1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Supradyn

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde avşarbeyi tarafından 9 Kasım 2008 başlatılmıştır.

  1. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Merhaba arkadaşlar,
    Daha önce kullanılsığını duymuştum.Özellikle bitki köklerine yerleştirilmesi tavsiye ediliyordu.Gerek balıklar gerekse bitkiler için faydası ve zararları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

    A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, Kalsiyum D-pantotenat, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, Biotin, Nikotinamid, Folik asit, Demir, Fosfor, Kalsiyum, Magnezyum, Mangan, Bakır, Çinko, Molibden içerir.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  2. bmehmetyavuz

    bmehmetyavuz

    Mesajlar:
    301
    Ynt: Supradyn

    Ben bir dönem bitkiler için gübre olması maksadıyla kullanmıştım. Kısa vadede bitki gelişiminde işe yarar gözükse de uzun vadede yapraklarda sararma ve yine yaprakların uç kısımlarında çürüme belirtileri gözlemledim. Zaten içinde bakır barındıryor. Bu bağlamda ben kullanımını önermiyorum.
    Saygılar...
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Supradyn

    Fikirlere kapalı olmamakla birlikte, denediğim bir vitamin olduğundan görüşümü belirtmek isterim.

    Bu vitamin akvaryumlarda direk olarak kullanılmamalı bence. Denedim çünkü, sonuç tecrübe ile sabittir ve yazıyorum sonucu; :cekingen:

    Sabah klktığınızda akvaryumun suyu süt haline gelecektir. Fakat hatırlatmakta fayda var, ben antibiyotik ile birlikte kullanmıştım. Bu vitaminin su içerisinde eritilmiş halini yeme emdirerek vermeyi denemek lazım. :basardim:
     
  4. veyko61

    veyko61

    Mesajlar:
    11
    İsim:
    Recep sarı
    Ynt: Supradyn

    Evet katagori içerisindeki sabit başlığı okudum. Bir platform için gerçekten cesaret gerektiren bir bölüm. Tabi sadece tebrik ederim. Çünkü yeni ve değişik akvaryum katagorileri platformlara eklenirken, yeni açılımları desteklemek bize düşer.

    Bu vitamin insanlarda sabahları aç karnına alınan biş vitamin. İştah açıcı bir özelliği bulunmakta. Yukarıda yazıldığı gibi benim fikrimde, yeme emdirmek süretiyle verilse güzel olur. bu sayede hem balıklar üzerindeki etkisi gözlenirken, hem de akvaryum suyuna zararından, faydasından tam emin olamayacağımız bir vitamin eklememiş oluruz.
     
  5. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Supradyn

    Anladığım kadarıyla bu vitamini balıklar için kullanmak daha olumlu olacak. Direkt suya atılması bence de doğru değil. İçinde A, D, E vitaminleri var. Bu üç vitamin suda çözünmez, yağda çözünür zaten ( supradyn in içeriğinde yağ var mı bilmiyorum ama :bilmem: ). Yanlış mı düşündüm bilmiyorum ama direkt suya atılmasıyla en azından içerisinde bulundurduğu üç vitaminden fayda sağlayamayız. Yeme emdirilerek verilmesi en mantıklısı. Saygılar...
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Supradyn

    Katagoriye destek vermenize çok sevindim açıkcası. Evet riskli olabilir, fakat eğer bu konular konuşulmaz ise, ortaya faydalı ve bize ait buluşlar üretemeyiz. Bu açıdan önemsiyoruz. Zaten yeni kurulan bir platform için, DIY Grup forumunu bu kadar geniş tutmak yine cesaret ister. Bu konuda oluşturulan üyelik grubu yine bir ilktir. Zira bu katagorileri daha önce yayınlanmamış ve bize ait başlıklarla doldurmak zorundaydık. Bunu açık söylemek gerekirse başardığımızı düşünürken, daha gelişmiş şekilde başarmaya devam etmeyi planlıyoruz.

    Cesaret başarmanın yarısıdır.
     
  7. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Supradyn

    Supradyn tableti yaklaşık olarak 5-6 yıl önce ezerek yavru akvaryumuna atmıştım. Temel abinin de dediği gibi su beyaz olmuştu. Ama başka bir sorun vardı. Supradyn tablettenmi bilmem ama bütün yavrularımı 2 gün içerisinde kaybettim.
     
  8. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Supradyn

    Yıllar önce ben de kullanmıştım. Doğrusunu söylemek gerekirse aklımda olumlu ya da olumsuz bir gelişme kalmadı. Ama hatırladığım bir şey var ki suyun renginde bir değişme olmadı. Sanırım bunun sebebi de drajenin üzerinin kaydırıcı ve tadlandırıcı bir madde ile kaplı olması. Drajeleri akvaryuma ilave etmeden su altında ve iki parmak arasında hafifce yıkanması önerilmektedir. Dolayısıyla bu maddelerden arınmış bir draje suyunuza zarar vermeyebilir.

    Öte yandan Bemiks de kullandım. O da sıvı vitamin. Forumlarda "ayda bir kere" olarak tavsiye edilir. Ama sebebi bilinmez. Kim bu öneriyi getirmiştir o da bilinmez. Tamamen uydurmadır bence. Çünkü hem hafta %25- - %30 su değişimi önereceksiniz ve hem de vitamini ayda bir önereceksiniz. Birinci haftadaki vitaminin sudaki değer ile dördünci haftadaki vitaminin değer aynı mı olur? Nasıl suya hep aynı seviyede CO2 veriliyorsa suya ilave edilen herşeyin değeri de stabil olmalı. Haftadan haftaya değişen değerlere sahip bir akvaryum suyu dengeli değildir.

