1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Su Değişimi Hk.

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde themurtt tarafından 24 Nisan 2009 başlatılmıştır.

  1. themurtt

    themurtt

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Merhaba arkadaşlar.

    Foruma Volkan kardeşimin tavsiyesi üzerine yeni üye oldum, iyi ki de olmuşum :) Yıllar sonra yeniden bu hobiye başlayan birisi olarak, 13-14 sene önceki canlı doğuranlarla şimdikiler arasında sağlık ve dayanıklılık açısından maalesef dünyalar kadar fark olduğunu belirtmek isterim. :( Akvaryumumu kurduktan 3 hafta sonra lepistes, vatoz ve çöpçü balıklarımı yavaş yavaş suya alıştırarak akvaryuma saldım. Ancak ortalama hergün bir lepistesimi kaybettim ve şu anda 1 adet kaldı. :( Vatoz ve çöpçülerde birşey yok şimdilik. Bildiğim kadarıyla komple su değişimi biyolojik döngü için çok tehlikeli. Benim sormak istediğim, eğer balıklar sudaki parazitlerden vb. ölüyorlarsa -ki öyle gibi gözüküyor. Çünkü yaptığım testlerde sudaki bütün değerler normal çıkıyor- bir dahaki sefere (düzenli dip çekimi sırasındaki su değişimi dışında) balık eklemeden önce suyun ne kadarını değiştirmeliyim?

    Saygılar.
     
  2. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Öncelikle aramıza hoşgeldiniz demek istiyorum Göksel Bey. Sorduğunuz sorunun cevabı tank boyutunuzla ilgilidir. Eğer 500 lt'lik bir tankınız varsa 50 lt'sini çekin derim. Amma 100 lt ise en fazla 15 lt çekmenizi tavsiye ederim. Sizin de dediğiniz gibi maalesef canlıdoğuranlarda kalite kaybı söz konusu. Ahh ahh nerde o 5 sene önceki lepistesler. Bir de şimdikilere bakın. Çoğu zaten kırma. Neyse inşallah kayıplarınız durar da tad almaya başlarsınız akvaryumunuzdan.


    Saygılar...
     
  3. themurtt

    themurtt

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Hoş bulduk Hüseyin Bey. :) Akvaryumum 200 litre. Ben zaten her hafta periyodik olarak % 10 su değişimi yapıyorum. O zaman balıklar öldü diye ekstradan herhangi bir su değişikliği yapmama gerek yok. Umarım doğru anlamışımdır :) İlginize teşekkür ederim.

    Saygılar.
     
  4. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Geçmiş olsun.

    Piyasada ithal canlı doguranlar çok çabuk mantar hastalıgına yakalanıyor , özellikle de lepistes...Lepistes alırken yerli üretim almayı özen gösterin.
    Su ekleme olayına gelirsek ; şu şekilde yapabilirsiniz.Akvaryumunuzun üstü saglamsa mesala 10ltlik bir bidonu kapagın üzerine koyun.İçinden hava hortumu vasıtasıyla akvaryumunuza su ekleyin.Hortumun akvaryuma akan kısmına hava vanası baglayarak suyun akma hızını yavaşlatma şansına sahip olabilirsiniz.Bu şekilde hem suyunuz çok sogumaz yani ısı değişikliği ile balıklar hastalıklara davetiye çıkarmaz hem de sizin içiniz rahat olur.Kolay gelsin.
     
  5. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Aynen ben de bu şekilde su değişimi yapıyorum... Ve çok memnunum...
     
  6. themurtt

    themurtt

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar :) Can Beyin dediği gayet mantıklı. Bu şekilde hem tabandaki kumlar havaya kalkmadığı için olası bir suda bulanıklık ve su ısısında ani değişim olasılığı en aza inmiş olur. Tekrar teşekkür ederim :)
     
  7. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Hastalıklarda %50 su değişiminin uygun olduğunu okumuştum biryerlerde.
    Ben su değişiminden çok etkene yönelik tedaviler uygulamaya çalışıyorum.Sonuçta su değişimi yapmak etkeni ortadan kaldırmıyor,sadece azaltıyor...
     
  8. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Düzenli su değişiminin akvaryumdaki döngüye ve balıklara katkısını şu şekilde sıralayabiliriz;

    - Taze su balıkların daha hızlı gelişmesini sağlar
    - Dip çekimi yapıldıgında dipte oluşan dışkılar ve yem artıkları çekildiğinde suyun bozulma riski azalır.Ve bu dogrultuda da ani ve sık ölümler yaşanmaz.
    - Ayrıca bakım iyi oldugunda da hastalık risk oranı azaltılmış olur.
     
