1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tür seçimi ve uygun tank dizayn edilmesi(Tercüme)

Başlığı 'Tanganyika Balıkları Forum' kategorisinde stablizer tarafından 29 Mart 2009 başlatılmıştır.

1. stablizer

stablizer

Arkadaşlar bu makaleyi aşşağıdaki siteyi referans alarak çevirdim.Benim şahsi kanaatim bu konunun çok önemli olduğudur ve formlarda en çok tartışılan ve sorulan konu olduğunu düşünüyorum.Sitede yazılan bilgiler ve yönlendirmeler tamamı ile doğru olacak diye birşey yok.Bizde Akvaryum Portalı Tanganyika hastaları olarak kendi çapımızda bilgi ve tecrübe sahibiyiz.Makalede verilen bilgileri başlık altında tartışıp doğruluğunu sorgulayabiliriz.Geçmişte yaşanan tecrübelerimizi aktarabiliriz.Hepinize saygılarımı sunuyorum...

http://www.kim-jakobsen.dk/Artikler/...akvarier_e.htm

Tank dekorasyonu biraz dikkat istiyen bir iştir.Bu gibi durumlarda dekoru iki farklı kategoriye bölmek güzel bir taktiktir.Teknik malzemelerin gizlenmesi için kalıcı kaplama ve fonlar,gerektiğinde kolayca sökülüp ayrılabilir balıkların gizlenmelerini sağlıyacak bölümler,balıkların rahatca yüzmesini sağlayacak kısımlar ayrı dekorasyonlarla sağlanabilir.Buna rağmen balıklarınız
    birçok sebepten dolayı umduğunuz şekilde adapte olamayabilir.Bu durumlarda dekorda küçük oynamalar yapmak gerekir.Arka fonu(Strafoamdan yaptıklarımız gibi 3 boyutlu olanlarda bahsedilmiş) limitleyip,daraltıp alan açmak ve açılan alanı daha kolayca değiştirilebilen balıkların saklanabilecekleri dizaynlara çevirmek yararlı olacaktır.

(resimdeki tankda görüldüğü gibi seyrek kayalıklara büyük yer ayrılmıştır.Buda kum balıkları için rakat bir yaşama alanı sağlar.Arka fondaki bol kayalık ve mağaralı alan büyük ve hareketli olan Tropheuslar için mükemmel bir yaşam alanı oluşturuyor.Aynı tank dizaynını büyük Neolamprologus, Lepidolamprlogus, ve Altolamprologus lar için kullanılabilir ve yukarıdaki serbest yüzme bölgesinde kullanılmak üzere fazla sayıda Cyprichromis türleri beslenebilir)

(buradaki tankdada yine kum balıklarının yaşamaları için gerekli yer ayrılmış ve kayalarla limitlenmiştir.Aynı zamanda Julidochromis-, Neolamprologus ve Altolamprologus-species türleride kayalıklarda rahatca yaşayabilmektedirler.Bu tanka istenirse Cyprichromis türleride konulabilir)

(Resimde görülen tank kum balıkları için idealdir ve kaya aralarında gördüğünüz Nigri pinnislerde kullanılmıştır .Fakat bu dizayn Neolamprologus, Lepidolamprlogus, ve Altolamprologus gibi alt blüm kullanıcıları için tamamen yanlış bir seçim olur)

Teknik kurulum kakkında biraz bilgi:

