1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Salyangozlarla son raund!

Başlığı 'Karides ve Salyangoz Forumu' kategorisinde gokhanaltintas tarafından 7 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

  1. gokhanaltintas

    gokhanaltintas

    Mesajlar:
    69
    Salyangozlara karşı savaşımda son raund! Gökhan Altıntaş ‘ın Salyangoz Oltası,
    Yoğun bitkili ve benim kisi gibi elnizi içine sokmanın zor olduğu derin bir akvaryumunuz var ise salyangozlarla uğraşmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Heleki akvaryumda çok sayıda yavru balık varsa makrakanta veya puffer gibi salyangoz yiyicileride akvaryuma sokamazsınız. Hayatta kalma üstadı olan bu canlılar geceleri uyuyan balıkların üstüne çıkıp en değerleri balıklarınız sabah yarısı yenmiş cesetlerini de bulmanız olasıdır, tam olarak kökünü kurutmak şayet sadece kum taş vb bir akvaryum kullanmıyor yoğun bitkili bir akvaryum varsa çoğu kez mümkün olmuyor, bu durumda bu hayvanları kontrol edilebilir bir seviyede tutmayı nasıl başaracağız. Ben bu hayvanların az birmiktar olmak kaydı ile çokda faydasını görmekteyim, 1.3 m olan derin akvaryumun dibindeki ölü balık veya başka türlü pislikleri temizlemekte bu canlılardan daha iyi si yok ama bir de çoğalmasalar.
    Gerekli malzemeler; Salatalık, vida, ip
    Hazırlık; Salatalığı kesiyoruz ve uygun bir yerden vidalıyoruz, ipimizide vidamıza bağlıyoruz.
    Ortaya çıkan olta benzeri sistemdeki salatalığı mumkunse gece yatmadan akvaryumun uygun bir yerine sallıyoruz, sabah ise oltamızı ipinden elimizi kolumuzu akvaryuma sokmadan çekiyoruz tabiki salyangozlarla beraber ... Duruma göre salatalığı değiştiriyoruz vida yeri sağlamsa ya akvaryuma geri sallıyoruz yada gece sallamak üzere oltamızı kaldırıyoruz.
    Ben bu şekilde akvaryumdaki salyangozları oldukça azalttım ve tekrar çoğalana kadar oltamı kenara sakladım. Aşağıda sonuçları görebilirsiniz tabiki bu sonuçlar ilk günlerden kalma.. Salatalıkları ilk salladığınızda benim akvaryumumda olduğu gibi önce cüce vatoz gibi balıklar gelebilir ama bende salyangozlar çok olduğu için geceleyin ilerleyen saatlerde salyangozlardan vatozlara yer kalmıyor. Tabi akvaryumunuzda 3 tane salyangoz var ise bu sizi rahatsız ediyorsa bu yöntemi uygulamak manasız ancak benim gibi müdahalesi zor derin bitkilerin mahvolma tehlikesi olan bir akvaryumunuz varsa bu yöntem bence vazgeçilmez. Herkeze salyangozlarla savaşlarında başarılar dilerim..
    Dr. Gökhan Altıntaş
    CBÜ Müh. Fak.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam Gökhan Bey,

    Aramıza hoş geldiniz ve gelirken çok pratik bir fikirle geldiniz. Paylaşımınız için teşekkür ederiz. Fotoğraflarınız düzenlenmiştir. Uyguladığınız sistemi kendi kafamda mantık yürüterek düşündüğümde, yapıştığı veya tüketmeye çalıştığı besin üzerinden kolay ayrılamayacak ve kaçamayacak yapıda olan salyangozları sayı olarak kontrol altında tutmak veya azaltmak için mükemmel bir yol bence de.

    Belki günler alacak bir uygulama gibi görülebilir, ancak çok sağlıklı bir uygulama olduğuna şüphe yok. Dekor bozmak veya kumla oynamaya gerek bırakmayacak olması avantaj gerçekten.

    Ellerinize sağlık...
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Elinize sağlık Gökhan Bey...

    Salyangozlar gerçekten insanı canından bezdirebiliyor ama sizin de belirttiğiniz gibi oldukça da yararlşı hayvanlar... Sizin yönteminizle bunları belli bir oranda tutumak pek hala mümkün olabilir...