  9. Kadr1maN

    Kadr1maN

    Mesajlar:
    112
    Tedavi süresince canlı yem takviyesi balığın kendini toparlamasında çokça yardımcı olacaktır.
     
  10. themurtt

    themurtt

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Ana tankta ilaç kullanımı ve tedavi pek tavsiye edilmeyen birşey bildiğim kadarıyla Cem Bey. Hastalıklı balık karantina akvaryumuna alınıp tedavi edilebilir ama, ana tanktaki suyu nasıl hastalıktan arındırabiliriz ? Ya da su değişimini yapıp hastalık etkenini azalttıktan sonra, zamanla sudaki yararlı bakterilerin geri kalanları arındırmada bir faydası olabilir mi ?
     
  11. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Ana tankınızın karantina haline gelmesi durumunda ne yapılabilir peki?Yani bütün balıklar hastalandığında?
     
  12. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hastalık bütün balıklara vurdu ise ya da %80-90'ını etkiledi ise tabii ki ana tanka verilmeli ilaç... Öte yandan ben akvaryumlarda kimyasal kullanımına o kadar da karşı değilim... Kullanılabilir sanıldığı kadar zararlı değiller... Zaten çoğu çakmadır yani içinde etken maddenin belki %1'i vardır...

    Ama öbür taraftan balık tedavi etme işine de pek sıcak bakmıyorum... Bu tabii benim tercihim...
     
  13. themurtt

    themurtt

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Zaten ben de bunu sormuştum herkese ama demek ki tam anlatamamışım. Bir önceki mesajda şöyle yazmıştım :

    "Ana tanktaki suyu nasıl hastalıktan arındırabiliriz ? Ya da su değişimini yapıp hastalık etkenini azalttıktan sonra, zamanla sudaki yararlı bakterilerin geri kalanları arındırmada bir faydası olabilir mi ?"

    Ben en iyisi % 30 su değişimi yapıp, kalan balıkların durumuna göre hareket edeyim. Cevaplar için sağolun.
     
  14. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Murat Bey.Su değişimi yapmanız balıkları daha da güçsüz duruma düşürecektir.Sorduğunuz için deneyimlerimizi sizinle paylaşıyoruz.Uygulama seçimi size kalmış.
    Saygılar.
     
  15. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Murat kardeşim aramıza hoşgeldin :cicek: Muratçım balık sayın zaten azdı hatırladığım kadarıyla ölenlerde lepistes gibi hassas balıklar.. Tankta bakteriside virüsüde her zaman olacaktır zaten.. Direnci az olan balıklarda bunlara yakalanıp ölme olayı zaten bilinen birşey.. İlla akvaryumda bir problem olacak diye bir kaide yok.Çünkü sen her türlü su hazırlayıcısı ve diğer katkıları kullanmıştın diye hatırlıyorum.Ve tankında bitkilerde var.. Bende ana tankta ilaç kullanımına kesinlikle karşı olanlardanım.. Ufak bir kovada bol hava ve ilaçla balıklarımı tedavi ediyorum besleyip ana tanka öyle salıyorum.. Balıkların öldüğü zaman ki halleri nasıldı ? Kuyruklar erimişmiydi , pamukçuk varmıydı yada başka bakteriyel bir belirti varmıydı ? yoksa bazen bizlerdede olan mantıksız sebepsiz ölümler mi oldu ? Yani bu balıkların ölmesinin sebebi çok fazla, direk tanka bağlamak bence biraz acele olmuş.. Önce bu sorulara cevap bulalım.. Aldığın lepisteslerin rengi cinsi nasıldı onlardan biraz bahseder misin bize ?

    Tankta hastalık olunca su değişimi yapılmasının mantığını bana açıklayabilir misiniz eğer ilaç kullanılmadıysa ? Temiz su kattığımızda eğer virüs ve bakteriler gene çoğalmayacak mı ? Hastalık var ise nasıl kırılacak temiz su ile ? Bunu gerçekten merak ettiğim için soruyorum.. Çoğu yerde okumuştum su değişimi önerisini ama hiç ciddiye almamıştım benek hastalığı hariç.. Çünkü bana ters geliyordu.. Kulaktan kulağa yayılan bir efsane mi yoksa var mı bilimsel bir açıklaması anlatırsanız memnun olurum gerçekten..
     
  16. themurtt

    themurtt

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Cem Bey teşekkür ederim. Tabii ki deneyimlerinizden faydalanmayı ben de çok istiyorum. Zaten doğru olan da bu, ki eğer bu hobiyi hakettiği gibi ve doğru olarak yapmak istiyorsam. (E haliyle tabiiki istiyorum) :) :) :) Dediiklerinizi uygulayacağım.

    Saygılar...

