1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

SPS Mercanlarda Beslenme Salyası

Başlığı 'SPS-Sert Mercan Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 17 Ağustos 2015 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    SPS mercanlarda beslenme anında canlılar tarafından üretilen ve üzerini kaplayan salyamsı, sümüksü yapı tam olarak ne anlama geliyor?

    Aminoasit girdisinde, yoğun alg içeren camların temizlenmesinde, kum karıştırmalarında mercanların açığa çıkardığı bu tepki beslenme modu olarak bilinir ama bu oluşum anında yani SPS mercan beslenmesi sırasında bu canlılar beslenmiş midir, besleniyor mudur veya beslenmek istiyor mudur? Yahut bu bir savunma mekanizması mıdır, neler savunma ihtiyacını tetikler?

    sps mercan beslenme.jpg
     
    Düzenleme: 8 Mart 2016
  2. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Bu kollar kesinlikle yapışkan salgı içeriyor kollar en ufak partikülleri yakalama çabasına giriyorlar,
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    bu sümüksü salgı aynı zamanda savunma mekanizmasıdır herzaman beslenme ile alakalandırmamak gerekir. Arkasından başka stress nedenleri çıkabilir.


    39. dakika 20 . saniyeden izlemeye başlayalım
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 17 Ağustos 2015
    Yasinz, Nowhite, Montimahir ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Konunun gitmesini istediğim yöne dönmesi için güzel ve doğru yorum yaptığın ıçin kutlarım Onur. :)

    Neler korumayı tetikler ve neler beslenme arzusunu tetikler sizce?
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  5. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Benim kişisel tespitim özellikle kumun karışması durumunda çok tetikleniyor bu durum ben bunu kum karışınca balling ile giren ağır metallerin suya geri karışmasına verilen tepki olarak belirledim kumu dip çekimi ile temizlediğimde aynı sorun olmuyor.

    Yine kendi tespitim gereğinden fazla organik yeme karşıda bu savunma mekanizması devreye giriyor sanırım su kalitesinin ani değişimlerine verilen bir tepki oluyor bu durum .
    Ayrıca RTN ve STN başlangıcınında habercisi oldu bende.
     
    Yasinz, Oktay Kuştutan ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  6. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Mukoza salgısının iki amacı olduğunu düşünüyorum:

    1- doğal savunma mekanizması. Saldırı, temas veya suyun dışına çıkış gibi nedenlerden Gövde yapılarını ve poliplerini koruyabilmek adına bunu yapıyorlar. Mukoza salan mercanın Savunmasının güçlü olduğunu düşünüyorum, asıl salgılamayan mercandan huylanıyorum.

    2- beslenme anında verdikleri doğal tepki. Salgıladıkları mukozaya yapışan besin öğeleri akıntı etkisi ile tekrar Gövde ve poliplere yapışıyor. Böylelikle canlı, Çevresindeki daha geniş bir alanı avlanma bölgesi olarak kullanabiliyor. Nutrient seviyesi yüksek olan sularda mukoza salgılanması az oluyor/ olmayabiliyor. Mukoza salgılama olayı açlık/tokluk durumuyla ilgili kesinlikle. Kısa aralıklarla yapılan aynı şekildeki yemlemeye, ilkinde yoğun tepki verirlerken sonradan aynı şekilde davranmıyorlar. Uygulama basit: aminoasit girişinde bile fark ediyor bu, polip açılım farklı oluyor. Renk aldırmak için mukoza seviyesi takibi önemli ayrıntı. Aç kalmaları şart.
     
    Yasinz, TencoMelih ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. Ontheway

    Ontheway

    Mesajlar:
    2.848
    Yer:
    Kayseri
    İsim:
    Alper ALT
    Favia nin üstüne pipetle okkalı miktar yem pompaladığımda anında oluştu ve bir dakika olmadan üstündeki bütün yemle birlikte havalandı, akvaryumun bir köşesine indi. Kalanı karides halletti :)
     
    Yasinz ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Su dışında kalma durumunda benzer tepki veriliyor ama bunun bariz korunma olduğunu bildiğimiz için konu dışında tutarak, aminoasit, kum karıştırma veya cam kazıma sonrası açığa çıkan salya yapısının anlamını net bilmek aslında besleme için çok iyi olurdu. Örnek olarak aminoasit takviyesi yapılırken açığa çıkan salya beslenme arzusudur yani arzuya karşılık gelecek besini de eklemek gerekir. Besleniyorlar düşüncesi tek başına yeterli değil.

