1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

SPS için aydınlatma konusu

Başlığı 'İleri Seviye Deniz Akvaryumu Konuları' kategorisinde Burcu tarafından 28 Aralık 2016 başlatılmıştır.

  1. Yeni kurulumu yaparken, eski tankımda beni bekleyen sps fraglarını, yeni tankta nasıl yerleştirmem gerektiğini akıntı ve aydınlatma faktörlerine göre araştırayım dedim. (şimdiye kadar biraz deneme yanılma yöntemi ve tecrübeleri okuyarak bulmaya çalışıyordum) Gerçi su kalitesi ve diğer tüm faktörler benim tankımda mükemmel olacağı için, bir tek aydınlatma konusu kalmıştı :p:D En azından armatürün yeterliliğini anlarım ;)

    Ve aşağıdaki bilgileri buldum, sizinle paylaşmak istedim. Konu tabi çok geniş, linklerde devamını bulabilirsiniz...

    http://www.advancedaquarist.com/2007/3/aafeature1
    https://reefworks.co.uk/articles/lighting-in-the-reef-aquarium/

    Bu iki sitede mercan çeşitlerine göre minimum, ideal ve strese sokan Par değerlerini yaklaşık olarak listelemişler. Bu arada Lux ü Par a çevirebilmek için; lux X 0,0135=.... par Florasanlar için; Lux X 0.0141=......Par MH lambalar için gibi yaklaşık hesap yapan bir formül buldum.
    Hava ortamında 22 par tuzlu suda aynı uzaklıkta 60 par değerine denk geliyormuş aşağı yukarı.


    [​IMG]
     
    Düzenleme: 28 Aralık 2016
    Sinan09, Montimahir, mekatronik ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Çok güzel bilgiler. Teşekkürler.
    Uğraşıp geniş konudan özet çıkarırsan hem portal adına çok teşekkür eder hem de konuyu sabitlerim ;)
     
    mekatronik ve Burcu bunu beğendi.
  3. Konu çevirebilmem için çok uzun. Sayfaya sağ tıklayıp Türkçe diline çevir deyince anlaşılır/idare eder bir çeviri oldu bilgilerinize arkadaşlar.

    Iphone a luxmeter indirdim. Fabrikada ortam ölçümlerini ben yaptırıyorum, odamda yaptırdığım aydınlatma ölçümleriyle mukayese ettim, hiç fena değil. Akşam bir aydınlatma ölçümü yapalım bakalım :)
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  4. burak ozu

    burak ozu

    Mesajlar:
    1.583
    Yer:
    Bursa
    İsim:
    burak özügeldi
    Burcu Hanim hangi app i kullaniyorsunuz ?
     
  5. 3 tane denedim. Şu daha hassas ve en yakın sonucu veriyor...

    [​IMG]


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    burak ozu bunu beğendi.
  6. nefret59

    nefret59

    Mesajlar:
    62
    Yer:
    Tekirdağ
    İsim:
    cem sakallı
    Burcu hanim öncelikle paylaşmış olduğunuz bilgiler ve emeğiniz için teşekkürler.Bir sorum olacak müsaadenizle.Hava ortamında 22par tuzlu suda 60para tekabül ediyor yazmışsınız ama tuzlu suda kırılma daha fazla olduğundan tam tersi düşmesi gerekmiyor mu? Yada rakam arttıkça ışığın ilerleme gücü zayıfladığı anlamına mı geliyor?
     
    Burcu bunu beğendi.
  7. Ben de öyle biliyorum, hatta problem çözdürürlerdi lisede. 22-60 biraz genel bir ifade, tam olarak doğru değil tabiki. Ama okuduğum birçok yerde bu mantıkta açıklamalar var.

    Gördüğüm makalede bu şekilde yazıyordu...

    Note that the "on the air" at a distance of 50 cm from the light there is approximately 22 µmol PAR, while at the same distance "under water" there is almost 60 µmol PAR, which is almost 2.7-fold difference (increase by 170%)



    Biraz daha araştırdım mantığı camlardaki, canlılardaki, su içindeki organizmalardaki yansıma... Odada ışığı kapattığınızda hani akvaryum çok parlak gözüküyor ama duvara yansıma daha az oluyor ya... Bir alıntı:

    PAR değerlerinde 1) "havanın dışında" 2) "boş tankta", 3) "su altında", 4) "canlı olan tankta" arasındaki fark olur. Işık yoğunluğunu "havada" (bir tankın dışındaki) ölçerseniz, (fiziksel kanunlara uygun olarak) ışık yoğunluğunun uzaklığa bağlı olarak azaldığını göreceksiniz ... bu nedenle ışık kaynağından ne kadar uzaklaşırsanız, ışık o kadar azalır. Fakat bir akvaryumun içindeki ışığı ölçerseniz bu geçerli değildir (boş hava veya su dolu). Işık yoğunluğu tankta aşağı indikçe "tankın dışındaki" ile aynı şekilde azalırken, yansımalar nedeniyle uygulanan fiziksel kanunların neden olduğu azalmadan çok daha yüksek bir artış meydana gelir. Bu nedenle tankta yüksek değerlerin ölçülmesinin nedeni budur. Oldukça saygı duyulan cihaz olan Apogee MQ-200 PAR metre kullanıyorum. Ayrıca oldukça enteresan olan şey, küp tanklarında yansımaların dikdörtgen tanklarda (küp tankında ışık yoğunluğunun tankın dışına göre 3 kat daha fazla olabileceği; dikdörtgen tankta ışık yoğunluğunun Tankın dışında ölçülen değerlere kıyasla biraz daha yüksek). Aynı şey, küçük ve büyük tanklar için de geçerlidir (küçük tanklar = yansımaların daha yüksek etkisi). Ayrıca, su yüzeyinin hemen üzerindeki ve su yüzeyinin altındaki fark, bulgularımıza göre küçük => yaklaşık 10 μmol PAR'dır.
     
    Montimahir ve nefret59 bunu beğendi.
  8. Ben fabrikadaki luksmetreye haftasonluğuna bir el koyayım :)
     
  9. nefret59

    nefret59

    Mesajlar:
    62
    Yer:
    Tekirdağ
    İsim:
    cem sakallı
    Akvaryum konusunda her konuyu algılayabiliyorum.Kimyası, biyolojisi,döngüsü ama olay aydınlatma konusuna gelince benim devreler yanıyor ve eminim bir çok kişi içinde durum bu. Mesleğim gereği anlamam gerektiğini düşündüğüm halde kafa bir yerden sonra basmıyor.Sürücü,balast,t5,mh,ateşleyici,kelvin değeri,lüx değeri buraya kadar sıkıntı yok ama fotosentez için gerekli olan par ve pur değerleri işin içine girince kalıyorum.Şöyle ki lüx değerini işletme sahipleri ruhsat için başvurduklarında bile iş güvenliği şartnamesince lüx ölçüm raporunu istiyorlar.Ama işin içine su girince karışıyor. Sırf bu konu hakkında ders veren olsa gitmeyi düşünüyorum:mad:
     
    Burcu bunu beğendi.
  10. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Burcu hanım bu programın özelliği nedir acaba
     
  11. Aydınlatmanı, kaya dizaynında, çeşitli seviyelerde ki şiddetini ölçmek için kullanmıştım. Telefonla ne kadar sağlıklı tartışılır tabi...


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    zorvolkan bunu beğendi.
  12. zorvolkan

    zorvolkan

    Mesajlar:
    576
    İsim:
    volkan zor
    Anladım teşekkür ederim
     

Sayfayı Paylaş