1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sucul Yaşamda İlerleme

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 7 Şubat 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Biraz düşünmek zamanı:

    [​IMG]

    Bazen düşünüyorum acaba neden birçok konuda olduğu gibi, akvaryum üzerine araştırmada ve balık genetiği üzerine hala kafa yormak yerine hazıra konarız ?

    İlk canlı doğuranların araştırılmasından, yeni ırklar ve türlerin üretilmesi malesef birçok konuda olduğu gibi bize nasip olmamış. Fooğraflara bakınca bariz olarak ortaya çıkan bir gerçek var. Bizden önce merak sarmışlar ve araştırmışlar.

    [​IMG]

    Elbette biotop akvaryumlar kurmuşlar. Bu akvaryumlara yabani Lepistes türlerini, Gambusya türlerini eklemişler. Öyle ki, tamamen kendi sularını kullanırken beslenmelerini ise tamamen doğal kaynaktan sağlamışlar.

    [​IMG]

    Fotoğraflarda sivrisinek larvalarını görmektesiniz. Balıkların beslenmeleri doğal olarak sağlanmış. Türler çaprazlamaya maruz bırakılmış ve yaşanan süreçte günümüze gelinmiş. Bu bizden fazla olan merakın kaynağını sorguladım kendi kendime, inanın içinden çıkamadım. Düşününce yerel yabini canlı doğruran türlerimiz bulunmaktayken, sığınacak bir mazeretimiz ise bulunmamakta. Umarım artık bu geç kalınan sürecin bir yerinden başlanır.

    Saygılarımla...
     
    -doctore- bunu beğendi.
  2. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Temel abi yerel canlıdoğuran türümüz yok bizim bildiğim kadarı ile...
    gambusyalardan ve şu söz ettiğimiz yabani lepisteslerden bahsediyorsan onlar dışarıdan gelmedir
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mazeret olarak kabul edemeyeceğim malesef Emrah, konu sadece canlı doğuran üzerine de alınmamalı bence. Killi fısh türümüz vardı, dışarıdan gelme olduğu konusunu tam bilmiyorum ancak, bizim yerel sucul alanlarımıza Gambusya ve Yabani lepistes uyum sağlayacak kadar eskiyse, yine geç kalınmış ve unutulmuş demektir. ;)

    Nacizane yorumum bu yönde.
     
  4. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    O konuda haklısın abi ama pek bilinen birşey değildir türkiyede f0 formunda lepistes olduğu aslında sıfırdan başlamak için iyi bir yol olabilir fakat sonradan elde edilmiş safkan varyetelerle daha güzel şeyler yapılabilir.
    Asıl yerel türlerimize gelince :) öyle balıklar varki ülkemizde insanın aklı uçuklar eğer piyasada satılsa inanki chiclıdler, canlıdoğuranlar,labirentliler discuslar bilmemneler beş para etmezdi deniz balıkları kadar güzel ve nadir yerel türlerimiz var ülkemizde fakat değerini bilmiyoruz elin ecnebi balığı bi dünya para ediyor fakat bizim balığa dere balığı işte gözü ile bakılıyor üstelik yurdumuzdaki balıklarda ısıtıcı gibi bir sorun kesinlikle olmaz resim bulabilirsem birkaç örnek ekleyeceğim
     
  5. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    [​IMG]
    alphanus mento(killifish türü)
    [​IMG]
    APHANIUS BURDURICUS (Killifish türü)
    [​IMG]
    Aphanius fasciatus (killifish)
    [​IMG]
    [​IMG]
    aphanius dispar (killifish)
    [​IMG]
    Taşısıran balığı (Cobitis taenia)
    [​IMG]
    goby (kayabalığı)

    Ve daha birçok tür balığımız var soruyorum peki hangisi şu an beslediğimiz cnebi balıklardan daha kötüki ?
    aslında suç bizde değil biz akvaristiz ve herkes gibi amatör başladık bu işe akvaryumcuda gördüğümüzü aldık
    fakat bu balıklar akvaryum dünyasına kazandırılsaydı ve üretimleri profesyonelce yapılmış olsaydı bu gün bazılarının nesli tükenmek üzere olmazdı.chıclıd besliyoruz bir çoğumuz kütür kütür ölen balıklar alıyoruz yok ısıtıcı bozuldu yok bişey oldu :) ama bizim balıklarımızın öyle sıkıntılarıda yok fakat ne hikmetse akvaryumcudan balık alırken hiçbirimiz ''hocam at araya iki tanede alphanus mento'' demiyor diyemiyoruz suç kimde peki ?
     
