1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Rutin Filtre Malzemeleri ve Kullanım Alanları

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 6 Şubat 2009 başlatılmıştır.

1. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selamlar,

Elyaf filtresi:

Elyaf filtre elemanı olarak en yüksek süzme malzemesi olarak kullanılır ve kullanımı akvaryumlarda oldukça yaygın durumda. Genel anlamda Filtreler için temel esas olarak kabul ediliyor. (Tatlı su) Balık atıkları gibi ana pislikleri filtrelemesi için kullanılır. Ancak uzun zaman temizlenmediğinde biyolojik olarak çalışmaya başlayabilir. Bu faydalı olarak düşünülmemelidir, nitrit ve nitrat oluşumunu tetikleyebilir. Fiziksel ön filtreleme olarak kullanılmalıdır. Aynı zamanda düzenli olarak değiştirilmelidir. Bu nedenle filtre anlamında temel biyokimyasal fonksiyonu olmadığı kabul edilmelidir. Su akışının rahat sağlanması için ve yine suyu daha iyi süzebilmesi için değiştirilmelidir. Düzenli kontrol edilmeli, deterjan türü temizlik sıvıları ile yıkanmamalıdır. Akvaryumunuzun yüküne göre kullanım süresini siz belirlemelisiniz.

Biyokimyasal sünger:

Filtrelerde yine yaygın kullanılan bir diğer filtre malzemesi. Ağırlıklı kimyasal ve biyolojik filtrasyona dayanır. Tabi kimyasal filtrasyon için karbon içerikli olması gerekir. Karbon içerikli olmayanlar biyolojik filtrasyon içinde kullanılabilir. Suyu yine elyaf kadar olmasa bile süzme özelliği vardır. Ben süngerlerin bakteriler için yeterli alan oluşturduğunu düşünmüyorum. Dış filtre gibi yüksek debili filtrelerde su akışı fazla olduğundan biyolojik olarak verimi çok düşer. Önemli ölçüde su akışını yavaşlatmak gerekir. Bunun için sarı süngerler satılmaktadır, ince gözenekli. Tavsiye etmediğimi söyleyebilirim. Bu filtre malzemesi akvaryum suyunda hafifce yıkanmalıdır. Çeşme suyunda yıkanıp akvaryuma eklenirse, ölen bakteriler yüzünden su kalitesinde dalgalanmalar yaşanabilir. Böyle bir temizlikte çok çok daha iyi yıkanması gerekir.

Orta Seramik:

Sıradan bir filtre malzemesidir. Biyolojik anlamda kullanılması açısından birçok farklı türde üertilmiştir. Kaba atıkları ve bitkili akvaryuımlarda ölü yaprakları tutmada faydalı olabilir. Biyolojik filtrasyon için üretilen tiplerini yine akvaryumun suyunda hafifce yıkamak gerekir.

Biobal

Genellikle plastikten, çoğunlukla, kare, küresel veya düzensiz şekillidir. Oldukça geniş kullanımı söz konusu, ancak malesef özel filtre yapısı bioballerin biyolojik anlamda bir filtrasyona elverişli değildir. Sadece damlama filtrasyonda ne nitrat reaktörlerinde bu görev için kullanılabilir. Suyun üzerinden süzülerek geçmesi suya artı bir oksijen kazandırır. Katı atıkları tutmada yine kullanılabilir.

Mercan kumu:

Ölü mercan iskeletlerinden elde edilen bir kumdur.Gözenekli bir yapıya sahip olması kullanım alanını genişletir. Biyolojik filtrasyon için iyi bir tercih olacaktır. Dikkat edilmesi gereken yüksek ph değerinden hoşlanmayan türlerin akvaryumunda yüksek oranlarda kullanmamaktır. Satıcılardan satın alırken mercan kumunun gözenek yapısına ve boyutunu iyi seçmek gerekir. Temiz olmalı ve gözenek yapısı zengin bir içeriğie sahip olmalıdır. Suya alkalin kazandırırken sürekli olarak suya bir miktar kalsiyum pompalar. Sadece biyolojik ve kimyasal filtreleme için kullanılır ve alkali sulardan hoşlanan türler için daha uygundur. için geçerlidir, en verimli kullanım alanı deniz suyu tankları ve alkalinli sudan hoşlanan tatlı türlerinin bulunduğu akvaryumlardır.

Aktif Karbon

Aktif karbon artık neredeyse vazgeçilmez bir filtre elemanıdır. Güçlü süzme işlevi, koku, ağır metal ayrıştırma, çeşitli canlıların zehiri artıklarını toplama, klor, kendi iç gözeneklerinde etkisiz hale getirilir. Aktif karbondan geçecek su önce ön bir filtre malzemesinden geçirilerek çabuk tıkanması önlenir. Bayan çorabı içerisinde lullanılabilir, yine dış filtrelerin tepsilerinne serilebilir. Aktif karbonun 3-6 ay gerçek kullanım süresi vardır. Ancak bu süre akvaryumun atık yüküne, ön filtrasyonun gücüne ve ağır metal oranının fazlalığına göre değişir. Aktif karbonun bünyesindeki atığı bir süre sonra kusacağı belirtilir. Bu doğru değildir. Aktif karbon bünyesinde barındırdıklarını sadece ph değeri muç noktalara geldiğinde kusar. Böyle bir durumda karbondan önce endişe edecek çok fazla ve büyük sorununuz var demektir. Aktif karbon filtrede sürekli tutulmak zorunda değildir. İlaç kullanımlarından sonra kullanılıp çıkarılırken, su sarılığını gidermek için kullanılıp yine çıkarılabilir. Kurulum aşamasında 15 gün akvaryum suyunu karbondan geçirmek yararlı olacaktır.

