden uzaklaştırılabilir.0,06mg/lt değerinin üzerine çıkmaması gerekir.Ancak sıfır değerlerinde tutulması omurgasıslarda renk kaybına yol açar.

    Silikat;

    Akvaryumumuza genellikle ilk kurulum suyu ile girer.Çeşme suyu kullanımı tavsiye edimez.Buharlaşan suyu tamamlarken silikat içermemesine dikkat edilmelidir.Bunun için reverse osmose suyu kullanmak yerinde olacaktır.Aksi takdirde istenmeyen cyano bakteri ve diyatom oluşumu gerçeleşir.2-3mg/lt değerinin üzerine çıkmamalıdır.Aşırı oluşması durumunda piyasada satılan silikat toplayıcı kimyasallar kullanılabilir.

    PH;

    Sağlıklı bir deniz akvaryumunda olması gereken değer 8,3'tür ancak yoğun mercan bulunan akvaryumlarda sabah saatlerinde akşama göre daha düşüktür.Fotosentezin etkisiyle ancak akşam saatlerinde 8,3 değerine ulaşır.Akvaryumlarda ph düşme eğilimindedir.Bunun sebebi yeterince yapılmayan su değişimi,efektif,arızalı, çalışmayan ps ,değiştirilmeyen elyaf,akvaryumda biriken aşırı tortu sebeb olabilr.Önceilikle sebebi bularak ortadan kaldırmalı. En son çare olarak piyasada satılan ph yükselticiler kullanılabilir.

    Kalsiyum;

    Özellikle sert mercanların bulunduğu akvaryumlarda değerin 400-450 mg/lt değerinin altına düşmemesi gerekir.Bunun için hazır satılan kalsiyum katkıları yada kalsiyum reaktörü kullanılabilir.

    Magnezyum;

    Aşırı kullanıldığında canlılarda anestezik etki yapmaktadır.Kullanmadan önce suyumuzdaki değerini ölçmemiz daha doğru olacaktır.Deniz suyunda 1350mg/lt değerinin üzerine cıkmamalıdır.

    Stronsiyum;

    Yoğun sert mercanların bulunduğu akvaryumlarda ve omurgasızlar için sürekli eksik değerin tamamlanması gerekir.Aşırı kullanılması iyotta olduğu kadar promlem yaratmaz.Sert mercanların gelişmini olumlu yönde etkiler.

    İyot;

    Omurgasızların ve alglerin beslendiği akvaryumlarda sürekli kontrol edilmesi gereken bir elemettir.0,06mg/lt değerinin üzerine çıkmamalıdır.Akvaryumlarda omurgasızlar kadar tang ve melek balıkları içinde önemlidir.

    [​IMG]

    Nitrat filtresi.

    Akvaryumda çeşitli bileşikler şeklindeki birikimi,problem olarak karşımıza çıkar.Her ne kadar amonyak ve nitrit kadar olmasada nitrat birikimi balıklar üzerinde stres,yavruların gelişmemesi ve sistemde alg oluşumu olarak karşımıza çıkar.Nitrat yüksek değerlere ulaşmadan sistem içerisinde çözüm bulmak gerekir.Nitrat filtresi kulanımında dikkati olmak gerekir.Dijital olarak kontrol etmek gerekir.Nitratla mücadelede en kolay yol su değişimidir.

    [​IMG]

    Kalsiyum reaktörü.

    Sert mercanların beslendiği kapalı sistemlerde kalsiyum değerinin gerçek deniz suyundaki 380-480mg/lt değerinde sabit olması sağlıklı gelişim için şarttır.Günlük kalsiyum sarfiyatını otomatik tamamladığından hobici için kolaylık sağlar.

    [​IMG]

    Uv filtresi.

    Filtre sisteminde,imalatçının önerdeği debide pompa kullanılarak,parazit,virüs ve suda yüzen alglerin etkisiz hale getirimesinde kullanılır.Resif akvaryumlarından çok balık akvaryumlarında kullanılır.Olmazsa olmaz bir ekipman değildir

    [​IMG][​IMG]
    Canlı kaya dekoru.

    İlk yıllardan beri tercih edilen tuzlu su akvaryumu için dekarosyan malzemesi canlı kayalardır. Dekor oluşturmak canlı kayalar ile çok kolaydır. Aynı zamanda biyolojik filtrelemeye yardımda büyük role sahiptirler. Üzerinde barındırdığı yaşam formlarıylada ayrı bir güzelliğe sahiptir. Dekor oluştururken yıkılarak camı patlatmaması için dikkatli olunmalıdır.

    [​IMG][​IMG]

    Yapay Dekarasyon.

    Yapay dekorasyon için boyut ve çeşit olarak sayısız malzeme kullanılabilir. Ölü mercana taşları , lav kayaları bu amaca hizmet edebilir. Seçim yaparken dikkatli olmak gerek, materyaller toksik olabilir (reçineler, boyalar, vb)... boyanmış malzemeleri kullanmamaya özen gösterilmelidir. Sizin zevkinize ve akvaryum içindeki yer durumuna göre seçim yapmak mümkün. Zamanla alg kapladıkları görülür, canlı kaya ilk tercih olmalıdır.
     
    Beril olcay, Bozzzok, TencoMelih ve diğer 4 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş