1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sorular

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde hasanacar tarafından 25 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

  1. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Biriktirip sorularımı geldim .Ş.

    1) Sumpta kirli suyun ilk döküldüğü yerdeki elyaf 1-1,5 günde kararıyor. (Fazla yemleme yapmıyorum.) Normal midir? Elimde elyaf var değiştiririm ama hemen kirlenmesi normal midir?

    2) Beyaz prenseslerin birinin gözlerinden biri şişti ve gözün üst kısmı kanlandı. Sonra indi şişlik ve kanlanma gitti. Yemden kesildi, bir köşede beklemeye koyuldu. Bugün de dolaşmaya başladı. Sanki iyileşmiş gibi ama alt bölümde yüzgeçte erime var gibiydi. Gövdesinin yan tarafında da bir kızarıklık var. Hareketlenme ve dolaşma düzelme emaresi midir? Hastalığı farkedince sarmısaklı yem verdim balıklara ve sumptan gelen suyu akvaryumu daha fazla havalandırması için suyun yüzeyine vurdurdum. Ayrıca dip çekimi yaptım. Diğer sorum dip çekimi ile ilgili daha ayrıntılı anlatayım.

    3) Sumpta Atman AT 104 (1800 litre saatte) akvaryumda ise bir iç filtre (saatte 880 litre) var. Balıkların dışkıları akvaryumun tam ortasında kumun üzerinde halkalanıp birikiyor. Dip çekimi ile kirliliği gideriyorum. 2-3 günde epey bir birikme oluyor. 7 günün dolmasını mı bekleyeyim, yoksa 3 günde bir dışkıları alayım mı? 5 dk. iş 2 günde bir yap derseniz de farketmez hallederim.

    3,5) Dışkıların uzunluğu bazen 5-6 cm oluyor. Hiç otcul yem vermiyorum. Kabızlık mı var acaba?

    4) Elodea'ları tam ortalarından makasla kesip çoğalttım ve diktim. Gündüzleri ışık genellikle açık durumda. Yapraklarında sararma yok gibi bir şey. Bitkiler ölünce tuttukları nitratı geri akvaryuma bırakır diye biliyorum. Acaba bu bitki çoğaltma sırasında akvaryuma nitrat geri salınmış ve beyaz prensesimi etkilemiş olabilir mi?

    5) Akvaryumda hiç kaya yok şu an. Kum ve su var. Çikletler bu durumdan ne kadar rahatsız olurlar. 10 gün sonra kaya vs eklesem bir sorun olur mu?

    6) Kurutulmuş Kan kurdu aldım. Haftada veya günde kaç kez bu yemi kullanayım? Ayrıca elimle dokunsam bir şey olur mu?
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Hasan hocam yanlış bilinen bir şey var bitkiler ölünce nitratı nasıl salacaklar ? bir insan hayatı boyunca yediği yemeği ölünce dışarımı çıkarıyor :) nitrat besindir ve tüketilir besin zincirinde yerini alır bitki nitratı içinde depolayacaksa, besin olarak kullanmayacaksa neden biriktirsinki
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bizim de elyafımız hemen kararıyor, ama açıkcası o kadar erken elyaf değişmek doğru değil. Tabi eğer akvaryum aşırı kirli ve elyaf kararmadan ziyade üstünde bolca kaba atık biriktiriyorsa bu pislik yoğunluğunu alana kadar hergün bile değişebilir. Ama senin kararmadan kastını yakından bildiğim için gerek yok diyorum. Haftalık değişim en güzeli, dış filtrenin içinde üstelik tamamen su içindeki elyafı iki ayda bir değişiyor dış filtre kullananlar. İşte sumpun özelliği ve de güzelliği. aliye:gif

    Tek balığın bu tarz sorunları her zaman sudan kaynaklanmayabilir. Diğer balıkların stresi ve ona karşı sert tavırları sonucuda oluşur, bunu anlamak için tüm balıkların genel durumunu gözlemlemek gerekir. Artı olarak elimizde bir sump haznesi var, balığı oraya alarak kontrol altında tutabiliriz.

    Dışkıların ortaya toplanması senin şansın bence ve çok güzel... neden dersen akıntıyı akvaryumumda bu şekilde bir toplanmayı yapacak şekilde ayarlamaya çalıştım ve bir türlü tutturamadım, sen de kendiliğinden olmuş daha ne istiyorsun ? Hafata bir elyafı değişmeden onları al gitsin zorun nedir ? :F
    Aslında bu atıkların sumpa yönlenmesi daha iyi derler ama bunlar boş işler sumpa yönlenecek ondan sonra sump temizlemeye mi çalışacağız. ;) Kısası ise, kafana takma ortadan da alınır sumptan da, elyaf alır diye düşünebiliriz sumpa yönlenince ama elyaftan kaçanlar sumpun gözlerine ve filtre malzemeleri aralarına kaçar. Bu da zaman içinde ph salınımı demektir. Biz akıllı olalım her yazılana inanmayalım. aliye:gif

    Dışkı boyutu tam tersi sağlık göstergesidir ve sıkıntı değildir. Ama bilimsel açıklamasını Dr Sayın Abdullah Üzümcü yapar sana. :D

    Bitkilerin ölünce bünyesindekileri suya saldıkları doğrudur, ancak bu hareket bazen diğer bitkilere besin sağlamak amaçlıda yapılabilir. Balığın sorunu olması en son ihtimaldir.