    Ben şahsen makrakanta ve CAE (Çin Yosun Yiyicisi) kullanıyorum... Makrakantalar CAE'lerden inanılmaz şekilde tırsıyorlar ve pek de yavrulara musallat olamıyorlar... Nedenini bilmiyorum? Bir akvaryumumda da Kelebek Botia'lar var... Onlar da CAE'lerden kaçıp duruyorlar...
     
  4. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Gökhan bey öncelikle hoşgeldiniz...
    Olta fikri çok güzel ne diyelim rasgele o zaman :)
     
  5. taygun

    taygun Guest

    Gökhan Bey,

    Merhaba. Çözümünüz gerçekten takdire değer. Özellikle ilaç kullanımana karşı olanlar için oldukça çevreci.

    Yanlız şaka yollu birşey hatırlatayım. Sabah salatalık üzerinde kalanlar hala aç olanlar ya da aç gözlüler herhalde. Gece karnını doyurup gidenler iyi beslenmeden dolayı üretkenlikleri artarsa vay halinize. :D

    Sanırım bu ya da benzeri salyangozlardan benim büyük tankımda da var. çoğalmalarında bir aşırılık görmüyorum. Puffer ya da makrakanta da çok tankda. Sanıırm onları kontrol altında tutan başka bir şey var. Bu balık da değil, çünkü ortada boş salyangoz kabukları görmüyorum. Çoğalmalarını engelleyen başka bir şey olmalı.

    Bir de, pufferı bilmem ama makrakantaların yavru balıklara saldırdıklarını görmedim. Benim bir başka tankımda plati yavruları ile birlikte yaşan üç makrakanta var. Sizin balıklarınızın cinsi nedir?

    Son olarak, bu salyangozlar balık yakalıp yiyorlar mı? Yoksa, ben mi yanlış anladım.

    Saygılar
     
  6. gokhanaltintas

    gokhanaltintas

    Mesajlar:
    69
    Merhabalar öncelikle tüm arkadaşlara mesajlarından dolayı teşekkür ederim, ilk olarak Taygun beye yazmak istedim acizane deneyimlerimden ve gözlemlerimden çıkardıklarımı yazıyorum. Benim 2 tane pufferım vardı ikiside çok usta salyangoz yiyici idiler salyangozlar genel olarak yanlarında bir akıntı olduğunda kabuklarına çekilmeye meyilli canlılar pufferlar anatomileri sayesinde salyangozun tepesine gelip dikiliyorlar ve ilk başını çıkardığı anda pufferlar kapıyorlar ya tamemn kabuktan sallayarak çıkarıyorlaryada bir kısmını koparıyorlar, akvaryumlarımın dibi ölü salyangoz kabuğu dolu. Ancak salyangozlar bitince pufferlarım sakince dipte oturan veya hareketsiz durma kabiliyeti olan balıklara sokulup ısırabildikleri kısmını alıveriyorlar hemen bu sebeple ben taşımalı sistemler pufferları akvaryum akvaryum dolaştırıyordum. Makrakantalara gelince bun ise çok mukemmel yavru toplayıcı (bence) başka arkadaşların farklı deneyimleri olabilir. Birde şunu gözlemledim salyangozlar oldukça akıllı bence :), şöyleki mesela suya salyangozlarla beslenen bir canlı attığınızda çok büyük miktarlarda salyangoz cüce vatozların yuvalarının içine sığınıyorlar her halde sudaki kan vb malzemeleri algılayıp saklanma gereği duyuyorlar salatalık oltası bu yüzden bence çok işe yaradı ne saklanan ne kaçan var ara ara gidip iple çekiyorum hepsini... Bu arada bende de bir CAE var ve dediğiniz gibi ondan tırsmayan bir hayvan yok cüce vatozlardan aklınıza ne gilirse o boyda posta ki tümü tırsıyor hatta puffer bazen bunun arkasından dolaşıp tırtıklamaya bir kaç kez niyetlendi ama inanın pufferı kovaladı.
    Bu arada şunu belirteyim slaatalığı göre doyup bir yere gitmiyor :), ve sonuç alamanız 2 günü geçmiyor.
    Ve son olarak bu gün az evvel acı bir kaybım oldu iki adet havalandırma bir den fişin oynaması sebebi ile yerinden çıkmış balkonda duran tankım daki tüm balıklar ölmüş ben bir türlü büyük balık bakamıyorum zaten :( aşağıda resimleri görülmektedir. Genel de edeklemeli çalışırım ama fişin temassızlığını hiç hesaba katmamıştım.
    [​IMG]
    siz siz olun iki ayrı prize takın fişleri birde tanım çok dolu idi havasızlığa tahammül edemediler tabiki dolayısı ile su belki 250 lt idi ama balık çok olunca tükettiler. Sadece dere balıklarım la 4 vatoz ve bir koi sağ kalmış. Bu balıkları kime vereyim nasıl kurtulayım derken hepsi bir den öldüler seve seve bakacak birine vermeyi düşünüyordum ama malesef durum bu. Vardır bir hayr ders oldu ama üzülüyor insan ..
    Bu arada bir soru daha vardı evet salyangozlar benim kisi gibi yem attığınızda bir karışlık bir alanı kaplayacak kadar musade edip akvaryumu ihmal ettiğinizde balıkları yiyorlar şöyleki, çok sağlıklı moly, lepistes ve hatta silver sharkımı tahmınımce gece dipte yatanların üstüne önce sakince çıkıyorlar ve çok ça bir sayıya ulaştıklarında hayvan kıpırdayamaz hale gelip ölüyor sabah esamesi ni bulamadığım balıklarım oldu evde kedi falan da yok :). Bu salyangoz oltası fikride neon gibi ışıldayan endlerlerimin 3 ünü bir gecede katlettiklerinden sonra düşünüp buldum. Biyolog arkadaşlar taibiki daha iyisini biliyor olabilirler yani uyuşturan sersemleten bir şey salgılıyorlarmı balıklara onlar uyurken yanaşıp bilemiyorum ama uyurken resmen avlıyorlar.
    Tüm arkadaşlara tekrar iyi geceler ve saygılar.
    Dr. Gökhan Altıntaş
    CBÜ Müh. Fak.[
     