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Hoş bulduk Volkan kardeşim :) Balık sayım azdı evet. 5 lepistes 2 vatoz ve 2 çöpçü. 4 tane lepistesim öldü. Ölen ilk 2 tanesinde ne bir kuyruk erimesi ne de başka bişey vadı, geldikleri gibi gittiler :) Ancak diğer ikisinden bir tanesinin kuyruğa yakın olan bölümünde (kuyrukta değil) çok hafif beyazımsı bir doku vardı, 3 üncü gün öldü. O beyazlığı ben ölmesinden 1 gün önce farkettim. Balığı tanktan çıkardığımda o beyaz dokunun hemen yanında ama balığın derisinin üzerinde değil, içinde kırmızı dikey bir çizgi oluştuğunu gördüm. (İç parazit olabilir mi?) Öteki ölende de, kuyruğun sonlarında veya etrafında bir erime yoktu, ama onun da kuyruğunun iç kısımlarında yarılmalar ve tel tel olmalar başlamıştı. 1 tane kalanda şu anda hiçbir terslik yok. Aldığım balıklar yaklaşık 3-4 cm ve hem dişilerin hem de erkeklerin kuyrukları açık sarı renkteydi. Sanırım aldığım balıklar ithal. Su düzenleyicisi olarak Sera nın belki bütün düzenleyicilerini talimatına uygun olarak kullandım. Ayrıca balıklara verdiğim yeme birkaç kez Fishtamin ekledim. pH, kH, nitrat vb. değerler hep normallerde seyrediyor. Isı 25-26 derece. İşte durum böyle Volkancığım :)
     
  17. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hasta balığın vücüdunda zaten hastalık etmenleri bulunuyor... Su değişimleri bunları azaltmaz sadece geçici süre ile sudaki diğer hastalık etmenlerinin sayısını/oranını düşürebilir... Ancak hasta balık kuratrılmak isteniyorsa su değişiminden kaçınılmalıdır... her su değişimi balıklara belli düzeyde strese ve sonuçta enerji harcanmasına neden olur... Hasta balığın ise hastalıkla savaşta en çok ihtiyacı olan da enerjidir... Ayrıca sahip olduğu aminoasitleri savunma hücresi yapımında kullanmalı, su değişimi sonrası deri yenilemsine mümkün olduğunca amino-asit harcamasının önüne geçilmelidir... Yani su değişimi hasta balığı daha çok hırpalar...

    Özellikle deride yaralar ile seyreden hastalıkalr da su değişimlerinden kesinlikle kaçınılmalıdır...

    Evet Volkan su değişimi bir efsanedir... Hatta bu efsanelerden birinin en azılı savunucularından biri bana aslında su değişiminin zararlı olduğunu bildiğini ancak forumlarda yine de önerdiğini vakti zamanında ifade etmiştir... Yanılmıyorsam sebebi de aksini söyleyip tepki çekmemekti... Yani bulunduğu ortama ve yanlışa uyum sağlamak... Kendisi ise önermesine rağmen su değişimi yapmıyordu...

    Hülasa burası Akvaryum Portalı ve burada tabulaşmış ancak bizatihi yanlış olan akvaryum efsanelerini yıkmaya devam edeceğiz...

    Murat bey geçmiş olsun... Kırmızı kısım kanamayı andırıyor muydu? Lütfen tüm balıkalrınıza dikkatlice bakın, deri altı kanamalarını andıran bir durum söz konusu mu?

    Eğer deri altı kanamalrı varsa aşağıdaki linki inceleyiniz...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  18. themurtt

    themurtt

    Mesajlar:
    54
    İsim:
    GÖKSEL DERİNPINAR
    Abdullah bey ilginiz için teşekkür ederim :) Bugün Volkan kardeşim bana geldi. Yeni balıklar da eklemiştim sabahleyin. Hepsinin sağlıklı olduğunu söyledi, zaten öyle de gözüküyorlar :) Nazar değmesin naz: :) Sayenizde güzel ve sağlıklı bir akvaryuma sahip olacağım inşallah :)

    Saygılar...
     
  19. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Akvaryum Portalı böyle bir yer işte baktı forumda olmuyor olayı evinde inceliyor :D
     
  20. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Burada olmayan diğer forumlarda da yoktur zaten Volkan Abi.Ya da yanlıştır dikkat:
    Zamanımızda internet bilgiye ulaşmayı çok kolay hale getirdi ama bilen sayısını önemli ölçüde azalttı.Bu yüzden nette yazan herşeye körü körüne inanmayıp bazı şeyleri kendimiz tecrübe ederek bilgi sahibi olursak hem başkalarına yardımcı oluruz,hem de kalıcı bilgi edinmiş oluruz.
    Saygılar.
     

Sayfayı Paylaş