    Öte yandan, tıbbi olarak doğruluğu kanıtlanmamış bir vitamini balıklar için suya kattığımızda elde edeceğimiz sonucun da doğruluğun yazarken bir kaç kere düşünmek lazım. Çünkü vitamini suya verirken yukarıda bahsettiğim üzere suda diğer değerlerin sabit olması gerekir ki vitaminin yaptığı farklılığı görelim. Yani iki ay dip çekimi yapmayıp da üçüncü ay su çekip bir de vitamin verince, balıklarda göreceğiniz farklılık vitaminin değil taze suyun farklılığıdır. Aynı şekilde, akvaryum suyunun ısısı, ışık cinsi - şiddeti, yem kalitesi, beslenme sıklığı, balık ve bitki sayısı gibi pek çok şeyi sabit tuttukdan sonra vitamin verip gözlemleme yapmak gerekir. Sanırım bu gözlemleme de iki üç hafta değil birkaç ay olmalıdır.

    Saygı ve Sevgilerimle
     
  9. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Suda çözünmeyen/yağda çözünen vitaminleri (A, D, E, K vitaminleri) asla ama asla yemlere emdirerek balıklarınıza vermeyiniz... Bu vitaminler vücutta birikime neden olur ve hepsinin aşırı birikimi balıklarınız kaybına...

    Aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz...

    Ayrıca supradyn insanlar için geliştirilmiştir ve kısmen evcil memeli hayvanlar için çeyrek, yarım gibi dozlarda kullanılır... Bu gibi ilaçların tasarlanmasında kullanılacak türün kilo cinsinden ağırlık indeksi dikkate alınır... Dozlar kilo başına göre hesaplanır... (Bunun nedeni kilonun kabaca toplam hücre sayısını yansıtmasıdır) Buna göre Supradyn ve diğerlerindeki dozların yaklaşık 60-70 kilo civarındaki insanlar için hazırlanmış olduğunu tahmin ediyorum... Bu bağlamda supradynin içindekilerin bağıl dozları balıklar için çok ama çok fazladır... Bunun yanında biriken vitaminlerin olması olayın sonucunun ölümle biteceğine işarettir... Keza yukarıdaki link sizlere bir fikir vermiştir ki orada ben makalede önerilen dozları kendi grubuma uyarlayarak kullanmıştım...

    Saygılar...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  10. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Supradyn

    Tamer Bey'in de belirttiği üzere suya doğrudan verilerek kullanılmalarının da bir anlamı yoktur... Zaten suya verildiklerin seyreltilmiş olmaktadırlar... Su değişimleri ile de tamamen etkisiz hale geleceklerdir... Boyar maddelerde balıklarımız ya da bitkilerimiz için toksik olabilir...

    Saygılar...
     
  11. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Ynt: Supradyn

    O zaman bu bahsedilenler Bemiks içinde geçerli değil mi? Bütün herkes bu vitaminleri çok kullanıyordu.Özellikle bemiks...O zaman kullanmamak gerek.Peki balıklara nasıl vitamin takviyesi yapacagız? Azoo markasının vitaminle ilgili ürünü var.Onu kullanabilirmiyiz acaba?Var mı deneyen arkadaşlar?
     
  12. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Supradyn

    Sağolun hocam...
     
  13. james_34

    james_34 Üstad Üye...

    Mesajlar:
    1.103
    İsim:
    can candaş
    Sayfanın alt kısmında ürünler var.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  14. turqer

    turqer

    Mesajlar:
    1.083
    İsim:
    Türker Sezgin
    Ynt: Supradyn

    Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    Kafama takılan bir şey var, sormak istedim.
    Balıklarda da karaciğer var sonuçta. A, D, E, K vitaminlerini uygun dozlarda vermemizde yanlış mı olur? Fazla verilmedikten sonra neden sorun olsun anlayamadım..
    Cehaletimi hoş görün :cekingen: Saygılar...
     
  15. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Bemiksin içinde yağda çözünen dolayısı ile vücutta biriken vitaminler yoktur... O yüzden balıklarınız için güvenle kullanabilirsiniz...

    Azoo'nun bir vitamin karışımı için aşağıdaki linke lütfen bakınız...
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016
  16. Neverlander

    Neverlander

    Mesajlar:
    2.908
    İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Supradyn

    Bu vitaminleri içeren ve balıklar için geliştirilmiş ürünler piyasada zaten bulunmakta... Bu ürünlerde balıklara uygun dozlar ayarlanmıştır... Ancak konunun gidişatından benim anladığım buradaki kişilerin alternatif bir takım kimyasalların peşinde olduğudur... Bu yanlış birşey değil ve ben de bunu destekliyorum... Ancak atlanmaması gereken iki husus var...

    1) Bu gibi kimyasallar eczanelerden temin edilmeye çalışılıyor... Builaçların dozları insanlar içindir... Böyle bir vitamin dozuna maruz kalan bir kedinin başına neler geldiğini gördüm... Ki bir kedi bir insanın ağırlığının kaçta kaçına sahiptir? Bir de bu oranlamayı bir akvaryum balık ile bir insan arasında kıyaslayın...

    2) Bu kullanılan kimyasallar balıkların normalde karşılaştıkları maddeler değil... Bu nedenle bu kimyasallara tolerasyon göstermeyen balıklar "doğal seleksiyon"a uğramış değildir... Bunun anlamı da bu gibi kimyasallar ile başa çıkacak -özellikle karaciğer enzimleri başta olmak üzere- enzimleri kodlayan genlerde pekala muasyonlar oluşmuştur... Daha önce bu konu başlığı altında verdiğim iki linkte de aynı anneden doğan kardeşlerin diğerleri ederken bazı kimyasalları tolere edemedikleri açıkça görünmektedir...

    Saygılar...
     

Sayfayı Paylaş