Tanganyika kurulumu dikkat gerektiren bir iştir.Genel olarak balıklar gölde birbirlerine yakın şartlarda yaşamaktadırlar.Fakat suyun devir daimi ve ışıklandırma konusunda farklılıklar gösterebilirler.Yinede bu değerleri ışığı saymazsak(farklı ayarlar yapmanın imkansız olduğundan bahsediyor sanırım) 23-27 derecede ve saatte 4 ila 8 kez su devir edecek şekilde ayarlarsak tüm türlere mümkün olduğunca uygun olacaktır
    Tanganyika tanklarında sağlam malzemelerle donatılmış ve kaliteli filtre kullanılması çok önemlidir.Bunun çeşitli fiyatlarda ve tiplerde çözümleri vardır.Birincisi yeterli kapasiteye sahip bildiğimiz dış filtreleri kullanmaktır.İkinci yol ise HMF Hamburger Matten Filtre olarak tabir edilen ( http://www.deters-ing.de/Filtertechnik/Mattenfilter.htm Bu linkde açıklanıyor fakat Almanca pek birşey anlayamadım) filtreyi kullanmaktır
    Bildiğimiz dış filtrelerin yılda 2 yada 4 kez temizlenmesi yeterli olur.Temizleme işlemini için akvaryum suyu kullanmak en doğrusudur.Fazla soğuk yada sıcak su elementler üzerindeki bakterilerin kaybolmasınsa neden olacaktır.
    Çoğu kitap tank deviniminin saatte 5 defa olması gerektiğini yazar buda 250 lt hacimli bir tan için 1250 lt/sa gücünde bir filtre kullanmayı gerektirir.Bu bazen filtrenin gücünden fazla olabilir(yada tank büyüktür ve filtre devinimi yetmez gibi).Bu gibi durumlarda pover head(kafa motoru) kullanılabilir.Pover head kullanımı suya yeterli döngüyü vereceği gibi yüzeydeki yağ filmini temizler ve oksijen döngüsünü sağlar.Pover head seçerken saatteki elektrik tüketimi göz önünde bulundurulmalı ve tank içerisinde yavru balık büyütülmesi düşünüyorsa yavruların sağlığı tehlikeye atılmamalıdır(Emiş hattına sünger bir filtre takılabilir)
    Isıtma:

Akvaryum ışıgı ve pover head ısıya katkıda bulunur.Buda göz önüne alınarak termostatlı bir ısıtıcı kullanmak gerekir.250 lt için 125 w bir ısıtıcı yeterli olur

Hazırlamada kullanılacak meteryaller:

Keskin uçları olmadıktan ve toxik herhangi bir madde içermedikten sonra hertürlü kaya kullanılabilir.Keskin uçlu kayalar balıkların çatışma anlarında yaralanmalara sebep olur
    Gruplandırma:

Grup 1-Kabukta yaşayan türler
    Neolamprologus brevis
    Neolamprologus ocellatus
    Neolamprologus ornatipinnis
    Neolamprologus sp. "ornatipinnis zambia
    Neolamprologus stappersii

Grup 2-Küçük alt seviye türleri
    Julidochromis ornatus
    Julidochromis transcriptus
    Neolamprologus buescheri
    Neolamprologus caudopunctatus
    Neolamprologus leleupi
    Telmatochromis bifrenatus
    Telmatochromis temporalis

Grup-3 Büyük alt seviye türleri (Lepidolamprologus türleride bu gruba dahildir fakat görülmemiş yok edici huylarından dolayı grup dışı olarak farzettim)
    Altolamprologus calvus
    Altolamprologus compressiceps
    Julidochromis marlieri
    Julidochromis regani
    Neolamprologus cylindricus
    Neolamprologus sexfasciatus
    Neolamprologus tetracanthus
    Neolamprologus tretocephalus
    Variabilichromis moorii

Grup-4 Küçük serbest dolaşan türler
    Cyprichromis leptosoma
    Cyprichromis pavo
    Cyprichromis zonatus
    Paracyprichromis brieni
    Paracyprichromis nigripinnis

Grup-5 Büyük serbest dolaşan türler ( Cyatopharynx türleride gruba dahildir fakat dikkat edilmesi gerekir)
    Cyprichromis coloratus
    Cyprichromis microlepidotus
    Cyprichromis sp. "leptosoma jumbo"
    Ophtalmotilapia boops
    Ophtalmotilapia nasuta
    Ophtalmotilapia ventralis

