1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tüplü Co2 Kurulumu Hakkında

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde volkantr34 tarafından 20 Aralık 2008 başlatılmıştır.

1. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Herkese Merhabalar Arkadaşlar

Tüplü Co2 sistemi kurmak istiyorum tanka ama, malzemelerden, montajından çalıştırmasına kadar ayrıntılı net bir anlatım bulamadım.Ayarlamalar falan vs.. (bar ayarları vs) Bunlar hakkında forumumuzdada anlatım yok..Üstadlarımızdan acaba bu konu hakkında detaylı bilgi verebilecek ve bunu foruma kazandırabilecek yardımlarınızı rica ediyorum.Co2 sistemine kafam hiç mi hiç basmıyor.Diğer anlatımlarda bana çok profesyonel geliyor. Bu sistemi uzun süredir yapmak istiyorum , 5 lt lik co2 tüpüm belki 2 aydır yatıyor.. Ufak ufak harekete geçirmek istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum..

Şimdiden teşekkürler

2. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü
    Ynt: Tüplü Co2 Kurulumu Hakkında

Volkan,

Heralde benim birşey yazmamı beklemiyorsundur başlığına değil mi?

Yine de ilk yazan ben oldum... :D

3. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Allah ne verdiyse 3-5 yazın toplayalım şu sistemi hadi ha gayret :) elimde iyice sevimsizleşen bir adet rotalam var ve ölmemek için elinden geleni yapıyor iyice karardı zaten.. Bitkilerimi uçurmak istiyorum ve burda tanıtımı yapılacak bir kurulum bütün akvaristler için son derece faydalı olacak eminim.İnternette buldum fakat eksikleri var ve ayarlamalar hakkında bilgi verilmiyor.Fişe tak çalışsın gibi anlatılmış , diğerlerinide anlamak için o işin kompedanı olmak lazım ki benim ve benim gibilerin öğrenmeye çalıştığı şeyler onlar için kısa pasken benim için endirek serbest vuruş özelliği taşıyor. :)

4. Barış ER

Barış ER

Önce aparatlardan bahsedelim.

Tüp, selonoid walf ,ince ayar vanası , regulatör ve difizör.

Tüpü anlatmıyorum sadece depo görevi görüyor.Bu tüpe regulatörü bağlıyoruz.Regulatörde göstergeler var ve kırmızı ve yeşil ile olması gereken basınçlar gösteriliyor.Regulatörden sonra selenoid walfi akıyoruz.Bu selenoid eğer ph kontrol cihazınız varsa belirli aralıklarda co2 gübrelemesi yapmaya , eğer yoksa zaman saati ile veya manuel siz istediğiniz anlarda devreye sokulup tüpten gelen co2 nin geçişine izin veriyor.Selenoid walften sonra ince ayar vanası takılıyor.Tanka istediğiniz miktarda kabarcık göndermenizi kontrol ediyor.Daha sonra dıy bir kabarcık sayacı konuyor.Daha sonrada difizör.

Yukarıda anlattıklarım yerli bir tüplü sistemde ki aparatlar.Seranın ürünlerinde ise ince ayar vanası koymaya luzum yok.Regulatör hassas ayarlanabilir şekilde imal edilmiş.Üzerindeki pasif difizör sayesinde de kabarcık sayacınada gerek kalmıyor.Diğer marka ürünleri tecrübe etmediğim için değişik bir sistem varmı bilemiyorum.

5. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

1. Tüp tamamdır onda problem yok.
    2. Regülatör oda tamamdır onuda buldum sayılır.
    3. Selenoid walf - hep çalışan birşey değilmidir ? Ph kontrol cihazım yok.. en mantıklısı saat ayarlı olması.. çünki ben değişken vardiyalı çalışıyorum ve daha arkadaşlara ışıkların ne zaman kapatılıp açılacağını dahi kavratamadım co2'yi onlara emanet edemem.ama sürekli co2 verilmesi gerekmiyor mu ? bu kapanıcak açılcak ??
    4. ince ayar vanası = regülatörün üstündeki göstergelerden bir tanesi değil mi ? farklı birşey mi ?
    5. kabarcık sayacı , oda anlaşıldı.
    6. difüzör , oda son nokta heralde..

Şimdiiiii.. CO2 damla sayacı, çek valf ve seramik difüzör bir arada olarak üç fonksiyonlu kullanabileceğim bir ürün buldum işim görür mü ? Linki ister burdan ister özelden yollayabilirim reklama girer girmez mi bilmiyorum açıkçası...

İsta I-526 Multi Fonksiyonel CO2 Difüzör'ünü buldum.Buda dış filtrenin çıkış borusuna takılıyor.

Kullanımı :
    Difüzörün üst kısmında bulunan büyük giriş kısmına dış filtrenin çıkış borusu (suyun akvaryuma boşaldığı taraf) bağlanır. Dış filtre yerine kafa motoru bağlanarakta
    kullanılabilir.
    Dış fitreyi bağladığınız yerin yanında bulunan ince giriş kısmına karbondioksit tüpü bağlanır.
    Difüzörün elekli olan tarafı aşağıda olacak şekilde akvaryum içerisine vantuz ile tutturulur.
    Difüzöre verilen karbondioksit suyla karıştırılarak akvaryuma verilmiş olur.

Buda işimi görür mü ?

Bu arada co2 tüpüm yere yatay konumda durmak zorunda bunun bir sakıncası yada işleyişte bir etkisi olur mu ?

6. Barış ER

Barış ER

Tüpün konumunun sıkıntı yaratacağını sanmıyorum.Co2 en basınçlı gazdır.Çıkacak yeri bulur o.

3-Selenoid walf hep çalışmaz diyebilmek için zaman saati veya kontrol cihazınızın olması gerekli.
    Kontrol cihazını İstanbul'da bir mühendis arkadaş yapıyor imkanlar varsa tavsiye ederim.Şöyleki benim tankımda Ph 6,80 de selenoide gelen elektrik kesilir Ph 6,82 oldumu elektrik devreye girer ve selenoid walf açılır.Co2 tanka gitmeye başlar.Bu sayede ph ıda co2 yide kontrol edebiliyorum.Aynı zamanda cihaz ph metre.Fotoğraflar için linke bakabilirsiniz.

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=126870&PN=9

4-İnce ayar vanası ayrı bir aparat.Elimdeki sera setin tüpünde buna gerek yok.Yerli tüplerde maalesef çok ince ayar yapamıyorsunuz.

İstanın max mix difizörünü kullanıyorum.Tankın dışına takılabilir olması nedeniyle tercih ettim.Fakat temizlenmesi zor ve alttaki kapağı çok ince.Bendeki çatladı bende yapıştırdım.Alırsanız mini boyunu alın.Bendeki maxi ve 40 cm boyu var.Seramik tablalı difizörlerde oldukça kullanışlıdır.Bunlarda da temizleme sorunu oluyor.

7. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

Barış abi o cihaz cidden çok güzel ama çok pahalı geldi.. Ama el yapımı olduğu için bu fiyatta olmasıda tabii gayet normal.. Ciddi ve başarılı bir emek var.. Açıkçası tankta çok yer kaplamasından ziyade daha uygun yada orantılı boyda bir difüzörü tercih etsem daha iyi olmaz mı ? Belki o şekilde ph dalgalanması daha az olur diye düşünüyorum yanlışsam düzeltirsin hocam. Kafama takılanları bu başlık altından yazmaya devam edeceğim.. Bilgiler ve zaman ayırıp cevapladığın için teşekkür ederim Barış hocam..

Eylemlerim devam edecek :)

8. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Volkancığım affına sığınarak yapmaya çalıştığın şeyin bana anımsattığını bir resim ile göstermek, aslında "sanatsal" bir eleştiri getirmek istiyorum...

9. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Abdullah abi bunu senmi yaptın

10. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan

:)))))))) estağfurullah kanka ne affı asabi forumcu değilim ben :) ama güzel olmuş valla :) hasta hasta güldürdün beni valla..

11. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Çok kötü Emrah değil mi?

Hayırdır kanka... N'oldu üşüttün falan mı? Daha ciddi birşey değildir umarım... Acil şifalar... :cicek: İstersen aynı sistemden evine yollatayım bir tane... :)

12. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

eğer sen yaptıysan ciddi bir perspektf problemin olduğu kesin :) sana biraz ders vermem gerekebilir :sopa:

13. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Abisi powerpoint ile normalde hazır resimlerden bu kadar yapabiliyorum... Ama öğretirsen daha iyi nasıl yapılacağını kısa sürede öğrenir :) ve senin işini elinden alırım... :pc:

Anladın mı? :mad:

14. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Ayrıca benim yaptığım sür-perspektif bir "sanat"... Picasso yapınca iyi Abdullah yapınca kötü öyle mi? :mad:

15. Emrah Ece

Emrah Ece

Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    emrah ece

Hahaha :D photoshop öğreteyim sana tabi birazda ışık gölge + perspektif :bak: ;)

16. Neverlander

Neverlander

İsim:
    Abdullah Üüzümcü

Aldıttırırsın bana işini elinden... :D

17. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Arkadaşlar yangın tüpünden CO2 tüpü yapılabilir mi acaba?Geçen gün BİM'de gördüm,şu küçük,arabalar için olandan,Aklımdan geçmedi değil hemen bir kendin yap :D

Sayfayı Paylaş