1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

SAYİKA (Archocentrus sajica)

Başlığı 'Amerikan ve Piranha Balıkları' kategorisinde avşarbeyi tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

1. avşarbeyi

avşarbeyi

SAYİKA (Archocentrus sajica)

Sayika da bir Güney Amerikalı’dır.(Costa Rica'nın tatlı suları) Üremesi, bakımı, uyumluluğu, gösterişi ve harika renk cümşünü andıran canlı renkleriyle bakımından hobiye yeni başlayan birçok arkadaşımız için tavsiye edilmesinin yanında ülkemizde yeteri kadar tanınan bir tür değildir. En azından Kayseri’de ben rastlamadım.

Birçok çiklit türünde olduğu gibi erkekler dişilerden daha iridir. Erkekler 12, dişiler 8 cm. civarındadırlar. En az 100-125 litrelik bir akvaryumda bakılmalıdırlar. pH 6-8 arasında olmalıdır. 24-28°C sıcaklıktan hoşlanırlar.

Sayikaların cinsiyet ayrımı çok kolaydır. Erkeklerin sırt yüzgeçlerinde turuncu renk hakimken dişilerde sarı renk hakimdir. Sayikaların üreme dönemlerinde harika renk değişimlerine şahit olan hobicilerin ısrarla beslemek isteyeceği bir tür olduğunu düşünüyorum. Üreme zamanında dişilerin gözler metalik sarıya karınları ise kül rengine ya da griye dönüşür. İşte bu dönemde sayikalara dikkat edilmelidir.

Sakin ve uyumlu karakteri ile öne çıkan sayikalar hırçınlaşır.Birçok hobicinin yumurtalara doğru uzanan eline de hamle yaptığı söylenir.Diğer balıklarla kavga sonrası sakat kaldığı da gözlenmiştir. Bir kovuğun içine yumurtlayan sayikaların dişisi yumurtaların bakımını üstlenirken erkeği de yuvayı koruma görevini üstlenir.

Ali AKTÜRK

2. aqua_boy

aqua_boy

İsim:
    Cenk Sinor
    Malesef yanlışlarla dolu bir makale şaş:

Bikaç düzeltme yapmak istiyorum ;

1) Sajica güney amerikada değil orta amerikadadır . Kostarika zaten orta amerikada .

2) Balıkları yüzgeç renginden ayırt etmek çok anlamsız . Sajicaların bir çok renk varyantı var . Genelde dişiler küçüktür karınlarında morluk olur diyebiliriz

3) Üreme döneminde balıkların her tarafı siyah gri bir renk alır sadece dişinin karnın biraz morluk gözükür ve gözler beyaz olur .

4) Sajicalar 8 pH'ı tolare edemezler . 6,5-7 idealdir ...

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Teşekkürler Cenk, eklemelerin yerinde oldu.

4. MertBalim

MertBalim

İsim:
    Mert
    Teşekürler Cenk, eğer Archocentrus sajica beslersem büyük bir katkıda bulunmuş olucaksın.

5. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Güzel bir paylaşım. Teşekkürler. Eklemelerle bütünleşti.

Saygılar...

Sayfayı Paylaş