    Benim bu konuda biraz denemelerim ve araştırmalarım oldu. Sps mercan poliplerini beslenme için tetikleyen aminoasitler ama hepsi değil. Doğada algler prolin, sistein ve glutatyon salgılayarak polipleri tetikler. Amino girdisi sonrası yaşanan kaos çoğunlukla budur. Kısaca arkasını Erdoğan'ın yaptığı veya belirttiği gibi besin girdisi ile getirmek gerekir.

    Bu durumda aminoasitler bu kadar amaca mı hizmet eder? Mercanlar direk kullanır mı, mesela her aminoasit kullanımında beslenme salgısı oluşur mu?

    Mesela bir örnek vermem gerekirse, ben tek bir madde ile sps mercanları tıpkı aminoasit sonrası yaşanan salya konumuna 3 saniye de getirebilirim, isteyene denemesi için yollayabilirim de. Aminoasitlerin bu durumda atık ve yük kalıntılarına değer mi? Tabii bu soru sadece aminoasitin tetikleme yapması durumu için geçerli, kullanılıyorsa zaten sorunun anlamı yok.
     
    Düzenleme: 18 Ağustos 2015
    Yasinz, mekatronik ve Ontheway bunu beğendi.
  9. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Yoğun stres altında mercan, mukoza ile beraber renk pigmentlerini de bırakabiliyor. Renkli bir mukozanın beslenme ile ilgisi yok, stresten mütevellit mercan, anormal mukoza üretimine başlıyor. Renkli mukozaya dikkat!
     
    Yasinz, TencoMelih ve Ontheway bunu beğendi.
  10. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Daha önceki tankımda da çeşitli aminoasit ürünleri kullanmıştım. Neredeyse tamamı mukoza olayını tetikliyordu fakat bir tanesinin farklı sonuçları ortaya çıktı. Mercan gövdesinde değil ama Polip kafalarının bulunduğu çanaklara ilave bir renk daha aldıran ve bu haliyle bana göre diğerlerinden ayrılan ürün var. Birkaç defa aynı olayı yaşadım, iki renk aldığım canlı üç renk oldu. Aminoasit sanki renk pigmentleriyle ilgili bir durum ve katalizör görevi görüyor.
     
    Yasinz bunu beğendi.
  11. Onurs

    Onurs

    Mesajlar:
    2.555
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Onur Sabuncuoğlu
    Ürün neydi bu arada tam 8 aydır 4 farklı marka AA giriyorum tanka hiç mukoza salgılamadı mercanlarım dozajımı fazla giriyorsunuz acaba ?
    Yada tanklarda nitrat fosfat varda bide AA girincemi oluyor bu tepki?
    Neden diye sorguluyorum kafamda
     
    Yasinz, TencoMelih, mekatronik ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  12. mekatronik

    mekatronik

    Mesajlar:
    2.993
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Erdoğan
    Ifadem eksik kalmış, o yüzden farklı anlaşılma durumu var, benim hatam. Uygulamamı açıklayayım;

    AA olarak bahsettiğim ürün KZ'dir. Mercan beslenmesini bir bütün olarak düşünmek gerek, üst mesajda Temel Abinin de bahsettiği şekilde. Bende de AA verince mukoza salgılamaya hemen başlamıyorlar, canlı bir şekilde beslenme moduna geçiyor, polip açılımı maksimum hale geliyor veya Avcı kollarını çıkartıyor. Ikinci aşamada verilen yem ile birlikte beslenme durumu gerçekleşmeye başlıyor. Bu esnada mukoza salınımı ve besin yakalayan polibin kapanarak sindirime geçmesi durumu oluyor. AA girmeden de deneme yaptığım zamanlar oldu fakat mukoza olayı çok azalıyor o zaman. Büyük ihtimalle tanka girilen besin , mercanı yeterince uyarmadan ve bir süre sonra sumpa inerek skimmer topladığı için ortamdan uzaklaşıyor, ziyan oluyor. AA ile uyartım gerçekleşiyor. Tek tek değil, bütün olarak bakmak lazım olaya.

