1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Spiketail Cennet Balığı (Pseudosphromenus dayi)

Başlığı 'Labirentli Balık Türleri Forum' kategorisinde Neverlander tarafından 20 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    “Spiketail” Cennet balığı (Pseudosphromenus dayi)

    [​IMG]

    [​IMG]

    Alem: Animalia

    Şube: Chordata

    Sınıf: Actinopterygii

    Takım: Perciformes

    Aile: Osphronemidae

    Alt-aile: Macropodinae

    Cins: Pseudosphromenus

    Tür: P. dayi



    Labirentli balıklardan olan Spiketail Cennet balıkalrının doğal habitatları Hindistan, Malabar sahili, Burma ve Güney Vietnam’dır.

    Bakılması kolay olan bu balıklar özel su kalitesi ve şartları istemezler. Ancak bulundukları suyun pH’nın nötre yakın ile hafif alkali arasında olması (pH: 6,5-7,5) daha çok hoşlarına gidecektir. Bulundukları akvaryumların iyi derecede bitkilendirilmiş olması gerekmektedir. Kaya ve kütüklerle sağlanmış saklanma alanları ve kullanılacak su üstü bitkileri Spiketail Cennet Balıkları için ideal bir akvaryum ortamı oluşturacaktır. Uzunlukları yaklaşık 7 cm’ye ulaşan Spiketaillerin bakılacağı akvaryumların boyunun 60 cm’den az olmaması gerekmektedir. Spiketail cennet balıkları akvaryumların her yerini gezen balıklardır ancak özellikle akıntının azaldığı bölgeleri daha çok severler. Hem soğuk hem de ılık suda yaşıyabilseler de bulundukları akvaryumun sıcaklığının 25-28°C olması önerilmektedir.

    Diğer labirentli balıkların büyük kısmının aksine komünite tanklarında birkaç erkek ve dişiler bir arada bakılabilir. Kaya, kütük ve su üstü bitkileri ile oluşturulan saklanma alanları erkekler arasında çıkabilecek kavgaları en aza indirecektir. Erkek spiketailler kavga bile etseler bu kavga asla birbirlerini yaralama raddesine gelmeyecektir. Birlikte beslenecekleri diğer balıkların Spiketaiilerin süslü kuyruklarını ısırmayacak türlerden seçilmesi gerekmektedir.

    Spiketailler etçildir ve daha çok protein ağırlıklı beslenmelidir. Verilebilecek yemler arasında tubifex, artemia, proteinli pul yemler yer almaktadır. Ara sıra bitkisel yemle beslenmelerinde fayda vardır.

    Erkek spiketailler gösterişli renklere sahip vücutları ve özellikle de boyun kısımlarındaki turunculuktan tanınabilirler. Yüzgeçleri ve kuyrukları oldukça uzundur. Dişilerin renkli daha soluk ve çoğunlukla gridir. Dişilerin yüzgeç ve kuyrukları kısa olup vücut hatları daha dolguncadır.

    Erkek Spiketail

    [​IMG]

    Dişi Spiketail

    [​IMG]

    Bettalar, guramiler ve cennet balıkları gibi köpükten yuva yaparak ve bu yuvaya yumurta ve sperm bırakarak çiftleşirler. Çiftleştirilmeden önce erkek ve dişi spiketaillere canlı yem verilerek kondisyon kazandırılması gerekmektedir. Yumurtalar döllenmeden 24-36 saat sonra çatlar. Betalarda olduğu gibi yavrular kendi başlarına yüzebilene kadar (doğumdan 2-3 gün sonrasına kadar) erkek spiketail yavrularla ilgilenir. Daha sonra erkek balığın çıkarılası gerekmektedir. Bu kademeden sonra yavru balıkalra canlı yemler verilebilir. Yavrular hızlı büyür ve 2 aylıkken ~1 cm uzunluğa erişirler.

    Spiketail akvaryumlarının iyi derecede bitkilendirilmiş olmasının üretilmelerine iki katkısı bulunmaktadır. Birincisi bitkiler sayesinde köpükten yuvalar dağılmamaktadır. İkincisi ise bitkili akvaryumlar, yavruların yumurtadan çıkıp kendi başlarına yüzebilecekleri ana kadar besinlerini oluşturacak mikro-organizmalardan zengin olmaktadır.

    Çek Cumhuriyeti’nde Spiketail Cennet balıklarının daha koyu ve özellikle kırmızı ağırlıklı renklere sahip bir soyu geliştirilmiştir.

    [​IMG]


    Kaynaklar:
    http://www.centralpets.com/php/search/storiesdisplay.php?Story=558
    http://aquaworld.netfirms.com/Labyrinthfish/Pseudosphromenus/pseudosphromenus_dayi.htm
    http://www.fishforums.net/index.php?showtopic=135497
    http://www.theaquariumwiki.com/Pseudosphromenus_dayi
    http://www.fishbase.org/summary/SpeciesSummary.php?id=55308
     
  2. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Güzel bir makale olmuş hocam. Emeğinize sağlık.


    Saygılar.
     
  3. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Teşekkür ederim Hüseyin Bey...
     
  4. DuncaN

    DuncaN

    Mesajlar:
    211
    Hocam varyeteler farklı özellikler taşıyormu eğer taşımıyorsa ana başlıktaki tanıtıma eklemek daha doğru olmazmı ?
    Örneğin benim öznel fikrim Colisa laila rengine desenine göre bir sürü isim almış ama neticede hepsi aynı gram fark yok ve ben tek tür olarak değerlendiriyorum,betta splandesi de aynı şekilde.Bir çok türden bahsedilir splendes dışında yerli yada yabancı besleyen üreten görmedim sanıyorum bulan ve kronolojiye sokanlardan başka da gören yokmuş gibi geliyor bana.
    Varmı mesela betta smaragdina besleyen bence yok.Ha bizim splendeslerden bu balığa benzer çıkmazmı illa ki çıkar ama bu benzerlik kronolojideki balık yapmaz ki onu.
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ufukçuğum, şu Combtail Cennet Balıklarını da yarın ekleyeyim ondan sonra Labirentlilerin moleküler genetik filogenetik sistematiğini ve evrimleşmesini anlatan bir makale aktaracağım... O zaman aynı tür olup olmadıkları daha iyi anlaşılacaktır... Ama şunu hemen söyleyebilirim ki Pseudosphromenus ile Macropodus arasında ciddi evrimsel mesafe var... Yani aynı tür olmaları biraz zor gibi... Çaprazlamayı deneyen var mı bilmiyorum ama araştırırım... Combtail'ler ise bu ikisine ise çok ama çok uzak...
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ufuk,

    "Helmut Pinter's Labyrinth Fish Book" kitabında bazı ticari olarak üretilmiş Labirentli melezlerinden bahsediliyormuş... Ancak detaylı bilgi bulamadım yani Pseudosphromenus ile Macropodus ve/veya diğerleri arasındaki çaprazlamalardan oluşan fertil fertler var mı bilmiyorum...

    Bu kitabın Türkçe basımı var mı? Birilerinde varsa bizi aydınlatabilirse seviniriz...
     

Sayfayı Paylaş