1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Slikon ömrü!

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde bmehmetyavuz tarafından 17 Kasım 2008 başlatılmıştır.

1. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Arkadaşlar kuyunun dibine taş atmaya karar verdim. Bakalım kaç taneniz çıkartmaya çalışacaksınız?

Metal, plastik vs yani kısaca herşeyin bir kullanım ömrü var ve metal yorgunluğu, plastik yorgunluğu vs konularda da az çok hepimizin en azından kulak dolgunluğumuz var. Slikonun ömrü ne kadar? Yada daha anlaşılır ve hepimizi ilgilendiren kısımı olarak ne kadar süre sonra evimizdeki tanklar slikon kaynaklı su sızdırma yada patlama riski taşır?
    Saygılar, keyifli paylaşımlar...

2. bettacı

bettacı

Ynt: Slikon ömrü!

Bilgim yok.Ama iyi silikonlanmış bir akvaryum bence en az 7-8 sene götürür.Zafer abim yani dayımın oğlu bana 12 senedir aynı akvaryumu kullandığını söyledi.Ne kadar süredir balık beslediğini bilmiyorum ama ben kendimi bildim bileli besliyor.Herhangi bir bakım yaptığını sanmam.Çünkü akvaryuma ilgilenmiyor, ilgilenmek istemiyor.Ama balıklar sapasağlam. :dusunceli:

Ama şunu duymuştum.Hani sıcak silikonlar vardır ya.İşte o sıcak silikonla yapılan akvaryum mualzemeleri hiçte uzun süre gitmiyormuş.Çok kısa süreymiş.Zamanla suyun içinde araları açılıp, dökülmeye başlıyorlarmış.E haliylede su sızdırıyormuş.Bunu Volkan abiden duymuştum.Başka bir platforda bir görevli.Kendisi denemiş bunuda bizlerle paylaşmıştı..

3. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert

Benim fikrim, işciliğe bağlı olarak bu sürenin değişeceği yönünde. 10 yılı geçkin akvaryumlara çoğumuz şahit olmuşuzdur. Araştıralım bakalım.

4. mavihuzur

mavihuzur

Slikonun kalitesi ve yüzeye uygulama şekline göre değişiyor.İşcilik önemli yani.Benim araştırmalarım sonucu düzgün işcilik ve kaliteli slikon ile yapılan akvaryum için 10-15 sene arası garanti veriyorlar.
    Tersi uygulama ile 3 seneyi geçince risk oluşturduğunu eklemek isterim.

5. bmehmetyavuz

bmehmetyavuz

Acaba uv ışınlarına maruz kalma slikon ömrünü nekadar etkiler ? Sizce güneş ışığına maruz kalması ömrünü kısaltır mı?

Alıntı:
    S-50 Akvaryum Silikonu 02/2006
    Ürün Tanımı
    Tek komponentli, asetat bazlı akvaryum imalatında ve endüstriyel uygulamalarda kullanılan silikon.
    Özellikler
     Balıklar için zararsızdır.
     Akma yapmaz.
     Kürlenme esnasında çok az hacim kaybına ugrar.
     +5 °C ile +40 °C arasında tabanca ile uygulanabilir.
     -40 °C ile +150 °C arasında elastikiyetini korur.
    Uygulama alanları
     DIN 32 622’ye uygun akvaryum imalatında kullanılır. Uygulanan silikonun kalınlıgı en az 1mm. olmalıdır.
    Ortam sıcaklıgı kürlenme (kuruma) esnasında +15 ila +40 °C arasında olmalıdır.
     Agır mekanik yüklere maruz kalan derzlerinde kullanılır.
     Silo ve konteyner imalatlarında da kullanılır.
    Kullanım uyarıları
    LIGHTFIX S-50 Akvaryum Silikonu;
    & mermer, beton, çimento, harç benzeri yüzeylerde kürlenme esnasında asetik asit bırakacagından
    kullanılmamalıdır.
    & paslanma nedeniyle kursun, çinko, bakır ve pirinç gibi metallerle kontak halinde kullanılmamalıdır.
    & poliakrilat maddelerle kontak halinde kullanılmamalıdır.
    8 EPDM, APTK ve neoprene gibi bazı organik elastomerler ile kullanıldıgı taktirde rengi degisebilir.
    8 Lekeye sebep olabileceginden mermer, granit ve quartz gibi dogal taslarla kullanılmamalıdır

http://www.lightfix.com.tr/images/urun/dosya/D2,1,1,6_082319.pdf
    Saygılar...

6. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu

Buyrun 93 te yaptığım yani 15 senelik bir akvaryum.

[imghttp://www.akvaryum.com/forum/dosyalar/38006/20081020_012040_02012007025.jpg][/img]

O zamanın şartlarında kullandığımız slikonun markasını bile hatırlamıyorum.Sadece bu konuların ehli olan bir abimle birlikte yaptığımız bir akvaryu bu.
    Akvaryumlarda,camları birleştiriken,zerre kadar bile hava kabarcığı bırakmadan yapıştırabilirseniz akvaryumunuzuda çok uzun yılar kullanabilirsiniz.Ben yukarda resmi olan akvaryumu ara sıra aklıma geldikçe camların birleşim yerlerine göz atar,slikonlarda hava kabarcığı olup olmadığını kontrol ederim.şuana kadar en ufak bir sorun yok.

Slikonun ömrü nekadardır bilmem ama akvaryumlarda sağlam işçilikle uzun yıllar dayandığını biliyorum.

Hatta benim çocukluğumda mahallemizin bir esnafında kaç yıllıktır bilmiyorum ama normal cam macunu ve çitalarla yapıştırılmış akvaryum dahi gördüm.Cam macunun kullanıldığı bir durumda slikonun çok be kat çok dayanacağına eminim.Önemli olan işçilik.

7. redrain

redrain

Bende belli bir yere kadar malzeme sonrasında kesinlikle işçilik diyorum.Ben 2.el akvaryum aldım bu sene üstten silikon boşalmıştı.Şu anda sağlam çok şükür onarıldı ama akvaryum rahat7-8seneliltir.Akvaryum silikonları dahil fabrika yapımıdır.
    Silikona denk gelen yerlerin üstü kumla ötülüp akıntı fazla olmazsa ömrünün daha da uzun olacağı kanısındayım.

Sayfayı Paylaş