1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Su Piresi(DAPHNİA)

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde legend tarafından 21 Ocak 2009 başlatılmıştır.

  1. legend

    legend

    Mesajlar:
    174
    Daphnia pulex
    Su Piresi
    Akvaryum yetiştiriciliğinde en çok kullanılan canlı yemlerden bir tanesidir. Pek çok türleri bulunmaktadır. Halk dilinde ise ince ve iri olanlari olmak üzere iki tipi tanınır. İnce olan su pireleri akvaryumcular için daha geçerlidir. çünkü bu boy su pirelerinin pek cok akvaryum baligina verilmeleri kucuk cusseleri nedeni ile kolay olmaktadir. Su pireleri genel olarak su birikintilerinde su sıcaklığının 15 derece 22 derece arasinda oldugu ortamlarda bol olarak ürerler. Ülkemizde bu gibi yerden toplanan su pirelerini mevsiminde akvaryumculardan satın almak mümkündür. Amatör ve doğada gezmeye merakli olan kişiler su birikintilerinden tül kepçeler ile kolayca toplayabilirler. Hatta, evde bayan çorabı ve telden yararlanarak 20*25 boyutlu bir kepçe ile bu işi rahatça başarabilirler.

    Su pirelerinin balıklara yedirilmesinde özen gösterilecek bir konu, ölmüş ve kokmuş olanlarının balıklara verilmemesidir. Eger elinizde ölü su piresi var ise bunları bir kalorifer peteğinde, gazete kağıdı üzerinde kurutursanız ileride kuru yem olarakta kullanabilirsiniz.

    Günümüzde her ne kadar su piresinin doğadan sağlanması mümkün olmakta ise de, zaman zaman mevsim dışı su piresi üretme amacına yönelecek amatör ve profesyonel akvaryumcular için bazi pratik su piresi üretme yolları hakkında bilgi vermeyi uygun görüyorum.

    SU PiRESiNiN ÜRETiLMESi:

    Çok sayıda su piresine gereksinim duyulduğunda yapılabilecek en iyi iş rotasyon halinde bu hayvanın üretilmesidir. Bu iş yılın herhangi bir mevsiminde ve herhangi bir yerde yapılabilir. Yeter ki, su sıcaklığını 15 derecenin üzerinde tutmak mümkün olsun. Su piresinin üretilmesi için çesitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunlardan herhangi birini yetiştiricilerin seçmesi amacı ile özetleyerek bir kısmına burada değinmeye çalışacağım.

    A-)

    1 Kg. iyi taşsiz bahçe toprağı
    200 gr. iyice ezilmiş ve parçalanmış (8-12 gunluk) at gübresi
    10 litre havuz suyu
    Bunları bir kap içerisine (tercihen cam) koyunuz. Kullanılan su, içerisinde klor bulunmayan normal havuz suyu olmalıdır. Çesme suyu kullanılması önerilemez. Bu karışım cam kap içerisinde hiç karıştırılmadan 3 gün bekletilir. Bundan sonra ipek bir bez ile suyu süzülür. Elde edilen karışım 1/2 veya 1/4 oranında süzülmüş havuz suyu ile karıştırilır. Bir saat kadar bekletilir. Karışıma biraz su piresi ilave edilir. 3 hafta içerisinde bol olarak su piresi toplanır.

    B-) Üç kısım koyun gübresi bir kısm asit fosfat (Asit Phosphate)

    Bu karışımdan 3 çay kaşığı 5 litre su hesabı ile akvaryum içindeki havuz suyuna koyulur.Örneğin akvaryum içinde 80 litre su var ise bu karışımdan 48 çay kaşığı konulur.Akvaryuma bir miktar su piresi ilave edilir.3 Hafta sonra verim maksimuma ulaştırılır.

    C-) Bir akvaryuma çesme suyu doldurulur.24 saat beklenir.Aşağıda vereceğim formül ile üretilecek yeşil su 1/4 oranında ilave edilir.Akvaryuma su piresi konulur.

    Yeşil su üretimi :K2H2PO4 2.7gr.

    MgSO4 4.9gr.

    Ca(NO3)2 4.7gr. karıştırılır.

    5-10lt.havuz suyu ile kariıştırılır.Bir kavanoza konulur ise 3 gün sonra suyun yeşil renk bir renk aldığı görülecektir.

    D-)Bildigimiz ekmek mayası (Fırınlarda kullanılan) su ile kariıştırılarak şurup haline getirilir.Bir akvaryum içerisine (70-80 Litrelik) 50-60 gr. maya konulacak kadar bu şuruptan ilave edilir. Su süt görünüşü alacaktır.

    İçerisine bir miktar su piresi atılır. Havalandirma verimi arttırır. Fakat günde bir kez akvaryum kariıştırılırsa da yeterli olacaktır. Her gün mayanın tüketildiği suyun berraklaşmasından anlaşılır ise azar azar ilave edilebilir. Her iki haftada bir 20 litre su için bir çay kaşığı kuru koyun gübresi ilave edilir ise verim ve elde edilen su pirelerinin besin değeri daha iyi olur.

    [​IMG]






    Su piresi
    Bazı su hayvanlar yavrularından ayrılmaz, onları beraberinde taşırlar. Kabuklulardan su pireleri, su tekeleri ve su tespih böcekleri böyledir. Bu hayvanlar yumurtalarını göğüslerinin altında taşırlar. Hatta yavrular da annelerinin altında sallanarak yüzerler. Neritin denen küçük yumuşakçalar, yumurtalarını kabukları üzerinde öbek öbek taşırlar. Her öbekten yalnızca bir yumurta açılır, diğerleri genelde tahrip olur.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  2. HayrettinKonya

    HayrettinKonya

    Mesajlar:
    32
    İsim:
    HAYRETTİN GÜLMEZ
    Cevap: Su Piresi(DAPHNİA)

    Ben de su piresi kültüü getittirdim. bir kaç gündür internette araştırıyorm ancak o kadar çok farklı bilgi var ki ; neyin iyi neyin kötü olduğunu şaşırdım açıkçası. bazısı hava kullanılmasına şart derken bazısı öldürüyor su pirelerini diyor, bazısı maya kullan derken bazısı aman diyor. bazı sayfalarda mantarlı çorbanın inanılmaz iyi beslediğini okudum ve gidip mantarlı çorba aldımama verip vermeme konusunda kararsızım. Arkadaşlardan evinde su piresi üreten varmı acaba; su piresi üretimi konusunda yardım ederlerse sevinirim
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. RuFKaD

    RuFKaD

    Mesajlar:
    22
    Yer:
    BORNOVA_İZMİR
    İsim:
    HARUN KIR
    Verilen bilgiler çok değerli. Bir çok yerden duyduklarımla örtüşmekte. Emeğinize sağlık.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  4. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Balık yemi pis akvaryum suyu başka bısey yapmana gerek yok
     
    kadir bilir ve Alparslan bunu beğendi.
  5. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Sakın mantar çorbası verme ölüyorlar
     
  6. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Senin yazını okudum mantar çorbası verdim dün gece bu gece hepside ölmüş O dan başladım tüm uğraşım gitti
     

Sayfayı Paylaş