1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sahil Akvaryum Kavramına Ne Dersiniz ?

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 27 Ekim 2010 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam arkadaşlar;

    Alışıla gelmiş akvaryum kalıplarından sıyrılan veya sıyrılmasına bir nebze olsun zemin hazırlayan bir platformuz zaten bunu genel yapı içerisinde görmek mümkün. Hobiye başlarken veya hobide standart akvaryum yapısı içinden gelen biri olarak farklı bir yapıya merhaba demek her zaman hobiyi canlandıran, ilgiyi artıran ve izleyenlerin ilgisini toplayan bir olgu demektir. İyi güzel de Amerika keşif mi edilecek yeniden ? Amerika'yı bilmem ama kendinizi keşfetmeniz mümkündür.

    Bilimum canlı kaya dekoru ile oluşturulan tuzlu su akvaryumları forumlarda alışık olduğumuz bir görüntüdür. Bazıları canlı yükü ve ekipman sistemiyle çok beğenilir, kimileri mütevazi yapısıyla ortaya çıkardığı sağlıklı canlı yapısıyla hayranlık toplar.

    Sahil akvaryum kavramı yeni duyacağınız bir kavram ve bu makaleye uygun görsellik bulmak hiçte kolay değil çünkü benim bir sahil akvaryumum yok ama benim fikir zenginliğim var ve sizinle sadece bunu paylaşacağım. Siz ' Sahil Akvaryum ' kavramımıza sahip çıkın yeter.

    Dekor sadece canlı kaya ile mi güzeldir ?

    [​IMG]

    Fotoğrafa bakarsak bizim Antalya kayası olarak tabir ettiğimiz kayaya benzer ama sahillerden toplanan kayalar ile oluşturulmuş bir dekor var. Açıkcası hiçte kötü bir dekor anlayışı değil ne dersiniz ?

    Dekorun dikkat çeken ana yapısı suyun dışına doğru yükselmesi aslında. Bu gerçek anlamda bir kıyıya yakın su altı manzarası oluşturmuş. Bugün milyarlar verilerek satın alınan canlı kayalara verilen maddiyatın ne olduğundan çok aşırı toplanmasının doğaya verdiği zarar üzerinde de durmak gerekir. Çok değil kısa bir süre önce Karadeniz kıyısını arkadaşlar ile ziyaret ettik ve bu dekoru hatta daha güzelini ortaya çıkaracak bir kaya topluğuna şahit olduk.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kaya tamam da Su ?

    Gerçekten bana tuzlu su akvaryum suyu diyince bir şeyler oluyor. Zira benim için tuzlu su akvaryum suyu nereden olursa olsun kimsenin aklına gelmeyecek su olsun ve ben o suda harikalar yaratayım yeter. :) Tipik örnek Karadeniz suyu...Boş yazmıyorum damacanalarda zaten bu amaçla alınmış Karadeniz suyu var. :ay:

    [​IMG]

    Buraya kadar olan kısım aslında bizim konuya bakış açımızın zaten var olduğunu ve oturulup yazılan bu satırların öylesine olmadığının ispatıdır. Tabi böyle bir akvaryum kurulumu sonunda ortaya ne çıkabilir buna da bakacağız. Ancak akıllara eğer sıradan basit ekipmanlar ile bir akvaryum kurulumu geliyorsa büyük hata demektir.

    [​IMG]

    Araştırmak, araştırıken zaman geçirmek yani bir anlamda kendi hayal gücümüzün peşinden koşmak istediğimizi başardığımızda bize çokşey katacaktır ve böyle bir akvaryumun hayranlık uyandırmaması ise mümkün değildir, en azından taktir edilmemesi mümkün değildir.

    Sahil Bize Ne Verebilir ?

    [​IMG]

    [​IMG]

    Elbette hobicinin bulunduğu bölgeye değişecek bir konudur ama böyle bir akvaryuma canlı kazandırmak için her sahilin verebilecekleri vardır. Hatta canlı yükü için sahillere bağımlı da değiliz. Ancak kaya balıkları, iskorpitler, yengeç veya çeşitli yüksek algleri sahillerin sunacağından şüpheniz olmasın. Bunları konunun devamında veya niyeti olanlarla yazışırız.

