1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sakal yosunu

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde lepistes tarafından 20 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Birçok hobicinin derdi olan sakal yosunu son günlerde benim de canımı sıkmaya başladı. 1,5 yıl önce kurduğum lepistes akvaryumumda hiç karşılaşmadım. Geçen haftalarda arkadaşımdan getirdiğim iki kök limonun yapraklarında az miktarda vardı. Akvaryumumda gider diye düşünmüştüm. Tam tersi oldu gittikçe çoğalmaya başladı. Yaptığım ufak çaplı araştırmada farklı çözümler önerilsede kesin sonuca kimsenin varmadığını gördüm. Diğer tankımda bulunana elma salyangozlarını ekleyeceğim. Birde sea alacağım. Bunun haricinde yapmam gerekenler varsa önerilerinizi bekliyorum.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Sakal yosunu

    Muhammed, akvaryumun KH değerini kademeli olarak yükseltirsen çözüm olacaktır. Filtrasyona dikkat ederken, yemlerin içeriğine (fosfat) ve miktarına dikkat etmelisin. Akvaryumda kullandığın su şebeke suyu ise, silikat vardır ve sakal yosunu çok sever. Işıkalndırma yine önemli lamba süreleri, wat değeri gibi konulara dikkat etmek lazım. Malesef bir çok nedenden dolayı yapabileceğinden sorunun kaynağını en iyi sen bulabilirsin.

    Yosun tüketen canlıları akvaryuma eklemen sorun değil, fakat, sorunun kaynağını bularak bertaraf etmek en güzel yoldur.
     
  3. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Sakal yosunu

    Akşam herşeyi gözden geçireyim. Bir de yosun sadece limonlarda var diğer hiçbir bitkide yok. Saz,gül ve bacoba olmalı değiride.
     
  4. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Sakal yosunu

    Ben de sazlardan geetirdim o illeti.Diğer sazlara geçti maşallah başımdakinden çok tüy çıktı bitkilerin üzerinde.Lepistes,vatoz,çöpçü balıklarım var karides temizler dediler ama çöpçülere ve vatoza zarar verir diye almak istemiyorum.
     
  5. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Sakal yosunu

    Dünyadaki ilk bitkiler olan algler 3,5 milyon yıl önce oluştular. Diğer bitkiler gibi algler besin üretirken oksijen açığa çıkartır. Büyük çoğunluğu fotosentetik olmasına ve bitkilere benzemesine karşın, bitkiler alemiyle yakın akraba olmayan bir grup sucul canlı gurubudur.
    Üremeleri, ikiye bölünme, tomurcuklanma, ana bitkinin büyümesi, spor hücrelerinin ya da eşey hücrelerinin üretilmesi şeklinde gerçekleşir. Alglerin bir diğer önemi de, birçok sucul canlının besin kaynağını oluşturmalarıdır. Ayrıca, çeşitli endüstri alanlarında kullanılan bazı hammaddeler yine bu su yosunlarından elde edilmektedir.
    Su yosunları, tüm ekosistemlerin bütünlüğünün korunmasında önemlidir. Okyanuslarda bulunan diyatomlar ve diğer mikroskobik yosunlar, tüm dünyanın ihtiyacı olan fotosentetik karbon ihtiyacının üçte ikisini üretirler. Sularda yosunlar tarafından gerçekleştirilen fotosentez canlılara oksijen sağlar. Su yosunları, bununla birlikte suda yaşayan canlıların besin ve korunma gibi ihtiyaçlarını da karşılar.
    Su yosunları özellikle doğu Asya ülkelerinde önemli bir besin kaynağıdır. A, B1, B2, B6 ve C vitaminleriyle niyasin, iyot, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum açısından zengindir. Çin'de yaklaşık 70 çeşit su yosunu yenmektedir. Japonya'da yaklaşık 20 yosun çeşidi yemeklerde kullanılmaktadır. İrlanda, İskoçya, İzlanda, Grönland ve Şili'de de yosun yemekleri tüketilmektedir.
    Bugün kullanılmış sularda tek hücreli çeşitli yosunların yetiştirilmesi konusunda, birçok ülkede mühim çalışmalar yapılmaktadır. Meselâ, Japonya'daki bir fabrikada yosunlar, kullanılmış suların karbon gazını almakta ve böylece temiz su istihsali sağlanmaktadır. İlk denemelerin yapıldığı bu fabrikada, günde 27 kilo yosun ve 908.781 kilo arıtılmış su üretilmektedir. Ayrıca bu yosunlar yoğunlaştırılarak hayvan yemine katılmaktadır.