  6. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Üç terim vardır:

    Endemic, native, introduced... Yani endemik, doğal olarak bulunan ve salınmış...

    Endemik türler, kısıtlı bir alanda bir önceki atasından evrimleşerek gelişmiş ve bunun sonucunda yeni tür haline gelmiş ve dolayısıyla evrimsel gelişmini tamamladığı bölge ile sınırlı kalan, dünyada başka herhangi bir yerde bulunmayan türlerdir... Örneğin Aphanius vilwocki... (Gerçi endemizm ve endemik kelimleri bilim adamları arasında konuşmayı kolaylaştırmak için geliştirilmiş terimlerdir... Aphanius villwocki yakın alanlarda bulunan Aphanius danfordii'den evrimleşimiştir... Bu bağlamda A. villwocki neo-endemiktir... Yani ataları orya geldikten sonra orada evrimleşmiş ve belirli bir alanda kapalı kaldığı için dünyaya yayılım gösterememiştir... A. danfordii ve A. villwocki ayrı tür olarak nitelenmektedir ancak buradaki tür tanımı Evrimsel/Darwinyen tür tanımıdır... Ancak bu iki tür arasında yapılmış melezleme çalışmalrının sonuçlarına dair herhangi bir bilgi bulunmamktadır... Eğer bu iki balık birbirleri ile çiftleşiyor ve kendileri gibi fertil fertler meydana getirebiliyorlarsa aslında aynı türdürler...)

    Aphanius villwocki

    [​IMG]

    Aphanius danfordii

    [​IMG]

    Doğal olarak bulunan türler şuanki yerlerinde evrimleşmemiştir, oraya ve daha pek çok bölgeye kendi başlarına yayılım göstermişlerdir... Ve bu bölgelere adapte olup kendilerine ait populasyonlar oluşturmuşlardır... Örneğin Acı Balık (Rhodeus sericeus amarus) [gerçi bu balığın Rhodeus sericeus amarus adında tek bir tür mü olduğu yoksa Rhodeus sericeus ve Rhodeus amarus olarak iki ayrı tür mü olduğu hala tartışmalıdır...] Bu balıklar Orta ve Doğu Avrupa ile Batı Asya'da dağılım göstermektedir...

    Acı Balık

    [​IMG]

    Salınmış türler ise bellib ir maç olsun olmasın kendi doğal alanlarından alınıp başka coğrafyalardaki alanlara bırakılmış balıklardır... Örneğin: Gambusia affinis DSİ tarafından sivrisinekle mücadele için Türkiye genelinde çok sayıda sulak lana salınmış bir balıktır...

    Gambusia affinis

    [​IMG]

    Bu bağlamda Temel Hocam Türkiye'de endemik ve doğal olarak bulunan canlı doğuran türü bulunmamktadır... Salınmış türler olarak Gambusia affinis ve Gambusia holbrooki bulunmaktadır... Bunun dışında birkaç yere lepistes salındığı bilgisi vardır... (İnşallah biz de bunlardan bir miktar temin edeceğiz yakın zamanda...)
     
  7. Emrah Ece

    Emrah Ece

    Mesajlar:
    2.320
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece
    Eline sağlık abdullah abi açıklamaların için teşekkür ederiz
     
  8. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Emeğinize sağlık. Çok değerli bilgiler. Temel abi sana katılmamak elde değil.


    Saygılar.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu anlamlı giden başlık içerisine ilerlemeye giden yolda yapılan araştırmaları görsel olarak eklemek isterim.

    [​IMG]

    Besin zincirini anlatan güzel bir kare. Belenme konusu farklı varyetelerin elde edilebilmesi için çok önemli. Balıkları üremeye istekli hale getirecek yegane olgu. Bunu anlamak işleri kolaylaştırmış. ;)

    [​IMG]

    İnsanoğluna uzanan besin zincirinin halkaları. Kahinatta kendini evrenin en üst noktasına koyan insanoğlu halen doğayı taklit etmeyi başaramamıştır.

    Saygılar... ;)
     
  10. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Konu çok güzel ilerliyor. Temel Abi heralde konuyu sabitlemek niyetindesin. Bence sabitlenmesi gerek. Sonra paylaşımlara burdan devam ederiz.


    Saygılar.
     

Sayfayı Paylaş