1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Suyumu özledim

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 6 Mart 2009 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Selam portal sülalesi, Sohbet tadında olsun; :cicek:

    Makale veya adı her neyse bilgi vermek ve paylaşmak adına yazılan yazıların hepsi balıklar, bitkiler, salyangozlar, karidesler, omurgasızlar üzerine. Kısaca akvaryumlara beslemek istediğimiz canlılar. Bazen faydasından dolayı baı canlıları ekleriz. Bu başlığı genel portala açtım. Çünkü genel bir konu olarak ele alınması taraftarıyım. Size öyle bir açılımla geliyorum ki, katılımlarınızıda bu noktada rica ediyorum. Hedef sizi tam ikna ve tam görüş birliğine vardırmak. Tabi başarabilirsem.

    Önce benim akvaryumdan çektiğim videoyu izleyelim sonra mevzumuzu ortaya dökelim.

    [google_video=425,350]8831081653424209434&hl=en[/google_video]

    Peki ya bizim karar vermediğimiz canlılar?

    Bildiğiniz gibi kum kalınlığımı yükseltmiş ve biyolojik temizliği kimyasal filtrasyon yanında etkin kullanmaya tekrar karar vermiştim. Tekrar diyorum çünkü, akvaryumu büyülttükten sonra ince canlı kum kullanmış ve zararırını görmemiş olsam da, suyum istediğim jel berraklığında bir türlü olmamıştı. Mercan kumuyla hatırı sayılır oranda kumu yükselttikten sonra, mercan kırıklarının arasında videoda izlediğiniz hayat başladı.

    Akvaryumun içinde olan hayat benim istediğim, belirlediğim, seçtiğim bir hayattı.Oysa kum altındaki hayatı ben seçmemiş ve belirlememiştim. Hobide artık belli bir süreçten sonra yıllar içerisinde sizi artık belli balıklar ve canlılar tatmin etmemeye başlıyor ve kafanızdan açıkcası çok şey geçiyor bu aşamada. Yahutta her zaman yazdığım gibi sorun yine ben de. Bu canlılar benim için çok şey ifade ediyor. Potlar ile başlayalım. Akvaryumun kumu çok ince olunca, kum tabakasında barınamayan potlar canlı kaya deliklerinde yaşamaya çalışıyor. Anlatacaklarıma hak vermenizi bekliyorum açıkcası, hak vermeyecek olanlar burdan sonrasını okumasın. pala:

    Bizim potlar kaya deliklerinde yaşamaya mahkum kalınca kısıtlı hareket imkanına sahip oluyor doğal olarak. Daha önemlisi tüm partüküllerin tabana düşmesiyle ulaşamamaları ekleniyor. Çünkü bu canlılar ışık altında faal değil. Gece aydınlatmada olmayınca varın hallerini siz düşünün. Tortu yine taban kumunun arasına dolar. Tortu ph salınımına sebeb olan önemli bir atıktır. Bu canlılar fazla atık yükünden oluşuyor diyenler olabilir, ancak herkes balıklarını , omurgasızlarını bir şekilde beslemek zorunda. Tortu oluşmaması mümkün değildir. Taban kumunun altındaki mercan kırıkları aralarında gün boyu beslenme imkanına kavuşuyorlar. Zaten kumu eklememin hemen ardından bu alana yayılmamalarının sebebi de bu. Videoda kum arasında bir partükül için ettikleri kavgayı görebilirsiniz. Bu mücadele yaşamları için olsabile, eko sistemin ken kendisini temizlemek için kurduğu zincirin bir halkasıdır. Bu halkadan akvaryumda da faydalanmak akıllıca olsa gerek. Atıkların tabandan temizlenmesi ve özellikle tortu tüketmesi ph salınımınada engeldir. Ben bu arkadaşlarla olan ilişkiyi akıllıca buldum ya siz?

    Kırmızı kurtlara gelirsek, videodaki türün haricinde daha ince yapılı olanlarıda mevcut. Bu arkadaşların oluşmasını fazla yem dağılmasına ve atık yüküne bağladım. Potların tersi çoğalmaları sanki atıkla ve yem artıklarının fazla olmasıyla alakalı gibi. Tabi belli bir sayıda her halükarda akvaryumda bulunuyorlar. Peki bu kurtlara uygun yaşam alanı neresi ? Neden kum ekelemesinin hemen ardından bu alana doldular? Bu kurtlara farklı bir hayranlık duydum. Bunun sebebi normal ışıklar yanarken dahi kum arasına kaçan yemin üzerine doluşuyorlar. Çabuk oluyorlar çünkü rakiplari var. Potlar, çürüyüp suya karışması, ps'nin katı olarak toplaması. Bu son ps konusu çok mantıklı gelmese de, ps onlara rakip buna şüphe yok.

    Tubeform denilen canlı türü ise, daha çok sump içini seviyor izlenimi bırakıyordu. Akvaryuma kalsiyum takviyesi yapmaya başlayınca akvaryum içerisinde koloniler kurmaya başladılar. Henüz küçük olsalar da tülleri görülebiliyor. Büyemeleri için kalsiyuma ihtiyaçları yapı itibari ile oldukça fazla. Suyu süzüyorlar ve düşünün binlerceler ? Bu canlınında atık fazlalığından oluştuğunu düşünmek doğru bir düşünce olabilir. Ancak belli bir sayıda bulunmaları kesinlikle avantajdır ve atıkla ilişkileri konusundaki düşüncem, bizler yem verdiğimiz sürece atığımız var demektir. Az veya çok. Suda yüzen partükülleri, tortuları yaklamaları ve tüketmeleri yönünden bizim aklımıza bir tür filtrasyon daha oluştu düşüncesi bıraktı mı? Bu paylaşım içerisinde net olarak bir gerçek ortya çıkıyor. Akvaryuma canlı seçerken özellikle yoğun canlı barındıran akvaryumlara, alacağınız görsel balık sayısı kadar önemli olan hepsinin bir amacının, faydasının görevinin olmasıdır. Ben şimdi oturdum Potlar, kurtlar için bu yazıyı yazdım, evet yazdım. Onları artık daha çok seviyorum.

    Benim gerçeğim;

    Akvaryum denilen cam karenin görünen yanı kadar, bizim elimizde ve tercihimizde olan yanı kadar, görünmeyen ve elimizde olmayan yanınında güzel olduğudur...

    www.akvaryumportali .com bak:

    Saygılarımla...

    Not:
    Konu ile ilgili katkılarınızı tatlı su anlamında da iletmenizi rica ederim. Konu genel bir konudur. Her ne kadar anlatımda tuzlu su canlıları ele alınmış olsa da.
     

Sayfayı Paylaş