1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sebep gübremi?

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde axu2 tarafından 16 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Arkadaşlar 240 lt bitkili tankıma kurulum sırasında ( 1 yıl kadar evvel ) misket gübre koyamamıştım. Geçenlerde denk geldi AZOO marka kırmızı misket gübrelerden aldım. Kutusunun içinde 20 kadar misket vardı. Bende akvaryumda dağıtarak gömebildiğim kadar derine tamamını gömdüm. Sadete gelirsek 2 gündür platilerde; durgun kısma çekilme, suyun akıntısına kapılarak gitme ,en tepeden su hava seviyesinden nefes alma, yem yememe (bazıları) gibi belirtiler var. Bu akşam geldiğimde iki tanesini ölü buldum. İlk başta bir sebepten nitrat artışı zannedip bir miktar su değişimi yaparak nitratı azaltma yoluna gittim. Ama serde karadenizlilik olduğundan 12 den sonra düştü jeton. Acaba bu yüklü gübre ilavesinden durum kaynaklanmış olabilirmi? Ne yapmamı önerirsiniz?
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Sebep gübremi?

    Muhtemel sebeb gübredir. Bir anda yüklemeseydin keşke. Gübre demek bir nebze artık demek, yük demek. Amonyak, nitrit gibi zararlı maddeler ortaya çırabilir. En güzeli su değişimi bence. Oksijen oranını yükseltirsen balıklar rahatlar.

    Gemiş olsun...
     
  3. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Sebep gübremi?

    Sağol Temel abi bende ona paralel birşeyler yaptım kendimce bakalım %40 kadar su değişimi havalandırmayı artırdım vs. bekliycez artık yarın fatura büyümezse yine belirli miktar su değişimi yapıcam :(
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Sebep gübremi?

    Gübrenin etkiside olabilir.Ancak balıgın kuyrugunun kısması parazit belirtisidir.

    Bu söyledikleriniz sonucunda bence iç parazit var.Tabi ne kadar tedavide randıman sağlanabilir orası meçhul.Umarım düzelirler...
     
  5. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Sebep gübremi?

    Sağolun Can bey, kuyruk kısma durumu yok balıklarda sadece yüzmek istemiyorlar gibi, oldukları gibi asılı kalıyorlar. Birde aynı anda 6 balıkta birden gelişti olay. Bekliyeceğiz bakalım.
     
  6. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Sebep gübremi?

    Bahadır Bey,

    Yukarıda yazdığınız ifade suda okisjen azlığıdır. Oksijenin azaldığı durumlarda balıklar oksijenin havadan almaya çalışırlar. Yani suda havasızlıktan boğuldukları için ortamdan kurtulmaya çalışırlar. Bu durumda sizin gördüğünüz hareketi yaparlar ya da sudan dışarı atlarlar. Bu durumu ortadan kaldırmak için suyu havalandırmak en iyi yöntemdir.

    Dış ya da iç filtre farkezmez, su seviyesini filtrenin çıkış seviyesinin biraz altına indirirseniz filtreden çıkan su akvaryuma düşerken havalanacaktır. Ayrıca su yüzeyinde meydana gelen hareketlenmede suyun havalanması için gereklidir.

    Öte yandan, bu şekilde oksijen seviyesindeki düşüş sebebini bulmanız da gereklidir. Bu düşüş ani mi oldu yoksa yavaş yavaş mı bu seviyeye geldi onu bulmak lazım. Bunun için su değişim sıklığı, bitki seviyesi, balık sayısını gözönüne alın ve ona göe bir değerlendirme yapın.

    Gübre konusuna gelince; ben bu konuda temkinliyim. Çünkü bahsettiğiniz gübreler 30-40 günlük bir zaman dilimde erirler. Siz bunlar yakın zaman içinde akvaryuma eklediyseniz bir anda suya bu şekilde etki etmiş olamazlar. kaldı ki gübreleri bitkiler kullanmaktadırlar. Üstelik siz bir de gübreleri gömebildiğiniz kadar derine gömmüşsünüz ki diplerden suya salınım pek olmaz. Oralarda asu hareketi olmadığı için karıştırmadıkça dipten suya birşey yayılmaz.

    Burada görülebilecek bir risk de şudur. Özellikle küçük taneli kumlarda ve hatta midye kırıkları bulunan akvayumlarda görülen bir sorun vardır. Bu tür kumların arasında elbette su vardır ama su dolaşımı yoktur. Zamanla buradaki sular havasızlaıktan dolayı bozulurlar. Renk değiştiriler, sanki küflenmiş gibi olurlar, çürüme vardır bu dipteki suda. Bu da en zehirli madde olan amonyak içerir. Bir sebeple -örneğimizde, gübre yerleştirmek gibi- bu kum karıştırılarak kum arasındaki çürümş ya da bozulmuş su akvaryum suya karıştığında suyunuzun kaliyesi bir anda bozulur ve dengeler değişir. Amonyak patlaması diye tabir edilen durum ortaya çıkar. Doğal olarak da zehirli olan amonyak ölümler sebep olur.

    Eğer yukarıda bahsettiğim gibi kumu karıştırdıysanız muhtemelen başınıza gelen budur ki suyun bir kısmını yenilemek ve suyu oksijenlendirmek çözüm olacaktır.

    Son olarak şunu da söyleme isterim. Bitki miktarınızı bilmemekle birlikte sanki 20 adet gübrenin akvaryuma birden konulmasında Temel Bey'le hem fikirim. Bana biraz abartılı gibi geldi. İki hafta evvel ben bol bitkili akvaryumuma 10 adet koydum.
     
  7. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Sebep gübremi?

    Sağolun Tamer bey, zannedersem kumun karıştırılması konusunda haklısınız. Dip çekimi yapmıyorum yaklaşık 4 aydır ve bu nedenle kumun diplerinde bozulmalar gerçekleşmiş olabilir bende misketleri dibe gömdükçe bu amonyağı suya yaymış olmalıyım. 20 taneyi aynı anda gömme nedenime gelirsek üzerlerinde 12-24 ay etkili oldukları yazıyordu bende oldukça yavaş eriyeceklerini düşünerek tamamını ekledim. Taban malzemem muhtelif kalınlıklarda quars ve dere kumu karışımı 8-10 cm yükseklik. Şimdilik durumları biraz daha iyi görünüyor balıkların yeni kayıp yok. Akşama %20 daha su değişimi yapıcağım.
     
  8. veyko61

    veyko61

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    Recep sarı
    Ynt: Sebep gübremi?

    Piyasada satılan hazır gübrelerin içerikleri tam olarak bilinmemektedir. Bu yüzden kaliteli markaları tercih etmek her halde doğru olur. Yukarıda çok değerli bilgiler verilmiş. Tamer Bey, konuya çok güzel açıklık getirmiş. Akvaryumların taban kumları, kum kalınlığına bağlı olarak bir çok küçük ve mikro canlıya ev sahipliği yapar. Bazı taban kumları gereğinden ince olursa, kum tabanında bir gaz sıkışması yaşanır. Gübreleme yapmak isterken ve anladığım kadarı ile sayı olarak 20 adet, bu taban kumunun her alanının karıştırılması anlamına gelir bence. Eklenen gübrelerde bir süre sonra bir gaz üretimi yapar, buna karıştırılan kum tabanından çıkan gaz eklenince balıkların bağışıklık gücüne göre az yada çok sorun yaratır. Akvaryum tabanı yine eğer oturmuş bir biyolojik döngüye sahip ise, bu karıştırma sonucu ortaya bir miltar amonyak, nitrat gibi istenmeyen toksit maddeler çıkarır. Tüm bu olumsuz gelişmelerin birleşmesi sonucu, bana görede başlığın temel sorununun kaynağını oluşturuyor..

    Okuduğum bilgiler için sizlere teşekkür ederim.
     
  9. axu2

    axu2

    Mesajlar:
    153
    Ynt: Sebep gübremi?

    Fatura sonunda belirli oldu arkadaşlar. 6 adet platimi kaybettim balıklar peşi peşine öldü diğerleri son derece sağlıklı. Bütün bakımları normale aldım. Bana ders sizlere ibret olsun. Sebep konusunda hala tereddütlerim var; acaba sebep fazla miktarda eklemiş olduğum misket gübrelermi yoksa dip çekimi yapılmayan akvaryum zemininin karıştırılmış olmasımıydı? Her iki ihtimalinde uyarı niteliğinde akıllarda kalması gerekiyor zannımca.
     
  10. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Sebep gübremi?

    Eğer dediğiniz gibi gübreler 12-24 ayda eriyorsa bu kadar çabuk çözülüp suyu kirletmesi beklenemez. Sorunu dip çekim yapmamanızda arayın lütfen.

    Saygılar
     

Sayfayı Paylaş