Grup-6 Barışcıl kum türleri (Enantiopus türleride gruba dahil olabilir fakat çok kolayca korkabilen bir tür olduğundan tamamen barışcıl türlerle beslenmesine dikkat etmek gerekir)
    Callochromis pleurospilus
    Enantiopus melanogenys
    Enantiopus sp. "kilesa"
    Xenotilapia flavipinnis
    Xenotilapia nigrolabiata
    Xenotilapia sp. "papilio

Grup-7 Sağlam,güçlü kum türleri
    Callochromis macrops
    Callochromis stappersii
    Xenotilapia boulengeri
    Xenotilapia ochrogenys
    Xenotilapia sp. "ochrogenys nd

Grup-8 Etcil ve otcul olan Goby türleri
    Tanganicodus irsacae

Grup-9 Otcul Goby türleri
    Eretmodus cyanostictus
    Eretmodus sp. "cyanostictus north

Grup-10 Otcullar
    Tropheus brichardi
    Tropheus moorii
    Tropheus sp. "red"
    Tropheus sp. "black"
    Tropheus Duboisi
    Simochromis babaulti
    Tank ve uygun balıklar:

128L/80/40/40cm:Tankın bir ucu kayalık,diğer taraf ise kumluk olarak dizayn edilmesi durumunda 1 çift grup 1 ve 1 koloni grup 2 kullanılabilir.

160L/100/40/40cm:Bu tank yukarıdaki tankdan 20 cm daha uzundur ve iki ucuda kayalık olarak dizayn edilmesi durumunda grup 2 ye mensup aynı türden 2 cift yada farklı 1 er cift ve bir kononi grup 1 tercih edilebilir

250L/100/50/50cm: Bu tip bir tankda iki ucdan gelerek ordada birleşen catlakları ve oyukları olan bir kayalık arka fon dizaynı ile az miktarda P. nigripinnis/brieni Herhangi bir alt seviye kullanan türler ile beslenebilir
    Alternatif olarak tankın 1/4 ünü geçmeyecek şekilde hazırlanmış kayalık dizaynın yanında diğer kısımların kumluk olarak bırakılması sayesinde 1 cift grup 2 ve küçük bir koloni grup 6 beslenebilir.

325L/130/50/50cm: Tank boyutları dahada büyük olduğundan bir çok alternatif düşünülebilir.Taktik 250 lt ile aynı olarak düşünülebilir.Büyük türler için altta yeterli alan bırakıldıktan sonra küçük bir koloni Cyprichromis düşünülebilir.Fakat Paracyprichromis türü bu plan haricinde tutulmalıdır.Hatta bir Tanganicodus irsacae grubu için yer bile ayrılabilir
    Yada alternatif olarak grup 9 ve 10 kullanılarak otcul bir tank dekore edilebilir.

530L/160/55/60cm:Bu uzunlıktaki bir tankda 8-16 arası geniş bir koloni Grup 5 kullanılabilir.Alt tarafın açık bırakılması şartı ile 1 yada 2 tür Grup 7 de eklenebilir.Alt tarafın kayalık olarak düşünülmesi durumunda grup 7 yerine 2 yada 3 cift grup 2 konulabilir.
    Tabiki direk olarak tankı grup 9 ve 10 olarakta kurabilirsiniz.
    Bu büyüklükdeki bir tankda farklı türlerde eklenebilir.Kedi balığı ailesi,Synodontis,Phyllonemus typus ve yılan balığı türleri kullanılabilir

720L/200/60/60cm:Altolamprologus calvus, Ancistrus sp., Callochromis stappersi, Cyprichromis sp. "leptosoma jumbo", Ophtalmotilapia ventralis, Synodontis petricola, Tanganicodus irsacae og Xenotilapia sp. "ochrogenys ndole gibi 8 den fazla türü kendi tankımda besledim.Başarının sırrı bölgeci olan balıkların kalıcı bölgelerinin dağılımını iyi yapmaktan geçiyor.Bazen sadece kumda yaşayan türler diğer balıkların yoluna çıkabilir.Onlar içnde aslında yeterli bölge vardır.Kendi kurduğum tankdaki asıl problemim estetik olarak dağınık gözükmesiydi.Ancistrus gibi Tanganyikaya ait olmayan türleride yosunu kontrol altına almak için dahil ettim.