  7. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Gökhan çok enteresan bir konuya değinmişsiniz... İnanın benim de biri ciddi şekilde cüsseli erkek velifera olan ve diğeri orta boylarda bir erkek platim resmen yok oldular... Çok ama çok sağlıklı idiler... Cesetlerini bile görmedim... Şimdi siz yazınca "A-ha!" dedim... Hemen bunu gidip bunu araştırayım... Hipoteziniz yani bunların paralize edici bir madde salgılama olasılıkları gerçekten var mı acaba? Bir de bu olayı yaşadığım dönemde salyangozları yemelerini sağlamak için makraknataları aç bırakmak adına yemlemeyi çok azaltmıştım... Acaba bu yem miktarındaki ani azalma salyangozları bir şekilde avlanmaya mı yöneltti? huh:

    Bu arada kaybınız için çok üzüldüm... Başınız sağolsun...
     
  8. gokhanaltintas

    gokhanaltintas

    Mesajlar:
    69
    Başsağlığı için çok teşekkür ederim, her konuda daha dikkatli olmalıym dersimi çıkardım ben.
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Gökhan bey öncelikle aramıza hoşgeldiniz , gelir gelmezde değişik bir konuya değinmişsiniz.Salyangozlardan sıkılan arkadaşlara güzel bir alternatif olmuş. Açıkçası ben rahatsız olmuyordum ama bahsettiğiniz gibi ölümlere yol açıyorsa düşünmek gerek tabii ki.. Ölen balıklarınızada üzüldüm valla bu olay çok kişinin başına geliyor.. Çözüm yolu basit ama kaçımız bunu yapıyoruz ki.. Yedek bir hava motoru ile 2 taraftan havalandırmak elektrik kesintisi olmadığı sürece bu tip sorunlarla karşılaşılmamasına yardımcı olacaktır.. Tank için herşeye bazen gereksizde olsa bulunsun mahiyetinde para harcıyoruz ama en bariz ihtiyaçları olan oksijen olayını tek motora bağlıyoruz.. Bende bu sorunu anaç karideslerimde yaşamıştım şu an ki karides sayımı 10 katına çıkaracak yumurta taşıyan karideslerim , pipo filtrenin hava hortumu çıkınca acaba bunun içinde yiyecek bişey var mı diye girip havasızlıktan ölmüşlerdi.. Yani anlayacağınız meraktan bir tek kedi ölmüyor.. ;)
     
  10. taygun

    taygun Guest

    Gökhan Bey,

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    Balıklarınız için de üzüldüm doğrusu. Forumda bazen okuyoruz, bazı arkadaşlar bir gecede neredeyse 500 - 1000 adet balık kaybediyorlar.

    geçmiş olsun

    Saygılar
     

Sayfayı Paylaş