1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Seachem - Purigen

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde taygun tarafından 25 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    Merhaba. Seachem'in Purigen adlı ürününü kullanan var mı aranızda.

    Bana bu ürün akvaryumdaki fosfatı kaldırmak için tavsiye edildi. Fosfatı kaldırmanın amacı da algler.

    Saygılar
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Seachem - Purigen

    Selam Tamer abi.
    Akvaryumdan fosfatı bu ürünlerle uazaklaştırabiliriz bir derece. Ancak, benim fikrim önce akvaryuma sokmamak için önlem almamızdır. Eğer fosfatın kaynağını kurutursak, uzaklaştırmak zorunda kalmayız diye düşünüyorum.

    Tamer abi, nasıl akvaryuma girdiği konusunda fikrin var mı?
    Alg sorunu fosfat yanında kullanılan çeşme suyunda bulunan silikat yüzünden de olabilir. Eğer giriş noktasını çözersek, alg sorununu kh değeriyle halledebiliriz.
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Seachem - Purigen

    Temel Hocam Merhaba,

    Fosfatın akvaryuma nasıl girdiği konusunda hiç bir fikrim yok. Yani bir yerde bir kaçak/hata var ama bulamıyorum.

    Su değişimlerinde her 20 litre için 5 cl aquatan kullanıyorum. Her zaman hazırda değişim için su var ki bu da suyun en az üç gün dinlendiğinin delilidir.

    Aslına bakarsanız hiç fosfat testi yapmadım. Fakat büyük akvaryumumda iki çeşit alg belirince sorunun kaynağında fosfat olduğunu düşündüm. Çünkü algler faosfat fazlasıyla beslenir.

    Algden kurtulmak için 150 wattlık akvaryum ışığını 120 watt'a indirdim. Misket gübre ile de bitkileri biraz canladırma yoluna gittim ki fosfat tüketimi artsın. Dip çekimlerine de devam ediyorum ama iş seyahatlerim dolayısıyla çok çok düzenli olduğunu söyleyemem.

    Bu tür önlemlerden sonra son bir ayda akvaryumda herhangi bir gelişim olmadı. Konuştuğum bir akvaryumcu "fosfat remover" kullanmamı tavsiye etti. Ama bu bitkilere de zarar verecek.

    Algleri balıklarla temizleme konusuna gelince. "Sae temizler" dediler ama ben bu konuyu kökünde düzeltmek için suyun kimyasında birşeyle yapmak istiyorum. Yalnız burada hassasiyetle durduğum bir husus var. Kimyasal kulanmaktan bahsetmiyor, senin de bahsettiğin üzere suda değişim yapmak istiyorum.

    Saygılar

    Bu yüzden şimdi Seachem - Purigen araştırmaktayım.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Seachem - Purigen

    Tamer Abi;
    Zaten benim hep kafamı kurcalayan bir konudur. Aslında sorunun tam olarak kaynağını bilmeden almayı düşündüğün filtre elemanından fayda göremezsin diye nacizane düşünmekteyim. Bu güne kadar hep söylediğim ve yine senin doğru olarak belirtiğin gibi, kalıcı çözüm olmadan yapılacak müdahaleler, bir sonraki mecburi müdahale için zaman kazanmaktan başka işe yaramıyor.

    Benim fikrim ise, eğer fosfat içerikli aşırı yemleme yapılmıyorsa, filtre sistemi yeterli ise, sorun fosfat değildir. Işık kaynağını kısmak yine çözüm getirmeyecektir. Ancak gerekli önlem alındıktan sonra tam karartma süreci atlatmada hızlandırıcı etken olacaktır. Bitki varsa, bu süre 4 gün gibi bir zaman dilimine yayılabilir . Yine aydınlatmanın süresini azaltarak bitkilerin zarar görmemesi sağlanabilir. Su düzenlemelerde kullanılan düzenleyiciler, bazı ağır metalleri, kloru bağlar diye biliyoruz, en azından ürünün iddası budur. Fakat kullanılan çeşme sularında bulunan silikat yüzünden alg sorunu yaşanır, özellikle cyrano barteri olarak. Sen alg türünü belirtmemişsin. Fakat sakal yosunu bile olsa, öncelikle suyu düzenlemek gerekir. Alg ile mücadelede ışık miktarını azaltmak yerine çoğaltmakta bir çözümdür. Benim tavsiyem, su düzenleyicilere verilen parayı damacana suyuna en azından sorun giderilene kadar vererek kullanmaktır. Bunun yanında akvaryumun kh değerini akvaryumlar için üretilen karbonatı kullanarak 10-11 cıvarına yükseltmektir. Hiç bir alg bu değerlerde yaşayamaz. Fakat balıklar üzerinde etki edebilir, ancak türlerin dayanıklılık derecesine göre bu süreç yavaşca geçilirse sorun çıkmayacaktır.

    Nacizane fikrimdir abi, bitkili akvaryumum olmadığından, uygunluğunu siz daha iyi bilirsiniz.

    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş