1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

TÜBİTAK Zeka Olimpiyatı Sorusu: Java Fern Bendeki Kayalara Nasıl Tutturulur?

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Neverlander tarafından 15 Ocak 2009 başlatılmıştır.

1. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

135 lt Kuşbakışı Kroki

135 lt karma canlı doğuran akvaryumumu yeniden dizayn ettikten sonra (yukarıdaki kroki) bir miktar Java fern aldım… Başlangıçta amacım bu java fernleri dizayn işine girişmeden önce alıp kayalara tutturmaktı ancak çeşitli nedenlerden alım işi sarktı ben de “Kova”lara has sabırsızlıkla dizayn ettim… Bugün de java fernler geldi… Şimdi aşağıdaki sorulara çözüm arıyorum yardımcı olursanız sevinirim…

1) Şu an kayaları çıkartmam mümkün değil… Ön tarafındaki bütün bitkileri yerinden sökmem gerekir… Onun yerine java fernleri

a) Java fernleri ekstra delikli kayalara bağlayıp diğer kayaların üzerine koyayım mı? (Tabii kaya duvarı yükselmiş olacak)
    b) Mang köklerine tutturup kayaların üzerine mi bırakayım? (Yine arka plan ve dolayısıyla java fernler yükselmiş olacak)
    c) Java fernleri Hindistan cevizi kabuğu kırıklarına tutturup kayaların üzerine mi bırakayım? (Bu şekilde arka plan yükselmez)

“C” şıkkı için aklımda bir fikir var ama java fernleri aldığım kişi “Olmaz” dedi, siz ne dersiniz acaba?

Diyorum ki, java fernleri Hindistan cevizi kabuğu kırıklarına tutturayım, ancak köklerin bir kısmı sarkacak şekilde boşta kalsın ve kayaların üzerine bırakayım… Boştaki köklerden kayaya değen kökler kayaya tutunur mu?

2) Dizayn etme sırasında daha önce akvaryumun ortasından geçen hava taşını arka plana aldım… Tam kayaların altında kumun içinde… (Aşağıdaki resimde hava kabarcıklarının zeytinlerin arkasından çıktığını görebilirsiniz…)

Hava kabarcıkları ile bitkiler arasında kayalar var ancak java fernleri kayaların üzerine bırakınca hava kabarcıkları doğrudan java fernlere temas edecek… Bunun java fernlere bir zararı olur mu?

Şimdiden herkese teşekkürler…

2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Abdullah hocam kaya göremedim ben fotoğraflarda. :D

Fakat misina ile bağlaybilirsin ve yine kütüklerinede uygulayabilirsin bence.

3. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Biz de gösteririz Temel Hocam... :D

Şimdi, Temel Hocam, kayaları ellemek istemiyorum... Bitkiler bozulacak... Kütükler sorun değil onları kolayca çıkarırım da, kayalara birşey düşünmek lazım...

4. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kayaları yerinden oynatmadan sabitlemek istiyorsun anlaşılan.

Paket lastikleri olmaz mı? Gerekirse iki taneyi ekler büyültürsünde. Bitkiyi kayaya tutturursun bence. Bu bitki zaman içerisinde kayaya yapışan bir tür değil mi? Elleyen balıkta olmayınca sorun çıkmaz diye düşünüyorum.

5. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Yani Temel Hocam, illa kayayı ellettireceksin...

6. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ellemeden bir formül nasıl olacak. :D

Lastik takılır hemen yerinden oynatmadan bence. Hiç mi kıvrım yeri yok?

7. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Anlaşıldı Temel Hocam...

İlla hobiye "Neverlander Java Fern Paraşütleme Tekniği"ni kazandırtacaksın... :D

8. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Javaları küçük çakıl taşlarına sarıp batırabilirsin istediğin yere Abdullah Abi.Çok sıkı sarmamaya dikkat et yoksa sıkıştığı yerden çürüme yapmaya başlar.

9. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Teşekkürler Cem... Peki sence serbest kökler düştükleri yerde kayaya da tutunurlar mı? Böyle bir deneyimin var mı?

10. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Abdullah Abi yapışıp kalma konusunda arsız bir birki türü olduğunu söyleyebilirim.Fotoğraf makinesi ile düzgün çekemediğim için ekleyemiyorum ama benim kayaların üstüne suda ara sıra serbest dolaşan Java'lar yapışıyor ve kaya üzerinde gelişimine devam ediyor.Senin dikkat etmen gereken kuytu köşelere gitmemesi,yoksa gelişimi duruyor.Kayaların ışık gören yerlerine bikaç top bırak,onlar 1-2 haftaya yapışırlar kayaya kanımca.

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Tamam o zaman Cem... Paraşütle "Java Fern bölüklerini" indiriyorum dağlık alanlara...

Işık ihtiyacı çok mu bu arakadaşların?

12. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Işık ve ısı ihtiyaçları çok fotosentez gözlemlemek için.Ayrı bir konuda 32C'den bahsetmiştim hatırlıyorsan :D
    Senin akvaryuma ayrıca CO2 vermene gerek yok,görüntülerden anladığım kadarıyla yeterince populasyonu yüksek :)
    Benim ayrı olarak Java akvaryumum olduğu için CO2 basmazsam olmuyor :(

13. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Abdullah Hocam ve Cem Hocam...Java derken ikinizde aynı bitkiden mi bahsediyorsunuz acaba?

Şahsen ben java fern için sorulan sorularla, java moss için verilen cevaplar gördüm yukarıda. Yanılıyor muyum yoksa...Biri gerçeği açıklasın lütfenn :heyo:

Saygılar.

14. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Puahahhaha,hiç dikkat etmedim valla :D
    Benim fern ile alakam yok Abdullah Abi,ama istersen bi dene :D

15. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Cem şimdi seni ne yapayım? Java fern tabii ki söz konusu olan bitki... Sağolasın Türkerciğim...

Allah'tan indirme harekatına başlamamıştım... Peki Türker senin bir fikrin var mı?

16. turqer

turqer

İsim:
    Türker Sezgin
    Hocam bu bitki hakkında bir şey diyemeyeceğim. Hiç akvaryumlarıma girmedi. Ama şöyle bir fotoğraf buldum. Kök üzerine tutturulmuş.

Java fernler için kuma dikilmeleri uygun değil mi hocam?

Saygılar.

17. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Rizmlu bitki oldukları için kuma sadece ince köklerinin girmesi gerekiyor... Ancak kökleri nispeten kısa olduğundan kumda tutturabilmek için rizomu da gömmek zorunda kalıyorsun... Bu bağlamda en iyi yöntem bir zemine tutturmak... Taş, kaya, kütük ya da testi vesaire...

18. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Benim akvaryuma girdi bu bitki ve ne ölüyor ne de gelişiyor.Sanırım aynı bitki.Çürümüştü,gövdesini atmadım,kaldı akvaryumda 1 sene boyunca bir oraya bir buraya savruldu,sonra bir baktım filiz vermiş küçük küçük.Şimdilik serçe parmağımın yarısı kadar yaprakları var 9-10 tane ama öyle duruyor...

19. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Hemen sert bir zemine tuttursana, Cem... Acayip hızlı büyüyen bir bitki...

Neyse yukarıda yazdıkların doğrultusunda J. moss'ları gözden geçiriyorum... Herhngi bir yanlışlık yapmış mıyız diye...

20. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Şu an yumurtadan çıkan yavrular için ve erişkin balıklar için yem yapıyorum Abdullah Abi,kolumu kaldıracak halim kalmadı.İnşallah güzel olacak,videolu anlatım düzenliyorum.Gırgır da cabası :D
    İçeriğini kabaca yazayım hemen;sipriluna,brokoli,bezelye,havuç,sarımsak,roka,maydanoz,dere otu,soya filizi,eti liflaf müsli,pirinç unu.
    Piyasadan eksik birşey kalmadı herhalde :D
    Karides ve yumurta bu yeme koymadım.Biraz daha uzun dayansın istiyorum...

Sayfayı Paylaş