    """Yaklaşık 7 ay kadar önce tür ve dekor değişikliğine gittiğim tankımda dekor olarak kullandığım kayada yavaş yavaş siyah sakal yosunu(kırmızı yosun) oluşmaya başladı. Bende algealara olan sempatim yüzünden!(bitkili tanklar hariç) bunu kendime dert etmedim ve aksine kaya dekorumu kaplamaları için beklemeye başladım. Benim tankımda sanılanın aksine çok yavaş gelişim gösterdiler ve 7 ay sonunda hala kayamı tamamen kaplayabilmiş değiller. Belki de bu adam aklını yitirmiş diyebilirsiniz!, ancak ben onların nitrat, fosfat, slikatı kullandıklarını, karbondioksidi oksijene çevirdiklerini, her nekadar benim tankım için geçerli olmasa da doğal yem olduklarını, görüntü olarak da pas parlak bir kayayla kıyaslandığında dekor kayama muazzam bir doğallık kattıklarını düşünüyorum ve onların aslında tanklarımızın sigortası olan zavallı günah keçileri olduklarını düşünüyorum ! Bu kadar laftan sonra da tankımdan bir iki kare sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakalım söylediklerimde ve düşüncelerimde beni haklı görecek misiniz ?"""
    Tankımın genel görünüşü.
    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Maalesef şuan tankımda bu görüntüden eser kalmadı. Süpriz şekilde geldikleri gibi süpriz şekilde gittiler. Nedenini bilmiyorum ancak ben onların yoğun olduğu dönemleri daha çok seviyorudum...

    Saygılar, keyifli paylaşımlar...
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Sakal yosunu

    Şahin Bey,

    Pek anlayamadım. Karides çöpçülere, vatozlara mı zarar verecek? Böyle bir kanıya nereden vardınız, şaşırdım doğrusu. Emin olabilirsiniz ki mesajınızda saydığınız hiç bir canlı aynı birbirlerine zarar vermezler.

    Benim asıl şüphelendiğim konu karideslerin sakal yosunu temizleyip temizlemediğ. Bu konuya bakmak lazım.

    Öte yandan, akvaryumlarımızda gördüğünüz o canlılar yosun değil algdir. İksi de farklı şeylerdir.

    Bir de Temel Bey'in ifade ettiği gibi, alglerle mücadele onlar çoğaldıkça imha yolu değil, oluşum sebebini bulup imha etmek lazım.

    Bu konuda pekçok çözümle karşılaşacaksınız. Her alg türünün oluşma sebebi ve dolayısıyla mücadelesi farklıdır. Herkese inanmayın ama yalnız başınıza da hareket etmeyin. ;)
    (ne demekse.)

    Benim akvaryumlarımdan birisinde fırça yosun var. Tetra'ya durumu sordum. Kısace yemlemeyi azaltmamı, su değişimi yapmamı ve alg öldürücü ürünlerinden ;) kullanmamı tavsiye ettiler.

    Belki sizin de sormanızda yarar var.

    Saygılar
     
  7. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Sakal yosunu

    Mehmet abi kayaların üstünde çıkmasına bişey demiyoruz bende kayaların üzerinde oluşması taraftarıyım. Ama kayalarda oluştukları yok, tamamen limonun yapraklarını kaplıyorlar.
     
  8. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Sakal yosunu

    Yosun öldürücü kullanmam ama yemleyi biraz fazlaca yapıyorum sanırım su yüzeyini de yağ kapladı.Bendede fırça yosun var.Göz çıkarma gibi şeyler söylediler karides saldırıyormuş duyduğuma göre.
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Sakal yosunu

    Bir yıldır beslediğim 20'ye yakın kairdesim var. Fevkalede barışcıl canlılar. Kesinlikle zararsızlar.

    Saygılar
     

Sayfayı Paylaş