    Koltuksuz ev ne kadar kullanışlı ve rahatsa, kayalık bölge türleri için kaya olmayan akvaryum o kadar sağlıklı ve konforludur. Nasıl ama ? aliye:gif


    Kan kurtları besleyicidir, akvaryum içine dağıtmak yerine linkteki yüzen yem kutusunu yapmanı ve bu sıkıntıdan kurtulmanı tavsiye ederim. Üstelik daha dengeli bir beslenme gerçekleşir. Haftada iki kez verirdim ben olsam.
     
    Düzenleme: 13 Mayıs 2016
  4. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Teşekkür ederim Temel Hocam.

    Hazır sorun var mı demişken bir tanecik soru daha sorayım. Biraz bilgi edindim portaldan ama yine de sorayım. Sumptan su geri dönerken araya ultraviole taksam nasıl olur? Biraz pahalı bir şey ama hastalıklar için gerekli bir önlem gibi geldi bana.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 13 Mayıs 2016
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ultraviole aslında bir hayli göreceli bir filtre elemenı. Elimde oldukça yüksek wat değerinde ve en iyi marka var diyebilirim. Doğal su kullanımına başladığım dönemde ihtiyaç duymuştum ama artık çıkardım kullanmıyorum. Akvaryumlarda yüzen alg ve parazitleri içinden geçtikçe öldürmekte ama zararlı yararlı ayırmıyor, bir çok mikro faydalı canlının yumurtalarını larvalarını da öldürüyor. UV filtresi kullanılan akvaryumlarda ben balıkların çok renkli ve görsel olmadığını tecrübe ettim. Kullanımı beyaz benek gibi yüzen ve konak arayan parazit evresinde mantıklı buluyorum, bunun dışında gerek olduğunu düşünmüyorum açıkcası.

    Fotoğraf linklerini başlığın sahibi Ozan arkadaşımız düzenler sanırım.
     
  6. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Tuz Kullanımı

    Elimde üzerinde Peynir Zeytin ve Turşu Tuzu, Saklama Tuzu yazan bir tuz var. İri taneli. İçindekiler kısmında ise sadece Sodyum Klorür yazıyor. Acaba bu akvaryumlarda kullanılan tuz mudur? Hiçbir yerinde iyotludur diye yazmıyor.

    100 litreye ne kadar tuz kullanımı doğrudur?

    Saygılar.
     
  7. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Tuzu kullanmakta ki amacımız ne olacak Hasan bey ? Tedavi mi , gereksinim duyduğunuzdan mı ?
     
  8. hasanacar

    hasanacar

    Mesajlar:
    784
    İsim:
    Hasan Acar
    Akvaryuma hiç tuz atmadım. Herhangi bir hastalık yok. Bu konu hakkında bilgim olmadığından öğrenmek için sordum. Ayrıca elimdeki tuzun ne olduğunu da öğrenmek istedim.

    Ayrıca tuz atsam herhangi bir durum yokken zararı ya da faydası nedir?

    Teşekkürler.
     
  9. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Ben gerçi bitkili sump yazınızı bitkili akvaryum gibi yorumlayıp o yüzden sormuştum ama yanılmışım.Balık türlerinizin tuzla ilgili durumları nasıldır bilemeyeceğim ama tuzun balıklarınızın suda ki nitrit zehirlenmesi gibi durumlarda ilk etapta tuzu soluması sayesinde bu tip zehirlenmelerden etkilenmemesini sağlıyor.. Ama zaten oturmuş bir tankta nitrit zehirlenmeside zaten olmaz.. Bunun dışında sizinde bildiğiniz üzere dezenfekte işlemlerinde kullanıyoruz.. İyotlu iyotsuz tuz için ise genelde iyotsuz tuz yani kaya tuzu önerilir.Açıkça söylemek gerekirse balıklarımın mantar hastalığında ilaçla beraber hep iyotlu tuz kullandım aynı zamanda çıkaramadığım artemiaları sonunda çıkarmayı gene iyotlu tuz kullanarak başarmıştım.. İyotsuz tuza gerek yok demiyorum yanlış anlaşılmasın ama ben hep iyotlu tuz kullandım öteki tuzu bulamadığımdan vede bulmaya üşendiğimden.. saat:gif Antiparantez olarakta fazla tuz kullanımı bitkilere zarar veriyor bunuda belirtmek isterim..

    Saygılar
     
  10. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    Flagy ilacıyla birlikte kullanıldığını duymuştum kaya tuzunun,tuzun dezenfektan faydası var ama her şeyin çoğu zarar zaten.sağlıklı akvaryum kullanmanın doğru olmadığını düşünüyorum.
     
  11. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Evet Onur bey kesinlikle haklısınız , sağlıklı akvaryumda eklenmesine kesinlikle gerek yok..
     

Sayfayı Paylaş