Kubilay* bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

YIKIKTEMO

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Serdar Bey, güzel ve açıklayıcı bir çalışma olmuş gerçekten. Tanganika türlerinin geneline baktığımızda zaten dekorun ve kumluk boş alanların önemli olduğunu görüyoruz. Bu türlerin içinde çok agresif türler bulunuyor ve dekor daha çok önem kazanıyor. Yine dekor yaparken tabanda üreme için kumluk boş alan bırakılması önemlidir.

Faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz, ellerinize sağlık.

Saygılar...

3. james_34

james_34 Üstad Üye...

İsim:
    can candaş
    Serdar Bey,

İsteğimi kırmayıp yerine getirdiğiniz için teşekkür ederim.Son derece güzel bir paylaşım.

Sağlıklı balıklar dilerim.

4. emmi_06

emmi_06

İsim:
    Özgür ABAY
    Serdar hocam,elinize kolunuza sağlık.Bu başlık benim için çok işime yarayacak.Bende tropheus akvaryumu kurulumuna hazırlanıyom.

5. RuPTuR

RuPTuR

İsim:
    Cem
    Linkte adı geçen filtreyi bir zaman denemiştim.Dış filtreden tek avantajı kapatıldığında bakterilerin ölmemesi.Dezavantajı ise yıkanmasının,değiştirilmesinin çok zor olması ve akvaryuma tortu bırakmasının yanında görselliği de bozması.Gerçi hayal gücümüze kalmış filtreyi gizleme şekli ama,yani....

6. stablizer

stablizer

Arkadaşlar beğenmenize sevindim.
    Temel bey tespitleriniz gerçekten çok doğru.Bazen özellikle Tropheus akvaryumlarında kaya olayını abartıyoruz.Aslında dediğiniz gibi kumluk alanlar ve yatay taşlarada çok ihtiyaç duyuyorlar.
    Rica ederim Can bey böyle bir istekten onur ve mutluluk duyarım.
    Cem bey bu tip filtreyi kullanan pek yok.Bende denemedim yakat bir arkadaşın üretimhanesinde kullandığını gördüm.İleride başka deneyen arkadaşlar olur inşallah.Yorumlarını dinleriz.
    Herkese saygılar,sevgiler...

7. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Serdar çok güzel bilgiler bunlar daha önce okuduğum halde neden yorum yazmamışım şaşırdım.. huh: Bitkili akvaryumlardan vazgeçemiyorum ama bu tip akvaryumları gördüğümdede kendimi alamıyorum.. İşin tekniğini çok güzel bir şekilde anlatan çeviri olmuş.. Paylaşımın için teşekkürler eline emeğine sağlık..

8. stablizer

stablizer

Sizin okuyan gözlerinize sağlık asıl.Birde o linkde bulunan ilginç süngerli filtrenin süngerinin bir özelliği varmı acaba.Bilen bir arkadaş yardımcı olursa sevinirim.

9. volkantr34

volkantr34

Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    İlk link kırık Serdar 2. linkide belki anlarım diye google'dan çeviri yaparak bakayım dedim ama tam oraya kadar gelmişken Alternatif yapı teknikleri kısmında ki bir kaç cümleden sonrasını çevirmediği için anlayamadım.. ne olduğunu bende merak ettim açıkçası.. Keremjann nickli üyemiz Kerem bey Almanya'da yaşıyordu ona sorabiliriz o bize bir çeviri yapmak ister umarım...

10. stablizer

stablizer

Sayfayı Paylaş