1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sarı Prenses [ Labidochromis Caeruleus]

Başlığı 'Malawi Cichlid Forumu' kategorisinde avşarbeyi tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Sarı Prenses [ Labidochromis Caeruleus]

    Malawi gölünün kayalık kısımlarının bu sevimli balığı birçok akvaristin gözdesidir.Hatta ilk aşkıdır.Kayalıklar ve üzerlerindeki yosunları kazıyarak beslenen bu sevimli dostumuz için yaptığımız en büyük hatalardan birisi de onları protein ağırlıklı yemlerle beslemektir.Bu yüzden onu akvaryumlarda rahat ettirmemiz için bol kaya ve bitkisel yemleri eksik etmemeliyiz.Üstelik daha canlı renkler istiyorsak damarları alınarak haşlanmış ıspanak ve havuç menümüzde olması gereken yemlerin başında gelir.

    Erkekleri dişilere oranla daha büyük olmakla birlikte erkekler normal şartlar altında 13-15 cm ye dişiler ise 10-12 cm ye kadar büyüyebilirler.Gösterişli ve sağlıklı sarı prensesler için onları doğumunda canlı yemlerle beslemelisiniz.Daha sonra ise canlı yemleri ve bitkisel yemleri, sarımsağı eksik etmemelisiniz.Bunları yaptığınız halde kısa ve yanık bir sarı prenses sahibi iseniz büyük ihtimalle ilk hamileliğini 5-6 cm boylarında yaşayan veya küçük tanklarda büyütülmüş bir yanık yada cüce sarı prensesiniz var demektir.

    Sarı prenseslerde cinsiyet ayrımı oldukça zor olmasına rağmen görünüşleri ile de bize ip ucu verirler.Fakar bu ip uçlara zaman zaman yanıltıcı olabilmektedir.Nedir peki bu ip uçları?Erkeğin kafa ve burun yapısı dişilere göre daha dik ve küttür.Dişilerinki ise uzun ve incedir.Birçoğumuzun kullandığı yöntem ise sırt yüzgeçleri ile kuyrukları arasındaki açıklıktır.Erkek malawilerin bir çoğunda bu belirti vardır.Erkeklerde sırt yüzgecinin ucu kuyrukla bitişik hatta üzerine kadar uzamış görünürken dişilerde arada belirgin bir açıklık vardır.

    En geçerli yol ise anüs vent kontrolüdür. Daha doğrusu vent açıklığıdır.Malavilerin ve birçok türün karınlarında iki delik vardır.Kuyruk tarafındaki delik vent , kafa tarafına düşen delik ise anüs adını alır.Dişiler ve erkekler anüsü dışkılamada venti ise dişer tüpçük çıkrarak yumurtlama için kullanırken erkekler dişinin ağzındaki yumurtaları döllemekte kullanırlar. Dişilerde vent, anüs açıklığından daha büyüktür.Erkeklerdeki vent açıklığı ise hemen hemen anüs açıklığı kadardır yada daha küçüktür.Bu kontrol için birazda göz alışkanlığı lazımdır.

    Sarı prensesler üreme dönemine girmeleri için 7-10 ay geçmesi gerekir.Bu süre uygunsuz akvaryum şartlarına göre ve yemlemeye göre değişiklik gösterir.Ayrıca balığın bu dönemde boyu değil erişkin hale gelmesi önemlidir.

    Dişi sarı prenseslerin tüpçük çıkardığı zaman karnı şişmiş ve yumurtlamaya hazır hale gelmiştir.Artık sıra erkek sarı prensese gelmiştir.Erkek hazırladığı yuvaya dişiyi titremelerle ve kovalamalarla çeker veya çiftleşmeye ikna etmeye çalışır.Dişi sarı prenses ufak daireler çizerek yumurtalrı bırakır ve tekrar ağzına alır.Erkek de titremelerle altında hazır bulunan dişinin ağzında yumurtaları döller.

