1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Süs balıkları doğaya uygun nasıl yemlenir?

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde hasanaytekin tarafından 30 Ocak 2011 başlatılmıştır.

  1. hasanaytekin

    hasanaytekin

    Mesajlar:
    882
    İsim:
    Hasan Aytekin
    [​IMG]

    Her akvaryum meraklısı, balıkları harika doğal renkleriyle akvaryum içinde sağlıklı ve hareketli olarak yüzdüğü zaman mutlu olur. Süs balıklarınızın sağlıklı olması öncelikle doğru beslenmeye bağlanır. Balıklar, doğal yaşama alanlarında buldukları şekilde besine ihtiyaç duyar çünkü orada buldukları çok çeşitlidir. Menüde diğerlerinin yanında böcekler, larvalar, kurtçuklar, algler, bitkiler ve meyveler vardır. Balık türüne bağlı olarak daha fazla et veya bitki ile beslenmeyi tercih ederler.

    Hangi ürünler ne işe yarar?

    [​IMG]

    • Midye, su piresi, kan kurdu ve diğer balıkçılık ürünleri, kolay sindirilebilir enerji veren ürünlerdir ve süs balıklarınız için temel doğal besin kaynağıdır.
    • Fesleğen balıklarınızın genel sağlık durumunu güçlendirir. Melekotu stresi azaltır. Anason iştah açar ve sindirimi kolaylaştırır.
    • Kırmızı biber ve havuç sindirimi kolaylaştırır ve vitamin bakımından zengindir. Karoten, balıklarınızın harika renklerini doğal yolla kazanmalarını sağlar.
    • Buğday ürünleri ve buğday kepeği, yemin karbonhidrat ve lif yönünden zengileştirir.
    • Ispanak ve ısırgan otu, pek çok mineral ve temel elementleri içerir. Balıklarınızın canlılığını arttırır. Hodan, böbrekleri destekler ve stresi azaltır.
    • Besin değeri zengin spirulina algleri ve deniz yosunları, temel amino asitlerin, pek çok sayıda vitaminlerin, minerallerin ve eser elementlerin alınmasını sağlar.
    • Soya fasulyesi, bol oranda protein ve hastalığa karşı direnci arttıran lesitin maddesini sağlar.

    [​IMG]

    Balıkların yem yeme alışkanlığı

    Balıklar, yem yeme alışkanlıklarına göre doğada farklı su bölgelerinde barınırlar. Bu yüzden akvaryumda, genelde su yüzeyine yakın yerlerde yaşayan balıklar ve orta derinlikte dolaşmayı tercih eden türler vardır. Ayrıca dipte yem bulmak için eşelenen veya bitkilerin veya kayaların altında yaşayan türlerde vardır.

    [​IMG]

    Sırt yüzgeci eğilmiş, karın tarafları zıt renkli olan ve ağzı öne doğru bakan balıklar, orta derinlikte kalmayı tercih ederler. Örneğin bu balıklar arasında neon tetralar, disk balıkları ve bir çok barbus türü vardır. Bu balıklar yemlerini akvaryumun orta derinliğinde arar ve suda yüzen granül yemler ile beslenmesi tercih ederler. Yinede akvaryum camına yapıştırdığınız tabletleri de zevkle tırtıklarlar.

    [​IMG]

    Dipte barınan balıkların aşağı bakan ağızları ve düz karınları vardır. Vatoz ve soytarı botya (makrakanta) bu tür balıkların en çok bilinenleridir. Yem tabletleri ve cipsler, ideal yem şeklidir.

    [​IMG]

    Sadece balığın ağzına bakmayın

    Balıklarınızın doğru beslenmesi için yemin su içindeki görünümü de çok önelidir çünkü balıkların farklı beslenme ortamları vardır. Yüzen yumuşak granül yem, süs balıklarının doğada olduğu gibi beslenme alışkanlıklarına uyan bir ürün olmalıdır. Suda tereyağı kadar yumuşak hale gelmeli fakat şişmemeli, parçalanmamalı veya suyu bulandırmamalıdır.

    [​IMG]

    Suyla gelen sağlık - vitaminler

    Yüksek kaliteli yem kullanırken bile vitamin desteği sağlamak faydalıdır. Özellikle taşınma sonrası veya aşırı miktarda balık bulunduğu durumlarda ya da bakım şartlarının uygun olamaması sonucu oluşan stres, süs balıklarının vitamin ihtiyaçlarını arttırır. Vitamin eksikliği, hastalıklara olan duyarlılığı arttırır. Akvaryumun temizlenmesi veya yeni bir balığı alıştırılması gibi sık sık küçük nedenler bir hastalığın ortaya çıkmasına nede olabilir.

    İPUCU

    [​IMG]

    Soğuk su balıkları özellikle çok hareketlidir ve oldukça fazla enerji harcar. Bu yüzden diyetin vitaminlerle zenginleştirilmesini tavsiye edilir. Böylece hastalıkları önleyebilirsiniz ve eksikleri giderebilirsiniz. Her koşulda japon balıkları düzenli olarak vitamin almalıdır.

    Yem verme zamanı ve biçimi

    • Günde iki, üç kez küçük oranda yem verin.
    • Balıklarınızın kısa sürede yiyebilecekleri kadar yem verin.
    • Yemi su yüzeyine mümkün oldukça dengeli dağıtın.
    • Balıklarınıza haftada bir gün yem vermeyin ve o gün sürekli yem arayarak vücutlarındaki atıklardan kurtulacaklardır.
    • Özel olarak ayırdığınız bir kaşık ile yem verin. Böylece her seferinde aynı miktarda yem vermiş olursunuz. Yemin kalitesi ve aroması da değişmeden kalacaktır.

    Liderleri nasıl ayırt edebilirsiniz?

    Yem verirken akvaryumdaki hangi balığın baskın olduğu çabucak ortaya çıkar. En güçlü balıklar önce yem yemeye başlar. Genellikle en renkli ve hareketli balıklardır.

    Balıklar bilmediklerini yemezler

    Süs balıklarına yeni, tanınmadık yem verdiğiniz zaman yadırgarlar. Yabancı madde olup olmadıkları kontrol edilir. Fakat kısa bir süre sonra yeme aşina olurlar.

    Çok fazla yem verirseniz

    Bir saat sonra yem hala akvaryumun dibinde duruyorsa çok fazla yem vermişsiniz demektir. Dip çekim aparatı ile fazla yemi derhal akvaryumdan uzaklaştırmalısınız. Dip çekimini bir nebzede olsa azaltmak için vatoz türevi dip balıklarından edinebilirsiniz.

    Tatildeyken yemleme

    Balıklarınıza bakacak birisi var mı? İyi bir şey fakat aşırı yem verme riski var. Balıklar daima aç görünür ve bunu bilmeyen insanlar aşırı yem verir. Mümkünse olmadığınız her gün için üzerinde tarih bulunan ayrı kaplar içinde günlük yem karşımı hazırlayın. Yemi dikkatlice kapatarak saklayın. Akvaryum camına akvaryumcunuzun adresini ve telefonu numarasını iliştirmek iyi bir tercih olacaktır.

    Kaynak : Sera Rehber
     
    Erman Pehlivan, lordnelsono6, cirol ve diğer 2 kişi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş