1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Sumplu Akvaryum

Başlığı 'Akvaryum ve Dekor Yapımı' kategorisinde reis tarafından 13 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Merhabalar;Komşumuz olan Orhan abide kullanmadığı cama cam bir akvaryum vardı.Ölçüleri 120X50X40

Gene mahallemden çok samimi bir arkadaşımı balık beslemeye ikna ederek,bu akvaryumu onun evine yapalım diye çıktık yola :)Böylece aramıza yeni birisinide katmış oldum :basardim: :horon:

Akvaryumu ilk önce su kaçırıyormu diye test ettik ve su sızdırdığını anlayınca içinden tekrar slikon çektik.Böylelikle su sızdırmasını halletmiş olduk.

Akvaryum cama camdı ve birçok eksiği vardı.Önce dış filitremi kullanırız yoksa sump mu yapalım derken yan sump yapmaya karar verdik.İşe ilk sump yapımından başladım.

Camları çıkma kullandığımızdan,üzerinde slikon birsürü pislik vardı ve temizlememiz epey zaman aldı ve uğraştırdı.

Sumpumuz 40X50X12 ölçülerinde olacak.

Sumpu dışarda yapıp,bittikten sonra akvaryuma monte edeceğim.

Sıra geldi camları yapıştırmaya.

Alt camıda yapıştırdıktan sonra sumpumuz bitti.

Sıra geldi işin en zor kısımlarından birine.Akvaryumun yan camını kesmem lazım sumpa su akması için.Burda çok dikkatli olunması lazım.Yapılacak en küçük hata camın ortadan ikiye ayrılmasına neden olur.Bu yüzden çok dikkatli çalıştım.

Önce kesmek istediğim yeri elmasla çizdim ve üzerinden birsürü çizikler açtımki kesmek istediğim yer dağılmadan çıksın.

Sıra geldi camı penseyle yavaş yavaş yontmaya.

Evet artık kesme işlemi bittikten sonra akvaryumumuz sumpun yapıştırılmasına hazır :basardim:

Ertesi gün Orhan abi bizi beklemeden sumpu yapıştırmış

Siparişini verdiğimiz mobilyada bugün geldi nihayet :)

Akvaryumu denemek için hemen mobilyanın üstüne yerleştirdik.

Arka fon olarak,akvaryumun arka camına mavi folyo çektik.

Sumpun kötü görünümünü kapatmak için,sumpuda folyoyla kaplayacaktık fakat sumpun eklem yerlerinde slikon olduğundan,folyonun iyi yapışmayacağını bildiğimizden buna nasıl çözüm buluruz diye düşünüyordukki Orhan abinin zekası onada bir çözüm buldu :) Folyoyu ilk önce dekoda ya yapıştırıp,ardındanda sumpa slikonla yapıştırdık.

Bu dekodamız.Sumpun ölçüsünde kestim.

Dekodayı folyo ile kapladım.

Folyo ile kapladığım dekodayı sumpa slikonla yapıştırdım.Sumpun üç tarafını bu şekilde kaplayarak,kötü görünümü kapattım.

Üst kapak için çok düşündük.Hangi malzemeden yapalım,nasıl yapalım derken en sonunda kapağı alikobant tan yapmaya karar verdik.Uygun ölçülerde kestirdiğimiz alikobantı daha sonra kesip bükerek kapak haline getireceğim ve aydınlatmasını bağladıktan sonra buhar camı yerleştireceğim.Bu çalışmaları yaptıktan sonra konu üzerinden sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Bu alikobantımız

Bundan sonra daha çok işimiz var.Kapak yapımı,aydınlatma,akvaryumun kurulumu,vs.

Bir hobiciyi daha aramıza katmak pekte kolay değil :)Bunun için bunca emeğin yanı sıra bazı şeylerde yapmak gerekli diye düşündüm ve Orhan abi ile sıvadık kolları :)Akvaryumun kafa motoru,hava motoru,hava taşı,ısıtıcısı Orhan abiden,kumu,kayası,dekoru,kurulumu,balıkları,yemi benden. :)

İnşallah çok güzel bir akvaryum çıkacak ortaya. Çalışmalara tamgaz devam.

Akvaryumun bitmiş son haline kadar olan tüm çalışmaları buradan sizlerle paylaşacağım.

Olumlu yada olumsuz tüm görüşlerinize açığım.

Bu arada resimleri cep telefonu ile çektiğimizden pek iyi değil kusura bakmayın :cekingen:

Saygılar.

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Daha ne olsun, yoktan var etmişsiniz Olcay hocam. Taşırma sistemi bence de dış filtreye nazaran daha iyi bir seçim olmuş.

İlk izlenimlere bakılırsa güzel bir akvaryum olacak. Gelişmeleri bekleyeceğiz merakla.

Ellerine sağlık görüntüler için.

3. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam;yoktan var etmek Allah a mahsus,biz sadece elimizdeki malzemeleri değerlendirerek birşeyler yapmaya çalıştık :cekingen:

İşin başı beş parça camdı.Beş parça cam diyorum çünkü,akvaryum çok eskiydi ve su kaçırıyordu.Önce akvaryumun slikonlarını maket bıçağı ile kesip yeniden slikon çektim.Biraz uğrraştırdı ama sonuçta ilham kaynağımız bu eski akvaryumdu :) İnşallah tam bittiğinde ortaya çok güzel bir akvaryum çıkacak. :)

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Güzel bir akvaryum çıkacağına şüphe yok hocam.

Gönül sump altında olsun isterdi, çok daha efektif bir filtrasyon sağlanabilirdi.

5. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Hocam bende sumpu alta koymayı çok düşündüm.Hatta istedim.Şöyle güzel bir kule sistemli bir sump yapacaktım.Ama camı delecek aparatımız yoktu ve arkadaş tutturdu ben bu dolabın altını kullanacağım oraya birşey koyma diye :hink: Bende mecburen yan sump yapmak zorunda kaldım ;) Aslında alta geniş 4-5 gözlü,kuleli bir sump yapsaydım harika olacaktı.Bakalım artık şimdilik bu şekilde bir alışsın akvaryuma.İlerde ben bir şekilde ikna ederim onu ve alta şöyle güzel bir sump yaparım ;) :)

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yaparsın bence de, fotoğraflara bakınca aksini söylemek hata olur zaten. :D

Sump büyük kolaylık hocam, bunu yakından bildiğim için, bu tarz akvaryumu sıfırdan planlayan arkadaşların hesabını bu yönde yapmasını tavsiye ederim.

7. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Kesinlikle hocam.Bende sumpu, 200 lt ve üzeri tüm akvaryumlarda herkese tavsiye ederim.Sumpun yeri bir başka ;)

8. lepistes

lepistes

İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ellerine emeğine sağlık Olcay abi, harika bişey yapmışsınız. Bİtmiş halini bekliyoruz.

9. sconat

sconat

İsim:
    Ozan Sıdal
    Mükemmel bir çalışma olmuş gerçekten, ellerinize sağlık. Sump sistemi iyi tabi ama, yumuşak su ve düşük ph ihtiyacı olan türler için uymuyor sanırım. Discus örnek olarak.

10. baksu

baksu

İsim:
    Bahadır Aksu
    Çöpe attığımız akvaryumlara acıdım bu görüntülerden sonra. neler yaparmışız onlarla.
    güzel görüntüler.

11. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Arkadaşlar; yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim :hepiniziseviyorum:

Bugün sumpun akvaryumun içinden bakıldığında görünmemesi için,akvaryumun içinden dekodaya folyo kapladık ve akvaryuma slikonla yapıştırarak,sumpu tamamen gizledik :)

İlk önce sumpun yan camını kapladık.

İlk önce akvaryumun yan camının ölçüsünde dokada kesiyoruz.

Uygun ölçüde kestiğimiz dekodaya folyomuzu kapladık ve sumpa su akan kısmı üzerinde çizerek kestik.
    Slikonlama aşaması.

Dekodamız artık hazır.Sıra montajda şimdi.

Dokodayı yapıştırdıktan sonra, arkasına yem,pislik vs kaçmaması için hertarafının içerden slikonladım.

Bu çalışma sonunda artık sumpumuz akvaryumun hiçbiryerinden görünmez hale geldi :) Bu şekilde sumpun verdiği kötü görünümü ortadan kaldırdık ;)

Artık yarından itibaren kapak çalışmalarına başlıyoruz.Ancak hala bir karar veremedik nasıl bir kapak yapacağımıza :bilmem:Aklımızda birsürü kapak şekli var ama birtürlü karar veremiyoruz hangini yapalım diye :bilmem: İlk başta alikobant tan yapalım dedik,sonradan pleksi olsun derken birsürü model çıktı ortaya :D Ben istiyorum yarım kapak yapayım,arkadaşta akvaryumun üstünü komple kapatan bir kapak yapalım,üstünede menteşeli bir kapak daha yapalım diyor(Balıkları bu küçük kapaktan yemlemek için)

Peki sizce nasıl bir kapak yapalım? Bu konuda elinde kapak resimleri,çizimleri projeleri olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Bakalım orataya nasıl bir kapak çıkartabiliriz ;)

12. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Akvaryumun yapımına başladığımız günden beri,aklımızı en çok meşgul eden kapak yapımıydı.Öylemi yapalım,böylemi yapalım derken,belki yüzlerce fikir yürüttük.Onlarca çizim yaptık.Ve akvaryumun sahibi arkadaşımla enson noktayı bugün koyduk :)Akvaryumun kapağını çatı şeklinde yapmaya karar verdik :)

Kapak;akvaryumun ölçülerinde yapılmış bir iskelet üzerine pleksiklas kaplanmasıyla yapılacak.İçerden buhar camlı,çift floresanlı olacak.Kapağın arka tarafı boydan boya 5 cm açıklık kalacak şekilde pleksi yerleştireceğim.Bu sayede aşırı nemlenme bu boşluktan dışarı çıkacak ;)

Planı projeyi kafamızda tasarladıktan sonra mahalleden arkadaşımız olan bir marangoz arkadaşın dükkanına gittik.Ancak marangoz arkadaşım çok işi olduğunu,takım taklavat malzeme ne istiyorsan al yap,benim çok işim var ben yapamam deyince iş başa düştü :D

İşe ilk öce iskeletin tahtalarını kesmeyle başladım.

Tahtaları kestikten sonra çerçevenin yarısı akvaryumun camına binecek,yarısıda akvaryumun dışında kalacak şekilde kanal açtım.

Çerçevenin eklem yerlerini çiviyle çakmadan evvel buralara tutkal sürdüm.

Kullandığım tutkal

Yavaş yavaş çalışmalarım netice vermeye başlıyor :)

Akvaryumun üstündeki hali :helalolsun:

Kapak bittikten sonra,içini alaminyum kofraj ile kaplayıp,ön kısımdan yemleme için bir kapak daha yapacağım.

Şimdilik çalışmalar bukadar :D Yarın iskleteti kaplama çalışması var.

Şimdi birde diyeceksinizki;bir marangozluğun eksikti oda oldu tam oldu :D :D :D

13. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Olcay abi,eline koluna sağlık.Yine döktürmüssün.

14. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Abi ne yazacağımı , ne diyeceğimi inan bilmiyorum. Hayretler içerisinde kaldım sadece başarılarını izlemekle yetiniyorum. Emeğine yüreğine sağlık. Mükemmel bir iş çıkarmışsınız.

Saygılar.

15. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Çalışmaya devam :)

Cumartesi günü akvaryumun sahibi olan arkadaşım Suat,kapağın iskeletini boyamıştı.Ve bugün kapağı bitirmeye karar verdik.Artık bu kapak olayı gına vermeye başlamıştı açıkcası :mad:

Buhar camı için kullandığım alaminyum köşebentler.Buhar camına kızak vasifesi görecek bu köşebentler ;)

Evet artık iskeleti kaplama işlemine başladık.Önce uygun ölçülerde dekodalarımızı kestik.Sağ olsun bu işlemi Orhan (verko)abinin kayınçosu Uğur arkadaşımız yaptı.

Kestiğimiz dekodaları kaplamaya başladık.Bu işlemi ben,Uğur,ve Suat hep birlikte yaptık.Zaten tek başına yapılacak bir iş değil.Folyo kaplama bayağı zor bir iş. :hink:

Kullandığımız folyo,ahşap görünümünde.

Dekodalarımız tamam sıra geldi montaja :basardim:

Dekodaların montajını Uğur ve Suat birlikte yaptılar.

Akapağın arka kısmında 8 cm lik bir alanı,boylamasına açık bıraktım hava alması ve nemleme yapmaması için.

Kapağın içini tamamen alaminyum kofraj ile kapladım.

Sıra geldi elektirik tesisatı ve aydınlatma bağlamaya.Aydınlatmada iki tane 40 waat lık grolüx floresan kullandık.

Buhar sürgü camının yapımında, duşakabinlerde kullanılan malzemeden kullandık.Buhar camını taktıktan sonra,kofraj ile cam kızağının eklem yerlerine slikon çektimli,buralardan floresanlara buhar gelmesin. ;)

Ve nihayet kapağımızda bitti :basardim:

Resimde görüldüğü gibi yemlemede kolaylık olsun diye birde küçük kapak yaptık.

Okadar uzun ve emek verilen bir iş olduki,suat hala akvaryumun bittiğine inanamıyor :D

Eeeee bu işte Uğurunda büyük emeği var ;)

Kolay değil benim çırağım olmak :D

Ellerine sağlık Uğur um :cicek:

Bu arada malzemelerin bir çoğunu Orhan abinin dükkanından temin ettik :) Folyodan kofraja,floresandan dekodasına kadar Sağ olsun hiçbir yardımını esirgemedi bizden :alkis:

Bugüne kadarki emeklerimiz bukadar.Artık akvaryumumuz kurulum aşamasına hazır. :helalolsun: :basardim: Yarın akvaryumu Suat ın evine taşıyıp,cumartesi günü kurulumunu yapacağız.Allah nasip ederse cumartesi yada pazar günü akvaryumun kurulmuş halini ekliyeceğim.

Saygılar.

16. farukocak55

farukocak55

Ellerinize sağlık çok güzel bir akvaryum olmuş.Yapıma olanak sağlayan Orhan abiye çok teşekkür et Olcay abi.Buraları okuyor sonra bizi yazmamış deyip sana kızdırıyorsun adamı,benden söylemesi.Bu arada Orhan abiye de burdan selamlar...

17. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    Faruk;Orhan abiye herzaman teşekkür ve saygı içersindeyiz ;) :)

Ama bu akvaryum yapımında birazda zorunlu bir iyilik yapmış oldu aslında.Yoksa onun akvaryumunun kapaklarına göz dikmiştik :D :D :D

18. farukocak55

farukocak55

Anladım demekki sizden kurtuluşu yoktu Olcay abi.Elinize emeğinize sağlık abi.Nice yeni akvaryum projelerine...

19. Muzikopat

Muzikopat

İsim:
    Hüseyin ÇELİK
    Abi resimleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

Saygılar.

20. reis

reis

İsim:
    Olcay Aksu
    İnşallah Hüseyin

Allah nasip ederse c.tesi günü kuruyorum akvaryumu.C.tesi yada pazar akşamı resimleri eklemeye çalışacağım.

Bakalım o atıl akvaryumdan,neler yapmışız ;)

Sayfayı Paylaş