Maifan

Maifan su kalitesi düzenlenmesi için kullanılır. Son yıllarda Avrupa'da moda oldu. Çoğu akvarist faydasını yeni tanımaya başladı. Maifan özellikle yavru balıklar üzerinde oldukça faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Süs balığı yetiştiriciliğinde oldukça yararlıdır, çok sayıda iz element bünyesinde barınır. Su ve PH bir çok ışık yüzerme yeteneği .

Volkanik kayalar( Magma)
    Magma volkanik patlamalar sonrasında soğuyan kayalardır. Nispeten küçük kristaller tercih edilmelidir. Gözenekli yapıya sahip olmalı ve temiz olmalıdır. Ancak volkanik kayaların bir çok türü mevcuttur. Bu açıdan seçim iyi yapılmalıdır.

TencoMelih, Orwin, Yasin K. ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Rutin filtre malzmeleri ve kullanım alanları

Ellerine emeğine sağlık abi güzel bir paylaşım olmuş.

3. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Hocam emeğine sağlık em34:

Özellikle hobiye yeni başlayan arkadaşlarımız için çok yararlı bilgileri derlemişsin :helalolsun:

Saygılar.

4. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY

Temel abi,eline koluna sağlık.Faideli bilgiler.

5. İmparaToR

İmparaToR

İsim:
    SeRCaN KaRaCa

Emeğine Sağlık Temel abi

6. atlantisprensi

atlantisprensi

İsim:
    Volkan ERİKÇİ

Temel Bey güzel çalışma. Volkanik kayaların ne işe yaradıklarını yazmamışsınız. Onun ne gibi faydaları vardır?

7. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Selam Volkan Bey, sanırım görmediniz volkanik kaya tanıtımı altında geniş bilgi linki bulunmaktadır. Volkanik kayaların kullanım alanı fazladır diyebiliriz. Biyolojik alan sağlayabilir veya katı atıkları ilk karşılamada tutabilir ve tıkanmayı önleyebilir. Gözenekli yapıda olması tabi iyi bir su süzüşü sağlamaktadır. Daha geniş bilgi için linki kullanabilirsiniz. burda:gif

http://www.turksite.eu/cografya/yer-kabugunu-olu-turan-ta-lar-magma.html

8. kaan07

kaan07

İsim:
    Kaan ÖNCÜ

Çok güzel olmuş abi saygılar:gif

9. atlantisprensi

atlantisprensi

İsim:
    Volkan ERİKÇİ

Linki okudum da orada taşların genel özelliği yazınca ondan sordum akvaryum için ne gibi faydaları var diye. Teşekkü ederim bilgilendirme için Temel Bey

10. DizD@R21

DizD@R21

İsim:
    Semih DALA
    Temel abi harika paylaşım olmuş tşkler

11. iyi1user

iyi1user

İsim:
    mustafa
    Cevap: Rutin Filtre Malzemeleri ve Kullanım Alanları

Zeolit hakkındaki düşünceleriniz nedir ben okuduklarımdan oldukça faydalı bir filtre elemanı olduğunu düşünüyorum.

12. cirol

cirol

Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Cevap: Rutin Filtre Malzemeleri ve Kullanım Alanları

Mustafa bey bir dönem uzun süre kullandım Zeolit hala mevcut.Zeolit akvaryum içindeki amonyak ve hidrojen sülfid seviyelerini azaltır.

Şuan filitremde zeolit yerine Seachem purigen kullanıyorum ve herkeze şiddetle tavsiye ediyorum.

13. ZeRo-x7

ZeRo-x7

Yer:
    İstanbul/ Beykoz
    İsim:
    Murat Sarıoğlu
    Zeolit bende aldımda hangi sepete koymalıyım daha onu çözemedim:D Purigen çok pahalı ve bulunması zor:)

14. chib0000

chib0000

İsim:
    cem koc
    Volkanik kayalar suyu yumuşatırmı ? Bilgisi olan varmı ?

15. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sanmıyorum yumuşatma yapacağını, deniz akvaryumlarına da uygun olduklarını düşünürsek endişeye gerek yok.

16. Orwin

Orwin

Temel abi, eline emeğine sağlık güzel paylaşım olmuş. Bunları filtreye dizme sırası nasıl olmalı Temel abi?

YIKIKTEMO bunu beğendi.
  17. Alparslan

Alparslan

Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Abi resimdeki gibi aşağıdan yukarıya doğru...

Sayfayı Paylaş