1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

SULARDAN VE BALIKLARDAN BULAŞAN HASTALIKLAR.

Başlığı 'Havuz ve Gölet Forumu' kategorisinde reis tarafından 21 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Bugüne kadar hep balıklarımıza hastalık bulaştırmamak için uğraşmış durmuşuzdur.Peki ya bu durum bizler için nasıl ? Acaba bizler onlardan hastalık kapmamak için okadar uğraşıyormuyuzdur?
    İnsanlar balıklardan enfeksiyon,hastalık kapabilirmi?

    İşte balıklardan ve sudan insana bulaşabilen hastalıklardan bazısı.

    SUDA YAŞAYAN BAZI ZARALI BAKTERİLER VE ÖZELLİKLERİ:
    VIBRIO:
    Vibriolar yeryüzünde sularda ve su çevrelerinde en yaygın bakterilerdir. Vibrio cinsinde otuzun üzerinde tür bulunmaktadır, fakat insanlar için en önemli tür ‘Vibrio Cholerae’ dır ve bu tür; kolera hastalığı etkenidir. Koleranın rezervuarı insandır ve ara konakçısı yoktur. Bulaşmada şehir sularının, depolanan suların önemli yeri vardır.
    Vibriolar sporsuz, gram negatif, fakültatif anaerob bakterilerdir. Çok hareketlidirler.
    Vibrio Cholerae: Koleraya sebep olur ve ölüme yol açabilir. Su kaynaklarına bulaşarak içme suyundan veya çiğ deniz ürünlerinden insana geçer.
    Vibrio Parahaemolyticus: Tüm dünyada limanlarda bulunan bir bakteridir. Kolerayı taklit edebilen, kendi kendine sonlanan gastroenteritlere yol açar. Kışın sayısı azalır, ilkbaharda suların ısınmasıyla sayısı artar. Çiğ ve az pişmiş deniz ürünlerinin tüketimiyle ilgili besin zehirlenmelerine yol açar. Ayrıca liman çevresinde yaralanmalar sonunda yara enfeksiyonları yapar.
    Vibrio Alginolyticus: Yine bir liman vibriosudur. Yara, kulak, göz gibi deniz sularıyla temas eden barsak dışı bölge enfeksiyonlarına yol açar.
    Vibrio Vulnificus: Laktozu fermente eden bir liman vibriosudur. İnsanlarda kızarıklık ve şişkinlikle seyreden yara enfeksiyonlarına veya halsizlik-ateşle seyreden ölümcül olabilen hastalıklara sebep olabilir.

    SHIGELLA:
    Shigella türleri tüm dünyada basilli dizanteriye yol açan etkenlerdir. Yalnızca
    insanlar bu bakterilerin doğal konağı ve rezervuarıdır. Basilli dizanteri tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Temiz su kaynaklarına bulaşan Shigella, suların kullanılmasıyla bulaşabileceği gibi, böcek ve sineklerle mekanik olarak da insana bulaşabilir.
    Shigellalar, gram negatif, kapsülsüz ve fakültatif anaerob bakterilerdir.
    Shigellanın dört türü vardır:
    Shigella Dysenteriae

    Shigella Flexneri,Shigella Boydii,Shigella Sonnei

    MYCOBACTERİUM:
    Yine su ortamında yaşayan Mycobacterium türleri insanlarda hastalığa sebep olur. En önemli türleri Mycobacterium Marinum ve Xenopi’dir. 37 ˚C sıcaklığa kadar hızlıca üreyebilir. Ayrıca balıklarda da ‘Tuberculosis’ e yol açabilir.
    Mycobacterium Marinum: Deniz, yüzme havuzu, akvaryum ve doğal su kaynakları ile çeşitli balık türlerinden izole edilen M. Marinum insanlara; çoğu kez yüzme havuzu ve doğal su kaynaklarında yüzerken, derideki önemsiz bir çizikten girer. Balık temizlerken kılçık batması, veya balık tutarken olta iğnesinin batması da bulaşmasına sebep olabilir. Ayrıca yetersiz klorlanmış yüzme havuzları da bakterinin üremesi için uygun ortamlardandır.
    Mycobacterium Marinum, su granuloması denilen hastalığın etkenidir.
    Yol açtığı enfeksiyon, genellikle el parmakları, kol, dirsek, diz kapağı
    bölgelerinde mor renkli deri altı nodülü halini alır.
    Mycobacterium Xenopi: Su, banyo muslukları, su tankları gibi alanlarda sık rastlanan, doğada yaygın bulunan bir bakteridir. M. Xenopi, klinik ve radyolojik olarak klasik tüberküloza benzeyen, yavaş ilerleme gösterir....
    Mycobacterium marinum:Tatlı yada tuzlu suda bulunan, açık yaralardan insan vücuduna geçen, ciltte yara ve/veya kabarıklıklara yol açan bir tür bakteri.

    Saygılar.
     
  2. model

    model

    Mesajlar:
    15
    Güzel bir düşünce. Doğru insana her şeyden bir şey bulaşabilir temizliğe dikkat.
     
  3. RuPTuR

    RuPTuR

    Mesajlar:
    1.483
    İsim:
    Cem
    Sayılanlar arasında mycobacterium'lar önemlidir.Bildiğimiz veremin etken ailesindedirler.Akvaryum ile uğraştıktan sonra mutlaka ıslanan deri bol köpüklü su ile iyice yıkanmalıdır...
     
  4. Muzikopat

    Muzikopat

    Mesajlar:
    2.586
    İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Paylaşım için teşekkürler.



    Saygılar.
     

Sayfayı Paylaş