1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sabah sürprizi

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde hasanacar tarafından 25 Haziran 2009 başlatılmıştır.

1. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Güne ölümle başladık. Cikletlerden biri dar-ı bekaya irtihal eylemiş.

Balığımın sağ tarafında, gövdesinin 4 yönden de tam ortasında 1 cm lik kırmızı bir irin toplanmasına benzer şişlik var. Beslenmeden mi kaynaklanıyor acaba? Günde sabah akşam iki kere yemleme yapıyorum. Bir iç hastalık olsa gerek. 4-5 gün oldu balığı alalı. Bir de dün 70 litrelik avaryumda 10 litrelik su değişimi yaptım. Sıcaklık 28 derecede. Işıklandırma kapalı. (dış parazit için bu durumda bir süre.)

Herhangi bir garip davranışı da yoktu. Salgın bir hastalık olabilir mi?

2. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Resim eklermisiniz, balık ölmeden önce herhangi bir belirti gösteriyormuydu yoksa şak diyemi gitti, yarayı evvelden farkettinizmi yoksa ölümden sonramı gördünüz.

3. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Resim ekleyemiyorum maalesef. Dün gece yatarken herhangi bir şey yoktu. Sabah kalktım ölmüş. Şak diye gitti denilir bu duruma sanırım.

4. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Deri altı kanaması var mıydı? Ya da deri altı kanaması olan balığınız var mı?

Deri altı kanaması varsa balıklarınızda ya da birinde hemen hepsine elveda demeye hazır olun... Detaylı bilgi aşağıdaki linkte...

Balıkları kurtarmaya çalışmayın... Bırakın ölsünler... Daha sonra akvaryumunuzu ve içindeki herşeyi baştan aşağıya dezenfekte edin... Kumu atın...

Not: Viral form ise ölüm süreleri uzayacaktır... İyi besleme ve vitamin yüklemesi ile şansları artabilir ancak viral bakteriyal ayırımı yapmak imkansızdır... Tek ayırıcı husus bakteriyal formun çok daha hızlı öldürdüğüdür...

Eğer deri altı kanaması yoksa ve kırmızı şişlik söz konusu ise sadece balık veremi başlangıcı olabilir... Detaylı bilgi aşağıdaki link ve notta...

A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  5. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Resim ekledim bir bakarsanız sevinirim.

6. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Korkarım Hemorajik septisemi/sepsis Hasan Bey... Balık öldükten ne kadar sonra çektiniz bu resmi?

Kısa süre önce çekmedi iseniz sizce balıkta hızlı bir çürüme (görüntüsü) söz konusu mu?

7. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Evet hızlı çürüyor. Bu resmi sudan çıkardıktan 5 saat sonra çektim.

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    O zaman Hemorajik Septisemi/Sepsis tanısı kesinleşir Hasan Bey... Hızlı çürüme etken mikrobun bakteriyel olduğunu gösteriyor ve büyük ihtimalle Pseudomonas ikinci sıra da ise Aeromonas bakterileri geliyor... Maalesef diğer balıklarınıza da bulaşmış olma ihtimali yüksek... Şimdilik yapabileceğiniz hiçbir şey yok... Sadece aminoglikozid grubu antibiyotikler ile başa çıkmaya çalışabilirsiniz...

Eczaneden en ucuz "Aminoglikozid antibiyotik" iğnesini alıp 100 lt' için 1 tüp şırıngaya çekip akvaryuma verin... Bu işleme en az 1 hafta devam edin... Yalnız balıklarınıza bolca Bemiks kompoze almayı unutmayın.. Bu antibiyotiklerin yan etkisi biraz fazladır... Ancak bol miktarda B vitamini verilirse bu etkilerden balıkları korunabilir... Ve mümkünse bu Bemiks kompoze iğne balıkların yemine emdirilerek mutlaka yemeleri sağlanmalı...

Balıklarınızı yine de kurtaramayabilirsiniz... Hepsi öldüğü takdirde tüm akvaryumu içindekiler ile birlikte dezenfekte etmelisiniz... Akvaryumu özellikle çamaşır suyu ve deterjanla (ikisi birlikte) tavsiye ederim... Tabii daha sonra akvaryumu iyice durulayın taa ki herhangi bir çamaşır suyu veya deterjan artığı kalmadığından emin olana kadar... Bundan sonra akvaryumu uzunca süre kurumaya bırakın.... Heryerinin kuruduğundan emin olduktan sonra bile üç-dört gün bekletin... Kumun hepsini taa başından atın... Isıtıcı, filtre gibi malzemeleri de çamaşır suyu ve deterjan içeren su ile yıkayıp durulama ve kurutma işlemlerini de akvaryu için olduğu gibi uygulayın...

9. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Diğer balıklara bulaştıysa ölümler kaç gün içinde başlar? İlginiz için teşekkür ederim.

10. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Değişebilir ancak deri altı kanama görürseniz 48 saat içinde öleceklerdir... Bu ara herhangi bir kanama belirtisi olmadan da balıklarınızı kaybedebilirsiniz...

Ichtiyo ile ilgili başlığı da açan sizmişsiniz Hasan Bey... Bu ölüm ışığında söyleyebilirim ki size en baştan hasta balık satılmış... Büyük olasılıkla balıkları aldığınız akvaryumda bir veya birkaç gün önce deri altı kanamaları olup da ölmüş balık atılmıştır...

Bir olay anlatayım... Bir akvaryumcuda bir adet büyüyen cins vatoz görmüştüm... Ciddi deri altı kanamaları vardı ve o sırada plati akvaryumunda idi... Bu balığın orada ne işi olduğunu sorduğumda "Diğerleri vurmuş, ben de ayırıp Plati akvaryumuna koydum..." dedi... Ben de bu kanamaların vurma işi olmadığını balığın bakteriyal enfeksiyon geçirdiğini yakında kendisinin öleceğini söyledim... Ve ekledim: Bu vatozu aldığın akvaryumdaki vatozlarda aynı şekilde ya da aniden ölecek ve bu platileri de kaybedeceksin... Birkaç gün sonra uğradığımda vatoz ölmüş, hasta balığın çıktığı akvaryumdaki geriye kalan vatozlar da ölmüştü... Platilerde (ve kılıçkuyruklarda) ise Pseudomonas enfeksiyonu deri altı kanamasından başka ağızda pamuk benzeri bir oluşuma neden olur... Bütün platilerin ağzı bembeyazdı... Birkaç günsonraki gidişimde ise geriye plati kalmamıştı ve akvaryumcu akvaryumları dezenfekte ediyordu...

Şimdi o arada kime vatoz veya plati sattı ise onların da tanklarına hastalığı bulaştırmış oldu... Kendisine sormadım ama inşallah o sırada kimseye o iki akvaryumdan balık satmamıştır...

11. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Tedavi için anlattıklarınızı uygulayacağım Abdullah Bey. Yaşananları zaman zaman aktarırım. Tekrar teşekkürler.

12. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Abdullah Bey. İlaçları söylediğiniz şekilde uyguladım. Önce antibiyotiği suya ekledim. Ardından vitamini bir bardağa döküp içine yemi attım. Daha sonra vitamin ilacıyla bezenmiş yemleri balıklara yedirdim.

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    İnşallah kurtulurlar...

14. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Abdullah Bey, şu ana kadar ilaçları kullandım ve ölen yok. Tehlike sürüyor mu? Tedaviye devam edeyim mi?

Saygılar.

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    En az bir hafta ilaçları kullanmanız lazım Hasan Bey... Daha sonra antibiyotiği kesebilirsiniz ancak vitamin vermeye devam...

16. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Çok şaşırtıcı. Balıklarımın hepsi (yan yana durunca birbirini kovalamaya başlayanlar dahil) bir köşe pısmışlar. Hayalet görmüş insanlar gibi kalakalmışlar. Biri kımıldayınca hepsi kaçışıyor. Evde kimse yoktu. 17.00'da evden çıktım. 21.15'te geldim. Öğlen yem vermiştim. Daha 10 saat olmamış. Neden böyle bir şey olmuş acaba? Buna benzer bir durum yaşayan var mı?

Evde bensiz yalnız kalınca korkmuşlar mı acaba :D

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Siz yokken Azrail kolaçan etmeye gelmemiştir inşallah balıklarınızı... :)

18. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Valla iyi tırsmışlar. İnsan korkunca yüzü bembeyaz olur ya balıklarında rengi gitmiş sanki. Yeni yeni renkleri gelmeye başladı. Hiç beyaz yunus gördünüz mü? :heyo:

19. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Işıkları aniden açtıysanız böyle bir durumla karşılaşmanız muhtemeldir ;)

20. hasanacar

hasanacar

İsim:
    Hasan Acar
    Hastalıktan sonra epey bir zaman geçti. Şu ana kadar ölen yok. naz: Şüpheli bir durum da yok. Tehlike halen devam ediyor mudur?

Sayfayı Paylaş