    Dişi sarı prenses yumurtalarını 20-27 gün ağzında tutar.Bu süre içinde yem yemeyen sarı prenses kuluçka döneminin sonunda oldukça bitkin ve yıpranmış gözükür.Peki bu süre içinde hiç mi bir şey yemez diyorsanız cevabınız hazır:Yer.Ağzındaki yumurtalardan günde bir iki tane yutar.İşte bu yüzden ilk günlerde annenin ağzından dökülecek kadar çok görünen yumurtalar son günlerde azalır.Bunu gözlemleyerek anlayabilirsiniz.Yumurtaların azalmasından ve balığın yıpranmasından rahatsız olan bazı hobiciler bu durumda anneyi kusturur ve yumurtaları kuluçka makinesine aktarır.Yumurta döneminden larva dönemine giren balıklar bu sürenin sonunda annenin ağzından çıkar.Annenin bir süre bakıcılığında kalırlar Herhangi bir tehlike anında ise annenin ağzına girmek için hücum etmeleri ise görülmeye değer bir manzaradır.

    Akvaryumdaki dişi erkek oranı ise dengeli tutulmalı ki ağzı dolu anneler rahatsız edilmesin ve verimli bir hamilelik dönemi geçirsinler. Uygun oran ise akvaryum şartlarına göre 1e 4d olabilir.Erkek sayısının fazla olması hem dişilere hem de kavgalar yüzünden erkeklerin kendisine zarar verebilir.

    Ali AKTÜRK
     
  2. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Bu platformu üye olmadan gezdim takip ettim.kaliteli başlıklar ve yeni açılımlar var ama bu sabit başlık ve malawi bölümündeki bazı sabit başlıklar nedense diğer katagorilerin sabit başlıkları gibi değil.

    Öneri ve düşüncedir sabit başlık olarak sanki platformun genel havasına yakışmamış.Umarım kızmazsınız.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Platformun kurulumunda destek olan arkadaşlarımızın tecrübeleri bu başlıklar. Başlık içerisinde eksikler olması doğaldır. Ancak portal katagorilerinin geneline baktığımızda size hak vermemekte mümkün değil. Öneriniz dikkate alınacaktır. 700 litre malawi akvaryumu sahibi olarak sizlerinde makale anlamında desteğini görmek isteriz. Teşekkürler.
     
  4. ciklet1

    ciklet1

    Mesajlar:
    144
    Benim erkek sarıprensesim yuva yapıyor ve dişinin karşısında acayip hareklerde bulunuyor titriyor bişeyler yapıyor.Dişide kendine yuva yapıyor ama erkeği kendine yaklaştırmıyor kovalıyor.erkekde dişiye yakın olmak istiyor dişinin yanına başka balık yaklaştırmıyor. (bunların açıklaması nedir) acil...Dişi kumu kazarak bi nevi saklanıyor.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Harun selam,

    Erkekler genelde üremeye daha isteklidir ve dişileri zorlarlar. Dişilerin eğer üreme isteği yoksa veya hazır değilse kaçma eğilimini seçerler. Bazen tacizlerden kurtulmak için kandırma amaçlı kumda rama yaparlar erkeği sakinleştirirler. :) Bunlar seni yanıltacak olan durumlardır. Erkek balık bölgesini seçer ve dişi oraya çekmeye çalışır. Dişiler bölge seçmezler genelde. Senin anlatığına göre üremeye istekli bir erkek sarı prenses söz konusu. Ancak buna cevap verecek dişi görünmüyor. Dişinin saklanma eğilimide hazır olmamasından zaten. Yahut onunda erkek olma ihtimali bu gibi durumlara sebeb olabilir.

    Görsel olarak balıklarını sergilemen gerek, yoksa yorum yapmak zorlaşacaktır. ;)
     
  6. ciklet1

    ciklet1

    Mesajlar:
    144
    Peki dişi ağzına yumurta almış olabilir mi?Bunun için istemiyor olabilir mi?Bulunduğu yeri çok temiz tutuyor ve kimseyi yaklaştırmıyır.kumu kaza kaza taban camı gözüktü.
     
  7. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Dişinin yumurta alıp almadığını kısa süreli gözleminle anlayabilirsin bence...Ağzı yumurtalardan dolayı şişmiştir veya yumurtaları çevirirken ağızını istemeyerkte olsa biraz açtığı için içerisini görebilirsin.

    Tabi dişi yumurta aldıysa...Mümkünse aşağıda ki alıntıya dikkat foto:

     
  8. kaan07

    kaan07

    Mesajlar:
    636
    İsim:
    Kaan ÖNCÜ
    Sarı Prenses [ Labidochromis Caeruleus]

    Paylaşım için teşekkürler.
     

Sayfayı Paylaş