    Sahil bölgesine uzak olanlar demeyelim ama yaşadığı yerde deniz olmayanlar ne yapacak derseniz...şanslarına küsmeleri yeterlidir...:ay:

    www.akvaryumportali.com
     
    jam, barbs, lepistes ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. balyoznuri

    balyoznuri

    Mesajlar:
    297
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Aytekin Öztürk
    Temel bey yazdığınız makaleden sonra keşke sahil kıyısında yaşasaydım dedim. Çok güzel bi paylaşım teşekkürler.:helalolsun:
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. OLODesign

    OLODesign

    Mesajlar:
    167
    İsim:
    Ömer
    Güzel bir yazı olmuş her zaman ki gibi.Kutlarım...
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Ellerine sağlık Temel.

    İşte benim kafamda olan ilk dekor buydu, hatta sanada bahsetmiştim, arka camı komple yanlara taşacak şekilde, ufak kayalar yapıştırmaktı. Daha sonra lav kayalarının, işleniş ve kesme bakımından rahat olacağı yönündeydi, daha sonra vaz geçtik ama nedendir hatırlamıyorum:)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Öncelikle yorumlara teşekkürler.

    Murat vaz geçme sebebini yazayım; Senin akvaryumun sahil akvaryum kavramında bir akvaryum değildi ve suni tuz ile kuruldu. Yani sosyetik akvaryum kavramına daha yakındı da ondandır. :F

    :hepiniziseviyorum:
     
  6. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Abi güzel bir konu olmuş tebrikler. Yaşadığı bölgede deniz olan hobiciler denizin nimeterinden sonuna kadar faydalanmalı bence.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. myillar

    myillar Marmara Tuzlucu Üstad Üye

    Mesajlar:
    1.189
    Yer:
    istanbul-pendik
    İsim:
    Mesut YILLAR
    Deniz suyundan akvaryumda zaman zaman fadalanmak her zaman banada mantıklı geliyor aslında sunni su ile kurulmuş bir akvaryuma büyüklüğüne göre 1-2 damacana su ekleyip değişikliği gözlemlemek gerek doğal su bence her akvaryumda farklı bir şekilde farklı canlılarla ortaya çıkabilir denizden su alırken ne aldığımızı bilmiyoruz bu yüzdende hiç açmayan bir mercan bir anda çoşmaya başlıyor yada tam tersi bu yüzden su değişimlerinde azar azar deneyip değişiklikleri gözlemlemek gerek.
     
    jam bunu beğendi.
  8. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Tam bana göre bir makale olmuş. Ellerine sağlık Temel abi.
     
  9. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Heh şimdi aklıma geldi, sosyete olduğumuzdan dolayı, taşları kesmek zorumuza gitmişti.:F
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Taşları kesmesi biçmesi sorun değildi de Murat sen her koşulda canlı kaya kullanacaktın. Sadece arka fon taş parçaları ile oluşturulacaktı. Bu mantıksız değil elbette ama sen yeni akvaryum görüntün üzerine düşündün oysa ben ileri bakarım, daha ileri. Zaten arka cam coraline alg ve su süzücü canlılar ile kaplamaya başladı bile. Tamamen kaplandığında neden gerek yok dediğimi daha iyi anlayacaksın.:ay:
     
    murer bunu beğendi.
  11. barbs

    barbs

    Mesajlar:
    992
    Yer:
    İstanbul
    Hazır Pazar tv de birşey yok dedim ve eski konuları baştan sona göz gezdirmeye başladım Muhteşem bir dekor
     
  12. siftery

    siftery

    Mesajlar:
    50
    Yer:
    rize
    İsim:
    hızır şeref gültekin
    hocam elbette konu çok eski lakin bulunduğum yerin kıymeti olarak mı bilmiyorum ancak iki büyük nehir düzinelerce ırmak denize kavuşmakta suyu nereden almalıyım ?
    ara sıra yazıyorum konulara ama görsel adım atmadığım için bir konu açmıyorum şimdilik umarım hoş görürsünüz önce iyi bir birikim akıllı adımlarla gitmek istiyorum
    bide mübarek habu resimleri bi düzeltin da merakla okuduğum konuda görsel yok :)
     

Sayfayı Paylaş