    1- mercanları kesinlikle sık beslememek gerek. Tok halde zaten çok istekli olmuyorlar, ayrıca fazla besin renk için sıkıntı, iyonik denge iyiyse besin fazlalığında anormal büyüme oranları yaşanıyor.

    2- dozaj miktarı Şişe üzerinde yazan Kullanım miktarından daima daha az giriyorum. 8 damla girmem gerekirken 4-5 damla giriyorum.

    3- Takriben 10-15 dakika kadar bekliyorum. Ayrıca yemleme işini öğle saatlerinde ışıklar yoğunken veya akşam kapalıyken yapmıyorum. Saat 17 civarındaki ortam ışığı gibi düşünülebilir. Bazı mercanlar yoğun ışıkta açmıyorlar, bazıları ise karanlık ortamda açmıyorlar.

    4-bende nitrat fosfat genelde düşük veya yok çıkar. Bu durumda tahmin ediyorum herhalde yeme karşı daha istekli olabilirler.

    5- uygun seviyede iyonik denge canlıların durumu açısından önemli. Birçok Hobici aksine kh değerini genelde göreceli olarak düşük tutarım. 7 orta değer, 7.2 benim üst sınırımdır, yukarı çıkması iyi değil. 8-9-10 yapan yapsın, benim kendime göre tespitim bu yönde. Düşük Kh değerinin Cyano oluşumuna zemin hazırladığı tezine katılmıyorum, olacaksa olur, nitrifikasyon hatası v.s bilinen bazı sebepleri var.

    6- o zamanlar besin olarak dupla(yanlış hatırlıyor olabilirim) isminde bir ürün kullanıyordum. Iyi ürün ama bulunmuyor piyasada. Şimdi ismini bilmediğim başka bir şey kullanıyorum, kutusu yok bir arkadaştan bölerek almıştım. Bittiğinde goniopower kullanacağım.

    7- aydınlatma, akıntı v.s. Gibi hepimizin bildiği başka sebeplerde var işin içinde. Beslenmeye istek, mercanın genel durumuyla ilgili. Birşeyler yanlışsa canının derdine Düşüyor öncelikle.

    Dediğim gibi genele bakmak lazım. Zaman içerisinde farklı sonuçlarla defalarca bende karşılaştım. Beslenme önemli bir mesele, fakat çok daha öncelikli konular var halledilmesi gereken. Zaten hobicilerin genelinde nutrient fazlalığı da mevcut. Portalda mercan beslemesini gerektirecek kaç tane tank varki? Bunu özellikle yazıyorum çünkü nutrient fazlalığı olan bir tankı beslemek mercanı daha kötü hale getirir genelde.
     
    Düzenleme: 18 Ağustos 2015
    Yasinz, YIKIKTEMO, nhtkmn ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bende de aminoasite salyalı tepki yok, Erdoğan güzel açıklamış. 2 farklı salya sümükten söz edebiliriz sanırım. Örnek olarak savunma veya şöyle diyelim su değişimi sırasında su dışında bir süre kalan mercanlar salgılar ve yine denk gelmişsinizdir su dışına alınan mercan parçası da türüne göre salya salgılar. Bir çoğumuz bunları temizler veya bunun olmaması için dikkat eder. Bu salya bir bakteri besini olarak satılan tüm bakteri besinlerinden çok daha fazla biyolojik besindir. Azot, karbon ve fosfor olarak çok zengindir ve birçok lps veya soft mercan icinde iyi bir besindir. Akvaryum tarafında ne derece önemli tartışılır ama bu hareketi su değişiminde tetikletmek demek su değişimi sonrası bakteri kültürü veya besini ekleyenlere oranla 10 kat daha fazla fayda almak demektir.
     
    Düzenleme: 18 Ağustos 2015
    Yasinz ve mekatronik bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş